Kako optimizirati spletno stran – 4 najpomembnejše reči, ki sem se jih naučil iz devet let dela v spletni optimizaciji – POSODOBLJENA VSEBINA

Za vse tiste, ki se samostojno ukvarjate z optimizacijo spletnih strani, sem spodaj povzel 4 najpomembnejša spoznanja, do katerih sem se dokopal medtem, ko za različne stranke, že 9 let izvajam optimizacijo spletnih strani. Če vas zanima kako optimizirati spletno stran, vam bo spodnjih 4, podrobno opisanih točk, pri tem, najbrž v korist.

POJASNILO: Spodaj opisane 4 točke vzamite kot nadgradnjo vsebine Optimizacija spletnih strani za Googlove TOP pozicije, v kateri podrobno opisujem kako optimizirati spletno stran, korak po korak.

Kaj boste našli v tej vsebini…

Kako pomembna je, za SEO optimizacijo, količina vsebin

.
Še danes, po debelih dveh desetletjih obstoja Googla na trgu, je ogromno lastnikov spletnih strani, ki pod pojmom optimizacija spletnih strani, razume v prvi vrsti, predvsem nenehno dodajanje novih vsebin in tekstov.

Čeprav je do neke mere sicer res, da več (kakovostne in SEO optimizirane) spletne vsebine, prispeva k povečanju obiska na spletnih straneh, ne obstaja direktna povezava med tem, da bi spletne strani, ki imajo več vsebine, avtomatsko na iskalniku Google, bile uvrščene višje.

V vsem tem času, odkar se ukvarjam s SEO optimizacijo najrazličnejših spletnih strani, sem, med drugim, imel priložnost sodelovati tudi s takšnimi spletnimi stranmi, ki so imele po nekaj 10.000 url naslovov in več. A zaradi količine url naslovov, to še ni pomenilo avtomatsko višje pozicije njihovih spletnih strani, na Googlu, saj ni vseeno kako kakovostno in SEO ustrezno, so objavljene vsebine, sploh pripravljene.

Imeti več vsebin in z njimi “napadati” več ključnih besed, je sicer ena izmed možnih poti do večjega obiska spletnih strani, ne obstaja pa direktna korelacija med količino spletnih vsebin in višjimi uvrstitvami na Googlu.

Na spodnji sliki je prikazan primer rasti mesečnega obiska na spletno stran na podlagi dodajanja novih vsebin (ki so ustrezno SEO optimizirane) in ne “samo” spisane in objavljene:

NAMIG: Če neka SEO študija dokazuje, da dosega spletno rast na podlagi večjega števila novih vsebin, to drži delno in le do polovice. Spletno rast spletna stran dosega zaradi tega, ker so novo objavljene vsebine, boljše SEO optimizirane (vir 1 – Content marketing without a blog). Na zgornji sliki je evidentirana SEO rast na podlagi dodajanja novih, SEO optimiziranih spletnih vsebin, v obdobju leta in pol.

.

Kako pomembni so pri optimizaciji spletnih strani, backlinki

Nekatere študije dokazujejo, da je backlinkanje za boljše uvrstitve na Googlu, pomembno v 75% primerih.

Vendar je z razvojem in evolucijo Googla, tudi pri backlinkanju (t.j. offsite SEO optimizacija), vedno bolj pomembno to kako kakovostne backlinke zgradite in ne koliko backlinkov zgradite.

Korelacijo/povezavo med tem kako pomembna je onsite SEO optimizacija v primerjavi z offsite SEO optimizacijo, prikazuje spodnja slika (vir 2 – On-Page vs Off-Page SEO):

Slika prikazuje kakšen efekt imata onsite SEO in offsite SEO optimizacija v odvisnosti od različno konkurenčnih ključnih besed…:

  • za najtežje in najbolj konkurenčne ključne besede, je potrebno imeti “perfektno” onsite in offsite SEO optimizacijo (prvi stolpec)
  • za srednje zahtevne ključne besede, “zadošča” solidna onsite SEO optimizacija in dobra offsite SEO optimizacija
  • za manj konkurenčne besede, “zadošča” kakovostna onsite SEO optimizacija
  • za ključne besede, za katere vam je vseeno kje na Googlu se uvrstijo, ni potrebno obvladati ne onsite, ne offsite SEO

Če vas torej zanima kako optimizirati spletno stran v najtežjih panogah, ni druge kot, da se dobro naučite tako onsite kot offsite SEO optimizacije.

.

Kako pomembni sta za uvrstitev spletne strani na Googlu, metriki DA in PA

Kaj sta metriki DA in PA?

Metriki DA (domain authority) in PA (page authority) sta metriki spletne SEO agencije Moz. Obe metriki bi naj s števili od 1 do 100 izkazovali večjo stopnjo zaupanja Googla do internetne strani. Ker sta obe metriki zelo dobro promovirani jih ogromno SEO strokovnjakov smatra za kredibilni metriki pri razvrščanju spletnih strani na Googlu.

Čeprav Google za obe metriki (in pravzaprav tudi ostale metrike drugih SEO agencij) pravi, da so to metrike, ki jih ne upošteva pri razvrščanju spletnih strani v iskalniku, ogromno SEO strokovnjakov, vseeno svojo optimizacijo gradi na teh metrikah (vir 3: Link Metrics: Why They’re Only Indicators).

Moja izkušnja:

  • na višino PA in DA metrik vpliva osredotočenost na vsebino. Če želite skozi čas dvigniti PA in DA metriki, potem objavljajte na tisti spletni strani, vsebine, ozko povezane v isto tematiko
  • metriki DA in PA je mogoče (preko zapisa v robots.txt datoteko) zmanipulirati. Od tod cveti trg prodaje backlinkov iz spletnih strani z visokima PA in DA
  • metriki PA in DA nimata nobene povezave z višino uvrstitve spletne strani na Googlu

.

Kako pomemben je za uspeh spletnega posla, obisk spletne strani

Pri SEO optimizaciji je glavni vzvod prodaje SEO storitev ta, da vam SEO agencije, zagotovijo več obiskovalcev na spletno stran. Ti, na podlagi bolj kakovostno izvajane optimizacije spletne strani in posledično, višje uvrstitve spletne strani na Googlu, prej opazijo vašo spletno stran in zato obisk na spletno stran, narašča.

A to še ne pomeni avtomatsko izboljšane prodaje (če bi to držalo, bi vsi, ki se ukvarjajo s SEO optimizacijo, morali imeti dovolj posla, fluktuacij v druge panoge spletnega marketinga, pa je ravno na področju SEO, ogromno). Poglejte: Kanali digitalnega marketinga

Večjo, boljšo, višjo spletno prodajo avtomatsko ne izboljša povečan obisk na spletno stran. Ampak boljši produkt oz. storitev, boljši prodajni nagovor in preprosto višja cena (za bolj kakovostne storitve).

SEO optimizacijo s(m)o pred leti, nekateri ponujali za 50 in manj evrov na mesec. Danes jih/nas ogromno že ve, da tak poslovni model na področju SEO optimizacije, ne preživi.

Tako kot v večini ostalih poslov velja, da veliko število povpraševanj ni zagotovilo za uspeh, velja tudi pri SEO optimizaciji, da veliko število zanimanj za SEO, ne pomeni nujno, da bo nekdo od optimizacije spletnih strani, “preživel”. Še posebej ne, če svoje storitve ponuja po dumping cenah.

V vsakem spletnem poslu povečano število prejetih povpraševanj pomeni kvečjemu povečano število priprave ponudb, povečano število ur za komunikacijo s potencialnimi strankami in na sploh povečanje potenciala za več posla. Ne pa še avtomatsko več posla..

Viri:

1 – Content marketing without a blog
2 – On-Page vs Off-Page SEO
3 – Link Metrics: Why They’re Only Indicators