Kako postaviti določene menije spletne strani? – SEO TEČAJ 8/10

Osmi del “on site SEO tečaja”, pove bolj podrobno o menijih in kategorijah na spletni strani. Medtem, ko so meniji še razumljivi, se pravo “kompliciranje”, pogosto začne pri kategorijah, podmenijih, pri tem kaj postaviti v sidebar, kateri meni, dati v ospredje, ipd…

V glavnem pa zapletanje okrog menijev in kategorij, pri večini začetnikov, izhaja iz tega, ker:

.

 • bi radi vse postavili v ospredje spletne strani (v glavni meni)
 • bi radi vse postavili na prvo stran (home page)
 • ker bi, še posebej radi, izpostavili sebe
 • ker bi, še posebej radi, izpostavili produkte in storitve, ki jih ponujamo

.

Manjkrat pa se pri razmišljanju o tem, kam naj kažejo povezave iz prve strani ali menija, razmišlja o:

.

 • uporabniški izkušnji (logičnim opisom, ki nas vodijo naprej po strani)
 • enostavnosti (kratkim in jasnim opisom)
 • preglednosti (manj menijev in povezav)
 • opisom, ki sploh imajo nek iskalni volumen ter
 • SEO

.

Kdor spremlja vse moje dele SEO tečaja, mu je do tega zapisa, že kristalno jasno, da vse kar postavljamo na spletno stran, mora imeti eno oko, usmerjeno tudi na SEO (in iskalni volumen).

Čeprav to ni prva stvar za spletno stran, pa boste spodaj videli, da pri marsikom, SEO sploh ni upoštevan niti malo.
In posledično Google ne najde njegove spletne strani.

Ker pa imajo postavljeni meniji in sploh vse povezave, ki vodijo v notranjost spletne strani, direktno povezavo še z okusom vsakega posameznika, pa pogosto dobimo iz spletne strani juho, na kateri še se sami zelo težko znajdemo ali pa za navigacijo po strani potrebujemo še najmanj gps.

.

Iz strogo SEO vidika, sem en članek na temo menijev, o silo metodi, napisal že na povezavi, sicer pa je najbrž vsakemu logično, da boljša postavitev menijev in kategorij, direktno vpliva tudi na konverzijo.
Članke o izboljšanju konverzije, zlagam, na povezavi.

.

**********

.

En tak, čisto klasičen in ponavadi prisoten na večini spletnih strani, meni, pokažem spodaj:

.

kako postaviti določene menije spletne strani

.

V glavnem so si z meniji, spletne strani podobne.

Prva povezava na levi kaže domov (na prvo stran), potem sledimo mi (naša firma, naši produkti, naše storitve), potem pa odvisno od dejavnosti in pogosto tudi od tega kaj smo slišali, da bi naj spletna stran še imela, povezave na novice, trgovino, obvestila o dogodkih, ipd…

.

Nekaj hitrih o tem:

.

 • študije govorijo o tem, da lahko pričakujemo 10% povečanje klicev in povpraševanj, če v (oz. nad meni) damo svojo telefonsko številko (Does a phone number on your site increase conversions?, Should you put a phone number on your site?,…). Mimogrede: to vam potrdim tudi iz osebne izkušnje, kjer smo iz ene izmed mojih spletnih strani, telefonsko številko “iz glave menija” celo umaknili, ker ljudje kljub NA VELIKO napisanemu urniku dela, tega niti najmanj ne upoštevajo.

.

.

 • navigacija po strani naj bo konstantna. Če se navigacija po strani spremeni, po tem, ko uporabnik klikne na neko podstran, s tem samo zmedemo človeka. Zmeden človek pa bo po vsej verjetnosti stran zapustil, ne pa raziskoval po naši strani naprej (How to avoid 10 website mistakes)

.

Slika že samo zgornjega menija, bi bila tako iz SEO in uporabniškega vidika, boljša, če:

.

 • bi meni “O podjetju”, postavili na desno. Naše podjetje ni potrebno, da je v ospredju. Uporabniki beremo iz leve proti desni, se pravi, da je boljše, če so iz leve proti desni stvari, ki bodo uporabnika najprej pritegnile in zadržale na naši strani (to pa so rešitve njegovih težav – v obliki naših produktov in storitev,…), slike primerov, koristne informacije.. Mi (naše podjetje) je, brez težav, lahko postavljeno na desno. Kamor bo uporabnik zavil, ko (in če) ga bodo naše rešitve in ponudba, prepričala.

.

 • bi bili meniji opisani z besedami, ki imajo iskalni volumen. Dam primer.

.

Recimo, da meni zgornje spletne strani, uporablja spletna stran, ki prodaja različne blagovne znamke porcelana, jedilnega pribora, krožnike, vse za jedilnice, ipd… Opis “nasveti” iz SEO vidika in iz vidika količine iskalnega volumna, Googlu ne pove nič. Če ti nasveti ciljajo recimo na blog in bi v blogu bili opisovani različni jedilniki, bi ta opis, bilo bolje nadomestiti z besedo “jedilnik”. To besedico v Sloveniji, v Google, na mesečni ravni, vtipka, 1300 ljudi:

.

.

V bistvu bi morali vsi opisi, ne samo ta, biti opisani s pogledom na mesečno število vtipkanj.

.

Zaključek:

.

Največ debat pri postavljanju in opisovanju menijev, se konča pri “okusu” lastnika.
Kar je logično, ker lastnik spletne strani, spletno zgodbico plačuje.

A….

Meniji in navigacija ključno vplivata na kasnejše rezultate spletne strani.
Zato pri njihovi zasnovi, upoštevajte še SEO in pa predvsem to, da je v ospredju, reševanje težav obiskovalcev vaše spletne strani (produkti, storitve, primeri rešitev, opisi, case study-ji,..). Vse to bo zadržalo ljudi na spletni strani (priporočam: Kako zadržati bralce na spletni strani). Stopnja tega, kako dolgo pa obiskovalci ostajajo na vaši strani, pa vpliva na rangiranje vaše strani.

Priporočam še: 17 major main menu mistakes

.

.