Zero query search. Ali smo že tam?

Četudi sam na svoji spletni strani ponujam nasvete za boljšo spletno prodajo, to ne pomeni, da sem eden izmed tistih, ki teh nasvetov sami več ne iščejo. Nasprotno.

Podrobno preberite spodnje. In razmislite.

Začnimo pa s tem:

.

A tega vragca poznate?

.

Sicer boste podobnih primerčkov, kot je predstavljen spodaj, na spletu našli na tone. A vseeno: vtipkajte v Google ta link in opazujte (po kakšni sekundi) kako se Google sesuje kot hišica iz kart :).

.

kje dobiti nasvete za spletno prodajo
Trenutek, ko se Google sesuje v prah.

.

Druga “neumost” je Googlovo ogledalo. Ta povezava.

.

Screenshot 2015-02-04 at 13.48.01

.

In tretja, ne več tako velika neumnost, je spodnja:

.

zmot

.

Rekli boste, kaj za vraga vam zdaj serviram neke strašansko manj pomembne reči na blog, na katerem ste tisti, ki me spremljate, vajeni konkretnih nasvetov in idej za izboljšanje prodaje.

Zgornje so sicer zanimive, ampak kaj imajo opraviti z izboljšanjem spletne prodaje, pa najbrž na prvi pogled ni najbolj logično.

Ali pač?

V tretjem linku boste našli odgovor. In ta je, da ti, ki stavimo na Google in maksimalno dober spletni nastop na Googlu (zato, da bi izboljšali svoje spletne rezultate), ne nujno delamo prav, če vse stavimo samo na Google.

Google je velik. Nedvomno.

Google pohrusta večji del iskalnega trga. Slika spodaj.

.

Screenshot 2015-02-04 at 13.54.31
Vir: SureFiresearch

.

Google tudi ni nor.

A vse to velja za danes, za zdaj in za ta trenutek.

Ne pravim, da bo Google padel. Niti tega ne verjamem, niti me to ne zanima.

Vseeno pa tistim, ki gradimo spletne zgodbe, sporočam, da se pri spletnem nastopu, kot ga izvajamo danes, po vsej verjetnosti najbolj “igramo” na Googlovem igrišču.

Če ste zavili na tretjo povezavo (zgoraj), boste v besedilih na njej lahko razbrali, da Google ne zavezuje nič k temu, da, če ste v njegovem iskalniku prvi danes, da boste zato tudi prvi jutri.

Politiko igre lahko Google spremeni vsako sekundo (in tudi jo).

Pravila igre lahko spremeni že, če njihov šef zboli.
Rangiranje vaše strani lahko obrnejo na glavo, točno, ko se jim zljubi.

Za tiste, ki se sprašujete kje dobiti nasvete za spletno prodajo, šokiram še z naslednjim. Steven Levy je napisal strašansko zanimivo knjigo (in o tem tudi predava) z naslovom In the plex. Po domače: kako Google razmišlja. Njegov zelo zanimiv video si lahko ogledate na tej povezavi.

Da ne zbežite tja takoj, zapišem povzetek:

Google je postavil iskalno platformo na kateri želi na najboljši možni način organizirati in posredovati vse informacije, ki uporabnike zanimajo.

Med to, šokantno, sodi razvoj njihovega iskalnika celo tako daleč, da nam nekoč ne bo potrebno vtipkati ničesar in bo Google sam izpisal to kar nas zanima (ni treba verjeti, nismo še tam, govori in piše pa se o tem vseeno vse več. Že dalj časa. In vse bližje temu smo.).

.

Kaj ima to opraviti z nasveti
za boljšo spletno prodajo?

.

Preden siciram odgovor, še dve reči. V razmislek. Semantično iskanje na Wikipedii in 5 ključev do koristi semantičnega iskanja.

Če upoštevamo samo to dvoje (pri čemer sploh ni pogoj, da to tudi razumemo), boste prišli do neverjetnega zaključka.

.

Google je že danes bolj pameten kar se tiče tega kaj želimo sporočati spletu,
kaj ponujamo in kako kakovostni smo pri tem,
kot mi sami.

.

Noro, ne?

Kako nam lahko to koristi pri izboljševanju spletnega nastopa?

Dam primer (iz svoje kože). In bo hitro vse jasno.

Kot veste, sta moji “glavni storitvi” na tej spletni strani, ki jo spremljate, ti:

Kot vsak “soliden” spletni marketingaš, se tudi sam trudim iskati ključne besedne zveze, ki jih moji potencialni kupci, po neki logiki, vtipkajo v iskalec (se pravi besede s katerimi moji kupci iščejo moji storitvi).

Na te besede se trudim maksimalno intenzivno (koliko je pač časa) in kakovostno (kolikor pač znam in razumem delovanje spletnega marketinga danes) pripravljati vsebine.

Tako sem pisal doslej že na besedne zveze, kot so:

 • kako do novih strank
 • izobraževanje spletni marketing
 • kateri spletni prodajni kanal izbrati
 • povečanje prodaje preko spleta
 • spletne strani za pomoč pri prodaji preko interneta
 • kako priti na prvo stran Googla
 • itn, itn,….

To mi počasi prinaša obisk, glede na to, da pa sem s tem projektom čisto svež (na dan tega pisanja je ta spletna stran stara 1 mesec), pa tudi eno zanimanje, ki je zaenkrat priletelo na stran, ne odstopa od števila zanimanj, ki sem jih pridobival v začetkih postavljanja drugih e projektov.

Kot vsi spletni marketingarji, tudi sam, moram, kar se tiče iskanja besednih zvez primernih za moje vsebine (in moje bodoče kupce), biti izviren, šnofati pri konkurencah, opazovati dobre, biti drugačen in tako naprej.

In nato se je zgodilo….

sedim in razmišljam zraven monitorja, bolj kot bulim v ekran in tuhtam na katero besedno zvezo naj napišem naslednjo vsebino, Google sam (brez instant zadetkovbrez Keyword plannerja in brez vklopljene zgodovine mojih iskanj), po zapisih iz zgornjih linkov, po hranjenju 18. mesečnih podatkov o mojih spletnih sprehodih, predlaga, da naslednjo vsebino napišem na iskalno frazo “kje dobiti nasvete za spletno prodajo”. How is this possible???!!!!?????

Še enkrat (žal ne znam na Chromu narediti screenshota nepersonaliziranih zadetkov iskanja, zato ne morem pokazati slike):

Google je po tem, ko sem v Google Ghost iskanju (Ctrl+Shift+N) vtipkal črko k (sploh več ne vem zakaj sem jo) dokončal moj stavek s tem: kje dobiti nasvete za spletno prodajo.

In seveda je, ker med rezultati (na prvi strani) ni bilo domence matijazajšek.com, nastalo tole besedilo.

Ne samo, da veliki G postaja (s spremljanjem vseh možnih podatkov o našem spletnem delovanju) vedno bolj pameten pri tem kaj naj prikaže, vedno bolj postaja pameten tudi pri kazanju rezultatov, ki nas najbolj zanimajo.

V bistvu namesto nas išče to kar nas zanima.

Zdaj premor 🙂

.

Recimo, da zgornje niti malo ne drži

.

In, da Googlu dajem (o) preveliko težo in slavo in Bog ve kaj.

Recimo, da je vse laž. Ali, da ne more biti res. Ali pa, da ne razumemo kako je mogoče.

Vzemimo primer:

Imamo dve spletni strani, ki ponujata enako.

Recimo (ker sem pač v pohištveno mizarski branži), da obe strani ponujata prodajo jedilnih miz.

Prva ponuja slike možnih jedilnih miz. Z vsemi možnimi opisi, cenami, merami, barvami in podatki vred.

Druga (desna) ponuja samo slike.

[columns] [span6]

Screenshot 2015-02-04 at 14.57.50

[/span6][span6]

Screenshot 2015-02-04 at 14.59.33

[/span6][/columns]

Če od zgornjega “modrovanja” (tako mojega, kot mojstrov na povezavah, ki sem jih lepil zraven) ne drži nič, bi Google upošteval pri tem katero izmed spletnih strani, če nekdo vtipka v iskalec “jedilne mize”, točno kaj?

Katero od strani bi pokazal prej?

 • Je možno, da pri ugibanju tega kaj točno nas kot vtipkača “jedilne mize”  konkretneje zanima, upošteva tudi to, kaj smo iskali v preteklosti?
 • Je možno, da upošteva, da se raje sprehajamo po recimo rustikalnem izgledu miz, kot po modernih mizah?
 • Je možno, da si je zapomnil, da smo pred vtipkanjem “jedilne mize” vtipkali “jedilne mize cena” in, da se na straneh, ki prikazujejo jedilne mize s cenami vred, zadržujemo dalj časa?

Bom vprašal drugače:

Če bi vi bili Google – ali vam ne bi bilo v interesu, da vašemu uporabniku (iskalcu) ponudite najboljši možen odgovor kar se da najhitreje?

Seveda bi.

Kako vam lahko to razmišljanje koristi?

Pri sestavi vsebin za splet, če ne drugo, vsaj malo pomislite na zgornji zapis in pripravljajte spletne vsebine tako, da razmišljate o tem kaj točno zanima človeka, ki vtipka določeno besedno zvezo in, da v vsebini ponudite točno ta odgovor.

To je v interesu Googla. Če je njegovo igrišče, naj bo tudi v vašem interesu.

Dam konkretne primere:

 • Če pripravljate vsebino na npr. besedno zvezo kje dobiti najcenejše kuhinje, ne pišite o najcenejših kuhinjah, temveč o tem kje (jasno, da pri vas) jih je mogoče dobiti. To dvoje je razlika.
 • Če pripravljate vsebino na besedno zvezo kdo je najboljši palačinkopek v dolini šentflorjanski, ne pišite o palačinkah v dolini šenflorjanski, ampak o osebi, ki tam peče najboljše palačinke. Slike, ki jih boste dali v tak prispevek bodo najbrž sledile tako: najprej (čimprej) slika najboljšega palačinkopeka, nato slikovni dokazi (palačinke), da je najboljši. Nato tudi dokazi z medaljami. Nato dokazi kaj drugi pravijo o njem (po možnosti kakšne slavne persone, ipd…). Po možnosti slavne persone iz palačinko sveta. Saj veste: če že svetovno priznan palačinkopek za drugega pravi, da je tudi ta dober, ima to večjo težo, kot, če za soseda jaz pravim, da dela dobre palačinke.

.

Kiksi (ne keksi) iz prakse 

.

Prvi primer

.

Preverjeno in testirano ne brskajte med različnimi premetankami istih besednih zvez. Google knows. Saj ni tepec.

Recimo: prvi sestavek napišete na besedno zvezo izdelava najboljših klobas na Vipavskem, drugega pa izdelava klobas na Vipavskem.

Če se boste že šli tega, da želite biti zraven na vsako besedno premetanko (kar je malenkost star SEO in predvsem mukotrpen SEO postopek), potem bodite pikolovski in v drugem prispevku pišite na splošno o izdelavi klobas na vipavskem, v prvem pa razmislite kako lahko utemeljite, da so klobase, ki jih dejansko predstavljate pod tisto vsebino, tudi najboljše.

.

Drugi primer

.

Če že meljete vsebino o recimo poceni kuhinjah, ne predstavljajte na strani ene kuhinje iz 300 različnih zornih kotov.
Vaša besedna zveza so poceni kuhinje. Ne poceni kuhinja.

Mimogrede: če je konkurenca namlatila tudi vsebino na to besedno zvezo, poglejte pred sestavo vsebine, k njim. Če oni predstavljajo pod besedno zvezo poceni kuhinje 13 kuhinj, jih dajte vi 14.
Z še več podatki, z še več slikami, s še več konkretnimi opisi in dokazi, da so vaše kuhinje res poceni in super.

.

Tretji primer

.

Ne pišite (vsaj prvo leto nove spletne strani ne) na kratke besedne zveze. You will lose big time.

Prvič, zato, ker nimate šans, da boste velike in dalj trajajoče strani prehiteli (ali sploh dohiteli).
Drugič pa, ker vas bo ob vaših “nerezultatih”, minilo. 100%.

Ni ga lepšega, kot videti rezultat svojega dela.

Četudi je minimalističen in polžji premik, je občutek, da je košček sestavljanke narejen, fantastičen.

In obratno: ni je večje demotivacije kot te, da pišeš, rišeš, sanjaš, si izviren, gredo tri ure, samo za to, da boš ja dober, potem pa te ni nikjer.

Četudi vsi vemo, da bi s tem kratko besednim izborom bili zelo visoko čez kakšno leto, že, če samo vztrajamo s pisarijo, bo večino izmed nas nikakršen trenutni rezultat, podrl takoj.

.

Tako. Toliko tokrat.

Ne vem, če mi je uspelo predati vam sporočilo na razumljiv način.
A Bog mi je priča, da sem se trudil :).

Na vaš uspeh.

.

.