Spletna optimizacija na hitro – Kaj je SPUN?

Zdaj, ko sem na svoji spletni strani, malenkost posortiral vsebine po kategorijah, da uporabniki hitreje najdete želeno tematiko, me je prešinilo, da ne bo odveč, če med njih uvrstim tudi kategorijo Temni muc. V njej vam imam namen (tu in tam) pokazati in razložiti vsebine, ki se tičejo spletne optimizacije in spletnega nastopa, na prepovedan način.

Podjetniki, ki vas zanima spletna optimizacija na hitro, boste v tej rubriki našli “neumnosti”, ki jih celo morda počne vaš optimizator. In, če ne drugo, se boste morda po njih, malenkost zamislili. Ali pa se vsaj ne spraševali, če bo vaša spletna lepotica, kdaj v prihodnosti, dobila po grbi.

Še dodatne 3 razloge za objavo spletno optimizacijskih neumnosti, pa boste našli na dnu tega prispevka.

.

Spletna optimizacija na hitro – kaj je spun?

.

Kako se (žal) še danes, po več kot dveh desetletjih Googla, na trgu, izvaja spletna optimizacija (na hitro), poglejte spodaj.

Spun content je vsebina, ki nastane po tem, ko avtomatsko ali ročno obračamo besede v besedilu zato, da damo (ponavadi) Googlu, občutek, da gre za unikatno vsebino. Najlepše spun content seveda razloži Wiki.

Računalniških online programov, ki nam zavrtijo besedila na 100 miljonov načinov je nešteto.
Za slovenska besedila boste sicer morali povprašati na internet mojstru, a za hiter prikaz tega, kako ta reč deluje, si poglejte kar spodnjo sliko:

.

spletna optimizacija na hitro
Spletna optimizacija na hitro – online spinanje člankov.

.

Odvisno od programa, vam nekateri omogočajo, da nastavite, da spinner zavrti vsako drugo, tretjo, četrto itn. besedo, nekateri vam omogočajo, da namesto označenih besed poišče sopomenke, razno razni pa omogočajo še nekatere druge nastavitve.

Čemu bi naj to spinanje člankov koristilo?

Najprej to – ta tehnika spada med črne tehnike offlsite SEO optimizacije, vsaj kar sam poznam, je prej ali slej kaznovana iz strani Googla, vseeno pa boste pozorni videli, da jo za taktiko uporablja marsikateri spletni mojster.

Najprej kako?

V večini primerov se najprej napiše en članek, potem pa se njegovih žnj spin variant, obesi na najrazličnejše level 3 ali level 2 podporne strani, ki linkajo naprej proti level ena stranem in moneysite.

Za lažjo predstavo poglejte spodnjo sliko:

.

diagram

.

Chris, Mort, Alice in Akuma (kje sem jih našel) so avtorji (izmišljeni seveda), ki ustvarjajo na level dva podpornih spletnih straneh.

Ker se jim ne da pisati, uporabljajo spinnanje člankov, v člankih pa znotraj besedila, lepo po vzoru pravilnega internega linkanja, naredijo po eno ali več kontekstualnih povezav do člankov Tima in Julije (level 1).

Ta dva (morda izmišljena Slovenca) za svoj spletni nastop več ne obračata besed (ker sta preblizu moneysite-u – Charlijeva spletna stran), ampak enkrat na teden napišeta original vsebino. Maksimalno pravilno optimiziran članek preko recimo 500 besed (recimo po teh navodilih).

V svojih original člankih, naredita vedno po eno povezavo na našo glavno spletno stran in ta metoda bi naj dvigovala našo moneysite proti vrhovom Googla.

Level 3 bi v tem primeru bile vsebine avtorjev pod Chrisom, Mortom, Alice in Akumo (od kod ta imena, ne vem…. da nisem sam risal diagrama, sem kar prvo sliko, ki mi je bila pri roki, uporabil za prikaz).

Spletne entitete (properties) na katerih ustvarjajo štirje namišljenci iz level 2 so lahko web 2.0 properties (to je ena gora blogov, za katere vam ni treba odšteti niti evra in lahko začnete na njih z ustvarjanjem, bookmarking strani, PBN mreže, SAPE povezave, ipd…)

Spletne entitete na level 1 so najboljše poceni nišne domene (po možnosti na različnih A in C blokih in že lepo postarane z domain age) in od različnih gostiteljev, na vrhu je moneysite.

Ali metoda deluje?

Miljon ljudi vam bo reklo, da ne deluje in, da se te “prepovedane” juhe preprosto ne gre.
Tudi sam je ne uporabljam. Jo pa poznam in spremljam rezultate tistih, ki jo.

Vseeno pa……

Obstaja tudi druga gora ljudi, ki to metodo uporablja.

Predvsem v primerih, ko gre za spletne strani tipa hit and run (ki so postavljene z namenom, da “poberejo” dokler se pobirati da).

Spodaj primer strani, ki je delovala po tej metodi, dokler ni dobila klofute (btw: do klofute so z njo generirali 700.000 mesečnih obiskovalcev in v svojih najboljših časih 1,7 mio $ prometa).

.

Screenshot 2015-10-13 at 16.24.53
Screenšot iz Youtuba. Linkov na ta skropucala ne dajem.

.

Zakaj je dobro vedeti, da obstajajo črne metode spletnega nastopa?

.

1. razlog:

.

Na živce mi gre tisoč prispevkov o tem, da za spletni nastop obstajajo črne, sive, bele in Bog ve kakšne vse metode, redki pa različne metode tudi pokažejo.

.

2. razlog:

.

Podjetnik, ki ima namen naročiti spletno optimizacijo navzven, bi vsaj bežno moral poznati razliko med prepovedanimi pristopi in priporočljivimi pristopi od Googla. Drugače lahko (še posebej v tujini) en, dva, tri naleti na “optimizatorja”, ki bo ubral sumljivo pot. In adijo njegov, recimo dotedanji 10 letni spletni nastop. Priporočam O čem premisliti preden naročite zunanjo SEO pomoč in Zakaj bi podjetnika moralo zanimati kaj dela njegova digitalna hiša?

.

3. razlog:

.

A ni logično, da ta, ki govori, da so bele metode boljše in pravilne, mora za črne vsaj vedeti? Drugače teoretizira, se vam ne zdi?

.

.