Na Izzivih sodobne digitalne promocije (Krško), sem predaval o tem kako do novih potencialnih strank

Dne 30.3.2017, sem na povabilo Centra za podjetništvo in turizem Krško (povezava tukaj), ponovno izvedel eno izmed mojih predavanj na temo vzpostavitve naravne rasti spletne strani in digitalne marketinške promocije. Na njej sem se tokrat osredotočil predvsem na to, da udeležencem dam čim več nasvetov o tem kako do novih potencialnih strank, preko interneta. Pri tem smo se osredotočili spletno optimizacijo in bloganje, pojasnitev razlik med plačljivim oglaševanjem PPC in SEO, email marketingu, strategiji vsebinskega marketinga in drugim kanalom digitalnega marketinga.

.

Opis dogodka

.

Predvideno tri urno predavanje smo začeli ob 12.00 in ga končali nekaj minut pred pol četrto, vmes smo imeli eno krajšo, 10 minutno pavzo.

V skladu z napovednikom in “reklamco”, ki je krožila naokrog (na spletni strani in socialnih omrežjih zavoda ter na tej, moji spletni strani in v moji LinkedIn skupini ter en dan pred izvedbo, še kot krajše obvestilo v mojem emailingu – slika reklame spodaj), je bil cilj predavanja predstaviti priložnosti, ki jih ponuja internet predvsem na področju pridobivanja novih strank in kupcev. S fokusom na iskalnik Google.

.

Na delavnici sem najprej razkril nekatere moje spletne strani, preko katerih že, različno dolgo, pridobivam nove stranke ter tržim preko interneta, v povezavi s prikazom posameznih strani, pa sem izkoristil tudi priložnost, da razložim kaj pomeni npr. “lead generation” spletna stran, kako izgledajo affiliate spletne strani, kako deluje adsense in kako zgledajo strani preko katerih pridobivamo nove kupce za npr. različne storitve.

………..

Temu je sledila hitra razlaga razlik med plačljivimi kampanjami in neplačljivim pridobivanjem potencialnih strank, nato pa sem se, za razliko, od zame tudi zelo uspešnega in všečnega predavanja v Brežicah, želel še bistveno dlje časa posvetiti razlagi pomena razumevanja ključnih besed.

Spoznali smo osnovne razlike med generičnimi in dolgorepimi ključnimi besedami, na primerih udeležencev pa poiskali nekaj dolgorepih priložnosti za ustvarjanje vsebin, s katerimi se želimo prikazati potencialnim kupcem. Sicer pa dokaj podrobno, primer iskanja dolgorepih besed, opisujem tudi v zapisu Kako pridobivati in iskati kupce z Google suggestions.

Na enak način kot je napisano v članku, na zgornji povezavi, smo se, zraven Google suggestions, spoznali še z Ubersuggest in KW Finder orodjem, super hiter in uporaben seznam, z kar 27 dodatnimi orodji za iskanje ključnih besed, pa boste našli tudi v članku 27 keyword research tools every marketer should know. Priporočam ga še posebej zato, ker si, preden se odpravite v testiranje vsakega izmed njih (kar lahko vzame kar nekaj časa), lahko na povezavi preberete prednosti in slabosti vsakega izmed njih.

.

Kako do novih potencialnih strank z onsite optimizacijo spletne strani

.

Po “obdelanem” pomenu analize ključnih besed, sem na (tem) primeru pokazal na kaj paziti pri onsite optimizaciji.

.

Opomnik:

.

 • izbrano, long tail besedno zvezo, primerno za naše potencialne stranke, poknemo v naslov (ki naj bo edini označen z H1). Nadaljevanje naslova izkoristimo za to, da čimbolj natančno povemo kaj se skriva v vsebini za naslovom. V nasprotnem bo pogled na naše blog zapise deloval kakor, da imamo en samcat blog z velikim seznamom ključnih besed.
 • izbrano besedno zvezo, s katero ciljamo na naše kupce, damo v prvi odstavek vsebine. Prvi odstavek ne začnemo z H2 ali “H karkoli”, ampak z oznako odstavek (glej sliko):

.

kako do novih potencialnih strank

.

 • izbrano besedno zvezo uporabimo še nekajkrat v vsebini (enakomerno razpršeno) in sicer tako, da se bo ponovila med 0,5% in 2%, glede na količino vsega besedila
 • izbrano besedno zvezo uporabimo v najmanj enem naslovu poglavja
 • !!!!! na predavanju sem pozabil povedati: izbrano besedno zvezo uporabimo tudi v META OPISU in SEO NASLOVU (kar ni isto kot naslov članka) – glej sliko:

.

pridobivanje kupcev

.

 • sliko optimiziramo tako, kot sem opisal (in pokazal) v prispevku, kjer sem opisal mojo delavnico spletnega marketinga v Sevnici. Priporočam tudi uporabo čim več slik in ostale medije (video), sicer pa poskušajte stlačiti vsaj eno sliko na 100 besed.
 • prekomerno boldanje besedil, še posebej ključnih, s katerimi želimo pridobiti stranke, je stara SEO tehnika, izpred, zdaj že, kar nekaj let. Zdaj se bolj priporoča največ dvakrat v celotnem besedilu boldati izbrano ključno besedno zvezo, sicer pa je najbolje, če boldamo tiste besede, ki jih dejansko želimo poudariti svojim bralcem.
 • v duhu vse bolj popularne na SEO sceni “topic relevancy” – relevantnosti tematike, sem tudi zelo na hitro pokazal trikec kako pripravljamo čim bolj tematsko relevantno vsebino (iz kwfinderja exportamo tematsko sorodne besede in jih uporabimo kot oporne točke pri pripravi vsebine).V zvezi z relevantnostjo tematike, priporočam še:
  The second pillar of SEO: Relevance,
  Which matter more in SEO: authority or relevance,
  3 keys of SEO success: usability, relevance and authority

.

 • podrobneje smo si pogledali tudi kako z namenom pridobivanja novih strank, pravilno interno in eksterno linkamo (na 1000 besed vsebine nadrukamo 4 interne linke in 2 zunanja linka).
  Zunanjim linkom določimo, da se odprejo v novem oknu in jih označimo z “nofollow”.
  Priporočljiv plugin za wp uporabnike, za to, je: Ultimate nofollow.
  Btw: če nastopamo na istem trgu kot kaže anchor na zunanji povezavi, ne bo nič narobe, če za anchor, uporabimo npr. številko, npr. tako kot povezava v oklepajih (1).

.

 • naštevanje v obliki alinej in “bunkic” je zaželeno in priporočljivo
 • količina teksta naj bo minimalno 300 besed, sicer pa z besedili ne lovimo količine, ampak uporabnost vsebine za naše potencialne stranke. V praksi sicer rangirajo boljše, daljše vsebine, a le, če je besedilo dejansko, za bodočega kupca, tudi uporabno.
  Klobasanje v tri dni NI DODANA VREDNOST. 

.

.

 • branost (readability) in vpletenost v vsebine (engagement) izboljšujemo tako, da uporabljamo čim več belega prostora. Odstavki naj bodo dolgi največ 3 vrstice (desktop view). Z belim prostorom na strani tudi strankam omogočimo, da si od naše vsebine oddahnejo in zadihajo.

.

Katere nasvete o tem kako povečati prodajo, mi ni uspelo razložiti (ker je zmanjkalo časa)?

.

 • večjo zadržanost kupcev na vsebinah dosežete tudi tako, da za naslove poglavij znotraj vsebine, namesto trdilnih stavkov, uporabite vprašanja (poglejte naslov tega poglavja)
 • iz seo vidika je priporočljivo, da sorodne besedne zveze, vašemu long tailu, vključite tudi v naslove poglavij
 • vpet (embed) video iz YouTuba (dokazano in testirano) vpliva na boljšo pozicijo spletne strani. Če le gre, odprite za vaše potencialne kupce, na YouTubu kanal ali pa vpnite v vsebine, tematsko sorodne videe, drugih avtorjev
 • iz vidika onsite SEO sta ZELO priporočljiva plugina za uporabo tudi naslednja:
 • TOC + (Table of content plus, s katerim poskrbite, da dobi vaša vsebina na začetku, najprej avtomatsko generirano kazalo.
  Ta plugin je dober tudi za uporabo iz vidika boljše preglednosti potencialnega kupca nad vsebino. Da bodoči stranki ni treba brati vsega, preprosto preko kazala skoči na poglavje, ki jo bolj podrobno zanima).

.

 • Tablepress. S tem pluginom, dejstva v vsebini, strukturirate v obliki tabel, izboljšana pa je tudi berljivost in preglednost nad vsebino. Tablepress zelo radi uporabljajo(mo) affiliate marketingarji za npr. ključne besede “reviews, najboljše, best, cheapest, najcenejše,ipd…”.

Primer:

med spletnimi iskalci in kupci, so tudi takšni, ki določene produkte (ali storitve) iščejo kot primerjavo med več podobnimi produkti.
Ti npr. vtipkajo v Google; najboljše superge:

.

ideje za posel

.

Za te kupce, uporabimo Tablepress, v tabelo pa zložimo podatke o 5 ali 10 parih superg, po možnosti pa vseh deset parov mi prodajamo kot affiliate partner (iz različnih ali ene spletni strani).

Tak primer (za pridobivanje novih kupcev za vzmetnice), lahko recimo vidite na spletni strani Sleepopolis, kjer avtor npr. primerja 8 različnih vzmetnic med seboj.
Vsak review pa pelje na podroben opis vzmetnic in pa seveda, prej ali slej, v trgovino.

.
***************

.

Prosojnice, ki sem jih pripravil za predavanje, so v zadnjem slide-u obljubljale še, da bomo obdelali offsite SEO tehnike za pridobivanje strank, pa je žal zmanjkalo časa.

Če ta prispevek slučajno bere kateri izmed udeležencev predavanja, mu v zvezi z offsite tehnikami, priporočam, da preleti še mojih 10 poglavij za offsite SEO.

.