Sodelovanje na področju naravne kozmetike

V spodnjem intervjuju sem se pogovarjal s Simono Mihajlovič, s katero sva sklenila sodelovanje na področju naravne kozmetike. V tem primeru je bilo potrebno sploh postaviti spletno stran, nato pa je sledilo še mentoriranje za onsite in offsite SEO.

.

Pozdravljena Simona,

.

  • Midva sva skupaj začela iz čistega začetka. Spletne strani še sploh nisi imela, za tvoja predznanja za spletni nastop, pa tudi ne vem točno, kje so bila. Povej nam najprej kdo si in kako to, da si se podala na področje prodaje naravne kozmetike? In to celo na splet (ki pa tako ali tako velja za trg, kjer se boš verjetno borila z morskimi psi)?

.

Pozdravljen, je tako… Od samega začetka sodelujeva in čas hitro beži. O spletu in kako se nanj uvrstiti in nastopati, sedaj, ko gledam za nazaj, nisem znala skoraj nič, vendar takšni časi so mimo. Sem študentka kozmetike, pred tem sem pa 2 leti študirala kemijsko tehnologijo, veselo dekle z velikimi cilji in spletna trgovina z naravno kozmetiko je eden izmed njih. Kako prav naravna kozmetika, glede na to, da sem študirala kemijsko tehnologijo.

Laboratorij me je vedno zanimal in tako sem si doma ustvarila domači laboratorij z naravnimi sestavinami, moj hobi pa je postal izdelovanje naravne kozmetike, s študijem kozmetike pa sem znanje samo še dodatno nadgradila. Mila, balzami, kopalne krogle, masažne ploščice – vse sem si izdelala sama.

Moja velika želja je bila, da to tudi to kozmetiko prodajam, vendar so na žalost certifikati za naravno kozmetiko zelo dragi, prav tako dovoljenja za prodajo. Nato, sem nekaj časa misel na to opustila, dokler nisem šla pred nekaj leti v Grčijo.

sodelovanje na področju naravne kozmetike

Ker smo tja hodili še veliko prej, sem vedela, da je v centru mesta, kjer smo bili, dišeča stojnica, kjer prodajajo zelo zanimiva in barvasta mila. Na mojo srečo je stojnica po skoraj 6 letih še stala na istem mestu. Z gospo, ki je vedno tam, sem se začela pogovarjati, med tem, ko sem nabirala svoje nove izdelke in jo vprašala kako to izdeluje.

Povedala mi je, da ona ne izdeluje naravne kozmetike, temveč ima samo trgovinico in dala mi je kontakt od originalnega podjetja. Sama sem pogledala kako bi lahko ustanovila v Sloveniji nekaj podobnega in tako si počasi začela nabirati denar. To je bilo leta 2014, no sedaj pa, leta 2017 imam svojo spletno trgovino z naravno kozmetiko Monna.si. Pravega odgovora zakaj ravno na splet, ne vem, mogoče zato, ker menim, da je veliko možnosti, veliko informacij, večja količina ljudi, predvsem v Sloveniji, kjer je velik odstotek tistih, ki nakupujejo preko spleta.

.

  • Klasično vprašanje iz radovednosti….. Prepričan sem, da si pred odločitvijo o tem s kom in kako vstopiti na spletni trg, prečesala ponudnike in vse možne opcije. Daj, lepo iskreno nam (meni) zaupaj, kako to, da si se odločila delati z mojo ekipo?

.

Res je. Poslala sem dokaj povpraševanj in dobila različne odgovore in ponudbe. Jaz rada brskam po spletu in berem, pa sem slučajno ali pa mogoče ne, naletela na tvoj blog. Posti so imeli veliko vsebine o stvareh, ki nisem imela pojma, človek, ki jih je napisal pa očitno veliko znanja in izkušenj. No poslala sem ti povpraševanje in poleg dobre cene za izdelavo strani, si mi ponudil mentorstvo za 6 mesecev. Za nekoga, ki nima blage veze kaj pomeni onseo, backlinki in podobne stvari, je to idealno. Priročnik, kako krmariti s svojo stranjo, menim, da lahko napiše marsikdo, naučiti človeka, ga spodbujati in mu spotoma pokazati kako razvijati stran, pa lahko samo človek, ki je potrpežljiv, verodostojen in izkušen.

.

  • Mojim bralcem prosim malo opiši kako se je začelo najino sodelovanje in kako poteka (še zdaj). Da se ne ponavljam vedno jaz in v vsakem tretjem blog zapisu razlagam o tem kaj dobijo, če se odločijo za sodelovanje z mano.

.

Seveda – to je lahko opisati  ?.

Simona ima prav lušne izdelke v svoji novi trgovini.

Ko sva se dogovorila kako želim, da stran izgleda, saj je v začetku sodelovanja še nisem imela in so bile moje želje izpolnjene, sva se dogovorila za sestanek oz. učne ure, ki bodo trajale 6 mesecev oz. tako dolgo dokler Matija ni prepričan, da si sposoben sam na svetovni splet nizati svoje uspehe ?.

Učna ura poteka po dogovoru in Matija je fleksibilen ter v primeru obveznosti ni nobenega problema prestavit uro na kdaj drugič. Vse poteka preko računalnika, tako, da ni nepotrebnega tratenja časa za vožnjo z avtom na sestanek. Matija te uči od začetka (v mojem primeru), no, če se dogovorite drugače tudi ni problem.

Na začetku je takoj poudaril, da v kolikor se mi zdi vsebina naučenega nekoristna, lahko takoj odneham od pogodbe, brez najave (ne vem kdo je neumen, da bi to naredil, znanje, ki sem ga dobila je neprecenljivo). Tako jaz in Matija sodelujeva že od mislim, da marca in se slišiva enkrat tedensko ali pa ne. Vse na sproščen način, če te motivacija mine, te tvoj mentor pač spodbudi, kakor si vzame vsak posameznik.

.

  • Kje si s svojo spletno stranjo in razumevanjem pristopa k spletni prodaji (in marketingu), po tvoji oceni, danes? (po petih mesecih najinega sodelovanja). Kje vidiš razliko med tabo izpred 5 mesecev in danes?

.

Mislim, da znanja ni nikoli dovolj in se moram še veliko naučiti, vendar se moje znanje sedaj v nobenem smislu ne mora primerjati z znanjem na začetku. Razlika je ogromna.

.

  • Naslednje me še posebej zanima…. Kje vidiš, glede na vse pogovarjano, med nama, v teh petih mesecih, svoje največje izzive, ki jih bo treba premagati, da ti preko interneta uspe doseči svoje cilje. Kaj smatraš, da bo tvoj najtrši oreh? Glede na to, da se mi zdi, da sva v treh mesecih precej govorila predvsem o strukturi spletne strani in onsite SEO. Kako močna se čutiš na offsite SEO?

.

Joj dokaj težko vprašanje ?. Pri onsite SEO imaš točno določeno kaj moraš narediti, koliko moraš napisati, da se ti prikaže zelena luč in veš, da je v redu za objavo. Pri offsite se pa še lovim, tu ni zelene luči in ne veš, če si naredil ok in kako bo to vplivalo na stran, no najslabše je, če nima učinka. Menim, da moram to področje še izboljšati, zato pa imam še nekaj malega časa.

.

  • Še zadnje (da te ne zamorim preveč) :)…. Kaj je tvoj cilj s spletno stranjo? Ali imaš postavljene roke, do kdaj te cilje doseči?

.

V roku 1 leta želim imeti svojo stran med top 10 v googlu in želim svoj asortima še razširiti. Stran želim aktivirati še za hrvaško tržišče – to bi rada v roku 2 let. Počasi z glavo naprej.

.

Simona hvala…. in seveda, tako kot drugim, upam, da boš pridna še naprej 🙂 In, da bova lepo in disciplinirano sodelovala še naprej.

.