3 preproste metode za izboljšanje učinkovitosti spletne prodaje z grafiko (7.del vodnika za izboljšanje konverzije)

Spodaj si lahko preberete nekaj izkustvenih nasvetov o tem, kako tudi grafična podoba vpliva na učinkovitost prodaje preko spletne strani in kako si lahko, predvsem na začetku vaše spletne poti, grafično oblikovanje spletnih strani, olajšate sami.

.

Za precej blogerjev bo žal spodnje, slaba novica, med te pa sem debelih nekaj let, sodil tudi sam.

Blogerji smo nagnjeni k ustvarjanju pisane vsebine (v obliki blog zapisov, pdf lead magnetov, ustvarjanju zgodb, itd…) in, ker ga ni človeka, ki bi bil virtuoz na vseh področjih, se nemalokrat NE zgodi, da blogerji/content kreatorji uspemo tudi z grafiko na sami spletni strani.

Takrat je pač treba priklicati zunanjo pomoč (ki pa, odvisno od tega kje iščemo in koga poznamo, logično različno stane).

.

Sam, kot dolgoletni SEO bloger, priznam, da niti nisem želel verjeti, da je grafika in izgled spletne strani pomemben pri prodaji, žal pa je tako, da je lahko vaša zgodba še super najboljše napisana, a, če ne pritegne in, če ne izgleda lepo, se bo pač prodajala težje.

Isto kot se bo slabše prodajal sicer “boljši” bonbonček v trgovini, a zavit v časopisni papir, napram bonbončku, ki se sveti in ima na vrhu en lep, ekstra okrašen “mašlc”.

.

Ker sam tudi nimam nekih ekstra testov, ki bi dokazovali vpliv “grafične lepote spletne strani” na uspešnost zaključevanja poslov, ki jih dobimo preko interneta, priporočam, da za bolj trdne dokaze o res velikem pomenu izgleda spletne strani, zavijete med spodnje:

.

.

Ker sta, kot rečeno, za spletni uspeh, pomembni tako vsebina kot izgled, si lahko zato spodaj ogledate nekaj mojih izkustvenih predlogov, ki vam bodo koristili pri grafiki (če tudi, tako kot jaz, niste grafik):

.

  • ker slike povedo več kot 1000 besed, SEO stroka svetuje, da v besedilo vstavite čimveč slik (ki pa naj ne bodo tam samo zato, ker morajo biti, ampak, z namenom, da dejansko nekaj sporočajo). Npr. v mojem članku, kjer opisujem celoten postopek za 100% učinkovito spletno oglaševanje s pomočjo bloga, boste brez skrolanja miške, v prvem vidnem polju (t.i. above the fold), takoj opazili sliko:

.

.

Njena postavitev in namen nista izbrana “po naključju” ali, ker bi se mi pač to zdelo “lepo”, ampak zato, ker je priporočljivo v blog vsebinah, z vizualnimi elementi (ki jih bralci zraven H1 naslova in H2 naslovov poglavij) najprej opazijo, na začetku “pritegniti” bralce v vsebino.

Ena od verjetnosti, da se bodo bralci blog zapisa dejansko lotili branja vsebine, pa je, da jim zelo hitro (v prvem vidnem polju), damo obljubo (ki izraža pridobljeno korist, če bodo vsebino prebrali do konca).

.

To tehniko, boste videli, uporabljam, tudi v drugih blog zapisih:

.

Brez skrolanja miške (t.i. above the fold) je obiskovalcem zgornjega blog zapisa (povezava tu), vizualno najprej na udaru obljuba. Seveda je odveč zapisati, da je treba dano obljubo do konca blog zapisa, izpolniti, drugače, je ta obljuba strel v koleno. Btw: verjetno niste spregledali “vizualne obljube” tudi na začetku tega zapisa.

.

Tri stvari, ki jih obiskovalci blog zapisov (in tudi landing strani, itd…), najprej opazijo (in skenirajo) na spletni vsebini so:

.

  • H1 naslov
  • H2 naslovi poglavij
  • slike

.

btw: po tem vrstnem redu bere tudi Google (torej je to dobro vedeti tudi iz vidika SEO).

.

Zato je pomembno (tudi iz vidika grafičnega oblikovanja spletne strani), da ne slik, ne naslova in ne naslovov poglavij, v blog zapisu, ne uporabimo samo zato, ker “morajo biti”, ampak zato, da preko njih bralce pritegnemo k nadaljnjemu raziskovanju po naši spletni strani.

.

Če sem o slikah pisal v zgornjem delu, si poglejte še spodaj, na kaj biti pozoren pri naslovih (H1) in naslovih poglavij (H2).
Priporočam: 5 characteristics of high converting headlines – ConversionXL

.

Eden izmed “grafičnih” trikov za izboljšanje učinkovitosti spletne strani s pomočjo (H1) naslova, je, da v naslovu uporabimo številke. Moz-ova raziskava je pokazala, da bomo CTR na naslov spletne vsebine povečali, če v naslovih uporabimo številke:

.

Vir: Moz

.

Dodatno, je ista raziskava npr. pokazala, da bomo še boljši rezultat dosegli, če v naslovu zraven številk, uporabimo še superlative: npr. najboljši, najcenejši, naj….

.

Vir slike: Moz

.

Kako CTR “poskoči”, prikazuje tudi spodnja slika.
Vir te raziskave je SearchEngineJournal:

.

 .

Priporočam še:

.

.

Iz podobnega razloga, je treba grafično lepo (in tudi marketinško privlačno) oblikovati in pripravljati tudi naslove poglavij znotraj vsakega blog zapisa.

Večina SEO piscev, ki jih srečam, razume kako mora biti v H2 integrirana ključna beseda ali njen sinonim za potrebe SEO, ampak hec je v tem, da to ne koristi nič, če bralec dejansko ne bo šel in prebral tistega poglavja (h kateremu nagovarja naslov poglavja).

.

Finta je tudi v tem, da morebitno “podstavljena” kontekstualna povezava znotraj poglavja, katerega uporabniki (bralci) preprosto preskočijo, NI ENAKO MOČNA, kot tista, na katero bralci dejansko tudi kliknejo.

Da pa bi sploh obstajala verjetnost, da kliknejo na povezavo znotraj nekega poglavja, pa mora že naslov poglavja biti spisan tako, da pritegne.

.

To naredimo tako, da pišemo “user benefit subheadings” (po naše: naslove poglavij pišemo tako, da izražajo korist za bralca).

.

Namesto, da bi npr. nekemu poglavju dali naslov:

.

črno bele hruške, mu damo raje… 13 koristi, ki jih prinašajo črno bele hruške  (za katere bi morali vedeti že lansko jesen).

.

p.s.

vsem, ki pomisljo, da druga dva nasveta, nimata veze z grafičnim oblikovanjem spletnih strani, samo v razmislek, da nikjer ne piše, da morajo naslovi (H1) in naslovi poglavij (H2) biti obvezno “samo zapisani. Zraven tekstovnega zapisa (kar je dobro za SEO), so lahko naslovi in naslovi poglavij tudi v obliki (lepih) slik.

p.p.s:
grafično oblikovanje spletnih strani na nivoju kreiranja CTA-jev, pa itak zahteva svoj blog zapis.
Tega pripravim naslednjega.