Zakaj se ne boste odločili za SEO in content marketing? – 5 veličastnih

Med današnjim pisanjem članka za enega izmed naročnikov na mojih spletnih projektih, me je vmes prešinilo, da bi lahko obiskovalcem tega bloga, pomagal tudi tako, da jim opišem 5 najpogostejših razlogov, zakaj se podjetja ne odločijo za SEO (in content marketing) oz. zakaj boste, če to dvoje v svojem podjetju že izvajate, to, v veliki večini primerov, tudi ukinili.

Članek v nadaljevanju, kot večina mojih zapisov, ni nobena strašna internetna znanost, ampak preprosto razmišljanje in povzetek spoznanj iz pogovorov z ljudmi, ki se pač za spletno delo in boljši spletni nastop zanimajo.

.

************

.

Preden spišem ta famozni seznam razlogov, ki ustavi večino podjetnikov, ki bi sicer radi iz spleta imeli več kot imajo, še beseda o tem zakaj mislim, da vam ta seznam sploh lahko koristi.

Spodaj je napisan seznam ovir zaradi katerih se resno spletno delo ponavadi sploh ne začne oz. se najpogosteje ustavi.
Tam, kjer je nekaj časa že trajalo.

Ta, ki se v kateri izmed ovir prepozna, lahko po spodnjem seznamu, pride do ugotovitve, da njegova “ovira” v bistvu ni samo njegova. Ampak se z njo sreča večina ljudi, ki se za neko pot odloči. Vprašanje je samo, kako se namerava z oviro spopasti.

.

**********

.

WTF is SEO?

.

Bodimo odkriti. Ljudje po končani formalni izobrazbi nismo ravno nagnjeni k temu, da bi se “spet” učili. Tu in tam še kaj preberemo, zvečer hop na kavč gledat nogometno tekmo, popoldan urejanje gredic, skrb za družino in otroke, presnete položnice je treba plačati, v službi nas jezi šef in sodelavci in za neko branje in študij, res nimamo več volje.

Edina knjigica ali magazin je Ona, ki jo prelistamo julija na plaži. Pa še ta nas začne hitro jeziti, ker je v njej Brad Pitt spet lepši kot mi.

Lahko branje torej – da (občasno), študij – no way.

Četudi se nam lepo zdi, da bi svoj spletni posel “furali” od doma in v copatih in ga ni lepšega, kot samo spremljati naročila in gledati na Paypal kako raste, preeeeecej podjetnikov spletne zgodbe ne začne, ker je sestavni del njenega dela, presneti študij.

Če kaj, učili pa se več ne bomo.

.

WTF is content marketing?

.

Ker je očitno content marketing, neka strašna reč, povezana s sposobnostjo ustvarjanja nepregledne količine vsebin (za katere občasno sploh ne vemo čemu služijo), se raje, kot, da cele dneve pišemo, spletnega posla ne gremo.

Čeprav pravilno sumimo in v bistvu sploh ni tako težko (ena objavica na dan za zagrižene in resne, za druge sta dovolj dve ali ena na teden), se nam zdi bedasto, da bo treba pisati.

Mukotrpno iskanje idej za vsakodnevno nove vsebine, mukotrpno iskanje ključnih besed na katere nismo uvrščeni s svojo spletno stranjo na prvi strani Googla, mukotrpno pisanje besedil, ki morajo biti vedno daljša, vedno kakovostnejša in vedno bolj konkretna (obenem pa še pisana prijazno tudi Googlu), je mučenje.

No way, we are going to do that.

Čeprav vemo, da fantje in dekleta, ki spletni uspeh že žanjejo, npr. Mozdnevno ustvarjajo vsebine že debelo desetletje.
In čeprav vemo, da je njim podobnih spletnih zgodb, na spletu na milijone:

in še na milijone drugih.

Čeprav vemo, da obstaja močna povezava med ustvarjanjem vsebin in spletnim uspehom, ni šans, da se k temu zavežemo sami.

.

spletna optimizacija vsebinski marketing nasveti
Slikca iz članka Ali lahko z bloganjem ustvarimo spletni posel. Vir slike: Moz

.

V najboljšem primeru za pisanje poiščemo zunanjo pomoč.
Sami nimamo časa, zdi se nam bedasto, efekta pa se tako ali tako, ne vidi nikjer.
Priporočam: Povečanje prodaje preko interneta – inhouse ali outsourcing?

.

Presneti pisuni so vsi po vrsti, postali predragi

.

Prepričan sem, da, če smo že ujeli, da je kreacija vsebin za dolgoročni spletni nastop “zdrava” in nujna, da smo se tudi podali na trg ponudnikov pisanja vsebin.

In, presenetljivo, vsem so zrasla krila, vsi so postali “prepametni”, vse kar morajo početi, pa je dejansko samo preprosto “klopfanje” črk na spletno stran. Vsi po vrsti, pa dragi kot hudič.

Povprečna cena (na dan tega zapisa) za pisanje spletnih besedil z dolžino cca. 500 besed (ob tem, da je spletno besedilo tudi SEO optimizirano), je danes v Sloveniji, 20€.

10 člankov na mesec je takoj 200€. Za večino podjetnikov katastrofalno preveč.
In, če je tako, potem raje sploh ne gremo v kreacijo vsebin.

.

Vsi po vrsti govorijo, da so rezultati vidni na dolgi rok

.

Na dolgi rok vsi umremo.

Mi smo podjetnik, mi imamo namen iz našega spletnega nastopa zaslužiti. In to ne čez pol leta. Ampak danes.
Prvi članek (zato bi ga naj plačali) mora prinesti 300 novih strank in 400 zbujenih starih.
Še dva članka zraven, nas morata postaviti kot najbolj kredibilno spletno stran v svoji dejavnosti.
O tem, da bomo prvi na prvi strani Googla, po treh člankih, pa sploh ne bomo razpravljali.

Če je SEO in content marketing, tek na dolge proge, se tega ne gremo.

.

Vsi po vrsti govorijo, da ni nobene garancije za uspeh

.

Podjetnik smo in tudi naši kupci natančno vedo kaj dobijo, ko kupujejo pri nas. Košarico jagod, pol litra bučnega olja, vrtno lopo,…
Pri teh spletnih svetovalcih in pisunih pa sploh ne veš kaj dobiš.
Maksimalno je kvečjemu konkretizirano to, da bo članek dolg 500 besed, da bo SEO optimiziran (whatever this is) in, da bo imel naslov, ki priteguje.
Aja,…. pa v vsakem članku bo najmanj 1 slika (tudi SEO optimizirana).

What????

To naj plačamo.
Raje se spletnega nastopa, vsaj na ta način, ne gremo.

Toliko.

Ste se našli?