10 blogov o digitalnem marketingu in SEO (ki sem jih najpogosteje spremljal v letu 2018)

Ker me, predvsem začetniki v digitalnem marketingu, zelo pogosto sprašujete, katere bloge o digitalnem marketingu, sam spremljam in berem, objavljam spodaj 7 blogov o digitalnem marketingu (pretežno SEO), ki so mi v letu 2018, bili praktično ves čas ob strani. Upam, da kateri od njih koristi tudi vam.

.

Ahrefs blog

.

Ahrefs blog mi je v oči padel v sredini leta 2017.
Do danes je ostal eden izmed mojih TOP virov/blogov za digitalni marketing (predvsem na področjih spletne optimizacije in spletne prodaje). Res, da Ahrefs, svojega bloga ne ustvarja samo zato, da izpade “lepo in pametno”, ampak, da tudi preko njega prodaja svoje orodje za raziskovanje spletne konkurence in SEO backlink checker in zato večina blog zapisov sloni na primerih iz delovanja njihovega orodja, pa je vseeno ga priporočljivo spremljati predvsem zato, ker lahko v njihovih zapisih, konkretno vidite kako prodajajo s pomočjo bloga (in kaj dejansko pomeni sestavljati kakovostno vsebino za splet).

Btw: na Gaps je objavljena raziskava o velikosti SEO industrije in med omenjenimi lahko najdete tudi Ahrefs (ki je ocenjen na med 40 do 80 mio $).

.

stone templeStoneTemple blog

.

StoneTemple blog mi je ostal na listi spremljanih zato, ker znajo včasih SEO zapletene reči, zelo lepo, pretvoriti v “razumljive zgodbe”. Seveda je dosti odvisno od tega, kako sami razumemo že določeno tematiko, vseeno pa, sem skoraj prepričan, da bo tudi laikom hitro blog postal všečen.

Eden njihovih, super dobrih zapisov (ki sem ga tudi delil preko mojih socialnih omrežij) je npr. blog zapis o tem ali je avtoriteta avtorja/blogerja pomembna za branost vsebine in SEO. To je StoneTemple blog.

.

marie haynesMarie Haynes blog

.

Marie Haynes je v svetu SEO postala prepoznavna kot mega ekspert (tudi po ceni) za “zdravljenje” internetnih strani, ki so doživele katero od Googlovih kazni.

Med svojimi storitvami ponuja pregled backlinkov linkov spletnih strani, penguin recovery, panda recovery, itd…. Na njeno stran ponavadi SEO scena najpogosteje zavije, ko pride pri Googlu, do kakšne večje spremembe algoritma in, ko se po socialnih omrežjih najde vedno več paničnih prošenj kako se pobrati nazaj.

Njen blog je poln študij o tem kateri Google algoritem update je prizadel katero vrsto spletnih strani, sicer pa, če že skočite na njeno stran, ne pozabite pogledati še zavihka “pricing” :).

.

robbie richardsRobbie Richards blog

.

Robbie Richards je očitno zaslovel s svojo brado.

Blog Robbie Richarda je poln case study-jev in primerov iz sveta spletne optimizacije.

Zelo dobri so njegovi članki o analizi ključnih besed, zelo dobro so prikazani tudi primeri kako na hitro dvigniti SEO rezultate, sicer pa content ustvarjalci bodite pozorni spet na to, kako temeljito je napisana in prikazana (s slikami) njegova vsebina.

Tako kot ostali digital marketing strokovnjaki, tudi Robbie, ni poceni, ravno na podlagi spremljanja vsebin na njegovem blogu, pa sem sam, na Seo-Praktik.si, zasnoval svojo storitev analiziranja spletnih strani, ki jo ponujam obiskovalcem Seo-Praktika.

.

Neil Patel blog

.

neil patel

Na blog Neil Patel-a sem v preteklosti zahajal bistveno več kot zdaj. Verjetno pa je Neil med vsemi digitalnimi marketingaši, najbolj agresiven mojster (v pozitivnem smislu) spletnega marketinga. Tisti, ki ga spremljate, verjetno niste mogli mimo njega na Google, na YouTubu, na družabnih omrežjih in še kje.

V zadnjem času, sem se prej kot na njegov blog, vrnil na njegovo novo orodje Ubersuggest, za katerega je nekje (ne vem več kje) javno oznanil, da želi iz njega zgraditi najboljše, brezplačno SEO orodje, na svetu. Po Twitterju se govori, da na mesečni ravni, vanj vlaga cca 150.000$, po začetnih “kolobocijah in občasnem nedelovanju Ubersuggesta”, pa je zdaj Ubersuggest že eno od SEO orodij, ki jih tudi sam najraje uporabljam (za analizo ključnih besed).

Glede na to, da se tudi na družabni sceni vedno več govori o tem orodju, sem skoraj prepričan, da Neil, že samo z backlinki na Ubersuggest, dobiva že povrnjeno investicijo v razvoj orodja.

.

Backlinko blog

.

Tudi na Backlinko blog sem v preteklosti hodil ogromno, zdaj pa mogoče celo premalo.

Backlinko je, vsaj kar se mene tiče, zaslovel po tem, da je na svojem blogu objavljal res krasne, praktične in dostikrat, nikjer drugje videne, ideje za gradnjo povratnih povezav (backlinks), kar je domena off site seo optimizacije, v zadnjih letih pa je enako kot Neil Patel, zelo močno prisoten še na YouTubu, na svojem kanalu.

Backlinko blog se splača obiskati zato, da vidite kako se kreira konverzijsko učinkovita spletna stran in posamezen blog zapis – ker se po spletni sceni že dlje časa govori, da je njegova spletna stran, ena izmed konverzijskih pošasti.

.

SeroundTable

.

SeroundTable je bolj digitalni vir informacij o vseh novostih kar se tiče Googlovega algoritma in je bolj spletni magazin, kot blog. SeroundTable ni za tiste z rahlimi živci, ker boste po spremljanju novic na njem, ves čas leteli v analitike svojih spletnih strani in gledali ali je nova Googlova sprememba, mogoče vplivala na vašo spletno stran.

Pride pa SeroundTable zelo prav, nam, ki tako ali drugače delamo v SEO, zato, ker z njo najlažje svojim strankam POKAŽEMO, da Google dnevno spreminja svoj algoritem (in se strankam nima smisla razburjati za spremembe uvrstitev svojih spletnih strani za vsako malenkost).

.

Katere digitalno marketinške bloge v zvezi s spletno optimizacijo spremljam v Sloveniji?

.

Tu znam, s čisto nearogantnimi nameni, mogoče koga užaliti.
Žal slovenskih digitalno marketinških blogov v letu 2018 ni bilo na mojem seznamu.

Razlog, niti približno ni v tem, da bi na njih ne bila kakovostna vsebina (vem, da precej slovenskih digitalno marketinških blogov ustvarja super uporabne vsebine), ampak preprosto v tem, da za spremljanje vseh, nimam časa.

Edini blogi, vezani na digitalni marketing in optimizacijo spletnih strani, v Sloveniji, so tisti, s katerimi sodelujem ali jih pomagam graditi (in moram prečekirati ali pokomentirati vsebino zaradi mojega poslovnega sodelovanja z njimi).

In pa tisti, kjer se dogovarjam za morebitno guest postanje mojih vsebin, pri njih.