Moj seznam petih, tujih SEO strokovnjakov, ki se jim splača slediti

Za tiste, ki vas zanima SEO strokovnjak (in nimate ravno težav z zagotavljanjem SEO budžeta), sem spodaj pripravil kratek seznam tujih SEO strokovnjakov. Ki se jim splača, ker objavljajo res ogromno uporabnih vsebin na temo SEO, slediti, tudi, če se optimizacije spletnih strani, lotevate sami. Od maja 2018, zapise o spletni optimizaciji, pišem na ločeni spletni strani, Seo-Praktik.si.

Večino, spodaj objavljenih SEO strokovnjakov, sem sam spremljal v preteklosti, nekatere med njimi, pa spremljam še danes.

dan petrovic

Dan Petrovic, seo strokovnjak marketinške agencije DejanSEO, iz Avstralije. Dejan je specialist za Seo, še posebej za offsite Seo, analitko spletnih strani, online marketing in e trgovine. Dejan Marketing je Seo storitve izvajal tudi firmam kot so Moz, Hubspot, MarketingLand, Forbes, CBS News, itd…. Njegova agencija pa je tudi lastnik in ustanovitelj spletne strani Algoroo, ki na dnevni bazi,  meri SERP spremembe za cca. 17.000 ključnih besed do globine 100 pozicij in več. Iz teh meritev je nastal, v SEO krogih, zelo znan index Roo, ki pokaže kako volatilne, v primerjavi z Google update algoritmom, so bile posamezne ključne besede na vsak dan. V svojih blog zapisih o spletni optimizaciji, je Dejan tudi zelo močan zagovornik manj, a bolj kakovostnih vsebin. Za razliko od precej spletnih marketingašev, ki, sicer ob poudarjanju pomena kakovosti spletnih vsebin, vseeno na dnevni bazi “štancajo”, vsak dan nove vsebine.

.

eric enge

Eric Enge je seo strokovnjak in generalni direktor pri Perficient Digital. To je nagrajena marketinška agencija, ki je pred časom pridobila veliko digitalno in SEO agencijo StoneTemple. Je eden glavnih urednikov in avtorjev o spletni optimizaciji na Forbes, SearchEngineLand-u, CopyBlogger-ju in Moz-u. Eric-u Enge-u se splača slediti preko Twitterja, kjer ima cca. 32900 sledilcev, sicer pa je na področju optimizacije spletnih strani, zelo popularen tudi s svojimi video SEO serijami Here’s why, kjer preko video vsebin deli SEO nasvete in trike.

.

.

.

nathan gotch

Nathan Gotch, SEO strokovnjak, specialist in lastnik spletne strani GotchSEO in lastnik SEO akademije. Nathan je izvajalec SEO storitev za Forbes, Content Marketing Insitute, sodelavec na Ahrefs in Huffington Post. Preko svoje spletne strani, v bistvu ponuja 3 osnovne SEO storitve: onsite in offsite SEO, seo treninge in mentorstva ter seo blog.

Nathan Gotch je postal poznan po tem, ko je na internetu odkrito objavil kako se je optimiziranja spletnih strani loteval v preteklosti (s pomočjo PBN mreže in black hat SEO metod), zdaj pa ga največje firme najemajo za svetovanje za SEO po belih metodah (white hat SEO). Video z Nathanom, o tem zakaj je  “zapustil” PBN metode in se v celoti posvetil white hat SEO tehnikam, si lahko pogledate spodaj:

.

christoph camper

Christoph Camper je SEO specialist in ustanovitelj SEO orodja LinkResearchTools. Je govornik in pa tudi avtor knjige Spaghetti Code Detangling Life and Work with Programmer Wisdom. LinkResearchTools je SEO orodje, ki je v svetu spletne optimizacije, postalo prepoznavno predvsem kot učinkovito orodje za odkrivanje Googlovih kazni, ki doletijo spletne strani, ki za rangiranje uporabljajo iz strani Googla, prepovedane metode. Obenem pa je orodje namenjeno za temeljito raziskavo portfelja povratnih povezav in iskanje optimalnih priložnosti za gradnjo novih povratnih povezav. LinkResearchTools uporabljajo podjetja, kot so: LinkedIn, Swarovski, Victoria’s secret, MTV, Intel, Ebay in druga.

.

.

robbie richards

Robbie Richards je SEO strokovnjak in ustanovitelj spletne strani RobbieRichards.com. Je zelo izkušen specialist za digitalni marketing, tako na področju optimizacije spletnih strani za iskalnike, kot tudi na področju trženja preko družabnih omrežij. Robbie Richards sodeluje s firmami kot so Adweek, Wordstream, SumoMe, DigitalMarketer in The Huffington Post, v svetu spletne optimizacije strani pa je postal znan (zraven njegove značilne brade) kot izredni SEO pisec svojih blogov. Na katerih praktično prikazuje kako se spletne optimizacije loteva na primerih svojih strank.

.

Ker se potrebe po SEO storitvah, od ene do druge internetne  strani, lahko ZELO RAZLIKUJEJO, priporočam, da si preberete še spodnji del zapisa. Za vsak primer, pa sem še dodatnih 10 SEO strokovnjakov, predstavil tudi na spletni strani Seo-Praktik.si (ki jo, kot nekateri že veste, namenjam izključno SEO optimizaciji spletnih strani).

.

Kako izbirati in izbrati SEO strokovnjaka?

Spodnje poglavje je namenjeno tistim podjetnikom, ki se zanimate za storitve seo optimizacije svoje spletne strani. Čisto iz prakse so napisani “pomisleki in vprašanja”, ki jih MORATE IMETI, ko izbirate seo strokovnjaka. Predvsem zato, da boste za svojo spletno stran res dobili strokovnjaka in seo mojstra, za katerega boste prepričani, da bo posel opravil dobro, obenem pa bo cena tudi primerna potrebnemu seo delu.

Ker, če ste trg slovenskih (in tujih) SEO ponudnikov že raziskovali vsaj malo, zelo dobro veste, da se cene med njimi, včasih tudi za razmeroma podobne SEO storitve, lahko zeeelo razlikujejo.

.

.

seo nasvet

.
.
p.s.: ker v okviru moje storitve mentorstva za SEO in bloganje, storitve optimiziranja spletnih strani ponujam tudi sam in vem, da se spodnja vsebina z lahkoto bere kot REKLAMNO SPOROČILO, si argumente zakaj ta blog zapis NI MIŠLJEN kot reklama, tisti, ki to potrebujete, lahko preberete s klikom na: [hypotext target=”A”]Predgovor/disclaimer[/hypotext]

[hypotext id=”A”]

.

Pošteno je, da pred začetkom napotkov za izbiro seo strokovnjaka za vašo spletno stran, zapišem, da seo optimiziranje spletnih strani, sicer ponujam tudi sam (zdaj ne več toliko v okviru te spletne strani (tukaj), ki jo ravnokar berete, ampak od maja (2018) naprej, kot ločeno storitev preko spletne strani Seo-Praktik.si). Seveda lahko zato v miru spodnje besedilo berete kot promocijo za najem moje storitve, a naj obenem tudi povem, da SEO projektov na Seo-Praktiku niti ne jemljemo kar vsepovprek (pravzaprav smo prej bolj selektivni in previdni, tako, da se najprej res s celim kupom vprašanj do naročnikov, oborožimo z informacijami o tem kdo je naročniku SEO delal pred nami, kako SEO optimizacijo razume sam naročnik, kakšni so cilji optimizacije strani in kako dobro sploh poznamo trg svojih kupcev).

.

Iz moje dosedanje izkušnje na trgu ponudnikov in kupcev storitev optimiziranja spletnih strani (s svojo SEO storitvijo (na prvi povezavi zgoraj) sem bil na prvi strani Googla kar lep čas na 4. mestu (zato govorim kot ponudnik storitve optimiziranja spletnih strani iz izkušenj), večina interesentov seo strokovnjaka izbira (in pa izbere) tako, da vtipka v Google ključno besedno zvezo “optimizacija spletnih strani” (takšnih je na slovenskem Googlu na mesečni ravni v povprečju 720) in prvim petim, na prvi strani, pošlje povpraševanje.

.

Češ, če so ti prvi na prvi strani Googla, potem se na optimizacijo spletne strani, zanesljivo najboljše spoznajo (iskreno zapisano sem to isto logiko uporabil tudi sam, ko sem še pred leti samostojno šele začenjal spoznavati zakonitosti SEO).

.

Čeprav je nedvomno, da se prvi na prvi strani Googla, ne nahajajo po naključju in, da znanje uvrščanja spletnih strani na visoke pozicije, očitno imajo, je, vsaj po mojem mnenju, “catch” pri takšnem pristopu iskanja SEO strokovnjaka, najmanj še dvojni:

 • prvič, cena teh strokovnjakov zanesljivo ni najnižja
 • drugič pa, ni vam kot npr. lastniku spletne strani, ki se ukvarja s prodajo cvetličnih lončkov najbrž pomembno ali je vaš seo strokovnjak sposoben priti na njemu pomembno ključno besedo na prvo stran Googla, ampak ali je to isto sposoben doseči na VAM POMEMBNE KLJUČNE BESEDE

.

Hkrati pa sem sam, ko sem svojo storitev SEO optimiziranja spletnih strani, ponujal iz lastne visoke pozicije, tudi prevečkrat opazil, da podjetniki pri izbiri seo strokovnjakov sploh niso pomislili na to, da visoka organska uvrstitev na Googlu, NI AVTOMATSKO enako povečanju prodaje.

.

Zato sem se sam “iz tekme”, iz vidika ponudnika “opimiziranja spletnih strani z namenom doseganja visokih pozicij na Googlu”, če zadaj ne stoji razumevanje naročnika, da so visoke pozicije na Googlu samo pot do večje prodaje, ne pa avtomatsko že večja prodaja, zavestno umaknil. In raje kot SEO optimizacijo (kjer večino naročnikov ne zanima nič drugega kot najvišje pozicije na Googlu), ponujam storitve povečanja spletne prodaje.

[/hypotext]

Ko iščete in izbirate SEO strokovnjaka, si predhodno odgovorite kaj točno vaša spletna stran potrebuje:

.

 • onsite seo optimizacijo,
 • offsite seo optimiizacijo ali
 • oboje?

.

Kaj je on site seo optimizacija?

.

On site seo optimizacija je skrb zato, da so stvari NA SAMI spletni strani “pošlihtane” tako, da ustrezajo SEO pravilom Googla. SEO pravila Googla so objavljena, popravljana in ažurirana na tem naslovu: Search Engine Optimization (SEO) Starter Guide.

To je dobro vedeti, še posebej zato, ker podjetniki (potencialni naročniki SEO storitev radi mislijo, da je optimizacija spletnih strani nekaj kar je proti Googlu, a hec je v tem, da ima Google celo na youtubu video, kjer daje navodila kako izbrati seo strokovnjaka:

.

.

Pri onsite SEO, v zelo “skrajšani verziji”, gre za to, da:

 • ima spletna stran pravilno postavljeno arhitekturo/strukturo 
 • je spletna stran pravilno navigacijsko in s pogledom na uporabniško izkušnjo, zasnovana
 • je spletna stran varna (https) in pripravljena za mobilne naprave (mobile ready)
 • se spletna stran hitro nalaga
 • je spletna stran unikatna, edinstvena, privlačna in koristna za uporabnike
 • je spletna stran zasnovana na podlagi analize ključnih besed

.

Ker, če vse to “štima”, jo bo Google, z veseljem, uvrščal na višje pozicije v iskalniku.

.

Dodatno si o onsite seo optimizaciji spletnih strani, lahko preberete še:

.

.

Kaj je offsite SEO optimizacija?

.

Pri offsite SEO optimiziranju gre, spet v “zelo skrajšani verziji” v glavnem za izvajanje aktivnosti na DRUGIH spletnih straneh z namenom, da na njih zgradimo povratne povezave, ki kažejo nazaj na našo spletno stran. Več teh (kakovostnih) povratnih povezav ima za posledico višjo uvrstitev naše spletne strani v Googlu.

.

Res zelo uporaben in ne preveč dolg zapis o offsite SEO, ponuja Moz.

.

Katerega SEO strokovjaka izbrati, ko veste kakšno vrsto SEO storitev potrebujete?

.

 • če se morate z visokimi organskimi uvrstitvami spopasti na tujem trgu, svetujem tuje mojstre. Ali slovenske seo strokovnjake, z zelo močnimi vezami s tujimi SEO agencijami.

.

 • če želite z vašo internetno stranjo priti na prvo Googlovo stran, na domačem, slovenskem trgu, potem NE BO NAROBE, če poskušate NAJPREJ ugotoviti kdo so SEO MOJSTRI, ki so na prva mesta spravili vašo konkurenco. Trik je v tem, da ima morda že vaša konkurenca z vašim potencialnim optimizatorjem dogovorjen poslovni odnos in v tem primeru NI NUJNO, da bo vaš izbran seo strokovnjak “kar preklopil” na vas, vi in vaša konkurenca pa hkrati, na prvem mestu na Googlu, ne moreta biti.

.

 • če potrebujete zraven onsite in offsite seo optimizacije, še ostale digitalne storitve (npr. storitev upravljanja družabnih omrežij, google ppc oglaševanje, vsebinski (inbound) marketing, morda celo izdelavo spletne strani ali prenovo grafike, svetujem izbiro digitalne agencije.

.

Kako se dogovoriti za ceno SEO optimizacije?

.

Ko izbirate SEO strokovnjaka in, ko se dogovarjate o ceni optimizacije spletne strani, vedite, da imate na voljo več možnosti sodelovanja s ponudniki. Odvisno od agencije oz. seo freelance strokovnjaka, obstajajo različne možnosti sodelovanja. Na AuxanoGraphicsDesign so te možnosti sodelovanja s seo strokovnjaki predstavili v obliki infografike:

.

seo strokovnjak

.

Pri svojih SEO kandidatih samo preverite, katere izmed možnosti, ponuja on.

Srečno pri izbiri 🙂