Gradnja povratnih povezav (v slikah) – OFFSITE SEO TEČAJ 2/10

Spodaj je v slikah prikazana gradnja povratnih povezav.

Čeprav sem že v prvem delu offsite seo tečaja, opisal kaj so povratne povezave in na kateri url naj kaže povezava, za posamezne ključne besede, ki jih želimo dvigovati, v tem delu vseeno s slikovnim prikazom pokažem, kako gradimo povratne povezave. V toliko, da tisti, ki jim ni čisto razumljiva razlaga iz prvega dela, primerček vidijo tudi preko slik.

Večina vas sicer o tem, kako se gradijo povratne povezave, že ve ogromno… (ampak, tako kot sem pisal prvi vodnik (onsite SEO), tudi tega pišem za začetnike v SEO).

.

********

.

Primer:

Za spletno stran Mizarstvo.si želim recimo dvigovati ključno besedno zvezo “poceni kuhinje”.

Cilj mojega dela je, da spletno stran Mizarstvo.si, pripeljem med recimo prve tri Googlove pozicije vsem tistim spletnim iskalcem, ki v Google vtipkajo izraz “poceni kuhinje” . V glavni sezoni prodaje kuhinj, je takšnih, na mesečni ravni, na slo trgu, cca. 480. Članek s katerim želim biti med top 3 v Googlu, je ta: Poceni kuhinje.

Povratne povezave, ki jih bom gradil iz drugih spletnih strani, bodo v tem primeru kazale na spletno podstran spletne strani Mizarstvo.si z naslovom Poceni kuhinje (predpogoj, da bo gradnja povratnih povezav sploh imela nek učinek, je čim boljša onsite optimizacija spletne strani – o onsite SEO sem spisal 10 poglavij, na povezavi).

Povratne povezave iz drugih spletnih strani, morajo kazati na url naslov, kot je prikazan spodaj:

gradnja povratnih povezav

.

.

Povratno povezavo (iz drugih spletnih strani), lahko naredimo na žnj različnih načinov.

Spodaj prikazujem hitre štiri primere, sicer pa ni čisto vseeno kako, kje, kdaj naredimo povratno povezavo od drugod k nam. Ker pa imam namen različne metode natančno prikazati in opisati v naslednjih poglavjih tega offsite SEO tečaja, spodaj prikazujem samo štiri primere zato, da si lažje predstavljate kako zgledajo povratne povezave.

.

Povratna povezava iz spletnega foruma

.

Povratne povezave iz spletnih forumov so v bistvu zelo enostavne, ker je vse kar moramo narediti, to, da se prijavimo v spletno debato, kjer debatirajo o tem kar sami na naši spletni strani ponujamo in v objavi, ki jo naredimo, preprosto naredimo povezavo nazaj na našo stran.

Danes je objavljanje v forumih sicer že bistveno bolj “nadzorovano”, tako, da admini forumov hitro brišejo vaše objave, če so te polne samo povratnih povezav, ker to šteje kot spam.

V forumih je treba biti aktiven (nekateri forumi niti ne omogočajo, da že v prvi objavi naredite povratno povezavo), za večino forumov pa se priporoča, da ste najprej s kakšnimi 20 ali 30 objavami lepo samo koristni in uporabni udeležencem foruma, nato pa čez čas, “naravno” dodate svoj link.

Spodaj kažem primer hitre povratne povezave iz foruma na “med over net”, je pa spodnje samo predogled, samo za namen prikaza povratne povezave nazaj na podstran poceni kuhinje, sicer pa bi takšna objava bila čisti spam in reklamca.

Kar po vsej verjetnosti ne bi bilo niti objavljeno ali pa bi bilo zelo hitro zradirano (admin pa bi mi s takšno objavo verjetno zelo hitro poslal še opozorilo).

.

screenshot-2016-10-23-at-20-31-28

Gradnja povratnih povezav v obliki komentarjev na drugih spletnih straneh

.

Nekatere spletne strani imajo pod objavami člankov omogočeno komentiranje.

Če najdemo spletno stran, ki je vsebinsko sorodna naši temi (v tem primeru spletno stran, ki govori o kuhi, kuhinjah, ipd…), se splača na takšni strani narediti povratno povezavo nazaj na našo spletno stran.

Hiter primer kažem spodaj, sicer pa sem tudi spodnjo povezavo naredil samo do “predogleda”, ker si je za dober komentar vredno vzeti nekaj več časa (da preberemo sploh o čem je govora na strani, da razmislimo kaj dodati, da bo uporabnikom tiste spletne strani koristno in, da smiselno in “nevsiljivo” vtaknemo v komentar svojo povratno povezavo).

.

Spletne strani, ki imajo omogočeno komentiranje, imajo pogosto tudi možnost, da v podatke o avtorju komentarja, vnesemo tudi url naslov naše spletne strani. V tem primeru pač nisem uporabil url home page-a, ampak url podstrani, optimizirane na poceni kuhinje.

.

Ker je v večini primerov spletnih strani, komentiranje urejeno tako, da mora komentar odobriti administrator spletne strani, je priporočljivo, da ste v svojem komentarju iskreni, da hitro poveste, zakaj ste se vključili v debato in, če le gre, z vsebino komentarja dodajate vrednost avtorju oz. sledilcem spletne strani na kateri puščate komentar.

.

screenshot-www-fridina-kuhinja-si-2016-10-23-20-41-09
V tem primeru kaže povratna povezava na poceni kuhinje iz imena Matija. Pri blog komentiranju pazite, da tega ne delate preveč, ker bo vaš portfelj povratnih povezav imel prevelik delež povezav z imenom, ne pa relevantno besedno zvezo. V tem primeru bi sicer bilo boljše, če bi se predstavil kot “poceni kuhinje” in bi povratna povezava kazala iz te besedne zveze, samo avtorju bi bilo malo čudno, da je temu obrazeku na sliki ime “poceni kuhinje”. Prepoznal bi spam in adijo blog objava komentarja.

.

Priporočam še: Kako najdemo bloge, primerne za komentiranje

Povratna povezava iz drugih naših, vsebinsko sorodnih spletnih strani

.

Če imate v lasti več spletnih strani in je med njimi še kakšna, ki tudi govori o tematiki, s katero želite biti višje v Googlu, je ena izmed super lahkih poti za povratno povezavo preprosto ta, da povratne povezave gradite iz svojih ostalih spletnih strani.

.

screenshot-pelati-si-2016-10-23-20-49-45
Povratna povezava v okviru sorodne spletne strani. Ime domene zakrijem.

.

Gostujoči članki

.

Če niste lastnik vsebinsko sorodnih spletnih strani, na internetu poiščite druge sorodne spletne strani in jih povprašajte ali so za izmenjavo objav ali, če so zainteresirani za kak guest posting (gostovanje vašega članka (s povratno povezavo) na njihovi spletni strani.

.

Dodatni viri:
How to find guest post opportunities – Quicksprout
15 ways to find guest posting opportunities – Moz
The definitive guide to guest posting – Backlinko

.

Zaključek

.

Ta blog zapis, niti približno ne prikazuje potenciala, možnosti in “znanosti”, ki jo je treba upoštevati za kakovostno gradnjo povratnih povezav. Z njim sem imel samo namen preko slik pokazati kam naj kaže povratna povezava skozi štiri različne načine.

Je pa pri gradnji teh povratnih povezav pomembno še najmanj:

.

Priporočam še:
Backlinking vs. content

.

.