Vpliv osebne blagovne znamke na učinkovitost spletne prodaje – [1.del Vodnika za učinkovito prodajo preko interneta]

NAMIG: Kljub temu, da tokratni zapis začenjam z malenkost daljšim uvodom, vas prosim, da spodnjega uvoda ne preskočite. Od razumevanja tega kar sem napisal v uvodu, bo v vaši spletni prodaji (s pomočjo bloganja), odvisno ali boste prodajali na internetu na podoben način kot drugi (vključno z njihovimi izzivi in težavami) ali na svojstven/lažji način.

Blogerji in vsi drugi, ki skrbite za tekstovne vsebine na internetu (ne samo v obliki bloga, ampak tudi npr. v obliki tekstov na pristajalnih straneh, tekstov v opisih produktov, tekstov v opisih kategorij, itd…), ste sigurno že opazili, da se na prvi strani Googla, za posamezno, targetirano ključno besedo, nemalokrat pojavi ne samo isti format spletnih vsebin, ampak tudi zelo, zelo podobna vsebina.

Dobro poglejte spodnji primer:

  • za targetirano ključno besedo “spletna optimizacija”, so med prvimi organskimi/neplačanimi/naravnimi prikazi na prvi strani Googla, prikazane naslednje spletne strani:
Prikazi spletnih strani na Googlu med organskimi prikazi se spreminjajo. V odvisnosti od lastnih SEO aktivnosti in aktivnosti, ki jih izvaja konkurenca. Posnetek slike: 8.11.2021

Od 8, najvišje prikazanih spletnih strani, na prvi strani Googla, za targetirano ključno besedo “spletna optimizacija”, Google prikazuje 6 spletnih strani na katerih je predstavljena ponudba tistih, ki ponujamo storitve SEO optimizacije spletnih strani ter 2 spletni strani, ki prikazujeta informativno vsebino o tem kako optimizirati spletno stran (btw: lastnik vseh treh internetnih strani, označenih z rdečimi kvadratki, sem jaz).

Teh primerov organskih prikazov spletnih strani je na Googlu, nešteto.
Če boste dobro opazovali prikaze spletnih strani na Googlu, boste celo opazili, da so takšni prikazi, v večini primerov, skoraj vsi. Zakaj?

Če Google želi biti in ostati, najbolj uporabljan spletni iskalnik na svetu (vir 3), je logično, da bo na prvih straneh svojega iskalnika prikazoval tiste spletne vsebine, ki najbolj natančno zadovoljujejo iskalni namen (t.j search intent) tistih, ki posamezno ključno besedo vtipkajo (ali izgovorijo) v iskalnik.

Vrhnji prikazi spletnih strani na Googlu niso na vrh uvrščeni po naključju.

Po oceni Googla, očitno te vsebine, v danem trenutku, najbolje zadovoljujejo iskalne namene Googlovih uporabnikov. Iz zgornje slike bi lahko sklepali, da Google ocenjuje, da je njegovim uporabnikom, ki v Google vtipkajo izraz “spletna optimizacija”, najbolj ustrezno prikazati ponudnike (in pa tudi spletne strani, ki ponujajo razlago kako optimizirati spletno stran).

Če banaliziram do skrajnosti: Zgornji primer pove, da bi bilo iz strani Googla, neumno, za ključno besedo “spletna optimizacija” , uporabnikom Googla, ponuditi prikaz spletnih strani, ki ponujajo recepte za peko jabolčne pite.

Zakaj je to pomembno? Zakaj želim, da to dobro razumete…

Zato, da se ves čas ustvarjanja spletnih vsebin, zavedamo, da si vsebine, prikazane na Googlu, na prvih straneh iskalnika, ne morejo biti pretirano različne.

Povedano po domače: z zlatimi črkami lahko na svojo spletno stran zapišete recept za najboljšo jabolčno pito, a s to vsebino, ne boste na Googlu prikazani NIKOLI tistim uporabnikom, ki jih zanima “spletna optimizacija”.

Kar posledično pomeni, da so si in si bodo vsebine za posamezne targetirane ključne besede, med vrhnjimi uvrstitvami na Googlu, podobne.

Poglejte še en primer:

  • na Googlu iščem vsebine, povezane s ključno besedo “vodena meditacija”. Google, med najvišje, organsko uvrščenimi spletnimi stranmi, ponudi prikaz videov o vodeni meditaciji:
prikaz na googlu kljucna beseda vodena meditacija

Na podlagi ugotovljenega (da bo morala spisana vsebina na spletni strani biti ustrezna targetirani ključni besedi in s tem, posledično, razmeroma podobna ostalim vsebinam), je normalno, da se pisec vsebin (npr. bloga), vpraša kako naj piše (in proda preko svoje spletne strani), če mora vsebina biti precej podobna konkurenčnim prikazom spletnih vsebin.

Tukaj pride do izraza pomen gradnje vaše UNIKATNE osebne blagovne znamke.

Če “samo” pišete podobne stvari, kot jih pišejo vaši konkurenti in jih bolj ali manj, SEO optimizirate na podoben način, zna biti, da boste s svojimi spletnimi vsebinami sicer res “prisopihali” na prvo stran Googla.

A odgovorite na to…:

Zakaj bi obiskovalec/bralec vaše spletne vsebine, izmed vseh ponudnikov, ki opisujejo “podobno reč”, kupil ponujano storitev (ali produkt) od vas?
Še posebej, zakaj bi to naredil, če je za druge ponudnike že vsaj slišal… Za vas pa še nikoli.

Odgovor je v tem, ker vam zaupa. Pri čemer, kot boste videli v nadaljevanju, se zaupanje ne zgradi z eno vašo objavo. Ampak z vašim spletnim nastopanjem (skozi čas).

Spodaj, v nadaljevanju, bom “dokazal”, da na nakup (preko interneta) ne vpliva vedno (če sploh kdaj) to, da ste na Googlu, najdeni prvi, ampak še cel kup drugih stvari (ki pa, niti približno, nimajo opravka s tem ali vi SEO ustrezno pišete svoje vsebine, ampak bolj opravka s tem kdo ste in kako gradite zaupanje drugih v vas).

Preden predstavim nekaj argumentov zakaj se vam, (tistim, ki želite učinkovito prodajati preko interneta), splača močno staviti na gradnjo osebne blagovne znamke (ki ji obiskovalci spletne strani zaupajo), napišem še svojo (poenostavljeno) razlago kaj osebna blagovna znamka, (vsaj zame) je:

osebna blagovna znamka, ni “niti približno” to kar piše na vaši spletni strani, ampak predvsem to, da je to ali je napisano na vaši spletni strani, v sozvočju s tem, kar dejansko na trgu ponujate in za čem stojite.
Dam primer z vprašanjem:” Kako (bedast) bi se vam zdel moj pristop na spletni strani, če bi se pod svojimi objavami pod blogi, podpisoval kot CEO, dr. uni. Bog si ga vedi kaj, Matija Zajšek, napram temu, da sem “samo” Matija, ki skupaj z ženo, pač 10 let soustvarja najin mali s.p.)”?

osebna blagovna znamka ni, da se na profesionalni ravni sicer lepo, vljudno in spoštljivo predstavljaš s svojim osebnim imenom, hkrati pa popoldan, z istim imenom in priimkom, po socialnih omrežjih nažigaš po vladi, ukrepih, drugače mislečih in podobno

– osebna blagovna znamka ni, da ob vsaki priložnosti, ki se pojavi, “tolčeš” po konkurenci in ne nabijaš nič drugega kot to kar veš in kako si oh in sploh najboljši

Vpliv osebne blagovne znamke na vračajoče obiskovalce

V raziskavi spletne hiše, ki jo večina SEO scene, zelo dobro pozna (moz.com) so ugotovili, da se povprečni kupec njihovega SEO orodja, za nakup, odloči šele po sedmi vrnitvi na spletno stran. Zato močne osebne blagovne znamke ne gradite tako, da se trudite ob prvem in vsakem obisku, prodati vaše storitve in produkte, ampak tako, da svojo zgodbo peljete tako, da se osredotočate na to, da se bodo obiskovalci z veseljem vračali na vašo spletno stran. To dosegate s pisanjem zgodb (sicer SEO optimiziranih za iste ključne besede kot jih optimizira konkurenca), a s sporočanjem in komuniciranjem na svoj način!!!

Spodaj poglejte rezultate konverzij v primerjavi med novimi obiskovalci spletne strani in obiskovalci, ki se na internetno stran vračajo večkrat (vir 1):

osebna blagovna znamka vračajoči obiskovalci
Raziskava je sicer že malenkost stara, ampak vseeno… Raziskava dokaže, da se največ (cca. 80% več konverzij) zgodi pri tistih, ki se vračajo na spletno stran (v primerjavi z novimi obiskovalci).

Bolj kot boste uspešni in dosledni pri gradnji svoje osebne blagovne znamke, bolj vam bodo obiskovalci zaupali. Obiskovalci, ki vaši spletni strani zaupajo, se nanjo z veseljem vračajo – če imajo za to razlog (npr. nova objava na blogu,…).

Vpliv osebne blagovne znamke na povečanje prodaje

Dobro razmislite o spodnjem…

Osebna blagovna znamka se ne gradi samo na enem koncu (na spletni strani) !!!

Spodaj poglejte “dokaz” kako kakovostno zgrajena osebna blagovna znamka vpliva na večjo prodajo.

Povpraševanja, ki nastanejo kot plod vašega dela (in ne enega zapisa), po tem, ko ste s spletno stranjo, “ujeli” nove stranke, nastanejo brez stroškov (npr. ustna priporočila), imajo kratek rok do realizacije in zelo visoko stopnjo konverzije (vir 2):

osebna blagovna znamka povečanje prodaje

Bolj kot boste “izstopali” s svojim osebnim nastopom v sicer isti panogi kot nastopajo vaši konkurenti, bolj si vas bodo obiskovalci zapomnili.
In obratno: bolj kot se boste trudili biti podobni drugim (npr. uspešnim konkurentom), manj se boste potencialnim kupcem, vtisnili v spomin.

NAMIG IZ PRAKSE: Precej mojih sogovornikov, ki bodisi samostojno, bodisi skupaj z mano, izvaja SEO tečaj spletne optimizacije, me vpraša zakaj pišem toliko blogov, če mnogi med njimi sploh niso SEO optimizirani (in ključne besede za nekatere vsebine sploh nimajo iskalnega volumna).
Razlog je preprost:
za krepkih, upam si trditi, 98% ključnih besed, v panogi spletne optimizacije, sem vsebine že spisal v preteklosti. A so te, nič kaj drugačne od konkurenčnih. Če bi bile, bi tvegal njihovo visoko uvrščenost na Googlu. Po teh spisanih vsebinah (ali pa že vmes) je na vrsti predstavitev mojega pristopa k spletni optimizaciji. To je razlog za pisanje novih blogov. S SEO optimizacijo se nas ukvarja ogromno – a redko kdo (če sploh kdo), na tak način, kot to izvajam sam. Preberite izjave mojih strank..

Viri:

1 – 7 Proven Ways to Increase Your Returning Visitor Rate
2 – 3 Simple Ways to Generate More Returning Visitors to Your Site
3 – SearchEngine Market Share