Guest posting [Kaj je, prednosti, slabosti in izvedba]

Guest posting je v svetu spletnega marketinga in vsebinskega ustvarjanja, ena izmed spletnih taktik, za katero je, odkar je leta 2014, takratni vodja oddelka za boj proti spamu, na Googlu, Matt Cutts, objavil, da več ne deluje kot white hat SEO taktika, med vsemi spletnimi taktikami, zanimanje zelo upadlo. 

V eni izmed raziskav, ki jih je opravil Ahrefs (vir 1 – Guest Blogging for SEO: How to Build High-quality Links at Scale), kjer so intervjuvali cca. 500 marketingarjev, so celo izračunali, da jim je guest posting, pripeljal cca. vsega 50 obiskovalcev iz 239 gostujočih člankov. Kar, napram drugim spletnim metodam in delu, vloženem v objavljanje gostujočih člankov, ni dosti. A, hkrati, Ahrefs, v tej raziskavi, (na povezavi, med viri na dnu te objave), kljub rezultatom raziskave, pojasni, da guest posting pri njih, ne samo živi, ampak sodi med eno izmed bolj učinkovih spletnih taktik:

Kaj boste našli v tem zapisu…

Kaj je guest posting

Guest posting je metoda, po kateri se trudite objavljati svoje zgodbe in blog zapise, na spletnih straneh, ki niso v vaši lasti (če imate v lasti več spletnih strani in objavljate blog zapise na vseh izmed njih, to ni guest posting).

Že sam izraz “guest posting” pove, da ste na spletnih straneh, kjer je objavljen vaš zapis, gost.

Razlog zakaj je guest posting postal zanimiva spletna taktika, je v tem, ker takšno gostujoče objavljanje spletnih vsebin, prinaša več koristi.

Koristi guest postinga

Koristi guest postinga imata oba udeležena:
spletna stran, ki objavlja gostujoče vsebine in avtor gostujoče vsebine.

Koristi guest postinga za spletne strani, ki objavljajo gostujoče vsebine:

 • spletna stran, ki omogoča objavljanje gostujočih vsebin, pridobi novega avtorja, ki lahko, odvisno od prepoznavnosti, pripelje nove obiskovalce na spletno stran
 • spletna stran, ki omogoča objavljanje gostujočih vsebin, pridobi nove, sveže, spletne vsebine (s čimer razbremeni svoje obstoječe ustvarjalce vsebin)
 • smiselno umeščeni gostujoči blog zapisi lahko povečajo obisk spletne strani tudi zaradi promocije vsebin iz strani avtorja, na družabnih omrežjih

Koristi guest postinga za avtorje gostujočih vsebin:

 • kot gostujoči avtor vam za objavo na spletnih straneh drugih lastnikov, ni potrebno plačati (iz tega izhaja, da guest posting ni objavljanje spletnih vsebin na drugih spletnih straneh, za katere se zahteva plačilo). Vir 2 – What Google Says About Guest posts?
 • gostujoči avtor pridobi možnost graditve novih povratnih povezav. Več: Kako si z gostujočimi članki pomagate pri SEO.
 • z objavami na gostujočih spletnih straneh, avtor pridobi nove bralce

Po marketinški raziskavi vir 3 – Guest Blogging Statistics To Help Shape Your Strategy, večina (60%) vsebinskih ustvarjalcev napiše med 1 do 5 gostujočih vsebin na mesec:

Največji izzivi guest postinga

Guest posting, sam po sebi ni težak.

Načeloma se je “samo” potrebno dogovoriti z lastniki spletnih strani za gostujoče objave na njihovih internetnih straneh in objavljanje gostujočih vsebin, lahko steče.

V praksi je guest posting “spraviti” v življenje, dosti težje.

Glavni/najtežji izzivi guest postinga so:

 • najti ustrezne/primerne spletne strani, na katerih je smiselno/vredno objavljati gostujoče vsebine
 • najti ustrezne sogovornike/lastnike spletnih strani, ki prepoznajo dodano vrednost guest postinga za svoj spletni nastop
 • sistematično implementirati izvajanje guest postinga z dogovorjenimi lastniki spletnih strani

Primer (mojega) guest postinga za ekološko posestvo Trnulja

S prvim, slovenskim trajnostnim posestvom, Trnulja (s katerim sodelujem že več let) smo sklenili, da na njihovem posestvu izvedemo delavnico na temo vsebinskega spletnega marketinga, promocijo delavnice pa izvajamo tudi z objavljanjem uporabnih spletnih vsebin o spletnem marketingu, na njihovem blogu (npr. 5 koristi, ki jih podjetjem prinaša vsebinski marketing):

Korist od takšnih, guest posting objav, imata oba udeležena:

 • posestvo Trnulja, ki bo na ta način, zapolnila enega izmed terminov, ki jih ima na razpolago za svoje team building programe
 • posestvo Trnulja, ki na ta način, pridobiva na spletno stran nove obiskovalce (zaradi objave in njene promocije na družabnih omrežjih:)
 • jaz, kot avtor, ker bom na ta način, izvedel novo delavnico za spletni marketing
 • jaz, ker so v gostujoči objavi, tudi povratne povezave, ki “kažejo” nazaj na moje spletne strani (t.i. offsite SEO optimizacija)

Ali je guest posting, iz strani Googla, “odobrena” ali “osovražena”, spletna taktika

Na internetu boste mnenja o tem ali je guest posting “prepovedana” ali spodbujana spletna taktika, našli v obeh smereh :).

Če iščete zagovornike, jih boste našli.
Če iščete tiste, ki guest posting smatrajo za prepovedano SEO metodo za Google, jih boste tudi našli.

Kaj pravi Google o guest postingu, preberite v Google Warning on Guest Posting For Links (vir 4), sicer pa je osnovno sporočilo Googla o uporabi guest postinga za namene spletnega marketinga, naslednje:

Guest posting (vključujoč z linki in tudi recipročnimi linki) NI prepovedana taktika za izboljševanje spletnega nastopa. Vsaj ne do točke, ko se jo zlorablja za namene boljših rezultatov iz naslova optimizacije spletnih strani. Optimizacija spletnih strani (in backlinki iz guest postov) bi lahko bili sporni – če so izrabljani izključno za namene za izboljšanje uvrstitev spletnih strani na Googlu. Če z guest postingom dodajate vrednost, izvajate promocijo in skratka, mrežite, s tem ni nič narobe.

Dodatne informacije:

Kaj je vsebinski marketing

Viri:

1 – Guest Blogging for SEO: How to Build High-quality Links at Scale
2 – What Google Says About Guest posts?
3 – Guest Blogging Statistics To Help Shape Your Strategy
4 – Google Warning on Guest Posting For Links