Hitre konverzijske izboljšave, ki ne stanejo nič (4.del)

Vsi, ki se zanimamo za učinkovite spletne strani, verjetno spremljamo podobne nasvete in internetne strani o tem kako izboljšati učinkovitost na spletu. Na tujem so to verjetno Quicksprout, Kissmetrics, Conversion Rate Experts (dodatnih 20 mojstrov tukaj).

.

učinkovite spletne strani
Kaj točno pomeni izboljšanje učinkovitosti spletne strani? Majhni popravki na strani, ki (izmerjeno) izboljšajo želeno reakcijo obiskovalcev spletne strani. Vir: Unbounce, razkrite najboljše konverzijske prakse

V večini nasvetov lahko najprej preberemo to, da ne moremo konverzije (učinkovitosti) popraviti, če ne vemo kakšna je obstoječa. In, da so za boljše rezultate pač potrebni TESTI.

.

Ne vem kako je z vami, ampak mene je pri mojem delu, to “potrebno” testiranje prej ustavilo, kot pognalo naprej.

.
Prvič – testiranje pogosto stane (in to ne malo).
Drugič pa – ko sem se še boril za prve posle preko interneta, res nisem imel časa nekaj mesecev čakati, da vidim ali je bolje, če imam nekje rdeč ali zelen knof.

Čeprav sem, globoko v sebi, zelo dobro vedel, da bi moral konverzijske teste OBVEZNO izvajati in, da je vsako ustvarjanje novih vsebin (na potencialno slabo podlago), metanje predvsem časa v koš.

.

Teste, tiste dražje, pa nisem ne v preteklosti, ne zdaj, nikoli izvajal.

.

***********

.

Za moj, četrti del vodnika za boljšo učinkovitost spletne strani, sem se odločil pokazati nekaj mojih izkustvenih trikov, ki so mi v preteklih letih, na različnih spletnih straneh, naredili največje, pozitivne (konverzijske) spremembe, ni pa vam za njih (če jih boste izvledli na vaših straneh) potrebno odšteti niti evra.

.

Kako izbor imena spletne domene vpliva na učinkovitost spletne strani?

.

Prvo takšno “konverzijsko razsvetljenje” sem opisal v članku Dokaz, da izbor domene, vpliva na konverzijo.

.

Kdor je prebral (zdaj že malenkost starejši zapis na povezavi), ve, da sem na začetku svoje spletne poti, precej “telovadil” z različnimi imeni spletnih domen. Izkušnja (opisana v članku) pa me je naučila, da je ni na tem svetu več žive sile, ki bi me prepričala, da ime spletne domene in učinki na učinkovitost spletne strani, niso med seboj povezani.

.

Če skrajšam…. (za vse tiste, ki ne poznate zgodbice ali niste kliknili na zgornji link):

.

Na eni izmed mojih prvih spletnih domen, sem na temo pohištva (katerega prodaja je bila takrat moja prva prioriteta), spisal čez 300 vsebin (v slabem letu in pol).

.

A……

.

Ne glede na to, da sem na internetno stran takrat pripeljal na dan že čez 200 obiskovalcev (slo trg, vse organsko), sem povpraševanj na mesec dobil vsega skupaj mogoče 5.

.

Potem sem zamenjal ime domene. In to je vse.
Vse ostalo je ostalo enako, grafika se je sicer malenkost spremenila, povpraševanja pa so poskočila na čez 150 na mesec.

Samo zato, ker sem zamenjal ime domene.

.

Kako to uporabite na svoji spletni strani?

Skrbno izberite ime domene.
Še najboljše bo, če je domena brand name (ker lahko k brandu čez 3 leta prilepite prodajo česarkoli, učinkovitost spletne strani pa ne bo upadla).

.

Kako z eno kljukico v WordPressu do 10% bolj učinkovite spletne strani?

.

Druga konverzijska pridobitev, ki nič ne stane, je fiksna glava na vrhu spletne strani.

.

To nastavitev uporabljam sam, praktično na vseh mojih straneh, čeprav za vse moje spletne strani, natančnega učinka na klike, zaradi te nastavitve, niti ne znam povedati.

Lahko pa povem, da sem po tem, ko sem na eni izmed mojih lead gen strani, v wp temi (največkrat uporabljam temo Virtue) preprosto nastavil fiksno glavo (z enim klikom na kljukico, slika spodaj), pridobil najmanj 10% več klicev in zanimanj, kot v primeru, ko glava (header) ni fiksen:

.

.

Primer pokažem kar iz te spletne strani:

.

Medtem, ko berete to vsebino (in skrolate v globino članka), zgornji meni vseeno ostaja viden (poglejte na vrh ekrana):

.

.

A to še ni vse…

.

Kako s podobnim trikom do dodatnih procentov?

.

Če sem že naredil fiksno glavo (in to prinaša rezultat), ni razloga, da po isti logiki ne naredim še fiksnega poziva k akciji, v sidebaru.

.

Medtem, ko bralec skrola med posameznimi naslovi prispevkov v blogu, mu CTA na desni sledi (ne glede na premikanje vsebine ostaja sidebar reklama ves čas na istem mestu).

To metodo uporablja zelo veliko največjih blogov v tujini.

.

Poglejte primer na spodnji sliki:

.

.

Isti trik uporabljam sam.

Recimo tu (na spodnji sliki). Če pa si želite pogledati, kako to zgleda v živo, pa kliknite na npr. ta zapis:

.

.

In tu:

.

.

.

Najbolj enostaven trik do dokazano večje učinkovitosti spletne strani
(ki sem ga na eni izmed mojih spletnih strani, zaradi preveč klicev, moral celo umakniti):

.

Naslednji konverzijski in iz neba očiten plus je objava kontaktne telefonske številke (za lead generation spletne strani) v headerju.

.

Na eni izmed mojih strani  (cca. 15.000 obiskovalcev, slo trg), je razlika v klicih z ali brez objavljene telefonske številke, 6 klicev na dan.

Ko imam telefonsko objavljeno, prileti v enem mesecu, na telefon cca. 300 klicev.
Ko telefonsko umaknem, je teh klicev v celem mesecu 50 (telefonska št. ostaja v tem primeru vidna samo na kontaktni strani).

.

Ker se na tisti spletni strani zdaj pretežno vrtijo reklame, telefonske številke seveda nimam objavljene.

.

Hint: če spletna stran priteguje malo vročega prometa, bi jaz na vašem mestu telefonsko “pospravil” med kontakte, iz glave pa jo izbrisal. 

Priporočam: Sticky Header Usability – Making menus part of a great user experience – Newfangled
V razmislek: A/B testing case study: removing navigation menu increased conversions by 100% – VWO Blog

.

Kako do učinkovite spletne strani in vročega spletnega prometa (z brezplačnim vtičnikom)?

Zadnji, poceni konverzijski priboljšek je upgrade content.

.

Najprej opišem primer:

.

Recimo, da pridemo v (fizično) trgovino z ribiškim materialom (o katerem ne vemo nič, ker nas ta niti ne zanima).

Če do nas, v trgovini in med policami ne stopi nihče in nam ničesar ne pokaže, nič ne razloži in nad ničemer ne navduši, ni šans, da bomo kaj kupili. Ker nas pač ta oprema ne zanima, v trgovino pa smo tudi vstopili prej po naključju, kot zaradi interesa (recimo, da smo se v trgovino zatekli pred dežjem).

.

Če pa do nas stopi nek prodajalec, ki se začne z nami ukvarjati in nam navdušeno predstavlja kaj vse ponuja njihova trgovina in nas animira, recimo tudi za kamping opremo, ki je sami nismo niti opazili, pa je verjetnost za nakup večja.

.

Isto se dogaja na spletni strani.

.

Obiskovalcem spletne strani utiramo pot po naši strani (stroka temu pravi customer journey).
Priporočam: 5 steps of successful customer journey mapping – Nielsen Norman Group.

.

Na neki točki poskušamo obiskovalca animirati (v fizični trgovini najprej pri eni polici, nato pri drugi, kasneje pri kamping opremi….).

.

Ko najdemo njegovo točko odziva (KO VZBUDIMO INTERES) se naš obiskovalec ustavi, razmišlja, se mu morda zdi zanimivo ali bi morda rad izvedel še več), mu ponudimo dodatne informacije (v zameno za njegovo sled, npr. e naslov).

.

Dober video na temo učinkovite spletne strani, sem prilepil spodaj:

.

.