V Vrtojbi sem predaval o tem kako začeti posel preko Googla

Za razliko od dveh nedavnih predavanj (Krško in Brežice), kjer sem predaval v glavnem o tem kako čez Google pridobivamo nove stranke in smo obdelali v glavnem onsite SEO, sem se 12.4.2017, mudil v Primorskem tehnološkem parku, v Vrtojbi.

Ob tej priložnosti, najprej iskrena zahvala organizatorju za povabilo, glede na to, da se je predavanja udeležilo (po moji oceni) med 45 in 55 udeleženci, pa je očitno razvijanje spletnega posla čez Google, zanimivo za precej ljudi.

Predavanje smo začeli ob 15.30, končali pa ob 20.00. Nato je sledilo še mreženje in odgovori na vprašanja.
Vmes smo imeli dve, 10 minutni pavzi.

.
Kako začeti posel čez Google?

.

Zame je to bilo prvo predavanje, kjer sem lahko v zadnjem delu, nekaj več povedal tudi o offsite SEO nastopu na Googlu in glede na to, da sem že v opisih predavanj iz Brežic in Krškega, napisal precej o tem kaj zajema onsite SEO, si lahko spodaj preberete kaj sem na predavanju, imel za povedati na temo offsite SEO.

.

Offsite SEO služi za to, da se s svojimi spletnimi stranmi, na vrhnje pozicije Googla, uvrstimo s težkimi, generičnimi, ključnimi besedami.

.

Žal nam je za zadnji del zmanjkalo časa, da bi lahko pokazal in razložil vse kar se mi zdi za offsite SEO pomembno, kljub temu, pa sem udeležencem razložil naslednje:

.

  • kaj so backlinki in kako sploh pravilno gradimo backlinke
  • spoznali smo SERPLab, s katerim lahko samostojno in brezplačno, vsak sam meri, na kateri poziciji se nahaja njegova spletna stran, za njemu pomembne besede
  • razložil sem zakaj je pomembno, da se držimo “naravne” dinamike gradnje povratnih povezav
  • na hitro sem pokazal kako in kje se pridobijo “lahke” povratne povezave
  • čisto za konec pa sem razložil, kaj zame (trenutno) predstavlja najmočnejšo povratno povezavo

.

Vmes pa sem, kot vedno, še nekaj stvari pozabil povedati.

In jih opišem spodaj.

.

Gradnja povratnih povezav

.

Če sem med “lahkimi” priložnostmi za gradnjo povratnih povezav, naštel bookmarking, bio profile, site review, image upload, audio upload in pdf upload možnosti, sem med srednje močnimi povratnimi povezavami, pozabil omeniti komentiranje v blogih.

Med “srednje” težke priložnosti za gradnjo povratnih povezav uvrščam tudi povezave iz web 2.0 platform (storify, medium, blogspot, publishwall, over blog, itd…).

Izmed “težjih” povratnih povezav sem seveda pokazal na kontekstualne backlinke iz podpornih blogov, žal pa bi za celo gradnjo podporne mreže, tako, da je ta naravna, verjetno moral imeti kar celo ločeno predavanje.

Hkrati se, čeprav sem imel pripravljeno, žal niti z besedico, nisem dotaknil še anchorja, pa tudi drip feedinga in kako si recimo nastavimo IFTTT (if this, then this) za “filanje” podporne mreže.

Glede na odzive (med odmori) in še cel teden po predavanju, ocenjujem, da je predavanje bilo zanimivo, za realno oceno, pa boste morali vprašati udeležence.

.

Kaj so me naučili poslušatelji?

.

  • Gospodu, ki me je spraševal o tem kako mi uspe napisati toliko vsebine, za moje spletne strani (in še posebej za tiste, na katerih o produktih vem bore malo; npr. leseni nadstreški), sem lahko edino pojasnil, da je skrivnost v treningu. Boljše mu nisem znal razložiti, morda mu koristi še to: 6 Headsmackingly simple ways to write better blog posts. Ta gospod me je naučil, da moram temeljiteje pripraviti odgovor na to, kako za vraga sam pišem in mi hkrati ostaja dovolj časa še za mentoriranje in prosti čas.

.

  • Gospodični, ki me je spraševala o dinamiki ustvarjanja vsebin (kako pogosto) sem nenamerno med predavanjem dvakrat sporočil različno. Enkrat sem ji svetoval, da naj bloga vsak dan, čez kakšno uro pa, da zadošča enkrat na teden. Zdaj, ko je glava bolj “čista”, zapišem tako: začetniki naj blogajo čim več, da pridobijo skills in izkušnjo, za uveljavljen blog pa zadošča, da blogate toliko kot želite in vam ustreza oz. toliko, kolikor obljubljate svojim bralcem (jaz blogam ob ponedeljkih).

.

  • Gospodu, ki je povprašal o smiselnosti objavljanja blog zapisov čez socialna omrežja, češ, da je večina povratnih povezav iz socialnih omrežij, no follow, sem prepovršno odgovoril, da slednje drži, ampak, da se naj na to ne ozira. Priporočam: The hidden power of nofollow links.

.

  • Ostalih vprašanj se več ne spomnim, občinstvo pa mi je bilo zelo všečno in je zelo lepo sodelovalo. Še pridem – če me povabijo 🙂

.

Odziv udeleženca čez e pošto:

.

.

English speaking bralcem bo verjetno, na temo tega kako začeti posel preko Googla, uporaben tudi spodnji video:
Zero to 1 Million on Amazon in 12 months

.

.

.