Moje prakse za večjo produktivnost spletnega posla [KAKO PRIHRANIM ČAS]

Čas, ki ga imamo na voljo, za svoje delo, je vsem nam, enako odmerjen, od istega Gospoda :).

In, ker v spletnem poslu, vsaj med sodelujočimi z mano, še vedno, NAJVEČJI DELEŽ stokanj in neuspehov, spada v kategorijo “nimamo dovolj časa/res je gužva”, je spodnji zapis, namenjen tistim spletnim marketingarjem, ki ste zainteresirani, da čas pri svojem delu, uporabljate maksimalno učinkovito.

Spodaj so predstavljene nekatere moje prakse, s katerimi, prihranim največ časa.
Mogoče vam koristijo.

Kako prihranim pri nastopu na socialnih omrežjih?

Družbena omrežja vzamejo čas. Kljub avtomatiki, s katero lahko nastavimo urnike objav (odvisno od omrežja) in kljub vsemu kaj družbena omrežja omogočajo, si preprosto priznajmo, da družbena omrežja, jemljejo tudi čas. V bistvu, ogromno časa.

p.s.: ne gre jim zameriti, ker je to, da smo na družabnih omrežjih, čim dlje časa, v bistvu njihov cilj. In dlje časa kot smo gor, bolj uspešna so socialna omrežja, očitno, pri zasledovanju svojih ciljev.

Naš cilj, kot spletni marketingaš (ki sicer želi družbena omrežja uporabljati v tržne/poslovne/komunikacijske namene) je, da družbena omrežja uporabljamo učinkovito. Kar se pa meri tudi s časom, “zapravljenim/porabljenim/investiranim” v družabno omrežje.

Glede na to, da družbena omrežja rastejo, kot gobe po dežju (in tudi ugašajo) in glede na to, da ima vsako družbeno omrežje ambicijo, da ga uporabljamo čim več (časa), je logična posledica, da, če se nastopa na družabnih omrežjih ne lotimo (tudi) s premislekom, koliko časa bomo na njih, da bomo na njih “predolgo”.

kako prihraniti čas na socialnih omrežjih

Sam sem prisoten na treh omrežjih (LinkedIn, Twitter, Facebook – v tem vrstnem redu). Največ časa prihranim s tem, da imam za vsako omrežje DEFINIRAN NAMEN ZAKAJ sem sploh na posameznem omrežju. Hint: na nobenem izmed omrežij nisem prisoten za gradnjo skupnosti in spodbujanje “predolgih debat”. Ker za to nimam časa.

Na LinkedIn-u imam namen predstavljati svoje delo, deliti koristne nasvete (drugih in sebe) in se povezovati z BTB sceno. LinkedIn mi na dan vzame max. 15 minut. Vikendi, prazniki, počitnice, bolniške = off.

Na Twitterju sem nova ribica, zato imam tam namen samo se povezovati s SEO stroko (ki se ji več ni treba tako agresivno in očitno truditi s prodajo, kot sem to izkusil za “SEO strokovnjake” na Facebooku). Twitter mi vzame max. 15 minut na delovni dan (a nisem na njem vsak dan).

Na Facebook-u imam namen imeti eno, manjšo, zaprto skupinico, kjer o spletnem poslu, delimo izkušnje. To skupinico celo načrtno vsak mesec zmanjšam. In tudi v njo ne vabim več novih ljudi. Tiste, ki jih “spustim” zraven in ugotovim po mesecu dni, da so samo opazovalci, po mesecu dni, odklopim.

Kako najdem čas za offsite SEO aktivnosti (za skupno 15 strank na dan)?

Stranke se, pri mojem poslu, očitno ne menjujejo vsak dan (nekatere so z mano že 3 in več let).

Svoje stranke imam preprosto razdeljene na partnerje A, B, C.

Partnerjem A (redni plačniki, čustva in “lepe besede” na stran), posvetim čas PRED vsem. Tudi pred delom, ki ga zahteva razvoj in rast mojih spletnih strani.

Povprečna offsite SEO aktivnost/na dan, za stranko, vzame od 30 do 35 minut. Te aktivnosti so razdeljene med ekipo. Tekstopisec porabi 22 minut, 7 minut gre za gradnjo notranjih povezav, evidenco in arhiviranje, ostale minute gredo za vzdrževanje infrastrukture, na katerih se offsite SEO aktivnosti izvajajo (hint: ne, ni mišljeno samo vzdrževanje mreže).

čas za seo

Precejšen del prihranka pri offsite SEO optimizaciji, predstavlja vsakomesečna, okrog 25. v mesecu, “inventura” spletnih strani, ki niso vredne backlinkanja. Stran, ki ni vredna backlinka, se preprosto izbriše iz arzenala (in se jo nadomesti z novo priložnostjo). Hint: spet ne govorim samo o gradnji povratnih povezav iz mreže.

Kako optimiziram čas pri email komunikaciji?

Email komunikacija je kratka (za razliko od mojih blog postov :)).

Sodelujočim z mano odgovarjam sproti (razen, če imam mentorstvo).

Če dobim predolg mail, ga odkrito zapisano, ne berem.
Vsa obvestila, ki priletijo v moj gmail, v zavihek družabno in promocije, sproti zbrišem.
Zavihek Glavno (ki je v bistvu moja ToDo lista) praznim vsak dan sproti.
Pobarvano zvezdico dobijo edino emaili, ki zahtevajo nadaljevanje dela ali feedback.

Kako prihranim čas pri sestankih?

Vsi napovedani sestanki, so planirani vnaprej. Če zaradi x razlogov, ne more biti sestanka na dogovorjen datum, se sestanek prestavi za en teden (moji mentoriranci pa dobijo uro v dobro).

Na tiste klasične sestanke, kjer bi moral predstavljati svojo ponudbo, ne hodim. Ker tako moj posel (spletna optimizacija oz. mentorstvo zanjo) ne deluje.

Sestankov, ki jih dogovorijo moje stranke in me priporočajo, se izogibam (ker je itak nesmiselno iti s SEO ponudbo do nekoga, ki misli, da si prišel zato, da mu nekaj prodajaš). Na te sestanke grem izključno, če je po telefonu, interesent, vsaj vprašal za ceno in pogoje sodelovanja z mano.

Sestanke s sodelujočimi, imam čez Google Hangoutse. V povprečju so eno urni, razen, kjer moramo nadoknaditi ure. Ker imam pogosto za enim sestankom, že drugega, “izsilim, če je treba” tudi konec sestanka.

p.s.: optimizacija spletnih strani, če jo izvajate samostojno ali outsourcate, očitno ni samo SEO per se, ampak tudi (če ne celo predvsem) optimizacija časa.