Izkušnje blogerjev in podjetnikov z bloganjem [v letu 2020]

Spodaj objavljam izkušnje nekaterih slovenskih blogerjev in podjetnikov, ki na svojih spletnih straneh in v spletnih trgovinah, blogajo že dlje časa. Z nekaterimi izmed njih sodelujem redno, z nekaterimi sem sodeloval pred nekaj časa, za mnenja nekaterih pa sem poslal vprašanja kar direktno preko njihovih spletnih strani… Po vrstnem redu so objavljeni najprej tisti intervjuvanci od katerih sem najprej prejel odgovore.

Vprašanja, ki sem jih postavil blogerjem…

  • Kakšne so vaše izkušnje z bloganjem v letu 2020? Če blogate več let, v čem je razlika od bloganja v preteklosti…
  • Zakaj blogate? Zakaj ste se sploh odločili za bloganje?
  • Kateri so največji izzivi pri bloganju? Kaj je najtežje?
  • V čem vidite koristi in prednosti bloganja?
  • Ali imate nastavljeno strategijo za bloganje v prihajajočem letu?
  • Kako ocenjujete, da je bloganje učinkovito v primerjavi z ostalimi spletnimi kanali (če jih uporabljate)

Sabina Bizjak – sabinabizjak.com

Bloganje je zame pot do novih kupcev. S pomočjo kakovostnih vsebin, tuje literature in strokovno podkrepljenih člankov ter lastnih življenjskih izkušenj, dobro leto ustvarjam bloge za svoje podjetje ter za druga podjetja. Pri tem ocenjujem, da je najbolj pomembno podajanje koristne vsebine na čim bolj enostaven, a zanimiv in privlačen način. Zame osebno pomeni bloganje zakladnico novega znanja, ki ga preko bloga podajam bralcem. Na svojem blogu www.sabinabizjak.com delim svoje znanje in izkušnje, ki ga vseskozi pridobivam v poslu Digitalnega marketinga. Blogam za svojo agencijo in blogam za druge naročnike. V tem uživam, srkam nova znanja in seveda, tudi služim.

Izzivi bloganja so vedno – kako narediti vsebino boljšo, unikatnejšo in z večjo dodano vrednostjo, kot je to naredila konkurenca. Vendar še vedno dovolj preprosto in za bralca privlačno, da bo blog dejansko prebral in ne zgolj obiskal. 

Bloganje je za podjetja način, da se približajo kupcem, skozi vsebino privabijo novo publiko, ki ima seveda od blogov, določene koristi. Prednost bloganja pred drugimi agresivnejšimi oblikami marketinga, je predvsem v tem, da bloganje nevsiljivo, neplačljivo daje učinke na povečanje prodaje. 

Bloganje se je zame izkazalo kot učinkovit spletni kanal preko katerega pomagam podjetjem pridobiti zveste in kakovostne kupce. S pomočjo kakovostnih blogov, podjetja pridobijo pozornost na nevsiljiv način, kar pa je danes prodajni trend. Hkrati izkazujejo visoko mero strokovnosti na svojem področju, kar vsekakor krepi njihov konkurenčni položaj. 

Metka Sporiš – Sanjski-Sopek.si

V letu 2020 smo se, v primerjavi z leti pred tem, bloganja lotili
nekoliko bolj sistematično. V poročni branži, kjer delujemo in, ki jo je korona kriza kar načela, boste naš sistemski pristop opazili npr. v zapisih, kjer opisujemo poročne lokacije. V objavah upoštevamo SEO vidik, a pri tem še vedno stremimo h kvalitetnim vsebinam. Lahko rečemo, da smo v stalnem lovljenju ravnotežja med uporabo smiselnih ključnih besed in ostalih SEO taktik in vsebino, ki bralce prepriča s svojo uporabno vrednostjo.

Blog vidimo kot odličen način komunikacije, ki ima za podjetje kar nekaj tudi (merljivih) koristi: pridobivanje novih obiskovalcev ter potencialnih kupcev v spletno trgovino, dvigovanje pozicij naših ključnih besed na Googlu, grajenje in pozicioniranje blagovne znamke. Zavedamo se, da preko blog objav spletamo nove in hkrati poglabljamo že obstoječe odnose z našimi kupci in sledilci na družabnih omrežjih. Vsebino iz blog objav zato v največji možni meri »recikliramo« in komuniciramo tudi na družabnih omrežjih.

V prihodnosti imamo v načrtu še bolj sistematizirano pisanje novih ter posodabljanje starih vsebin za blog. Želeli bi nekoliko okrepiti ekipo piscev, ki bi poleg tehničnega pisanja obvladala tudi naše področje (poročna floristika in prodaja cvetja) ter poskrbeti za pogostejše objave z maksimalno dodano vrednostjo tako za bralca, kot tudi za poslovno rast.

Tina Štifter – Magus – terapija d.o.o.

Moje blogerske izkušnje so še kar “frišne”, saj se bloganju bolj resno posvečam eno leto. Takšno pisanje mi je všeč, ker rada pišem o temah, ki jih poznam (elektromagnetna terapija).

Se je pa bilo potrebno tudi tega pisanja naučiti in natrenirati. Najtežje pri tem mi je ostati naraven a hkrati inovativen, ker je danes poplava blog zapisov in vsi si želimo izstopati.
Bloganje je postalo moja stalnica in tudi v prihajajočem leto bom posvetila kar nekaj časa blogu, ker vidim napredek: dejansko me ljudje skozi blog zapise najdejo.
Za naslednje leto imam postavljene cilje, kaj želim z bloganjem doseči in k temu bom stremela.

Katarina Zajc – BioKatka.si

Z bloganjem sva začela v letu 2020. Namen pisanja blogov je SEO dvigovanje spletne trgovine, ki sva jo s partnerjem Matejem odprla konec leta 2019. Sva majhen team, ki je bil vržen v vodo in se je moral naučiti plavati v novem okolju. O spletni prepoznavnosti in marketingu nisva vedela prav veliko.

Trg je zasičen z agencijami, ki delajo (večina, ne vse) na nivoju, ki je premalo oseben – premalo je stika s strankami in premalo je prenosa znanja na svoje stranke. Po nekaj negativnih izkušnjah sva se odločila priučiti bloganja in optimizacije blog vsebin. In tako je začel nastajati blog tudi v najini trgovini Zdrava prehrana BioKatka.si.

Tako sva v sredini letošnjega leta tudi midva začela z bloganjem. Delo si običajno razdeliva, saj ga ni malo. Najtežje pri bloganju je iskanje tem, oziroma naslovov, ki so vsaj tako zanimivi, da je število iskanj v Google dovolj veliko, da bo najin blog sploh koga interesiral.

Ko je naslov najden, je potrebno oblikovati vsebino. To pomeni, da zgradiva naslove – grob osnutek, ki ga kasneje dopolniva z vsebino. Verjameva, da mora biti vsebina unikatna – ne prekopirana in slike avtorske. Blogi, ki so kvalitetno napisani nama vzamejo kar precej časa. Po izkušnjah ostalih blogerjev naj bi s številom napisanih blogov tudi pisec postal vedno boljši. Zato poleg osnovne koristi – torej dvigovanja spletne strani, prednost bloganja vidiva tudi v izpopolnitvi pisanja. Povedano drugače – upava, da bodo spisi namesto ocene dva sčasoma dobili oceno pet. In to v precej krajšem času, kot ga za pisanje enega bloga potrebujeva sedaj.

Po najinih izkušnjah ima dober in zanimiv članek veliko večjo težo na spletu, kot na primer vsebine na socialnih omrežjih. Pomembno je, da je blog oseben – torej da se avtor izpostavi in na ta način pokaže verodostojnost, ki pri bralcu vzbudi zaupanje v vsebino.

Primož Potočnik – EBONITETE.SI – Prva bonitetna agencija d.o.o.

V našem podjetju, Prva bonitetna agencija d.o.o., se z izzivi bloganja srečujemo na področju BTB posredovanja koristnih in uporabnih informacij za stranke in podjetja, ki jih zanimajo bonitete podjetij.

Precej intenzivno smo z bloganjem prisotni na t.i. offsite SEO področju, rezerve pa vidimo še tudi v onsite SEO bloganju.

Bloganje definitivno prinaša pozitivne učinke na spletno rast, je pa tako kot pri vsaki drugi stvari v podjetništvu, tudi pri bloganju potrebno vzpostaviti predvsem sistem konsistentnega dela in ekipi pojasniti zakaj se sploh bloganja lotevamo.

Klemen Urbančnik – Pohištvo123.si

V naši spletni trgovini Pohistvo123, imamo strategijo bloganja začrtano že od samega začetka online trgovine. V letu 2020 smo bloganje zaradi celovite prenove spletne trgovine, za nekaj časa zaustavili, zdaj pa ga ponovno zagnali, saj nam je v preteklosti tudi s pomočjo bloganja uspelo dosegati prodajne rezultate, kot smo jih.

Trgovino Pohistvo123.si smo v letošnjem letu odprli tudi za tuje trge, tako, da se na področju bloganja, v prihodnosti nadejamo izzivov, ki izhajajo tudi iz priprave spletnih vsebin/blogov na angleško govorečem trgu.

Če bi morali strniti naše izkušnje in nasvete za vse tiste, ki se zanimate za bloganje v komercialne namene, bi jih strnili v naslednje:

  • postavite si merljive cilje kaj z blogom želite doseči
  • piscem blogov, kljub vašim podjetniškim ambicijam in ciljem, prepustite vlogo kreativcev, saj bodo blogerji bistveno dlje časa ostali v tistem okolju, ki omogoča njihovo izražanje kreativnosti
  • ne obupajte

Pikapolonica.si

V podjetju Pikapoka d.o.o uporabljamo blog za pripravo več vrst spletnih vsebin.

Svojim kupcem in obiskovalcem, preko bloga, posredujemo nasvete in novičke, uporabne nakupne vodiče za čas nosečnosti, poroda, nasvete strokovnjakov, nasvete mamic za mamice, nasvete Pikapolonice, itd…

Zagotovo se vsebinskega marketinga “ne bi šli”, če v bloganju in pripravi vsebin, ne bi prepoznali dodane vrednosti.

Opomba & povzetek

Ta intervju je del mojega “testa” priprave t.i. round up spletnih vsebin. Z namenom, da bodočim in trenutno sodelujočim z mano, pokažem primer in učinke priprave različnih vrst spletnih vsebin, s pomočjo bloganja. Objavljena vsebina zasleduje SEO optimizacijske cilje, cilje promocije na družabnih omrežjih in cilje zasnove t.i. evergreen spletnih vsebin. Več o tem v Digitalni marketing za začetnike.

Dodatne informacije:

1 – 2020 Blogging Statistics: Survey Data, Trends and Insights from 1000+ Bloggers