Kako najdem ideje (in vsebine) za produkte o katerih je že vse napisano?

Ker je zgornje vprašanje, čisto sveže in, ker sem pred kratkim, ravno končal s pisanjem svojega drugega SEO vodnika (ki je v času tega pisanja v pripravi za mojo novo pdf knjigico) in, ker hkrati želim biti s svojimi blog zapisi čimbolj uporaben mojim bralcem, v vsebini spodaj odgovarjam na vprašanje, ki si ga zelo pogosto postavijo vsi content marketingarji, blogerji in vsebinski, seo ustvarjalci.

Kako najti ideje in vsebine za nek produkt o katerem je na internetu že vse napisano (in pa še posebej, kako pisati o produktih z različnimi besedami, če so si posamezni produkti, podobni kot jajce jajcu; npr. čevlji, zapestnice, torbice,….)?

.

************

.

Opis problema

.

Problem večine content ustvarjalcev je, da se prej ali slej zalomi pri idejah o čem še sploh naj pišejo, da bi bili zanimivi in, da bi njihov blog bil osvežen, recimo vsaj vsak teden enkrat.

V spodnjem besedilu boste (upam), videli, da do idej in vsebin sploh ni priti težko.

.
Da pa bomo prišli do čiste slike, je treba, vsaj po moje, pred očmi imeti tri stvari:

.

 • iz oči SEO, sem v enem svojem blog zapisu (linka žal ne najdem) že napisal, da količina vsebine nima nobene veze z rankingom spletne strani (ker, če bi imela, bi moje nekatere slovenske spletne strani, že zdavnaj morale rangirati prve na vse mogoče besede). Količina teksta na eni strani sicer vpliva na ranking te dotične strani v Googlu, ne vpliva pa na ranking te iste strani, če o tej isti vsebini, napišemo še 200 ali 500 (pod)člankov. Četudi naredimo interne linke nazaj na tisto prvo stran. Kredibilni vir za to je sigurno: Webris.org (solidno draga SEO ameriška agencija) in pa moje izkušnje (pri čemer se takoj posujem s pepelom, če mi kdo dokaže drugače).
 • statična besedila ter opisi produktov in storitev niso ista reč kot blog zapisi. Statičen tekst naredimo enkrat (tako, da ga lahko v prihodnosti po potrebi še dopolnjujemo), blog zapise pa lahko mlatimo v nedogled. Pri čemer spet: za dotično ključno besedo zadošča 5, mogoče 10 dodatnih vsebin na isti spletni strani, vse ostalo pa prihranimo za recimo podporce ali pa guest posting. Ali komentiranje na drugih spletnih straneh.
 • verjetno več kot vsa zgornja teorija, pa bo povedal moj primer ene spletne strani, ki ima vsega 22 vsebin, prva na prvi strani Googla, pa je že dve leti (btw: med mojim brskanjem po spletu najdem milijon vrhunskih spletnih mojstrov (tudi slovenskih), ki imajo vsega skupaj na spletni strani, reci in piši, eno stran. In so tudi prvi na Googlu.

Kar samo potrjuje, da količina zapisov na spletnih straneh, nima nobene povezave z rankingom (ponovim pa: ima pa dolžina teksta).

.

Ko razumemo to, postane logično, da mora biti fokus spletne strani, na kakovosti. In ne na količini.

.
A, da ne odplavam preveč….
Gremo na konkreten prikaz kako najdemo ideje za produkte, ki bi jih radi prodajali, prodaja pa jih že praktično že vsak drug.

.

***********

.

Primer

.

Vzamem primer, recimo prodajo čevljev. V Wordze (ki ga sam uporabljam, odkar je Google Planner začel s tistimi razponi (1), namesto konkretnih volume številk) in vtipkam “čevlji” po spodnji sliki:

.

.

in dobim sliko:

.

.

Že samo v tem izrezu lahko vidite, da je ključnih besed na katere se splača pripraviti vsebine, ogromno.

.
Pri čemer bi jaz, če bi bil na mestu prodaje čevljev preko spleta, naredil tako:

.

 • če se v vsebinski marketing podajam na novo (kot začetnik), bi vsebine za ključne besede z veliko iskalnega volumna napisal malenkost pozneje (ko bi že pridobil izkušnje z vsebinami, ki imajo manj iskalnega volumna). Če že grešim, tega vsaj naj ne vidi največja množica ljudi.
 • če že imam izkušnje z vsebinskim marketingom, bi vsebine za besede z največjim iskalnim volumnom, napisal čimprej (in vsaka vsebina bi (danes, v času tega pisanja) obsegala med 1500 in 2000 besedami.

.

Ampak pozor. Ta del še sploh ni odgovor na vprašanje iz naslova tega posta.
Preko te poti smo samo dobili ideje za ustrezne ključne besede, na katere se sploh splača pripravljati vsebino.

.

Glavno vprašanje ostaja kako napisati različno vsebino na npr. podobne sinonime in podobne besede?
Npr. kaj pisati na ključno besedo obutev, kaj na ključno besedo čevlji, kaj na moška obutev, kaj na ženska obutev (kar še ni v prvem članku, ki govori o obutvi)?

.

Pred tremi leti me je že ena slovenska novinarka poučila:
skrivnost pisanja vedno novih zgodb je v tem, da iste besede, preprosto obrnemo na nov način.

.

Spin article programi to celo naredijo namesto nas – niso pa še sicer dovolj pametni, da bi jim zaupali naše money site vsebine.
A logika ostaja ista.

.

Umetnost, da ne presahnejo ideje za pisanje vsebin, se, vsaj po mojem, zdaj že 5 letnem pisanju, skriva v treh rečeh:

.

 • rednem treningu (a si lahko mislite, da sem v preteklosti na ključno besedno zvezo “vgradne omare” napisal čez 1000 člankov, ki vsi govorijo o vgradnih omarah?)
 • natančnosti pisanja (besedici čevlji in obutev loči celo Wikipedia, ne samo Google). Besedico čevlji ljudje vtipkajo na mesec 2400 krat, besedico obutev pa 880 krat.
 • in kreativnosti (domišljiji).

.

Ker v tematiki čevljev nisem najbolj “doma”, pokažem primer recimo na enem drugem produktu.
Recimo mu ameriški slamnik (saj vemo, to je tista reč, ki je dobra za prehlad; kopica spletnih strani pa se o njem ponavlja kot jara kača).

Dobre ideje za pisanje npr. o ameriškem slamniku, lahko najprej dobite, če pogledate kaj o njem piše konkurenca.
Te stvari lahko napišete tudi sami, samo obrnili boste besede tako, da bo izražen vaš stil pisanja in, da se boste v vaših besedah, najprej sami počutili dobro.

Naslednjo idejo za pisanje o ameriškem slamniku lahko dobite tako, da pogledate kako so kaj kreativni o njem v tujini.
Google translate ameriškega slamnika in hitro se vam odprejo zapisi o echineaceii. Evo novih idej.

.

Potem greste k naslednjim idejam:

.

 • ali obstajajo kakšne študije o ameriškem slamniku? Seveda da. Lahko napišete njihove povzetke. Linke v vsebinah pa peljete, jasno, na “svoj” ameriški slamnik.
 • kje sploh raste ta rastlina? kako se jo prideluje? ali se jo sploh prideluje? Nov članek.
 • kdo vse prodaja ameriški slamnik? (v blog postu omenite sebe “above the fold”, vse ostale, brez linkov pa lepo pod vami).
 • kaj pravijo stranke o ameriškem slamniku?
 • čemu koristi ameriški slamnik (če je koristen za pet reči, je to lahko pet člankov, raztegnjenih v nedogled)

.

Potem lahko postanete še bolj nori….(ko in, če boste gradili svojo podporno mrežo ali drugače iskali backlink priložnosti, vam bo ta norost prišla še posebej prav).

SEO stroka ji “kvazi učeno” pravi horizontalno povezovanje “nesorodnih vsebin”.

.

Primeri:

.

 • imate npr. drugo spletno stran z omarami in bi na njej radi naredili backlink na ameriški slamnik. V teoriji je to noro, v praksi pa lahko napišete članek 10 najboljših idej za shranjevanje ameriškega slamnika (ena izmed teh idej pa bo omara :)).
 • vaš sosed ima spletno stran, na kateri prodaja nogavice. Vaš članek o ameriškem slamniku, na takšni spletni strani, bi lahko na prvi pogled bil ” čista bedarija” (in ga Google dejansko ne bi upošteval kot relevanten (vsebinsko soroden backlink). Kaj pa, če vsebini na takšni spletni strani daste naslov: “Ali so nogavice primerne za sušenje ameriškega slamnika in drugih zelišč?”
 • vaša mama ima spletno stran na kateri predstavlja svoj računovodski servis. Kako na takšno stran podtakniti relevanten backlink? Recimo: Referenca – vodenje računovodstva za spletno stran z zdravilnimi zelišči.
 • itd, itd…

.

Pomembno:

Vsi zgornji primeri niso čisto iz glave.
Pametno je, če pred zasnovo vsebin, malo pogledate, katere so sorodne besede ameriškemu slamniku.

Google to lepo pokaže pri tleh svoje prve strani:

.

.

Samo iz te liste dobite 8 svežih in vsebinsko sorodnih idej.

V svojih vsebinah samo bodite natančni.

 • Prva vsebina lahko opisuje ameriški slamnik z medom (kar ni ista vsebina, kot je sama besedica ameriški slamnik).
 • Druga vsebina lahko ima naslov: “Kako vzgajati ameriški slamnik?”
 • Tretja naj opisuje sirup iz ameriškega slamnika.
 • Četrta se lahko posveti samo primernosti ameriškega slamnika za otroke. Dajmo za hec podrobneje raziskat to tematiko.
  Vtipkamo v Google “ameriški slamnik za otroke” in dobimo spet novih osem idej:
  .

.

Nekatere se ponavljajo, nekatere pa so čisto nove.
Te, čisto nove, so lahko spet nove vsebine.

.

Fokusirajte se na natančnost.
Če rabite več vsebin za isti produkt, pač v vsebinah pazite, da v npr. vsebini “ameriški slamnik sirup za otroke” res pišete samo o tem, v vsebini “ameriški slamnik z medom” pa se osredotočite samo na te besede.

Primer recimo vsebine za ameriški slamnik z medom:

Poglavja v tej vsebini bi lahko bila:

 • pozitivne lastnosti medu
 • pozitivne lastnosti ameriškega slamnika
 • možnosti kombinacij medu in ameriškega slamnika
 • v kakšnih oblikah je mogoče dobiti med in ameriški slamnik skupaj
 • kaj pravi medicina o tej kombinaciji
 • kaj pravijo morebitni kupci (četudi so ti kupili drugje)
 • kaj pravijo mediji o tej kombinaciji
 • kdaj te kombinacije (med in ameriški slamnik) ne uporabljajmo
  itd, itd…

Ni konca, če ste kreativni.
Pri čemer: vsako  izmed zgornjih poglavij je lahko spet svoja vsebina.

.

Naj koristi.