Kakšen je “lahko” učinek pisanja bloga?

Na pobudo mojega nekdanjega sošolca iz visoke šole, sem spodaj pripravil zapis za tiste, ki vas zanima kako pisati blog tako, da bo ta učinkovit. Še posebej podrobno so spodaj predstavljeni potencialni učinki pravilnega, konsistentnega in SEO ustreznega pisanja bloga na vaši spletni strani.

Po polnih sedmih letih bloganja (na datum 22.2.2019), sam pozitiven učinek bloganja, očitno živim in doživljam (ker bi v nasprotnem počel kaj drugega), sem pa vseeno, za boljšo predstavo, kaj o tem, koliko in kako bloganje prispeva k povečanju spletnega posla, preveril še med različnimi raziskavami….

Potencialne (in niti približno ne samoumevne) učinke bloganja, sem preverjal pri različnih digitalnih, marketinških agencijah in blogerjih.

Koliko se poveča število obiskovalcev na neko spletno stran, če se na njej, vzpostavi “redno” bloganje, raziskujejo različne spletne agencije in hiše.

Učinki bloganja – raziskava spletne agencije Hubspot

Hubspot, v svetu digitala, zelo poznana spletna agencija, je v raziskavi o tem kako pogosto bi naj podjetja blogala (vir; How often should companies blog) spremljala učinek bloganja, na različne načine.

Na spodnji sliki se vidi rezultat bloganja v povezavi s količino vseh objavljenih blog zapisov na spletnih straneh….

kako pisati blog
Raziskava pokaže, da je eden od GLAVNIH izzivov pisanja učinkovitega bloga to, da uspemo vzpostaviti REDNO pisanje bloga.
 • pri spletnih straneh, ki imajo čez 400 objavljenih blog zapisov (kar je cca. slabi dve leti dela, če objavljamo 1 vsebino samo na delovne dni), je zaznanega 6 krat več spletnega prometa, kot pri spletnih straneh,  ki imajo vsega skupaj do 100 blog objav

Na spodnji sliki se je meril rezultat in učinek bloganja, v odvisnosti od tega, koliko blog zapisov neka spletna stran, objavi v enem mesecu….

učinek mesečnega bloganja
K učinkovitosti bloga prispeva redno dodajanje svežih vsebin.
 • spletne strani, ki so sposobne zagotoviti nad 16 blog objav na mesec, beležijo cca. 7 krat večji obisk svojih strani, v primerjavi s tistimi internetnimi stranmi, kjer se na mesečni ravni, dodaja en ali dva blog zapisa.

Tretja raziskava primerja učinek bloganja v odvisnosti od tega ali gre za nastop na BTC ali BTB trgu….

učinek bloganja
 • iz raziskave se vidi, da ima več blog zapisov, večji učinek na BTC trgu, ni pa nezanemarljiv vpliv (količine) bloganja tudi na BTB trgih.

Mimogrede: glede na to, da je Hubspot, hkrati s to raziskavo, objavil tudi raziskavo o tem kateri so največji spletno marketinški izzivi večine podjetij, (kjer prvo mesto zaseda večanje prometa spletnih obiskovalcev in povečevanje povpraševanj iz ustvarjenega prometa (slika spodaj)), verjetno ni težko “potegniti” zaključka, da je bloganje (še vedno) ena izmed bolj učinkovitih metod za večanje internetnega posla:

izzivi spletnega marketinga
kako pisati blog učinkovito

Seveda za pozitivne rezultate bloganja, ni dovolj, da “samo” pišemo spletne vsebine. Sam sem do tega zaključka prišel pred sedmimi leti (na moji takratni, prvi spletni strani, ki je več nimam), ko sem po nekaj nad 80 objavljenih blog zapisih, ugotovil, da mojo spletno stran, obišče, skupno 15 obiskovalcev. Na mesec. Šele po tem “uspehu” sem se začel poglabljati v SEO. Na začetku še na tej spletni strani (na povezavi), od maja 2018 pa na SeoPraktik-u.

Rezultati učinkov bloganja drugih digitalnih agencij

Da ne ostanem samo pri raziskavi ene spletne agencije, so spodaj še rezultati raziskav nekaterih drugih digitalnih agencij…

 • ImpactBND (ki že od leta 2009 velja za eno vodilnih, svetovnih digitalnih agencij) o bloganju v poslovne namene (vir: Blogging for business)….je objavil raziskavo, kjer je spremljana velikost podjetja, količina mesečnih blog objav in posledično naraščanje obiskovalcev na spletno stran. Iz raziskave se zelo jasno vidi, da večje kot je podjetje in več, kot podjetje namenja energije v ustvarjanje spletnih, blog vsebin, večji si lahko obeta obisk spletne strani:
obisk spletne strani bloganje
 • Techclient ugotavlja, da:
  • majhna podjetja, ki imajo na spletnih straneh blog, ustvarijo v povprečju 126% več povpraševanj, kot spletne strani, brez bloga
  • tržniki na BTB področju ustvarijo 67% več povpraševanj, če na njihovi spletni strani, ustvarjajo blog
  • imajo internetne strani z blogom v povprečju več kot 400% indeksiranih url naslovov
  • imajo internetne strani z blogom v povprečju 97% več povezav iz drugih spletnih strani
 • Hubspot (v drugi raziskavi od zgornje, na povezavi) ugotavlja, da kupci PRED nakupom preko spletne strani oz. PRED oddajo povpraševanja na spletni strani, v povprečju konzumirajo od 3 do 5 spletnih vsebin na eni spletni strani, preden se odločijo za naslednji, nakupni korak.
 • Jeff Bullas (number 1 global content marketing influencer leta 2018 – MarketingInsider) ugotavlja, da uporaba slik v blog zapisih, prinaša v povprečju 94% več klikov (ni za zanemariti, da 23% vsega iskanja na Googlu, predstavlja iskanje preko slik, vir: Where searches happen on the Web (Google, Amazon, Facebook and beyond – SparkToro).
 • 94% spletnih uporabnikov deli blog zapise z drugimi, zato, ker meni, da bi vsebine lahko bile uporabne tudi za druge (vir: The Psychology of sharing – Why do people share online)
 • 81% spletnih kupcev smatra blog zapise za zaupanja vredne informacije in nasvete o produktih in storitvah podjetij (vir: BlogHer).
 • po tem, ko imamo na spletni strani med 21 do 54 blog objav, obisk spletne strani, v povprečju poskoči za 30%, vir: TrafficGenerationCafe.

Meni največjo potrditev, da je bloganje, predvsem iz vidika pridobivanja naravnega/organskega prometa in obiskovalcev na spletno stran, učinkovito, predstavljata moja dva, razmeroma začetna spletna projekta (Mizarstvo.si in Omega3.si), kjer sem (skupaj z ekipo), samo z blog zapisi (seo optimiziranimi in pisanimi na long tail ključne besede, brez offsite seo optimizacije), obe spletni strani pripeljal, na med 15.000 do 18.000 organskih obiskovalcev na mesec. V prvem letu dela. Strani si lahko pogledate, niso nič posebnega, obe se monetizirata z adsense in offsite seo, ena od njiju pa še z affiliate prodajo, druga pa po načelu pay per lead. Rast organskega obiska, na podlagi bloganja, iz spletne strani Mizarstvo.si, prikazuje spodnja slika iz Google analitike:

Opomba: danes na bloganje kot učinkovito metodo za pridobivanje novih spletnih obiskovalcev, ne gledam več tako, kot sem v času postavljanja in gradnje spletnih strani Mizarstvo.si in Omega3.si (čeprav je ta metoda še vedno uporabna in učinkovita). Zdaj učinkovitost bloganja, na različnih spletnih straneh, merim v odvisnosti od NAMENA SPLETNE STRANI.
Npr.: na spletnih straneh, kjer je višina obiska pomembna za profit spletne strani (zaradi npr. klikov na Google Adsense reklame), obisk še vedno ostaja pomembno merilo učinkovitosti bloganja (in uspešnosti/profitabilnosti spletne strani). Na spletnih straneh, kjer je cilj spletne strani, pridobivati nova povpraševanja, merim učinkovitost spletne strani s prejetimi povpraševanji (od posameznega blog zapisa), v spletnih trgovinah pa za učinkovit blog zapis smatram tistega, ki ima boljšo konverzijo bralcev iz blog zapisa v spletno trgovino.