Strategija internet marketinga [MY NUMBER ONE SEO HACK ZA NASTOP NA GOOGLU V LETU 2019]

Glede na to, da se leto 2018 počasi poslavlja in je večina spletne SEO scene, že (od poletja) usmerjena v načrte za prihodnje leto, saj povprečne SEO kampanje trajajo najmanj 6 mesecev, sem se odločil, da tudi sam, v svojem zadnjem zapisu, v letu 2018 (na tem blogu), objavim en namig, ki ga sam prakticiram, na nekaterih straneh že danes, še bolj intenzivno in dosledno ga pa vpeljujem v marketinške strategije (zase in za stranke) v letu 2019. Obenem spodnji SEO nasvet seveda priporočam vsem mojim bralcem bloga (in, jasno tudi, mentorirancem na hangouts sestankih).

.

Zraven vseh spletnih aktivnosti, za katere verjamem, da imate, nekateri bolj, drugi manj natančno zapisane in opredeljene, bo, vsaj po mojem mnenju, v prihodnjem letu, potrebno dodatno, bolj intenzivno in dosledno, staviti še na GMB (Google My Business).

.

Spodaj si lahko preberete kaj vse ponuja Google My Business, še nižje v članku pa, zakaj mislim, da bo na področju večanja organske spletne vidnosti strani, na GMB potrebno računati resno.

.

Kaj je Google my Business?

.

Večina, s katerimi govorim o tem ali njihova strategija internet marketinga na Googlu, zajema tudi GMB, mi pove, da imajo GMB nastavljen. Kakor, da je GMB ena statična reč, ki jo enkrat v življenju nastavimo in smo za svoj SEO in potrebe optimizacije spletne strani, iz naslova GMB, naredili vse.

.

Hec pa je v tem, da je GMB “živa entiteta”, ki se “napaja z umetno inteligenco (AI) in user generated contentom”. In je zato, tudi za SEO, bistveno bolj pomemben, kot zgleda na prvi pogled.  Več, kakovostne vsebine tudi v GMB-ju, pomeni boljše razumevanje Googla o tem s čim se ukvarja naše podjetje. Priporočam: A complete introduction to entities and SEO – OnCrawl.com in študije (2), še posebej pa 4 steps to get a local knowledge panel (plus a case study) – GoFishDigital in The ultimate cheat sheet for taking full control of your Google Knowledge panels – Moz

strategija internet marketinga seo praktik

.

Primer kartice Google my Business IN PREDNOSTI, KI JIH PRINAŠA, prikazujem kar za mojo drugo spletno stran Seo-Praktik.si (ki sem jo začel postavljati maja 2018):

.

  • Kdor dosledno in redno v svojo internetno, marketinško strategijo vključuje Google my Business, v prvi vrsti dosega, da se na ISKANO BLAGOVNO ZNAMKO, v Googlovem polju “above the fold”, na namiznih napravah, v večini primerov pojavljajo samo podatki o njegovi blagovni znamki. Na mobilnih napravah ima Google my Business absolutno prednost, zato, bi tisti, katerih podatki iz Google analitike kažejo, da imajo večino obiskovalcev iz mobilnih naprav, Google my Business kartico, absolutno morali “razvijati”. Ne samo postaviti.

.

V zvezi z Google my Business lokal kartico (ne vem kako to kartico prevajajo drugi) velja zelo preprosta logika…

.

Več kot podatkov vnesemo “o nas”, manj ostaja prostora na ekranih (mobilnih in namiznih), za prikaz podatkov nekoga drugega (npr. konkurence). 

.

BOLJ KOT “NAFILAMO” LOKALNO KARTICO S PODATKI O NAŠEM PODJETJU, BOLJ “TIŠČIMO” KONKURENCO V GLOBINO IN POD POLJE “ABOVE THE FOLD”.

.

Kako pomembno je polje “above the fold”, si lahko preberete med hitrimi odgovori, na povezavi SEO optimizacija FAQ, razdelek Onsite SEO optimizacija, na SeoPraktik-u.

.

  • Če je že itak malo možnosti, da se podatki naše konkurence, prikažejo ob vtipkovanju naše blagovne znamke v Google (ni pa to nemogoče), je Google my Business nadalje pomemben tudi V PRIMERIH ISKANJA PO KLJUČNIH BESEDAH (ki niso brand name). Kjer pa, kot vemo, Google preferira prikaze različnih spletnih strani.

.

Polja v Google my Business kartici namreč omogočajo, da vsebino, ki jo vstavljamo v to kartico, optimiziramo na nam pomembne ključne besede:

.

  • v naziv podjetja “vtaknemo” nam pomembno ključno besedo in v kolikor med prikazi na to ključno besedo, Google prikaže tudi svoj zemljevid s podjetji, bo med njimi tudi naše
  • v opis podjetja (ki omogoča bistveno več manevrirnega prostora z besedami, napokamo sinonime in sekundarne ključne besede). Google bo v tem primeru našo spletno stran na mobilnih in namiznih napravah tiščal v ospredje tudi na te besede
  • obenem, v backendu, Google my Business, omogoča še vnos novih slik (image search pa po raziskavi Jumphost&SparkToro, US Market Share September 2018, zajema kar 21,03% vseh spletnih iskanj).
  • vsi, ki že vemo kako učinkovita je strategija internet marketinga čez BLOGANJE, pa bi morali pograbiti tudi možnost objavljanja blog zapisov kar v Google my Business (ti blogi sicer v 7 dneh izginejo iz aktualnih objav in se prestavijo v arhiv),  a vseeno pomembno prispevajo k “učenju Googla” o našem podjetju
  • GMB omogoča kreiranje tudi lastne spletne strani, objavljanje vprašanj in odgovorov strankam, hitro sporočanje, ocene strank itd…

.

gmb

.

Zakaj je (in najbrž vedno bolj bo) Google My Business pomemben za internetno marketinško strategijo v 2019?

.

Google je bitko za družabna omrežja, verjetno že ob lansiranju svojega družabnega omrežja Google plus (leta 2011), kot podobnega okolja Facebooku, izgubil v štartu, ko s svojo “družabno rešitvijo” ni iskal unikatne rešitve in izkušnje, ampak prej, bolj v paniki pred  takrat naraščajočim Facebookom, na silo in na hitro postavil pač svojo kopijo socialnega omrežja.

.

Ki se je zelo hitro pokazalo za brco v temo (po podatkih Wikipedije, je G+ na svojem vrhuncu dosegel nekaj čez 500 milijonov uporabnikov) (3).

.

Po letih “brcanja mrtve krave”, je letos (2018) Google, tudi uradno naznanil, da Google plus počasi ugaša (Google+ is shutting down for consumers after privacy bug – 9to5Google.com).

.

A to ne pomeni, da je vojna za družabna omrežja končana. Še posebej, ker tudi Facebooku, zaradi njegovih težav z upravljanjem zasebnih podatkov uporabnikov, v letu 2018 ne kaže več tako superiorno dobro.
Priporočam: A timeline of Facebooks privacy issues – and its responses.

.

Google ni samo ob poskusu vzpostavljanja svojega socialnega omrežja Google+ izdal ambicij, da si želi pogače od družabnega življenja na internetu, ampak je, tudi po tem, ko je spoznal, da Google+ ne more konkurirati Facebooku, ambicijo po zavzemanju “družabne pogače na internetu” poskušal udejaniti še na drugačne načine…..

.

  • preferiral je Google plus objave v njegovem iskalniku
  • umeščal je Google plus v YouTube, itd….

.

Ko niti to ni pomagalo Googlu, da naredi premik z Google plus omrežjem, se je zgodbe pač lotil tam, kjer je najboljši. To pa je pri strukturiranju podatkov.

.

Google my Business pa niso nič drugega kot strukturirani podatki. Ki se (napajajoč z umetno inteligenco in user generated vsebino) vedno bolj kažejo kot pametno, a hkrati tudi interakcijsko orodje za komunikacjo podjetij z uporabniki iskalnika Google.

.

Zelo poučno sporočilo o tem, so v novembru 2018, objavili tudi v slovenskih Računalniških novicah. V objavi povedo, da je Google Maps novo družbeno omrežje (a Google maps se “napajajo, kot ste videli zgoraj, tudi iz Google my Business).

.

Tisti, ki spremljate moje zapise tudi na Seo-Praktiku, ste med objavljenimi marketinškimi digitalnimi strategijami, verjetno opazili, da Google my Business, nisem vključil v (do tega trenutka) objavljene strategije. Razlog je v tem, da so že brez tega SEO hack-a, tisti dokumenti daljši od 5000 besed. In četudi bi v njih dodal še Google my Business, to še vedno ne bi bilo vse, kar po mojem mnenju, mora vsebovati kakovostna strategija internet marketinga. Za več, zato, povabljeni, k nadaljnemu spremljanju v letu 2019.