Grafično oblikovanje in celostna grafična podoba – pogovor z ga. Lano Stojan (agencija ProTeam Kreativ)

proteam kreativ

V spodnjem intervjuju sem se pogovarjal z ga. Lano Stojan, lastnico marketinške agencije za grafično oblikovanje, načrtovanje celostnih grafičnih podob in upravljanje blagovnih znamk, ProTeam Kreativ.

.

 • Lana pozdrav, tako kot za vse ostale moje goste, vas najprej prosim, če se lahko predstavite… Kdo ste, od kod ste, kaj počnete….

.

Sem oblikovalka in pripovedovalka zgodb, strastna kuharica in ljubiteljska vrtnarka, žena in partnerka, mama, hči, prijateljica …

Ne nujno vedno v tem vrstnem redu.

Sem rojena Teharčanka. Na Teharje, ki je na robu Celja, sem se vrnila po desetletju življenja med Zagrebom in Dunajem. Čas je bil, da gre hči v šolo, jaz pa sem se posvetila projektom v marketingu in grafičnemu oblikovanju.

Delala sem za več znanih, vidnih in uspešnih podjetji v Sloveniji in si nabrala ogromno izkušenj tudi v prodaji, v razvoju izdelkov in na področju upravljanja z blagovnimi znamkami. Specializirala pa sem se za srednje velika podjetja in tista, ki si to želijo postati.

Drugače pa rada zgodaj vstajam in rada pozno hodim spat. Dan začnem s časopisom in kavo in končam s knjigo in kavo. Mit, da nas kreativce poganja kofein – drži!

Med jutranjo in večerno uro, se zvrsti še več kav.

.

Dan preživim na tri možne načine:

.

 • ali med mojima dvema ekranoma in mobilnim telefonom

.

 • ali na delavnicah (predavanjih), na katerih delim svoje znanje s podjetniki, ki šele začenjajo svojo poslovno pot in z vsemi, ki si želijo več znanja in kompetenc na področju upravljanja blagovnih znamk, digitalnega marketinga, razvoja izdelkov in lansiranja novih izdelkov na trg

.

 • ali pa sem v »klavzuri« in berem, študiram, raziskujem, pišem strokovne članke na »moje teme« (oglejte si jih na moji spletni strani), rišem in oblikujem

.

 • Spomnim se, da ste me našla na spletu preko organskih, naravnih zadetkov… Dajte mi prosim iskreno odgovoriti, kakšen je bil prvi vtis, ko ste prvič naletela na mojo stran.. Spomnim se vas namreč, da ste ena redkih, ki si je kar takoj, downloadala večino mojih brezplačnih poglavij vodnikov :). Zato ste mi tudi ostali v spominu 🙂

.

Z digitalnim marketingom sem se srečala in tudi okužila, že skoraj desetletje nazaj. Najprej v povezavi s spletnimi stranmi, s tistim oblikovnim delom, ki je šibka točka nas vizualnih kreativcev.

Kako se ne bi, ko pa je to medij kjer je vse možno, vse se vidi in vse se da meriti. Sanje vsakega, ki dela v prodaji in marketingu.

 

Zakaj ta uvod?

Posledica tega mojega dolgega digitalnega staža je najprej to, da bedarije in pleteničenje wannbe strokovnjakov zelo hitro prepoznam.

Drugo pa, da sem se v teh letih dobro informirala katere so tiste strani, ki jih Google pokaže takoj pod oglasi.

Spletna stran Zajšek je bila pri mojem iskanju »takoj po oglasih« in vsebine, ki sem jih našla na njej so bile konkretne. Res konkretne. In dobre – res dobre, jasno predstavljene in iz prakse.

Med branjem vaših zapisov se mi je začelo svitati, da SEO ni »k’r neki« kot so me prepričevali prodajalci Adwordsov.

.

Kar naprej nekaj omenjam knjige .. bom kar nadaljevala.

No, ko v »živem« svetu naletim na knjigo, ki je že v knjigarni ne morem odložit – jo kupim.

Ko na spletu najdem dobre vsebine in, ko avtor teh podarja »downloadables« priročnike – jih takoj snamem in tudi takoj preberem. Takšna je bila tudi usoda vaših priročnikov. Posledica pa, da sva se slišala in zelo hitro tudi v živo srečala na sestanku.

.

proteam izobraževanja

Mislim, da smo marketingaši, takoj za zdravniki tisti, ki se nikoli ne smemo nehati izobraževati. V naši stroki se ves čas dogajajo spremembe in iz odgovornosti do mojih naročnikov, je moja dolžnost, da se informiram in učim in to nato predajam naprej.

Če vas še nisem – vas draga bralka ..bralec… tukaj in sedaj vabim na eno od mojih predavanj.

..

 • Zakaj ste se odločila za sodelovanje z mano? Kaj počnete vi, vaša agencija? Kako najino sodelovanje, ocenjujete, da bo koristilo in prispevalo pri vašem delu?

.

Ko sem odraščala, sem veliko časa preživela z mojim dedom. Bil je izjemo radoveden človek, ki se je v svojih zgodnjih 90.ih navduševal nad internetom. Naučil me je, da je največja vrednost tisto kar vedno nosiš s sabo – znanje in tudi to, da znaš stvari narediti in izdelati sam.

Oprostite mi za te mini uvode pred vsakim konkretnim odgovorom – rabim jih, da »narišem« ozadje. Ker, vsi mi se odločamo (za nakup), zaradi naših osebnih zgodovin, naših »ozadji«, ki so zibelka naših čustev.

.

Zdaj smo že skoraj pri odgovoru »Kaj počnem«:

 

Podjetjem pomagam najti njihov glas in potem jih naučim »zavpiti« tako, da so slišani in opaženi.

Čisto konkretno pa v moji marketinški agenciji delam(o) sledeče:

.

 • z dobrim grafičnim dizajnom in zgodbami opremim produkte mojih naročnikov, tako storitve kot tudi izdelke
 • naročnike vodim skozi proces formiranja profilov njihovih kupcev (pri tem tesno sodelujem z njihovo prodajo IN razvojnim oddelkom)
 • zasnujem strategijo in konkretne komunikacijske načrte, kako bomo s temi kupci komunicirali in po katerih kanalih >> v prevodu to pomeni: oblikujem reklame in reklamne materiale in najdem najboljše medije za reklamo.

.

Sedaj, po pol leta intenzivnega študija na področju SEO in testiranja naučenega na dejanskih primerih, tem storitvam dodajam tudi svetovanje na področju digitalnega marketinga. Po izobraževanju pri vas, že na prvi pogled lahko ocenim kakovost spletnega nastopa – spletne strani stranke in podam konkretne predloge za izboljšave.

.

Kot večina nas v marketingu, sem tudi jaz »cepljena« na merjenje uspešnostina merjenje konverzije, če se izrazim v jeziku digitala. Navdušena sem, ker obisk moje spletne strani raste!! Navdušena sem, ko vidim kako dobro rangirajo moje objave na brskalnikih in kako dobro so obiskane in brane – analitika je zakon!

 .
 • Lana, zdaj pa malenkost težje vprašanje 🙂 (zdaj, ko je za nama 6 mesecev sodelovanja)…Lahko opišete, prosim najino sodelovanje, kaj ste pričakovala, kaj ste dobila, …. in prosim bodite mirno, kritična … iskren feedback je tisto kar me zanima.

.

Čudovito je, ko se pričakovanja in to kar potem dobiš, ujema.

Pričakovala sem, da se bom naučila kaj je to SEO in, da bom znala tudi kaj narediti.

.

Dobila pa sem veliko več…

.

Dobila sem ogromno enih informacij, veliko teorije in domače naloge… ja, domače naloge. In ocene. Dobila sem tudi ocene. Nekaj je bilo 5, fasala sem pa tudi tak »šus«, da se nisem našla niti na 15 strani.

.

Dobila sem konkretna znanja, ki sem jih imela priložnost takoj preizkusit v praksi IN preveriti ali sem naredila prav (incognito mode »rulz«).

.

Dobila sem vodstvo, pomoč in svetovanje pri postavitvi spletne strani. Naučila sem se toliko, da sem postavila tudi spletno stran za podjetne mojega moža – pod njegovim okriljem deluje tudi moj Proteam Kreativ. In nisem še končala! Naredila bom vsaj še eno spletno stran za Center lepljenja, ki je glavna dejavnost moževega podjetja.

.

Dobila sem iskrene komentarje in predloge kako naj se lotim pisanja vsebin in na kaj moram biti pozorna, da bodo pritegnile bralca in, da bodo tudi napisane strokovno. Je kar razlika, napisati članek za časopis ali pa zapis za blog – ljudje nimamo enako pozornost, ko beremo na ekranu ali s papirja.

In to še ni vse…

.

Dobila sem tudi prodajne nasvete – to kar je najbolj pomembno. Kako na primeren način skomunicirati CTA.

Ko misliš, da že vse veš, potem pa ti Matija v 10 minutah razloži in podkrepi z metriko (analitika je zakon!) kakšne sorte CTA bolje »dela«.

No to!

.
 • Zraven zgoraj opisanih dejavnosti se ukvarjate tudi z upravljanjem blagovnih znamk. Kako je s tem v Sloveniji? Kakšna podjetja pravzaprav to zanima? Kdo so interesenti za upravljanje blagovnih znamk? Kako sama vidite razumevanje podjetnikov (predvsem majhnih in srednje velikih) pojma upravljanja blagovnih znamk?

.

Do sedaj je vladalo prepričanje, da so blagovne znamke samo za velike. Brandi in brendiranje so za delimano, za argeto, za (skoraj mrtvega) kekca, za hitex in ostale FMCG »plejerje« na sceni.

To prepričanje se je s pojavom družbenih omrežji, blogov, vlogov in opinionmakeinga začelo počasi spreminjati.

.

Grafično oblikovanje ProTeam Kreativ

.

Začelo se je spreminjati z vstopom milenijcev v posel, ki so neobremenjeni z »veličinami«. Furajo svoj imidž, če se lahko tako izrazim…in furajo ga iskreno. Takšni kakršni so, so vedno in povsod.

In to je recept za blagovno znamko, ki jo ljudje (trg) »prigrlijo« in vzamejo za svojo: iskrenost in doslednost. Brez velikih filozofij.

.

Seveda to še ni dovolj za blagovno znamko – iskrenost in doslednost mora biti premišljeno prepletena skozi vse komunikacije podjetja in povsod kjer se podjetje – njegov produkt – pojavlja.

.

Nujno je vedeti kaj želimo in kam želimo priti. Preden zastavimo z mojimi naročniki konkretne cilje, pa zelo natančno ubesedimo poslanstvo – zakaj smo tukaj in ZA KOGA smo tukaj in kaj je tisto s čemer želimo pustiti sled.

.

Vedno več podjetji, tudi manjših, družinskih, to prepoznava. Prvi pokazatelj tega je, da je vedno več povpraševanj in zanimanja za celostne grafične podobe in tudi dokaj razširjene. S tem se začne zavedanje o pomembnosti blagovne znamke.

Želijo imeti vse urejeno in »pošlihtano«: od dopisa, vizitke, pa do table na objektu in zastave pred njim, uniform »majstrov na panku« in polepitve dostavnih vozil.

Želijo vedeti več, kar opažam pri vedno večji obiskanosti mojih predavanj in delavnic.

To me zelo veseli.

.

 • Lana, hvala za odgovore in sodelovanje. Seveda sodelujeva še naprej (na področju offsite SEO nama je ostalo še nekaj rezerve), me pa za konec, samo zanima, kaj, po vsem tem, kar sva “predebatirala,ocenjujejte za najtežje izzive v SEO poslu…. Je to organizacija dela, je to kreacija vsebin, sama onsite optimizacija, mogoče offsite,…? Če vprašam direkt: “Je SEO težek?” 🙂

.

Vsaka nova stvar je na začetku težka, ker je drugačna in prinese spremembe. »Težkost« 😉 mojega SEO dela se zmanjšuje.

Ko bom ukrotila »zmaja«, bom na konju!

Z »zmajem« mislim na organizacijo časa, na disciplino, ki je potrebna, da vsak teden – pa če sekire padajo – sedem za 4 ure za računalnik in spišem dva, tri, štiri članke.

.

Ideje o čem pisati, letijo kar same.
Tudi besede na ekran kar priletijo..
Le ta
izmuzljivec, čas, ki si ga vsi želimo imeti več, ta je zmaj, ki ga krotim.

.