Praktični napotki o tem kako izbirati IN IZBRATI seo strokovnjaka za vašo spletno stran

Spodnji zapis je namenjen tistim podjetnikom, ki se zanimate za storitve seo optimizacije svoje spletne strani. Čisto iz prakse so napisani “pomisleki in vprašanja”, ki jih MORATE IMETI, ko izbirate seo strokovnjaka. Predvsem zato, da boste za svojo spletno stran res dobili strokovnjaka in seo mojstra, za katerega boste prepričani, da bo posel opravil dobro, obenem pa bo cena tudi primerna potrebnemu seo delu.

.

Ker, če ste trg slovenskih (in tujih) SEO ponudnikov že raziskovali vsaj malo, zelo dobro veste, da se cene med njimi, včasih tudi za razmeroma podobne SEO storitve, lahko zeeelo razlikujejo.

.

.

seo nasvet.
.
p.s.: ker v okviru moje storitve mentorstva za SEO in bloganje, storitve optimiziranja spletnih strani ponujam tudi sam in vem, da se spodnja vsebina z lahkoto bere kot REKLAMNO SPOROČILO, si argumente zakaj ta blog zapis NI MIŠLJEN kot reklama, tisti, ki to potrebujete, lahko preberete s klikom na: Predgovor/disclaimer

 

.

Pošteno je, da pred začetkom napotkov za izbiro seo strokovnjaka za vašo spletno stran, zapišem, da seo optimiziranje spletnih strani, sicer ponujam tudi sam (zdaj ne več toliko v okviru te spletne strani (tukaj), ki jo ravnokar berete, ampak od maja (2018) naprej, kot ločeno storitev preko spletne strani Seo-Praktik.si). Seveda lahko zato v miru spodnje besedilo berete kot promocijo za najem moje storitve, a naj obenem tudi povem, da SEO projektov na Seo-Praktiku niti ne jemljemo kar vsepovprek (pravzaprav smo prej bolj selektivni in previdni, tako, da se najprej res s celim kupom vprašanj do naročnikov, oborožimo z informacijami o tem kdo je naročniku SEO delal pred nami, kako SEO optimizacijo razume sam naročnik, kakšni so cilji optimizacije strani in kako dobro sploh poznamo trg svojih kupcev).

.

Iz moje dosedanje izkušnje na trgu ponudnikov in kupcev storitev optimiziranja spletnih strani (s svojo SEO storitvijo (na prvi povezavi zgoraj) sem bil na prvi strani Googla kar lep čas na 4. mestu (zato govorim kot ponudnik storitve optimiziranja spletnih strani iz izkušenj), večina interesentov seo strokovnjaka izbira (in pa izbere) tako, da vtipka v Google ključno besedno zvezo “optimizacija spletnih strani” (takšnih je na slovenskem Googlu na mesečni ravni v povprečju 720) in prvim petim, na prvi strani, pošlje povpraševanje.

.

Češ, če so ti prvi na prvi strani Googla, potem se na optimizacijo spletne strani, zanesljivo najboljše spoznajo (iskreno zapisano sem to isto logiko uporabil tudi sam, ko sem še pred leti samostojno šele začenjal spoznavati zakonitosti SEO).

.

Čeprav je nedvomno, da se prvi na prvi strani Googla, ne nahajajo po naključju in, da znanje uvrščanja spletnih strani na visoke pozicije, očitno imajo, je, vsaj po mojem mnenju, “catch” pri takšnem pristopu iskanja SEO strokovnjaka, najmanj še dvojni:

 • prvič, cena teh strokovnjakov zanesljivo ni najnižja
 • drugič pa, ni vam kot npr. lastniku spletne strani, ki se ukvarja s prodajo cvetličnih lončkov najbrž pomembno ali je vaš seo strokovnjak sposoben priti na njemu pomembno ključno besedo na prvo stran Googla, ampak ali je to isto sposoben doseči na VAM POMEMBNE KLJUČNE BESEDE

.

Hkrati pa sem sam, ko sem svojo storitev SEO optimiziranja spletnih strani, ponujal iz lastne visoke pozicije, tudi prevečkrat opazil, da podjetniki pri izbiri seo strokovnjakov sploh niso pomislili na to, da visoka organska uvrstitev na Googlu, NI AVTOMATSKO enako povečanju prodaje.

.

Zato sem se sam “iz tekme”, iz vidika ponudnika “opimiziranja spletnih strani z namenom doseganja visokih pozicij na Googlu”, če zadaj ne stoji razumevanje naročnika, da so visoke pozicije na Googlu samo pot do večje prodaje, ne pa avtomatsko že večja prodaja, zavestno umaknil. In raje kot SEO optimizacijo (kjer večino naročnikov ne zanima nič drugega kot najvišje pozicije na Googlu), ponujam storitve povečanja spletne prodaje.

 

Ko iščete in izbirate SEO strokovnjaka, si predhodno odgovorite kaj točno vaša spletna stran potrebuje:

.

 • onsite seo optimizacijo,
 • offsite seo optimiizacijo ali
 • oboje?

.

Kaj je on site seo optimizacija?

.

On site seo optimizacija je skrb zato, da so stvari NA SAMI spletni strani “pošlihtane” tako, da ustrezajo SEO pravilom Googla. SEO pravila Googla so objavljena, popravljana in ažurirana na tem naslovu: Search Engine Optimization (SEO) Starter Guide.

To je dobro vedeti, še posebej zato, ker podjetniki (potencialni naročniki SEO storitev radi mislijo, da je optimizacija spletnih strani nekaj kar je proti Googlu, a hec je v tem, da ima Google celo na youtubu video, kjer daje navodila kako izbrati seo strokovnjaka:

.

.

Pri onsite SEO, v zelo “skrajšani verziji”, gre za to, da:

 • ima spletna stran pravilno postavljeno arhitekturo/strukturo 
 • je spletna stran pravilno navigacijsko in s pogledom na uporabniško izkušnjo, zasnovana
 • je spletna stran varna (https) in pripravljena za mobilne naprave (mobile ready)
 • se spletna stran hitro nalaga
 • je spletna stran unikatna, edinstvena, privlačna in koristna za uporabnike
 • je spletna stran zasnovana na podlagi analize ključnih besed

.

Ker, če vse to “štima”, jo bo Google, z veseljem, uvrščal na višje pozicije v iskalniku.

.

Dodatno si o onsite seo optimizaciji spletnih strani, lahko preberete še:

.

.

Kaj je offsite SEO optimizacija?

.

Pri offsite SEO optimiziranju gre, spet v “zelo skrajšani verziji” v glavnem za izvajanje aktivnosti na DRUGIH spletnih straneh z namenom, da na njih zgradimo povratne povezave, ki kažejo nazaj na našo spletno stran. Več teh (kakovostnih) povratnih povezav ima za posledico višjo uvrstitev naše spletne strani v Googlu.

.

Res zelo uporaben in ne preveč dolg zapis o offsite SEO, ponuja Moz.

.

Katerega SEO strokovjaka izbrati, ko veste kakšno vrsto SEO storitev potrebujete?

.

 • če se morate z visokimi organskimi uvrstitvami spopasti na tujem trgu, svetujem tuje mojstre. Ali slovenske seo strokovnjake, z zelo močnimi vezami s tujimi SEO agencijami.

.

 • če želite z vašo internetno stranjo priti na prvo Googlovo stran, na domačem, slovenskem trgu, potem NE BO NAROBE, če poskušate NAJPREJ ugotoviti kdo so SEO MOJSTRI, ki so na prva mesta spravili vašo konkurenco. Trik je v tem, da ima morda že vaša konkurenca z vašim potencialnim optimizatorjem dogovorjen poslovni odnos in v tem primeru NI NUJNO, da bo vaš izbran seo strokovnjak “kar preklopil” na vas, vi in vaša konkurenca pa hkrati, na prvem mestu na Googlu, ne moreta biti.

.

 • če potrebujete zraven onsite in offsite seo optimizacije, še ostale digitalne storitve (npr. storitev upravljanja družabnih omrežij, google ppc oglaševanje, vsebinski (inbound) marketing, morda celo izdelavo spletne strani ali prenovo grafike, svetujem izbiro digitalne agencije. V Sloveniji je kakovostnih najbrž kar nekaj, sam pa imam zelo pozitivne izkušnje z digitalno agencijo Novelus iz Maribora.

.

Kako se dogovoriti za ceno SEO optimizacije?

.

Ko izbirate SEO strokovnjaka in, ko se dogovarjate o ceni optimizacije spletne strani, vedite, da imate na voljo več možnosti sodelovanja s ponudniki. Odvisno od agencije oz. seo freelance strokovnjaka, obstajajo različne možnosti sodelovanja. Na AuxanoGraphicsDesign so te možnosti sodelovanja s seo strokovnjaki predstavili v obliki infografike:

.

seo strokovnjak

.

Pri svojih SEO kandidatih samo preverite, katere izmed možnosti, ponuja on.

Srečno pri izbiri 🙂

Praktični napotki o tem kako izbirati IN IZBRATI seo strokovnjaka za vašo spletno stran
5 (100%) 3 votes