Zakaj se ne splača hiteti pri kreaciji in pisanju bloga?

Čeprav bi, po eni strani, moral nadaljevati s članki za moj novi vodnik (Kako izboljšati učinkovitost spletne strani), me moji mentoriranci, vedno znova, tekom naših debat, “opomnijo”, da bi moral spet napisati kakšno vsebino na točno določeno temo. Zato moj novi zapis (spodaj) namenjam tistim, ki jih zanima predvsem kreativno pisanje v podjetniške namene.

Spodaj si lahko “na hitro” preberete, moje razmišljanje o tem zakaj je bolje, če pri pisanju blog zapisov NE HITIMO.

.

**************

.

Med mojimi mentoriranci imam kar nekaj takšnih, ki kreacijo vsebin (največkrat je pod to razumljeno bolj ali manj kreativno pisanje bloga) prepustijo zunanjim blogerjem, obenem pa jih tudi ni malo, ki za bloganje za svoje spletne strani, odštejejo na mesečni ravni, kar precej denarja.

.

Zato spodaj, na hitro, napišem nekaj razlogov zakaj se ne splača hiteti pri kreiranju vsebin oz. na kaj vse sploh biti pozoren, ko najemate pomoč za svoj blog.

.

Ker hitri pisci niso nujno tudi kakovostni,
pazite na naslednji dve lastnosti….

.

Prvi razlog previdnosti pri najemu kreativnih piscev (blogerjev) je kakovost vsebine. Četudi vam katerikoli bloger (tudi jaz) “proda” svoje izkušnje pri pisanju lastnega bloga in vam pokaže koliko prometa mu njegove vsebine prinesejo na njegovo spletno stran, VAM TO NE KORISTI ČISTO NIČ, če tega istega bloger ne bo ponovil pri vas.

.

Za kar pa samo napisana vsebina ne zadošča.

.
1)

.

Če hočemo z blogom pritegovati vedno več prometa na našo spletno stran, je treba, predhodno (in tudi sproti), vedno znova izvajati analizo ključnih besed.

.

Ne bomo menda blogerju dali za pisati vsebine na nek seznam ključnih besed, za vsebine na katere naša spletna stran že rangira visoko.

.

Bolj logično je, da plačamo za vsebine, na katere še ne rangiramo visoko v Googlu.

.

Dalje….

.

2)

.

Če hočemo z blog vsebinami pritegovati vedno več obiskovalcev na našo spletno stran, je tudi (ZELO) pomembno, da je vsebina napisana SEO friendly. Ne bomo menda plačali blogerja za to, da pač imamo na spletni strani neko novo vsebino, ta pa npr. ni rangirana niti med prvih 100 zadetkov.

Priporočam še: Optimizacija spletnih strani za Google

.
Zakaj nima smisla plačati za količino napisanih besedil?

.

Količina napisane vsebine nima nobene veze z rangiranjem spletne strani na Googlu.

.

Dostikrat imam partnerje, ki mi rečejo, da že imajo blog na svoji spletni strani in, da je njihova internetna stran, redno osveževana (z novimi blog zapisi) – kar je sicer vse super in lepo – samo, da te “svežine” nima smisla dajati v kontekst boljšega rangiranja spletne strani v Googlu.

.

Ker to dvoje nima niti približne povezave (v nasprotnem bi tudi ta moja spletna stran MatijaZajšek.com morala rangirati visoko na že nešteto besed – ker je na njej pač ogromno blog zapisov).

.

Priporočam: We analyzed 1 million Google Search Results. Here’s what we learned about SEO – Backlinko.com

.

Zakaj kreativno pisanje bloga ni samo vsebina v tekstu?

.

Ogromno podjetnikov naroči kreativno pisanje bloga zunanji hiši, vsebino pa prejme v preprostem doc failu ali kar na gmail.

.

Kar je tudi ok – samo VSEBINA NI SAMO TISTO KAR SE SKRIVA V EDITOR POLJU, ampak tudi:

.

 • meta OPIS
 • SEO naslov
 • zunanji in notranji linki
 • vpenjanje YouTube videa
 • slike in njihova optimizacija (alt tags,…)
 • bulleting in
 • poglavlja ter
 • upoštevanje sinonimov

.

Pisanje vsebine za blog, vsaj zame, ni “neko” delo, ki je ločeno od vseh drugih del in  za katerega bi lahko rekli, da, če smo zagotovili vsebine na naši spletni strani, da je uspeh zagotovljen.

.

Figo.

.

kreativno pisanje

.

Tisti, ki spremljate moj vodnik o izboljšanju konverzije spletne strani (kar bi, vsaj po moje, moral biti ultimativni cilj vsake komercialne in podjetniške spletne strani), že zelo dobro veste, da so lahko zapisi na blogu bistveno, bistveno več, kot zgolj zgodbice in teksti.

.

In, da lahko dobesedno prinašajo posel preko interneta.

.

Samo ne gre to tako, da damo pač nekomu napisati nekaj malega na recimo seznam 20 ključnih besed in od takrat naprej bo naš posel samo še rastel.

.

Pri kreaciji blog vsebin ne pozabite na stroko

.

Tisti, katerih namen bloganja je PREPRIČATI, se morajo dokazati. Drži?

.

Tega pa ne dosežejo tako, da meljejo v tri dni, ampak, da preprosto in razumljivo razložijo tisto, kar druge zanima. Pika.

.

Namesto tega pa se pogosto zgodi, da blogec na spletni strani, postane nič drugega, kot eno super stičišče reklamnih besedil (ker pač pisec stroke ne pozna).

Potem pa začudenje zakaj se preko bloga (oz. internetne strani) nič ne proda.

.

Ali res mislite, da je za uspešno prodajo preko interneta, dovolj, da nekaj (na točno določeno ključno besedo) piše in, da bo prodaja tekla, že, če nas samo opazijo? Menda ne.

..

Hinti, s katerimi pri kreaciji bloga,
ne boste metali denarja skozi okno:

.

Naučite se SAMI:

.

 • kako pisati naslov, da pritegne (kar ni isto naslovu, v katerem imamo omenjeno samo ključno besedno zvezo, katero napadamo)

.

 • kako pisati naslove poglavij (da pritegnejo). Hint: naslovi poglavij v vsebini naj vsebujejo korist za bralca. Namesto tega lahko danes srečate ogromno blog zapisov, ki poglavij niti nimajo. Kakor, da bi bralci dotične spletne strani res prebrali vso vsebino od A do Ž.

.

 • kako vkomponirati LSI ključne besede (sinonime), tako, da ena napisana vsebina, rangira na več ključnih besed

.

 • kako pravilno interno linkati (z enim očesom na težke, generične ključne besede, ki jih dvigujemo in z drugim na vsebine, ki imajo najboljšo konverzijo)

.

 • kako sploh graditi zunanje linke (ne znam si predstavljati kako je lahko to delo ločeno od samega blog zapisa, v smislu bloger bo napisal vsebino, linke pa bo uredil admin oz. lastnik spletne strani). A res? Če jaz, kot avtor besedila, med besedilom omenim nek dober vir, kako za vraga naj admin ve, koga sem imel v mislih (koga sem navajal, citiral) – če jaz tega, kot pisec vsebine, ne omenim.

Bližnjica do spletno blogerskega uspeha
(ki se je očitno večina podjetnikov izogiba)

.

Najboljša pot za uspeh preko bloganja in kreativnega pisanja je bolj preprosta kot si misli večina (oz. je večina pripravljena po njej iti):

.

 • naučiti se dobrega bloganja sam
 • naučiti se iskati priložnosti za pripravo vsebin
 • spremljati svoj rezultat

.

Šele takrat bi se jaz, na vašem mestu, začel pogovarjati o ceni bloganja na vaših internetnih straneh.
Če se slučajno poigravate z mislijo, da bi kreativno pisanje bloga na vaši internetni stani, prepustili zunanjim.

.