Kako blogati, da dosežemo namen?

Čeprav so začetniki v bloganju, mogoče do odgovora na to kako blogati, prišli že po objavi mojega članka o tem kaj je sploh bloganje in sam blog, sem moji tokratni “novi učenki” obljubil, da ji poskušam na preprost način razložiti, kaj je pri kakšnem tipu bloganja, sploh pomembno.

.

Preden pa razložim kako blogati tako, da dosežemo svoj namen, naj zapišem, da sam, v času tega zapisa, redno blogam, polna štiri leta.

.

Štiri skupine blogerjev

.

Nas blogerje delim na 4 skupine:

 • blogerji kr’ neki
 • spletni duhi
 • seo blogerji
 • influencerji

.

Blogerji kr’ neki

.

Blogerji kr’ neki blogajo zato, ker radi pišejo.

Pišejo o sebi, o drugih, o branži, na katero se spoznajo, o odnosih, o produktih, o idejah, o ljubezni, o vsem (pogosto celo na enem samem blogu).

Da ne bo pomote – nič nimam proti tej skupini blogerjev, pravzaprav jih cenim in celo občudujem (in nekaj od njih tudi osebno poznam).
In tudi to, da sem jih na moji lestvici poknil na prvo mesto, naj ne pomeni, da jih imam za kaj manj, kot ostale blogerje.

Blogerji kr’ neki so preprosto ljudje, ki v svojem prostem času pišejo.
Pogosto nekega posebnega motiva za svoje delo, niti nimajo (še najmanj je pri njih motiv za pisanje, denar).

.

Spletni duhi

.

Spletni duhi so druga skupina blogerjev.
V to skupino sem sam sebe, ob svojih začetkih bloganja, uvrščal kar eno leto in pol. To pomeni, po približno skoraj 200 zapisanih blog postih.

Spletni duhi so blogerji, ki blogajo na dolge besedne zveze, pazijo že na SEO, z zapisi rangirajo v Googlu zelo dobro, a niso močni na nobeni močni, nakupni besedi.
Spletnemu duhu obisk na blogu raste počasi – pa še to je zelo mešan obisk (tako kot so mešani blog zapisi na dolgobesedne zveze).
Spletni duh se prelevi v SEO blogerja ali pa v dveh letih ponikne.
Spletni duh v glavnem verjame, da bo svoj spletni posel naredil “samo” s kreacijo dobrih spletnih vsebin.

.

SEO blogerji

.

SEO blogerji (sem v tem trenutku štejem sebe), imamo “pod kontrolo” pozicije že nekaterih močnih besed.
Če so te nakupne, imamo iz bloga, celo že posel – če pa tega ne, pa vsaj povpraševanja in znanje, kako pripeljati močne besede na vrhnje Googlove pozicije.
SEO blogerji počasi energijo za kreacijo vsebin in energijo za rangiranje močnih ključnih besed, usmerjamo v prid drugi.

Še vedno redno blogamo, a ne samo na enem blogu.
Razumemo pomen ciljanega in natančnega bloganja, razumemo pomen frekvence bloganja in razumemo, da ni ravno treba vsak dan na našem blogu kracati nove vsebine. Četudi imamo ideje in arzenal za nove vsebine, jih naša publika, nima časa konzumirati.
Zato poiščemo nove niše – če pa ne teh – pa mlatimo po podpornih blogih, ker prsti pač več ne znajo počivati.
SEO blogerji se prelevimo v backlinkaše (ti pa med črne in bele).

.

Influencerji
.

Influencerji so trend setterji in avtoritete na svojih področjih.
Iz tujine in iz področja bloganja ter spletnega nastopa, jih spremljam kar nekaj (Neil Patel, Brian Dean, Pat Flynn,…).
Na domačem terenu, so influencerji po večini, popredalčkani po agencijah in vplivajo v imenu teh firm.

.

bloganje

**********

.

Zdaj, ko vidite, da obstaja več skupin različnih blogerjev, je logično, da je glavno in prvo vprašanje, ko se sami lotimo bloganja ta, kakšen je naš namen.

.

Če želimo biti bloger kr’ neki, je poti do začetka bloganja, v bistvu nešteto. In v bistvu ne stanejo nič.
Eno pot (kako blogati brezplačno čez WordPress) sem opisoval sam – članek Kako začeti pisati blog, sicer pa si kr’ neki blog lahko odprete recimo na Siol-u, pa RTV spletni strani, pa na blogspotu in na ogromno straneh (soliden seznamček sem objavil v zgornjem linku).

.

Če imamo v prihodnosti z blogom komercialne namene, se bo, vsaj po moji izkušnji, treba naučiti naslednjega:

.

 • pisati SEO friendly
 • znati iskati dolgobesedne zveze
 • ločiti med informativnimi besednimi zvezami in nakupnimi besednimi zvezami
 • imeti produkt ali storitev

.

 • To, da znamo pisati SEO friendly, nam bo pomagalo, da bodo naše vsebine uvrščene sploh nekje na vrhnjih straneh Googla.
 • To, da znamo iskati dolgobesedne zveze, nam bo pomagalo, da bomo na začetku sploh vidni potencialnim kupcem, ker kot novinec na močne besede, itak nimamo šans.
 • To, da ločimo med informativnimi in nakupnimi besedami, pomeni, da ne bomo pripravljali vsebine o tem kako lepo je biti Zemljan, za nekoga, ki mu želimo prodati sesalec (kupec sesalca v Google vtipka: nakup poceni sesalca in ne prednosti življenja na Zemlji).
 • To, da imamo produkt ali storitev, nam daje osredotočenost na vsebine. Drugače bomo pisali o vsem. In o ničemer hkrati.

.

Ne grem v detajle o posameznih točkah bloganja – te si lahko moji bralci preberejo v mojih ostalih člankih, dam pa vam spodaj vseeno nekaj iztočnic zato kako blogati, še posebej, če vas nekoč v prihodnosti zanima komercialna plat bloganja.

.

10 top napotkov kako blogati,
če želite nekoč svoj blog,
odpeljati v komercialne vode

.

Ljudje ne berejo – zato besedila pišemo tako, da lahko tisti redki, ki jih že pritegne naš naslov, hitro skenirajo besedilo in hitro najdejo kaj je v besedilu pomembno.

Podnaslove pišemo v obliki vprašanj. To pomaga k temu, da bralec prebere “še en odstavek več”, preden odide na neko drugo spletno stran.

Na približno 100 besed zapisa, poknimo eno sliko. Torej: 1000 besed dolgo besedilo naj ima 10 slik.

Najprej pišemo za bralca – SEO optimizacija besedila sledi na koncu.

Struktura zapisa naj bo: prvih 100 ali 200 besed naj bo opis problema, nato prikaz primerov, nato prikaz rešitev in na koncu (ter tudi vmes, pozivi k akciji).

Pišimo v kratkih odstavkih. Naj bralci, med našimi duha morečimi prispevki, zadihajo. Sam se držim pravila, da je en odstavek lahko dolg največ tri vrstice.

Vedno pred pisanjem preverimo ali izbrano besedno zvezo, na katero bomo pisali vsebino, sploh kdo vtipka v Google.

Tisti, ki blogamo dlje časa, tudi vedno preverimo ali se na izbrano besedno zvezo, slučajno ne nahaja že kak naš zapis na prvi strani Googla.

Meta prostor izkoristimo za oglas (pomagamo si z najboljšimi adwords oglasi).

Pišemo preprosto in razumljivo, s čim manj tujkami.

.

kako blogati

.

.