Kako si s “holiday in turbo mode” zagotovim izvajanje marketinga med počitnicami

Preveč dela na področju marketinga, imamo prej ali slej, vsi.

Freelancerji, ki samostojno izvajamo marketing, prodajo, opravljamo svoje storitve in še zraven skrbimo za izdajanje faktur in pogodbe, kot tisti, ki skrbite izključno za (spletni) marketing, v svojih rednih službah (ker vam šefi (itak), skozi čas, naložijo vedno več dela 😁).

V tem zapisu se osredotočam na nasvete, ki bi znali biti koristni obema skupinama. Vzamite pa v njih za uporabno tisto kar pač lahko uporabite pri svojem delu.

Načeloma sta, vsaj meni, 2 najbolj logični opciji, da si zagotovim redno izvajanje marketinga, tudi, ko imam sam preveč dela, da rutinske aktivnosti avtomatiziram oz., da najamem zunanjo pomoč.

p.s.: Jaz ne skrivam, da tiste “prave” avtomatizacije kateregakoli marketinškega procesa, v bistvu nimam, za zunanjo pomoč pa mi občasno priskočita moja 2 dijaka. V odvisnosti od dela, mi včasih pomagajo tudi zunanji “pomočniki”, ki jih največkrat najdem med mojimi nekdanjimi ali trenutnimi SEO mentoriranci (v kolikor imajo sploh čas in interes za dodatna dela).

Še posebej nas je, najbrž večina, zainteresiranih, da marketinške aktivnosti tečejo naprej, v času dopustov in počitnic. Ker, v nasprotnem, bi nas verjetno večina, v jesenskem času, začenjala “znova” par korakov nižje kot smo bili pred počitnicami.

Nasveti, ki jih opisujem spodaj, so pobrani iz moje prakse. Kar pa ne pomeni, da sem z lastnim potekom aktivnosti med počitniškim časom, zadovoljen. Je pač najboljše kar mi je do zdaj uspelo pogruntat.

“Holiday mode” izvajanje marketinga

Ne vem kako je z vami, ampak jaz svojih dopustov, za ceno tistih par 100 več eurov, ne zamenjam. Navsezadnje celo leto delam zato, da si počitnice z družino lahko privoščim, zaradi tistih par 100 evrov, ki bi jih sicer zaslužil več, pa ne bom ne bolj bogat in ne bolj srečen.

Med počitnicami je dela pri meni, v marketingu preveč zato, ker marketinške aktivnosti zahtevajo svoje, mene pa preprosto ni 😁. Tako kot vsako leto, tudi letos, na vse dopuste, jemljem računalnik s sabo.

Nekateri boste rekli, da to ni “pravi” dopust, pa v bistvu, spoznavam, da je.

Imeti računalnik s sabo na dopust ne pomeni, da cele dneve na plaži ali na ležalniku sedim za ekranom in pišem nove vsebine. Nasprotno. Na zadnjem, 14 dnevnem dopustu, ni nastala (namensko) niti ena nova vsebina.

Računalnik imam s sabo zato, da za 5 minut, na vsake par dni, preverim, če vse aktivnosti, ki morajo biti narejene, potekajo normalno. To so praviloma aktivnosti, ki sem jih, po pogodbi, dolžan narediti. Sem pa si vsebine za te aktivnosti pripravil vse že pred dopustom.

Konkretno: nekaterim svojim strankam, ki jih zanima optimizacija spletnih strani, moja ekipa, piše SEO članke in v njih gradi backlinke (podrobnosti o tem najdete na povezavi Nubia.si). V 10 letni karieri se še ni zgodilo, da za svoje naročnike, ne bi izdobavil predvidenih člankov in backlinkov.

SEO članke, z backlinki, sem spisal vnaprej, datume za objave sem si nastavil vnaprej, med dopustom in počitnicami pa samo preverim ali so objave dejansko izvedene (in evidentiram backlinke v vnaprej usklajene evidence z naročniki).

“Holiday mode” na počitnicah ne pomeni, da ne objavljam novih vsebin.
Seveda jih, samo vse te vsebine so bile spisane že pred počitnicami.

“Turbo mode” izvajanje marketinga

Počitnice vseh nas so različne. Za “ležerne” počitnice, ki jih sestavlja par all inclusive obrokov, nekaj izletov in par ur ležalnika, je holiday mode, odličen. Zame (in moje stranke) funkcionira.

Za tiste dopuste, ko sem bolj popotnik in avanturist, “holiday mode” marketinško delo ne pride v poštev. Ker dostikrat niti ni časa, da bi odprl računalnik, kaj šele, da bi nastavljal povezavo in geslo za wifi. Na takih počitnicah se nastavim na “turbo mode”.

Med “turbo” in “holiday” mode je razlika v tem, da pri turbo mode počitnicah ni časa za računalnik. Dostikrat niti interneta ni za to. Na turbo mode počitnicah imam samo pametni telefon. Za obveznosti, ki jih (po pogodbah) moram narediti, uporabim telefon – pač takrat, ko imam signal oz. ko imam 5 do 10 minut prostega časa.

Turbo mode pomeni, da pregledam (in prečistim emaile) in pregledam komentarje na socialnih omrežjih. To je vse. Za to rabim par minut interneta na dan. Ko pridem iz takega dopusta, je moj inbox enako prazen, kot je bil, ko sem na dopust šel.

Kaj naredim z novimi povpraševanji, ki prihajajo med dopustom? Samo na hitro spišem osebni, neavtomatiziran email, v katerem predlagam, da se telefonsko pogovorimo po tem, ko se vrnem iz dopusta.

O obeh načinih delovanja (holiday in turbo) so moji poslovni partnerji obveščeni predhodno v zaprti, BTB podporni skupini (ki jo imam izdelano posebej, kot online kot podporo strankam in sodelujočim), na Facebook-u.

V obeh primerih to za stranke pomeni, da bodo izdobavljene in dogovorjene aktivnosti narejene (v dogovorjenem roku 24 ur), ne pa, tako kot med običajnimi delovniki, ko sem v pisarni, ko dela zanje opravim med 8.00 in 9.00 zjutraj (pred prvimi mentoriranjimi).

IZ PRAKSE: Da sem prišel do “nemotenega” izvajanja marketinga med počitnicami, je trajalo 10 let. Za največjo zmago si štejem “nenehno piljenje koledarja” v katerem imam za vsak dan sproti napisano kje moram objaviti kaj, s kom imam (kako dolgo mentoriranje) in kakšne vrste vsebine me čakajo kateri dan.
Sneak peak naslednjih 14 dni (z zamegljenimi informacijami, ki so poslovna skrivnost):