Kako izboljšati prodajo, po tem, ko ste o svojem produktu ali storitvi, napisali vse?

Še najmanj problemov s pisanjem vsebine, z namenom pritegovanja vedno več obiskovalcev na spletno stran, imajo blogerji, ki vozijo promet, z namenom, da na spletni strani prodajajo klike (na reklame). Če ne drugo, jim ideje za zanimive in sigurno brane vsebine, sproti dajejo vsi večji mediji. Od televizije do internet strani.

Drugačna je zgodba pri spletnih straneh, ki niso usmerjene v prodajanje klikov na reklame.

.

Mizar ne more naročiti (in plačati) pisanja o Severinini novi poroki, pa če tudi to bere cel svet, ker se je npr. poročila z James Bondom. Ker med bralci te vsebine, pač, glede na vtipkane ključne besede, ni njegove ciljne publike.

Če spletni uporabniki nek mesec v Google milijon krat vtipkajo “s kom se je poročila Severina”, lahko mizar izdela zlato mizo in jo podarja, pa to ne bo zanimalo teh, ki so vtipkali v Google zgornje vprašanje.

.

Če imaš neko nišno spletno stran, se prej ali slej, zgodi, da si o nečem napisal vse.

Ali v enem ali dveh letih, je v bistvu nepomembno.

Srečni in sicer redki so primeri, ko za prva povpraševanja, niti ni treba napisati, tako dosti člankov.

.
Primer: moja spletna stran drsna-vrata.si imajo vsega dobrih 40 člankov (ki sem jih večino napisal pred dvema letoma), rangiranje na prvi strani Googla, pa se ves čas vrti med top 1 in top 3 (delno je to zaradi EMD – exact match domene, malo (?!?) pa tudi zaradi backlinkov).

In, če tudi, na to spletno stran ne napišem več nič in pozicija drastično upade (recimo na drugo Googlovo stran), ne bo težko spet s članki, stran spraviti na prvo stran. Koliko ne bi šlo s članki (in internimi linki), pa bi si še malo pomagal z offsite SEO.

.

V grobem imamo tisti, ki smo izčrpali arzenal ključnih besed, vseeno pa bi radi boljšo (večjo) prodajo iz internetne strani, 3 možnosti:

  • začnemo s popravljanjem naših najslabših vsebin (iz vidika povprečne zadržanosti bralcev, iz vidika rangiranja, iz vidika kakovosti informacij, iz vidika konverzije,…)

.

Dokaz, da prodaje ne izboljšamo tako, da pišemo VEČ, ampak BOLJE, lahko vidite na spodnji sliki (vir. Marketing Charts(1)):

.

V raziskavi o izboljšanju prodaje, niti približno NI GOVORA O VEČ VSEBINAH. Pač pa o: “better messaging” (boljša sporočila iz spletne strani), pridobivanju bolj kakovostnih leadov (kar je spet povezano z boljšo vsebino,…)

.

.

.

  • začnemo z novim spletnim projektom (na obstoječi ali novi strani).
    Priporočam: Real success stories from TINY online businesses

.

Najslabša izmed zgornjih treh, je četrta pot, ko content kreatorji, še samo pišemo zaradi pisanja samega in mišljenja, da pač moramo pisati, zato, da bo vsebine čimveč (češ, spletna stran z več vsebine, je boljša).

.

Ko je enkrat napisano vse (in napisana vsebina zadovoljivo PRODAJA), je moj predlog sledeč:

.

  • na obstoječi spletni strani se poišče komplementaren produkt ali storitev in se razvija onsite in offsite SEO zgodbo za to. Primer za npr. spletno stran drsna-vrata.si. Čisto mirno bi lahko za to stran poiskal dobavitelja zunanjih, garažnih drsnih vrat in začel graditi zgodbo za zunanja vrata. Zaenkrat so na obstoječi strani samo notranja drsna vrata, pa še to ne vsa (recimo ne za kopalnice – po čemer je itak precej povpraševanj).

.

  • izdela in postavi se povsem nova spletna stran s čisto drugim poslovnim modelom (recimo z e trgovino ali affiliate marketingom ali z reklamami, če takšne še nimamo). Če ne drugo, zaradi pridobitve novih izkušenj. In dodatnega zaslužka. Priporočam: 5 točk pred izdelavo spletne strani

Če pa napisana vsebina ne prodaja, pa je itak problem drugje.
Ne v količini, ampak kakovosti vsebine.
In še povečana količina vsebin NE BO izboljšala prodaje.

.