Kako optimizirati kategorije izdelkov v spletni trgovini? – 10. DEL USTVARJANJA PRODAJNEGA BLOGA

V zadnjem delu mojega tretjega vodnika (Kako ustvariti donosen, prodajni blog), “na hitrco” razložim kako optimizirati kategorije in spletne podstrani (about us, contact page,…), ki jih ponavadi ne.

.

Največkrat se vsi, ki se podamo v SEO, odpravimo na optimizacijo člankov v blogu in pa optimizacijo produktov. Tretja je ponavadi na vrsti home page, tu pa se naš onsite SEO največkrat konča.

.

Ena, takšna, zelo enostavna in ponavadi pozabljena, je optimizacija kategorij produktov (če imamo npr. izdelke v spletni trgovini, zložene po kategorijah).

.

Da je optimizacija kategorij prav tako pomembna, si lahko preberete recimo tu: How to optimize wordpress categories to improve your seo in tudi tu: The ultimate guide to seo for e-commerce websites.

Hec pa je v glavnem, v SEO svetu, v tem, da seo optimizirate čim več stvari na svoji strani.
Če že ne vemo 100% katera stvar je bolj pomembna od druge, je najbolje, da optimiziramo vse!

.

Kako optimizirati kategorije na spletni strani?

.

Optimizacija kategorij izdelkov v spletni trgovini, vsaj po Yoast-u, ni tako zahtevna, kot optimizacija blog postov in landing strani.

Če je za opise produktov in za blog poste, “zahtevanih” minimalno 300 besed, zelena luč pri količini besed, zahtevanih pri kategorijah, po Yoast-u zasveti, že, če jih imate napisanih 150.

Poleg tega pa ni treba za osnovni SEO dodajati še nobene slike, saj zadošča že samo besedilo.

.

Najlažje to, kako optimizirati kategorije v spletni trgovini, pokažem na spodnji sliki:

.

kako optimizirati kategorije

.

Besedilo nad izdelki vsebuje cca. 150 besed, ključna beseda na katero je optimizirana vsebina pa je napisana v naslovu, prvem odstavku in največ enkrat še v samem besedilu (ker drugače je, pri minimalnih 150 besedah, že preveč).

Za ostalo besedilo so uporabljene sopomenke in besede, ki izkazujejo sorodna iskanja. Sorodna iskanja so v zgornjem besedilu okrepljena, najdemo pa jih enostavno, če izbrano besedno zvezo, vtipkamo v Google in pogledamo na dno prve strani:

.

.

Za razliko od “klasičnih blog postov” ali opisov produktov, ni treba v besedilo vtakniti nobene slike, nobene notranje in zunanje povezave in nobenega naslova poglavja..