Super enostaven postopek za bolj učinkovit internetni marketing skozi blog – (POSODOBLJENA VSEBINA 3.DEL)

Spodaj vam predstavljam mojo posodobljeno vsebino za bolj učinkovit internetni marketing skozi bloganje.

.
Metoda vam NE BO VZELA OGROMNO ČASA, njeno redno izvajanje pa se bo zelo hitro poznalo na večji učinkovitosti vaše spletne strani (obiskovalci bodo dlje časa ostajali na vaših spletnih straneh, posledično se bodo dvignile tudi povprečne pozicije vaše spletne strani, na različne ključne besede).

.

Poglejte po kakšni logiki deluje spodnji postopek…

.

Strinjali se boste, da bolj učinkovit internetni marketing pomeni, da že obstoječim spletnim vsebinam (recimo blog zapisom), NE DODAJAMO NOVIH ZAPISOV, ampak, da že napisane vsebine, naredimo še boljše…
.

Trik je v tem, da moramo samo najti tiste, ki jih ljudje dejansko na naših spletnih straneh, že spremljajo
Da naredimo bolj učinkovite tiste vsebine, ki dejansko sploh imajo vsaj nekaj bralcev.

.

Kako naredimo to?

.

Za to potrebujemo Google analitiko in Google search konzolo..

.

Primer prikazujem “v živo” (iz dela na moji spletni strani, ki jo ravnokar berete):

.

Googlovi podatki iz analitike iskanja v Search konzoli, ko jo imamo nastavljeno na “Poizvedbe” (poglejte sliko spodaj), pokaže ključne besede, na podlagi katerih Google prikaže naše spletne vsebine v njegovem iskalniku.
Preblisk v razmislek: Ne, Google naše spletne strani ne prikaže samo na tiste besede, na katere mi pripravljamo vsebine!!!

.

Če na isti strani vklopimo prikaz klikov, CTR in položaja (na sliki rdeče puščice), nam analitika iskanja za vsako ključno besedo, izpiše še število klikov na vsebino (po defaultu za zadnjih 28 dni), CTR (click through rate (število klikov glede na število prikazov)) in povprečni položaj vsebine v iskalniku na dano ključno besedo.

internetni marketing

.

V mojem primeru (poglejte spodnjo sliko), je Search konzola npr. pokazala (za besedo “internetni marketing”), da se neka moja vsebina, na to ključno besedo, nahaja na povprečni poziciji 3,9, CTR je 9,38%, obiskovalci pa so bili trije (v zadnjih 28 dneh).

.

Hkrati, s klikom na ikonico (v zelenem kvadratku), lahko takoj pogledamo KATERA VSEBINA TOČNO, se prikaže, na vtipkano besedno zvezo (internetni marketing).

.

ključne besede internetni marketing

.

Ker je število klikov super malo (3), je prvi vtis, da se te vsebine, ne splača posodabljati (pa tudi povprečna pozicija (3,9) ni tako zelo, hudo slaba).

.

V Google analitiki, kljub malemu obisku, pogledam zadržanost teh treh obiskovalcev, na napisani vsebini:

.

S klikom na ikonico v zelenem kvadratku, ugotovim, da je vsebina, ki jo Google prikazuje na ključno besedo “internetni marketing”, točno ta, ki jo zdaj berete (z url-jem “koliko-casa-vzame-internetni-marketing”).

.

Google analitika mi pokaže, da stopnja odboja od te vsebine (bounce rate), znaša 100% – kar pomeni popolnoma zgrešeno vsebino iz vidika tega, kar so ti trije obiskovalci pričakovali, po tem, ko so v Google vtipkali besedno zvezo “internetni marketing”:

.

stopnja odboja

.

Zato je vsebina na tem url-ju (kljub dobri uvrščenosti, vredna posodobitve).

.

HINTI iz tega primera:

.

 • po istem postopku, kot je opisan zgoraj (in vzame vsega par minut), poiščite priložnosti na vaših spletnih straneh

.

 • najprej začnite s posodabljanjem tistih vsebin, ki imajo več obiskovalcev (in slabšo povprečno uvrščenost). S popravljanjem vsebine boste namreč izboljšali povprečno pozicijo spletne vsebine in še hkrati zadržali več obiskovalcev.

.

.

 • pri delu ni treba hiteti. Dovolj je ena posodobljena in bolj kakovostna vsebina na teden. Cilj je, da z novo vsebino, dosežete boljši rezultat, kot s preteklo..

*************

.

Vsebina, ki je napisana spodaj, je nastala kot moja prva vsebina na temo internetnega marketinga. Objavljeno jo ohranjam zato, da vidite razliko med zgornjo in spodnjo vsebino, hkrati pa tak, enak postopek, uporabljam v celotnem vodniku o spletni prodaji, ki sem ga nekoč napisal v preteklosti.

.

V bistvu sem idejo za to, da pišem o tem koliko časa vzame internetni marketing, dobil ob mojem zadnjem delu na enem izmed projektov, ki sem ga čisto po lastni krivdi podaljšal krepko v jutro naslednjega dne.

Zato, da si vsi skupaj lažje predstavljamo koliko dela pravzaprav vzame spletni nastop, če se ga mislimo iti resno ali, če imamo namen “razumeti” kaj in koliko sploh dela naša zunanja spletna pomoč, sem pripravil 3 točke, ki konkretno opisujejo koliko časa vzame internetni marketing.

V besedilu v nadaljevanju vam tokrat nimam namena pokazati kako izvajati kak korak internetnega marketinga.

V bistvu hočem samo deliti izkušnjo, koliko dela vzame ena resna kampanjica.
Vsaj, če naj od nje pričakujemo nek rezultat.

Da bomo prišli do odgovora koliko časa vzame internetni marketing, moramo vedeti kakšno delo to sploh zahteva:

Internetni marketing zajema tri reči:

 • najprej je treba pripraviti vsebino
 • nato je treba to vsebino promovirati
 • nato pa še skrbeti, da bo vsebinica, počasi lezla vse višje v Googlu. Če ste ravno v fazi, da vam je do branja, o vsem tem pišem nekaj več še v članku Strategija spletnega nastopa, še bolj koristen pa vam zna biti zapis Kako razvijati sistem prodaje.

.

Priprava in objava vsebine

.

Priprava vsebine, ki jo boste objavili na splet, v bistvu zajema naslednje korake:

 • najprej je treba sploh najti besedno zvezo o čem pripraviti vsebino. Napotek o tem sem skupaj nakracal v članku Kako pisati za splet.
 • ko bomo pripravljali vsebino, bomo obvezno sledili smernicam SEO optimizacije. V zvezi s tem predelajte zapis Kako priti na prvo stran Googla. Če že pišete, pa med pisanjem, upoštevajte tudi pravilno interno linkanje. Tega opisujem v članku Kako prodajati preko spleta.
 • vsak spletni ustvarjalec, seveda po svojem delu, želi videti, kaj je ustvaril. Rezultat svojega dela lahko preverite po napotkih iz članka Povečanje obiska spletne strani.

.

Promocija vsebine

.

 • ko je enkrat vsebina v etru, je treba poskrbeti, da jo vidi čimveč ljudi. Del napotkov na temo promocije je napisanih čisto na dnu prispevka o Strategiji spletnega nastopa. 17 napotkov kako promovirati stran boste našli tudi na Kissmetrics. Lušno infografiko na to temo pa je objavil tudi CoSchedule (slika spodaj):

.

koliko časa vzame internetni marketing
Odgovor na to koliko časa vzame internetni marketing je tudi v tem na katerih kanalih izvajamo internetni marketing.

.

Nato sledi še

Mreženje ali stari, dobri backlinking

.

Zelo po domače zapisano gre za to, da dosežete, da iz drugih strani, kukajo povezave na vašo vsebino na vaši strani. Google pač smatra, da več kot je teh povezav k vam, bolj zanimiva je vaša vsebina. In zato jo bo posledično potiskal v svojem iskalniku vse višje.

Btw: za temle mreženjem je, podobno kot pri samem ustvarjanju vsebine in njeni promociji, zadaj cela znanost. Zraven tega koliko je povezav, se upošteva tudi dinamika rasti teh povezav, od kod prihajajo povezave, kako vsebinsko sorodne so vsebine, kjer je objavljena povezava k nam, kaj točno je povezano (anchor tekst), kje točno je povezava (iz bookmarking strani, iz komentarja na blogu, iz forumov, iz samega besedila na straneh,…)

O backlinkanju in delujočih metodah vam med tujci znajo veliko povedati Brian iz Backlinko.com, osebno pa mi je všeč tudi tale ameriški direktnež Webris.org (za moj okus samo malo preveč preklinja v svojih zapisih).

To, koliko časa vzame internetni marketing na področju backlinkanja, je odvisno tudi od tega ali smo pri tem novinec ali ne. Nekateri imajo za sabo že postavljene PBN (private blog networks), drugi imajo urejene sezname, kjer backlinkajo, tretji pa backlinkajo čisto na novo.

.

Koliko časa vzame internetni marketing za celoten tokokrog ene spletne akcije?

.

O tem koliko časa vzame internetni marketing ene spletne akcije, da celoten postopek, speljemo skozi, je na spletu, nešteto teorij. Po stari, dobri domači logiki, je logično, da bo ta, ki se uči, potreboval več časa, da zaključi krog.

Enako je logično, da bo nekdo, ki mu je delo “rutina” ali, ki se pač s tem ukvarja dnevno, krogec želel zapeljati skozi čimprej.
Recimo v kakšni uri ali dveh.

Vseeno pa:

 • nikjer ne piše, da se mora ena akcija začeti in končati v istem časovnem zaporedju.  Rezultat objave in rezultat promocije lahko vidimo v 3 minutah, rezultat mreženja pa ponavadi traja. Po naravni poti tudi 4 ali 5 tednov. In še to, če od povratne povezave sploh bo kakšna korist (če je ni, tudi po petih tednih, ne bomo videli nobene spremembe).
 • čas izvedbe ene spletne akcije je odvisen od tega kak sistem stoji za potrebnimi koraki izvedbe. Primer: če naša naslednja akcija predvideva izdelavo infografike in imamo zanjo že izbrano orodje, bo drugače, kot, če se bomo šele lotili izbire orodja za infografiko.
 • čas izvedbe je odvisen od konsistentnosti izvajalca. En tokokrog nekomu vzame 2 uri, drugemu 1 ali več dni.
 • čas je pomemben in ne splača se hiteti. Ker se skozi čas, ki ga namenimo akciji, pozna kakovost akcije. In posledično rezultat. Če pisanju neke vsebine namenimo 13 minut, pisanju druge pa 2 uri, se bo to zelo hitro videlo v rezultatu uvrstitve takega članka. Enako velja za promocijo. Če neko vsebino na hitrco potisnemo čez socialo in kar z vsemi avtomatskimi opisi (po možnosti s kakšnim auto pluginom, ki razpošlje naše delo na vse možne kanale) – npr. Social Networks Auto Poster, je drugače, kot, če si vzamemo čas in “z glavo” (beri drugačnimi meta opisi) targetiramo po različnih omrežjih.
 • odgovor na vprašanje koliko časa vzame internetni marketing za eno spletno akcijo, po lastni izkušnji, podajam tako:
 1. 1 do dve uri za kreacijo vsebine
 2. največ urca za promocijo
 3. urca za mreženje.

Vsak delovni dan. 

.

Priporočam še: 

.

.

.