Uvrstitev v Googlu v povezavi s količino in dolžino blogov. Koliko vsebine na blogu je preveč, premalo, dovolj?

Če verjamete ali ne, je vprašanje koliko blog zapisov je treba pripraviti za spletno stran (zato, da bo uvrstitev v Googlu čim boljša), eno od najbolj pogostih vprašanj interesentov, ki se zanimajo za sodelovanje z mano. In pa tudi nekaterih mojih mentorirancev, po tem, ko že nekaj časa, sodelujejo z mano. Zato sem se za ta zapis, odločil, da spodaj pripravim nasvete v zvezi s tem.

V zapisu boste razbrali kaj o količini potrebnih blog zapisov za spletne strani, meni stroka, čisto na dnu prispevka pa še moje izkušnje in mnenje o tem.

Viri, na katere se sklicujem v objavi, so objavljeni na dnu zapisa, sicer pa celoten zapis odgovarja na 3 vprašanja:

Koliko besed naj ima posamezen blog zapis (za boljšo uvrstitev v Googlu)

To, da “načeloma” daljše spletne vsebine rangirajo na Googlu boljše, verjetno ni treba več ponavljati. Ker ste tisti, ki ste se vsaj malo poglobili v spletno optimizacijo (SEO), sigurno že naleteli na slike, seo študije in primere, podobne spodnjemu:

dolžina spletne vsebine in primerjava z uvrstitvijo v googlu

Zgornja slika pokaže, da je (trenutna), priporočljiva dolžina posameznega blog zapisa, v tujini cca. 2400 besed, slika pa pokaže, da povprečna uvrstitev vsebin, ki vsebujejo manj besed, pada. Na 10. mestu (zadnji organski prikaz na prvi strani Googla) se v povprečju nahajajo vsebine, ki imajo okrog 2000 besed, na prvem mestu pa vsebine, ki imajo okrog 2450 besed.

Če kaj raziskujete spletno optimizacijo na internetu, boste opazili, da večina SEO študij prikazuje rezultate o tem kako dolga naj bo posamezna blog vsebina, zelo malo pa je študij in podatkov o tem, koliko sploh naj bo blog zapisov na posameznem blogu.

Iz vidika redne osveženosti spletne strani z vedno novimi blog zapisi (t.i. freshness of the content, 4) večina vsebinskih ustvarjalcev sklepa, da je za boljše uvrščanje internetne strani na Googlu, pomembno, da je vsebina na spletni strani, čim bolj sveža (pogosta), ampak, kot boste videli spodaj, to ne drži nujno za vse vrste vsebin.

Nekatere iskalne fraze sigurno “zahtevajo” svežino in ažurnost ter točnost informacij, med te kategorije vsebin pa sodijo vsebine o znanih osebah, o politiki, tehnologiji,…

Lep primer je objavljen v študiji CognitiveSEO (1), na spodnji sliki:

sveža vsebina za spletno stran

Med iskalnimi rezultati, optimiziranimi na ključno besedo “best android phones” ni Googlu v interesu, da prikaže najboljše telefone iz leta 2009, če uporabniki na Googlu iščejo z besedno frazo “najboljši android telefoni”, aktualne najboljše telefone.
Drugače bi bilo, če bi uporabniki iskali najboljše telefone v letu 2009.

Po drugi strani, boste našli ogromno SEO primerov in raziskav, ki vam potrjujejo NASPROTNO.
Da količina besed za boljšo uvrstitev v Googlu, ni pomembna. Poglejte primer: 

Prvi rezultat na Googlu, za ključno besedo “what is content marketing” , je zapis iz spletne strani Content Marketing Institute, ta zapis pa ima vsega skupaj 726 besed:

kaj je vsebinski marketing

Ta slika pove, da NI NUJNO, V VSEH PRIMERIH, DOLŽINA BESEDILA, POMEMBNA ZA DOBRO UVRSTITEV BLOG ZAPISA, na Googlu (o tem kaj je bolj pomembno kot dolžina blog zapisov, pišem v tretjem poglavju, bolj pri koncu zapisa).

Koliko blog zapisov naj ima spletna stran

Tudi o količini potrebnih blog zapisov, imajo različni primeri in študije na internetu, različne podatke.

Nekatere študije dokazujejo, da bi se spletna stran morala čimprej truditi objaviti od 55 do 70 blog zapisov na svoji strani (2), Hubspot-ova raziskava količine blog zapisov na spletni promet (3), prikazuje spodnje rezultate:

Kako količina blog zapisov vpliva na obisk spletne strani

Podjetja, ki uspejo zagotoviti nad 16 blog zapisov na mesec, beležijo 3,5 krat večji obisk na spletni strani kot internetne strani, ki blogajo do 2 krat na mesec.

Po drugi strani, obstajajo študije in primeri (ter izkušnje), ki dokazujejo, da je dobre uvrstitve na Googlu, mogoče dosegati tudi brez velike količine blog zapisov.

nasvet za bloganje

Navsezadnje imamo tudi v naši ekipi tak primer, ko smo slovensko spletno stran, z vsega skupaj 6 blog zapisi, prestavili na prvo stran Googla, z večinoma izvedbo onsite SEO rezerv. Na spodnji sliki lahko vidite kako so se spremenile uvrstitve v Googlu, po tem, ko smo na spletni strani, implementirali onsite SEO rezerve:

Iz slike vidite, da smo v obdobju od novembra 2018 do aprila 2019, na spletni strani, izvajali večinoma onsite SEO spremembe (stolpci, ki označujejo ali so posamezne onsite SEO rezerve, na ciljanih url naslovih, v celoti upoštevane, od črke F do O, so v celoti zeleni). Celoten opis primera je sicer predstavljen v poglavju Onsite SEO taktike, ki še posebej dobro delujejo na starejših spletnih straneh (na povezavi), na SeoPraktik-u, primerjajte pa uvrstitve na Googlu v stolpcu P (november 2018) in stolpcu R (april 2019).

Kako ugotovite ustrezno količino in dinamiko bloganja za vašo spletno stran

Iz vseh prikazanih primerov, zgoraj, lahko ugotovite, da sta odgovora na obe vprašanji (koliko blog zapisov naj ima blog in kako dolgi naj bodo posamezni blog zapisi), odvisna od številnih faktorjev:

  • dejavnosti v kateri se nahaja vaša spletna stran
  • namena vaše spletne strani (dve spletni strani v isti dejavnosti nimata nujno istega namena)
  • vrste vsebin
  • ključnih besed, na katere so blog zapisi optimizirani in
  • konkurence

Glavna stvar, PRED BLOGANJEM, je, da morate najprej sploh izračunati ali se bloganje, v vaši branži, sploh splača. Ker je sicer, še tako zlato in disciplinirano ustvarjanje bloga, čista izguba, če na koncu od bloganja nimate plusa (vsaj v primeru bloganja v podjetniške in komercialne namene). 

Primer, kako si izračunate ali se bloganje in SEO, splačata, si lahko pogledate na povezavi.

uvrstitev v google bloganje

Po, v tem trenutku (maj 2019), zame polnih 7 let in pol, bloganja, sem prišel do zaključka, da količina blog zapisov in dolžina blogov za SEO in prodajne uspehe spletne strani, sploh nista pomembna. Bolj, od enega in drugega, je pomembno, da je to, kar je napisano, koristno in uporabno, da je tematika obdelana v globino (ne dolžino) in predvsem, da imate na prvem mestu cilj, da je vaša vsebina bolj kakovostna od konkurence. Btw: če naletite v svoji branži na konkurenta, ki lovi dolžino besed (in še to s pomočjo prevajanja, ne pa izvirne, njegove vsebine) ste lahko mirni. Mogoče bo na Googlu sicer TRENUTNO uvrščen višje, lahko pa ste 100% PREPRIČANI, da ne dosega cene, kot jo s svojimi storitvami in produkti, dosegate vi. Vaša, NEPREVEDENA ZGODBA, šteje.

Viri:

1 – Cognitive SEO – Content Freshness & Rankings
2 – How many blog posts does it take to see exponential traffic growth – Weidert.com
3 – How ofteh should companies blog? – Hubspot
4 – 10 Illustrations of how Fresh content may influence Google Rankings – Moz