Kako se loči dober team building od slabega

Dober team building organizatorju dogodka, interesentu za team building (t.j. po navadi plačniku team buildinga) ter udeležencu team buildinga pomeni različno.

Preden sem se sploh odločil, da se podam v raziskavo tega kaj bi naj ločevalo dober team building od slabega, mi je bilo samoumevno, da enoznačnega odgovora o tem kaj je dober in kaj slab team building, najbrž ne bom našel. Saj je logično, da ima vsak udeleženec svoja merila in okus za “merjenje” kakovosti team buildinga.

Kot boste videli spodaj, gleda odgovoren podjetnik na team building dogodek največkrat najprej skozi stroške, ki jih prinaša organizacija team buildinga, medtem, ko utegne marsikaterega udeleženca team buildinga najbrž najprej zanimati kaj se bo jedlo, kaj se bo pilo, kako dolgo bo dogodek trajal in kako pozno v noč bodo na team buildingu ostali vodje in šefi 😀.

V tej luči sem naletel na naslednje zanimive podatke*:

Kaj pomeni dober team building za interesenta [ponavadi plačnika] team building dogodka

Po zgornjih podatkih je dober team building v očeh plačnika team building dogodka tak dogodek, ki je stroškovno sprejemljiv (torej poceni), ki zagotavlja zabavne aktivnosti in na katerem bo program, ki bo privabil kar se da največ povabljenih.

Za slab team building v očeh plačnika dogodka, bi po zgornjih podatkih, mogoče lahko šteli tiste team buildinge, ki v prvi vrsti stavijo na to na kak način bodo udeleženci prišli do lokacije, kjer se bo dogodek odvijal, team building, ki omogoča čim daljšo opcijo predhodne rezervacije in takšen dogodek, ki v prvi vrsti izpostavlja različnost in enostavnost dostopa do lokacije izvedbe team building dogodka.

Po zgornjih podatkih plačnike team building dogodkov to zanima najmanj.

Kako se loči dober team building od slabega v očeh udeležencev [zaposlenih]

Po eni izmed raziskav* se dober team building dogodek od slabega, v očeh udeležencev team buildinga, loči po tem ali je udeležba na team buildingu obvezna ali ne.

52% udeležencev team buildinga poroča, da se vedno udeleži v team building aktivnostih na dogodku, če so te opcijske in ne obvezne.

Zanimiv podatek je tudi, da 2 krat več introvertiranih udeležencev team buildinga občuti določeno obliko stresa na team buildingu v primerjavi z ekstravertiranimi udeleženci:

Obenem udeleženci team buildingov ocenjujejo, da imajo dobro organizirani team buildingi pozitiven vpliv predvsem na odnose med kolegi in sodelavci, na sodelovanje med sodelavci in vpliv na odprtost komunikacije med zaposlenimi.

Je pa vredno pri teh podatkih upoštevati tudi to, da različni nivoji zaposlenih dajejo različno težo pomenu timskega dela*. Drugače na pomembnost izvajanih team buildingov gledajo direktorji, tajnice, nabavniki in prodajniki ter npr. lastniki firm:

Po teh podatkih je najbolj pomembno timsko delo vodjem ekip in oddelkov, nato managerjem in direktorjem, najmanj pa stroki in administrativnim delavcem.

V čem je bistvo izvajanja rednega in kakovostnega team buildinga za svoje zaposlene in svoje ekipe

Prava strategija team buildinga pomaga razviti občutek sodelovanja in tovarištva v vaši organizaciji. Če vsakemu članu ekipe daste cilj, ki mu je vredno slediti, bodo prevzeli lastništvo nad svojim delom.

Recimo, da ste vodja prodaje v velikem proizvodnem podjetju in se soočate z veliko težavo pri sodelovanju. Vsi vaši prodajni zastopniki se logično in naravno osredotočajo predvsem na doseganje svojih prodajnih kvot kljub žrtvovanju timskega dela. In recimo, da je to pretirano tekmovalno vedenje ustvarilo strupeno okolje v pisarni.

Torej, namesto da bi uporabili “dobri stari” pristop in preprosto grajali vse, se odločite poskusiti nekaj drugega.

Načrtujete zasebni sestanek skupine, da skupaj opredelite težavo in predlagate možne rešitve. Po nekaj urah razmišljanja o idejah se odločite, da boste namesto plačila provizij na podlagi posameznih prodajnih ciljev plačali provizije glede na celotno uspešnost ekipe. Zahvaljujoč tej odločitvi začne vaša ekipa sodelovati pri doseganju skupnega cilja. To je team building v svojem najčistejšem izrazu.

V nasprotju s splošnim prepričanjem pri team buildingu ne gre za igranje iger kot je npr. vse splošno znani padec nazaj v naročje kolega. Saj poznate to igro.

Ne gre niti za sklepanje novih prijateljstev ali zabavo v pisarni.

Čeprav so rekreativne dejavnosti koristne, se lahko, izpeljane napačno, zdijo prisiljene in nenaravne. Pri gradnji ekipe gre za učenje komunikacije in skupnega dela za doseganje skupnih ciljev.

Ko se vaša ekipa počuti, kot da je del nečesa večjega, se počutijo bolj opolnomočeno in navdihnjeno. In ko se zaposleni počutijo navdihnjene, so 125 % bolj produktivni.

Spodaj je študija, ki dokazuje stopnjo zadržanja zaposlenih v podjetjih pri organizacijah, ki spodbujajo opolnomočenje in pri organizacijah, ki tega ne spodbujajo*:

Izgradnja opolnomočene ekipe lahko poveča stopnjo obdržanja zaposlenih za 48 %, glede na podatke iz LinkedIn študije*.

Kaj o tem kaj loči dober team building od slabega pravi umetna inteligenca

Poglejte kakšne “generične in splošne odgovore” je o tem kaj je dober in kaj slab team building podal ChatGPT:

  1. Prilagojenost: Dobri team building dogodki so prilagojeni potrebam in dinamiki specifične ekipe. Vsaka ekipa je edinstvena, zato je pomembno, da se dogodek prilagodi njihovim potrebam, interesom in izzivom.
  2. Sodelovanje: Dobra ekipna gradnja spodbuja aktivno sodelovanje vseh članov ekipe. Aktivnosti naj spodbujajo timsko delo, komunikacijo in medsebojno razumevanje.
  3. Ustvarjanje pozitivnega okolja: Pomembno je, da dober team building dogodek ustvari pozitivno in vznemirljivo vzdušje, v katerem se člani ekipe počutijo udobno in spodbujajo k sodelovanju.
  4. Trajnostni učinki: Dobra ekipna gradnja ne sme biti zgolj enkraten dogodek, temveč bi morale biti njene koristi trajne. Učinki bi se morali kazati v izboljšanih odnosih, večjem zaupanju in boljši produktivnosti ekipe v prihodnosti.
  5. Vključevanje zabave: Čeprav je namen team buildinga resen, je pomembno, da so aktivnosti zabavne in zanimive. Sodelavci bodo bolj motivirani, če se bodo med dogodkom dobro zabavali.

Slabi team building dogodki pogosto trpijo zaradi pomanjkanja teh elementov. Na primer, lahko so slabo organizirani, nejasni v svojih ciljih, prisiljeni ali dolgočasni. Lahko tudi ignorirajo potrebe ekipe ali celo povzročijo napetosti in nezadovoljstvo med člani ekipe.

Preverite še: