Kako prodati več preko spletne strani – prikaz na primeru spletnega članka, ki konvertira za 5 (5. del vodnika)

Naj takoj na začetku povem, da za članek, ki ga predstavljam spodaj kot primer in predlog kako optimizirajte in pripravljajte vsebine za internet, za to, da bodo prinesle čim več konverzij, ne merim konverzijskih ciljev preko Googlove analitike. Razlog je v tem, da takrat, ko sem to spletno stran šele postavljal, nisem o konverzijah še niti razmišljal in sem zato kar isto kontaktno formo za povpraševanja, uporabil za vse moje, SEO vsebine, na predstavljeni strani.

Čeprav bi lahko zdaj to zamenjal in bi mi Google sam izračunaval konverzije za članek, ki ga predstavljam spodaj, si, iskreno, za to, ne vzamem časa, obenem pa mi to niti ni treba, ker pač namesto številk, zdaj že iz izkušenj po prejetih povpraševanjih, vem, da vsebina konvertira dobro.

.

*************

.

Tisti, ki me spremljate dlje časa in še posebej tisti, ki spremljate vodnik, namenjen izboljševanju konverzije spletne strani, veste, da je (zame) ena izmed najlažjih in najboljših idej za izboljševanje konverzije, v bistvu preprosto predstavljanje dejanskega dela in realnih primerov, s čimer se pač nekdo ukvarja. In, da takšne vsebine, vsaj po mojih dosedanjih izkušnjah, konvertirajo odlično.

.

Pomislimo…..

.

  • Kaj je tisto, kar ljudi najbolj zanima (če odmislimo SEO in štancanje vsebin za to, da smo v Googlu uvrščeni čim boljše)?
  • Zaradi česa bodo obiskovalci naše spletne strani najverjetneje na spletni strani, naredili naslednji korak?

.

Moje prepričanje je, da je to uporabna vrednost za našega spletnega bralca, pri čemer pa mora biti vsebina napisana tako, da “ne prodaja direktno”.

.

Grem globlje:

.

  • kupec, ki je vroč in ima namen kupiti, bo tako ali tako kliknil na oglas (oziroma več izmed njih)
  • stranka, ki se šele zanima, potrebuje en rahel potisk po stopnicah, da se odloči
  • kdor je mrzel, ne bo kupil, ne čez oglas in ne čez organske prikaze

.

To meni samo pove, da se splača spletne vsebine pisati tako, da ne prodajajo direktno (ker pač z njimi bolj targetiramo na “mlačne” oziroma tiste, ki tuhtajo med različnimi ponudbami), obenem pa IZ NJIH NE KRIČI NE SEO, NE ŽELJA PO PRODAJI (čeprav želimo z vsako vsebino doseči tudi to dvoje).

Takšne vsebine pa je najlažje napisati preprosto tako, da pokažemo svoje primere.

.

************

.

Moj članek na spletni strani Mizarstvo.si je recimo tak namenjen lesenim nadstreškom…

Članek je “za potrebe SEO” dolg kot jara kača (trenutno je v njem okrog 2400 besed teksta, čez 20 slik, okrog 15 naslovov poglavij, 1 prikaz celotnega primera dejanskega postavljanja nadstreška v okolici Ljubljane (kontakt je prišel ravno na podlagi te vsebine (takrat še vsebina ni vsebovala primer postavljanja tega nadstreška)).

Celotna vsebina pa vključuje še lead magnet do hitre priprave info ponudbe (pri čemer povpraševanja segmentiram naprej na landing page z različnimi opcijami nadstreškov, da lažje ločim kdo se zanima za enokapne oz. dvokapne nadstreške, koga zanimajo nadstreški z lamelnimi loki, kdo se zanima samo za lesene konkstrukcije za nadstrešek, kdo rabi večji nadstrešek za dva ali več avtomobilov, itd…)

.

(Delna) slika “jare kače” dolgega članka, spodaj, linkec do celotnega članka, pa tukaj.

.

.

Kako članek konvertira – rezultati

.

V sezoni (ki se začne februarja in traja, odvisno od vremena, tudi do novembra), je vtipkanj dvobesedne zveze “leseni nadstreški”, na mesec, na slo trgu, med cca. 480 in 590.

.

Dve leti smo bili s tem člankom na prvem mestu Googla.
Ta pozicija pa je prinašala med 50 in 60 povpraševanji na mesec (kar je zdaleč preveč za enega manjšega nadstreškarja).

Backlinkov se na članku ni gradilo skoraj dve leti. Kar je pozicijo prestavilo na tretje mesto (kar pa se je poznalo v zmanjšanju povpraševanj (na kakšnih 40 na mesec). To je sicer za našega dobavitelja še vedno dovolj, podatke vam pa serviram zato, da dobite občutek kako se lahko število povpraševanj spreminja v odvisnosti od pozicije v Googlu.

.

Ali se temu dobavitelju splača boriti za prvo mesto v Googlu?

.

Sam mislim, da ja.
Ker cena boja, zdaleč ni prehuda (tukaj je seveda ne izdam).

Čeprav ne vem kakšne so sploh njegove kapacitete za izdelavo nadstreškov (na mesec), pa je logično (verjetno), da bi vsakemu podjetniku moralo biti v interesu, da dobiva konstantno čim več novih povpraševanj.

Kar pa posledično (vsaj tiste dobre), s časom nauči, da jih znajo čim boljše segmentirati (v firbce, vroče, mlačne, konkurente in tako naprej).