Kako vam YOAST pomaga in kako ga uporabljati

Yoast je spletno orodje za WordPress in je namenjen vsem uporabnikom, ki pri ustvarjanju vsebine na svoji spletni strani razmišljajo tudi o tem, da bo vsebina kar se da optimizirana in popolno pripravljena na obiskovalce.

Yoast ima ogromno funkcij, ki vas bodo vodile čez pripravo popolne vsebine na vaši spletni strani.

Včasih tudi če vemo kaj vse je potrebno narediti, da bomo dosegli dobre rezultate, vseeno težko vključimo prav vse v vsako vsebino. Tukaj je Yoast zelo uporaben, ker nam pri vsaki vsebini preprosto obkljuka dobro opravljene seo naloge. Po drugi strani pa nas opozori na seo vsebine, katerih nismo dobro opravili!

Recimo nekdo, ki na spletni trgovini ustvarja kategorijo izdelkov kot se recimo otroške kape bi se lahko prepustil skušnjavi med pisanjem in bi neštetokrat uporabil besedo otroške kape. Včasi je to celo pomagali pri seo optimizaciji. Danes pa je to vsekakor škodljivo in zato nas bo Yoast opozoril, da smo ključno besedo otroške kape prevečkrat uporabili v svojem tekstu. Ob tem pa nam bo predlagal katero število bi bilo optimalno glede na dolžino našega teksta.

No pa poglejmo kako nam Yoast lahko pomaga pri pripravi vsebine za spletno stran.

Pomaga vam ustvariti SEO prijazno vsebino

Torej plug-in bo ves čas bdel nad vašim tekstom in bo poskrbel, da ne boste delali napak, ki bi otežile dobro rangiranje vaše vsebine na Googlu.

Pozoren bo na naslove, ki jih pišete. Na to koliko je H1, koliko H2 in koliko ostalih naslovov. Kakšna je njihova vsebina in kaj bi lahko izboljšali v njih!

Prav tako bo pozoren na dolžino vašega teksta in vam bo predlagal, da napišete še kakšen odstavek če boste prekratki!

Prav tako bo pozoren tudi na dolžino posameznih stavkov, odstavkov in poglavij vašga teksta. Vse z namenom, da bo vaša vsebina kar se da lepo berljiva!

Pozoren bo, da boste na pravem delu vsebine uporabili ključno besedo namesto, da bi jo uporabljali prepogosto.

Prav tako vas bo popravil tudi če boste pozabili na povezovanje. Tako interno povezovanje vsebine znotraj vaše spletne strani kot tudi zunanje povezovanje na relevantno vsebino.

Pa seveda tudi na metapodatke. To so tisti podatki, ki so vidni že na Googlu, ko iskalec najde vašo vsebino.

Če ste recimo videograf in ustvarjate vsebino povezano s poročnim videom pa vas nažalost ne bo opozoril na to, da bi bilo dobro vključiti tudi video v vašo vsebino. Samo po sebi je logično, da če se želite prodati svojo storitev poročnega videa bi bilo dobro, da tudi pokažete poročni video, ki ga snemate.

Tako, da na koncu čisto vedno še vseeno uporabite zdravo pamet in poslušajte samega sebe pri ustvarjanju vsebine. Vedno si želite, da je ustvarjena vsebina prijazna za bralca in ne le za Googlove algoritme!

yoast-goranvk-wedding

Yoast vam postaviti kakovostno notranje povezovanje na vaši spletni strani

To je zelo pomemben del spletne optimizacije. Vse prevečkrat nas prehitro zanese v povezovanje z ostalimi in iskanje zunanjih povezav.

Ne pravim, da zunanje povezave na vašo vsebino niso pomembne. Ravno nasprotno so zelo pomembne in so lahko odločilnega pomena za vašo pozicijo na SERP-u, takrat, ko imate on-site vsebino že popolno.

Poleg dobro zamišljene in napisane vsebine na vaši spletni strani je potrebno vzpostaviti tudi popolno notranje povezovanje. Želite si, da bo Google že samo iz števila internih povezav na vaši strani točno vedel katera stran je vam najpomembnejša.

Takoj zatem si seveda želite tudi obiskovalce strani peljati po strani in jim omogočiti spoznavanje vse vaše vsebine. Na koncu pa jih zaradi svojih načrtov želite popeljati na del strani kjer boste lahko monetizirali njihovo prisotnost.

Če prodajate otroška oblačila vam vsekakor na spletni trgovini predlagam tudi blog s katerim boste lahko dosegli še širši krog ljudi, ki potrebujejo oblačila za svoje otroke.

Medtem, ko boste v blogu razlagali o uporabnih vsebinah in boste bralcem želeli ponuditi čim več uporabnih informacij si boste seveda želeli tudi, da bodo obiskali vašo spletno trgovino in v njej tudi kupili otroška oblačila.

Googlu pomaga razumeti katera vsebina na vaši spletni strani je strukturirana

Strukturirana vsebina je v tem času zelo pomembna. Ni enako če vi samo napišete, da imate na strani najpogostejša vprašanja strank in vaše odgovore. Tega Google ne bo razumel na ravni strukture vaše strani in s tem boste izgubili možnost, da bo Google že na SERPu prikazal nekaj od vaših vprašanj in odgovorov. S tem pa boste pridobili širši prikaz med iskalnimi rezultati in tako večjo možnost za klik vaše stranke.

Torej ena možnost je, da vi na spletni strani napišete, da boste v tem odstavku odgovorili na najpogostejša vprašanja vaših strank. S tem boste obiskovalcem, ki bodo že prišli na stran vsekakor pomagali do odgovorov, ki jih iščete.

Dobro pa je, da to izkoristite tudi zase in Yoast vam to omogoči z lahkoto. Tisti del teksta, ki predstavlja vprašanja in odgovore preprosto označite oziroma obkljukate FAQ Schema in tako bo Google vedel, da so to pogosto zastavljena vprašanja!

To je recimo uporabno na strani družinskega fotografa, ki ima resno dosti vprašanj, ki se dostikrat ponavljajo. Vprašanja kot so kje poteka družinsko fotografiranje, koliko časa družinsko fotografiranje in podobno so kar stalnica in vsekakor jih je najbolje postaviti v odstavek pogosto postavljenih vprašanj. 

Pomaga vam narediti sitemap

Yoast vam z lahkoto pomaga ustvariti tudi sitemap, ki ga lahko kasneje naložite v Google Search Console. To bo pomenilo, da se bodo Googlovi pajki pri iskanju vsebine na vaši strani bolje znašli in tako boste vašo novo vsebino hitreje spravili pred oči iskalcev.

Spodaj vam prilepim kar video v katerem si lahko pogledate kako narediti sitemap vaše spletne strani z Yoast-om.

Zaključek

Že zastonj verzija Yoast plug-ina vam bo omogočila, da boste ustvarjali boljšo in bolj namensko seo vsebino. To pa je popolno za vaše boljše pozicije v spletnih iskalnikih!