6 copywriting trikov [ki pomagajo izboljšati prodajno učinkovitost vašega bloga]

Večina lastnikov in upravljalcev spletnih strani, ki na svojih internetnih straneh redno pišejo blog, ima težavo v tem, da so njihovi blogi premalo brani. Ne samo, da jih opazi premalo spletnih obiskovalcev, ampak je težava tudi v tem, da tisti, ki opazijo blog neke spletne strani, le tega ne prebirajo v celoti.

In ne samo to…..
V eni od copywriting marketinških študij (vir 1) je bilo dokazano, da cca.70% lastnikov spletnih strani niti ne meri koliko bralcev dosega njihov blog oz. kako dolgo se bralci na njihovih blog objavah sploh zadržujejo.

Na ta način gre ogromno časa, ki ga pisci blogov namenijo objavam, v prazno, učinkovitost spletne strani pa skozi čas, z vedno večjo količino objavljanih (nebranih) blog zapisov, samo zgublja energijo, čas in pa tudi denar.

Eni izmed enostavnejših trikov, ki vam pomagajo, da bodo bralci dlje časa ostajali na vašem blogu in si posledično, podrobneje ogledali vašo spletno stran (in ponudbo), so t.i. copywriting triki oz. copywriting pravila, ki se jih splača upoštevati pri pisanju blogov.

Kateri so ti copywriting triki?

Uporaba formule PAS za uvod v blog

PAS je kratica iz angleščine za besede problem, agitate in solve.
Po tej formuli je priporočljivo, če svoje blog zapise začnete z uvodi, ki najprej predstavijo problem, nato ta problem še dodatno “podkrepijo” (agitate = dražiti), na koncu pa ponudijo rešitev.

Bodite pozorni kako je formula PAS uporabljena v uvodu tega blog zapisa, ki ga ravnokar berete:

pas formula

Druga, še bolj poznana in prilljubljena metoda za pisanje uvodov v blog zapise na način, da ti spodbudijo bralce, da preberejo celoten vaš blog zapis, je formula AIDA. O njej sem pisal v članku Kako napisati uvod v blog zapis tako, da bodo bralci sigurno želeli prebrati še preostanek.

Uporaba besednih zank oz. loops

Če želite, da se bodo vaši bralci dlje časa zadržali na vaših blogih, jih morate navdušiti in (z)animirati, da preberejo celoto. Namesto, da jim ponudite prebiranje zgodbe od a do ž, jim vmes, med zgodbo ponudite sprožilce, da se bolj vključijo v prebrano.

Bralec, ki zgodbo vašega bloga bere od a do ž, se lahko, še posebej, če je ta zelo dolga, preprosto “zlekne” na kavč ali nasloni nazaj na pisarniškem stolu in zadovoljno bere, ker vas pač rad spremlja. Če ga, po drugi strani, želite držati “aktivnega” pred ekranom, mu ponudite, da mora med prebiranjem zgodbe, vmes nekaj narediti (npr. prestaviti se z miško na zadnje poglavje).

To naredite z t.i. besednimi zankami, npr:

  • konec prvega poglavja zaključite s stavkom: “še bolj podrobno je tematika obrazložena v četrtem poglavju”
  • zadnje poglavje, ki ga ponavadi uporabite za sklep zgodbe, zaključite s stavkom “spomnim… primer tega je prikazan v drugem odstavku”

Z (ne preveč) besednimi zankami dosegate, da se bralci bolj angažirajo v vašo vsebino in ostajajo zbrani pri tipkovnici (ker se morajo, če želijo vsebino v celoti razumeti, premikati po vsebini gor in dol).

Uporaba kazala za blog

Med različnimi vrstami spletnih vsebin, ki jih pripravljate za to, da pritegujete obiskovalce na svoje spletne strani, zahteva priprava (kakovostnih) blog zapisov, precej časa. Tako kot imate vi, ki pripravljate vsebine, malo časa, imajo tudi vaši bralci in obiskovalci, na voljo zelo malo prostega časa.

Olajšajte jim prebiranje vašega bloga s kazalom. Na ta način bodo bralci hitro našli tisti del vsebine, ki jih najbolj zanima. S tem pa bo rasla uporabna vrednost vašega bloga.

Za še bolj uporabno vrednost kazala na blogu, naredite tako, da se kazalo na desni strani bloga prikazuje ves čas. Medtem, ko vaš bralec prebira vsebino, ima vsak trenutek na voljo, da s klikom na ostala poglavja v kazalu “skoči” na poglavje, ki ga zanima še bolj. Nikjer namreč ne piše, da bo vsak bralec, prav vsako vaše poglavje želel prebrati do konca.

Poglejte kako imamo (fiksno) kazalo postavljeno na spletni strani Seo-Praktik.si:

copywriting trik kazalo seo praktik

Uporaba t.i. bucket brigades

Bucket brigades so copywriting pojem, ki si ga je “izmislil” zelo znan SEO copywriter Brian Dean (vir 2).

Bucket brigades so pojmi, ki jih postavljamo v bližino naslovov poglavij, ob konce poglavij ali tik pred prikazom slik. Ti pojmi služijo zato, da poudarijo bralcu pomen vsebine in s tem pomagajo, da se bralec na posameznem poglavju še dodatno ustavi.

Bucket brigades pojmi, ki jih uporabite v svojem copywritingu, so:

  • počakajte, to še ni vse
  • poglejte to sliko
  • tega ne smete spregledati
  • poglejte primer
  • pozorno preberite to
  • ipd…

Še večji učinek za vidnost in izpostavljenost posameznega poglavja, kjer želite bralce zadržati z t.i. bucket brigades, boste dosegli tako, da tisti del besedila v blogu, ki vključuje bucket brigades, grafično ločite od ostalega besedila.

Spodaj je prikazan primer iz uporabe bucket brigades metode iz mojega tečaja o SEO optimizaciji, kjer opazite, da je celotno besedilo, nagovorjeno s pojmom “POZORNO PREBERITE TO”, obarvano v svetlo sivo:

bucket brigades seo optimizacija tečaj

Uporaba poziva k akciji [da bralci naredijo najprej nekaj zase, ne za vas!!!]

Call to action gumbi (t.i. CTA knofi) so na številnih spletnih straneh že precej “zlajnana” marketinška tehnika, ki sicer v nemarketinških panogah, delujejo zelo učinkovito, a kaj, ko je med vašimi bralci blogov cela gora tudi takih, ki se tako ali drugače ukvarja z marketingom. Ali pa vsaj “pazi”, da se jim ne poskuša prehitro nekaj prodati.

Bodite pozorni na to, da na vaš blog (če so vsebine na njem pisane in SEO optimizirane za informativne ključne besede) prihajajo obiskovalci, ki jih zanimajo informacije (in ne še nakup) !!!

Zato je boljše, če bralcem vaših informativnih vsebin, ne ponudite (samo) možnosti obiska trgovine oz. vaših storitev, ampak izvedbo neke aktivnosti (na vaši spletni strani), ki bo direktno koristila NAJPREJ njim, šele posredno pa vaši prodaji.

Primer iz prakse:
Pred leti, ko sem postavljal še spletno stran za prodajo vgradnih omar po meri, je iz informativnih vsebin o opremljanju stanovanj, bila bralcem ponujena možnost, da si sami izrišejo svojo omaro. Povprečno risanje omare (na naši aplikaciji) je bralcu vzelo cca. 45 minut, a kljub temu, si je omare takrat, izrisalo cca. 70 – 80 uporabnikov na mesec.
Na koncu uporabe aplikacije za izris njihovih omar, smo uporabnikom ponudili izračun neobvezujoče, informativne cene za njihovo omaro (seveda v zameno za njihov elektronski naslov). Ugibajte koliko uporabnikov, ki je 45 minut porabilo zato, da si je izrisalo svojo omaro, ni želelo oddati elektronskega naslova v zameno, da dobi informacijo o tem koliko bi dejansko stala njihova izrisana, sanjska omara?

Odgovor sicer vedno povem in še bolj podrobno, z grafi, pokažem mojim SEO mentorirancem.

Uporaba linkov in CTA-jev v bližini slik

Kot sem razložil že v zgornjem poglavju, je s CTA-ji, z naraščanjem ozaveščenosti o smiselnosti bloganja, seznanjena, ne samo vedno večja gruča marketingašev in spletnih prodajalcev, ampak tudi vedno večja gruča vseh ostalih (vaših potencialnih kupcev).

Ne samo, da imamo marketingaši in prodajalci tudi svoje hiše in potrebujemo kosilnice, pohištvo, hrano, streho, fasado in pač vse tisto kar potrebujejo ostali kupci, ampak tudi kupci v drugih panogah, vstran od marketinga, so ljudje, ki zelo dobro vedo kdaj se jim kaj prodaja (vsiljuje) in kdaj ne. Zato je priporočljivo biti s CTA-ji, v vseh panogah, premišljeno psihološki.

Po eni strani želite čez CTA-je dosegati svoje prodajne in marketinške cilje, po drugi strani pa lahko nepremišljeno oblikovani in še posebej, postavljeni CTA-ji, zmanjšujejo prodajne rezultate.

Prodajne CTA-je postavite na prodajne vsebine, v čimbolj vidna polja obiskovalcev – ker s tem obiskovalcem olajšujete nakupe. To pa so slike in ostali, grafično izstopajoči elementi spletnih vsebin (npr. drugače pobarvana ozadja posameznih poglavij v blogu).

NAMIG: Odskrolajte “za hec” malo po tej vsebini, ki jo ravnokar prebirate navzgor.
Bodite pozorni na to kakšni grafični elementi se pojavljajo v bližini povezav v tem blogu!!!

Viri:

1 – The Data Is In: 47 Powerful Statistics for Writing Winning Blog Posts in 2020
2 – SEO COPYWRITING: The Definitive Guide