Slovenski najboljši podjetniški blogi – top 7 slovenskih freelancerjev, ki ne prodajajo “bučk”

Preden spišem tale seznamček, dve tri besedice o tem zakaj ga objavljam in kaj si mislim o freelancerjih (menda kar o nas).

100 let nazaj, ko sem prvič sploh slišal za freelancerje, sem, priznam, v to grupo preprosto predalčkal ljudi, ki vsak zase nekaj poskušajo, ki niso ravno ljubitelji klasičnih 7 do 17.00 služb, mogoče celo nimajo radi avtoritet, pa mogoče celo sami zase mislijo, da zmorejo več, kot ostali.

Nič slabega o njih, a neke posebno, pomembne teže, pa jim tudi nisem dajal.

Bolj kot sem začel s spletnim delom in ustvarjanjem, bolj sem freelancerstvo začel dojemati drugače.

Ja, res je, da je med freelancerji en kup ljudi, ki se lovi, išče, utira pot in bije vse mogoče poti, da preživi.
Ampak, bodimo odkriti – kakšna pa je sploh razlika v tem z ostalimi ljudmi?

Bolj kot sem se sam poglabljal v dober spletni nastop, vedno bolj sem ugotavljal, da nasvete, tiste res dobre in koristne, uporabne, nesebične in brez skritih namenov, vedno dobim od ljudi in spletnih strani, ob katerih tako ali drugače, sloni beseda freelancer.

Ne govorim, da podjetja niso dobra. Če bi mislil to, ne bi napisal tega seznama (9 najboljših slovenskih podjetij, ki jih priporočam za pomoč pri prodaji).

Govorim to, da tudi med slovenskimi freelancerji najdete dobre energije, konkretno pomoč in uporabno vrednost. Jaz sem jo in zato jih tukaj priporočam (isto kot v objavi na povezavi, vrstni red ne nakazuje kdo je boljši od koga, ampak samo to, da red pač mora biti :):

.

Slovenski najboljši podjetniški blogi in njihovi freelance avtorji

.

Lena Gregorčič – če begate sem in tja v tem kako pisati seo prispevke in kako narediti, da vam za to ne zmanjka energije, kako zgraditi skozi content ciljno publiko in kako biti res uporaben z vsebinami, si poglejte tole:

.

slovenski super seo blog
Slovenski super SEO blog izpod peresa Lene Gregorčič. Če se ne motim, o zdravi hrani za pse.

.

Poglejte si še njen odgovor v debati v FB skupini, ko nam enim par ni bilo jasno, zakaj bi naj za koga sploh bilo pomembno kako dolgo bralci berejo spletne vsebine:

.

argumenti zakaj je branje na spletu pomembno
Prav ne spomnim se bolj strastnega argumentiranja o pomenu svojega dela od tega. Če kdo razume, zakaj je pomembno, da so spletna besedila kakovostna, potem je to Lena. Freelancer, ki piše, kot slišim, za marsikatero slo podjetje.

.

Pravo energijo, zagotavljam, ima tudi Tatjana Jularič. Če vse prav razumem, sta z Leno skupaj prvi kreatorki WordPress skupine na Fb-ju. Tatjana pa je programerska duša, ampak z lepo, nežno energijo, ki zna slišati kaj želite. Z njo sem enkrat ali dvakrat govoril po telefonu, vam pa zagotavljam, da z njo ne boste brcnili mimo. Soncart.net je njena stran.

Toplo priporočam, da vržete uč na njene objavljene nasvete. Bolj konkretno ne gre.

.

soncart
Soncart. Programming – Slovenian style.

 

Tretji na moji listi je mojster freelancer, ki sem ga prvič opazil čez WordPress skupinico: njegovo visočanstvo Primož Cigler.

Njegov freelance blog je Astronomija in Fotografija (o čemer spet ne vem nič :).

Vem pa to: Herr Primož ima prste globoko v marmeladi na Proteus (ne vem sicer v detajle, vem, pa, da izdelujejo in uspešno prodajajo Proteus teme za WP).

.

astronomija
Astronomy it is. Primož Cigler personal blog.

.

proteus
Kdo bi si mislil, da za tem stojijo Slovenci? Človek misli, da kupi tam nekje za Avstralijo, v bistvu pa se po WP temo lahko odpelješ čez Trojane.

.

Četrta v vrsti je gospodična Mojca Pušlarjeva in njen FPulse.

Človek bi pomislil, da v Sloveniji obstaja samo eno slovensko podjetje (ali pa peščica teh), ki res razumejo Facebook. Vsi ostali pa se “matrajo” in pač meljejo vsak po svoje.

No, ne drži. Zatrdim.
Slovenska vrhunska FB strokovnjakinja je freelancerka Mojca. 2 leti že sodelujeva, videl v živo pa je še nisem.

.

FPulse
Če rabite FB help, k Mojci.

.

Peti so druščina iz gr8.

S Tilenom sva samo enkrat bila na vezi, ko sem še iskal slovenske priložnosti za guest postanje. In, ko še, priznam, nisem točno vedel kaj z enim od mojih spletnih blogov. Spremljam jih, če prav razumem, pa gre za druščino energijsko super pozitivno vibrirajočih osebkov, ki vam bodo mentorirali za boljši spletni marketing, postavljanje ciljev, za več prometa na stran, ipd…

.

gr8
Gr8 – lepo, iskreno, konkretni. Very good.

 

.

Šesti, ki sem ga tudi “zaznal” in mi je uspel preusmeriti pozornost k njegovemu delu, je founder of tega: Codeable, mr. Tomaž Zaman. Osebno ga ne poznam, je pa strahovito konkreten, če ga boste kaj povprašali. Tako piše o njem v Financah: Iz Prekmurja napadajo 100 miljonski trg uporabnikov WordPressa (linka ne lepim, ker so Finance napol zaklenjen cajtng).

Shranimo si lepo vsi ta njegov linkec, ker ga bodo naše spletne strani, enkrat, ko bodo stare in polne in debele in počasne, sigurno potrebovale.

.

codeable 1
Kdo bi si bil mislil, da za 100 in več WordPress strokovnjaki stoji Slovenec Tomaž Zaman?

.

Sedma sreča me je doletela, da sem spoznal tega strica: Sergej Rinc. Njegova spletna stran je prezentacija.si. Na prvi pogled bo vam starejša stran dala svoje mnenje, a povem vam, da ima Sergej na zalogi silno municijo konkretnih SEO trikov in idej za vrhunske prezentacije. (Mimogrede, počasen kot sem, je to stric od katerega sem se naučil SEO optimizirati in indeksirati pdf juhe (ne da to uporabljam, ampak fajn je vedeti, da to gre).

Še bolj pomembno pa je to, da sem po njem povzel dinamiko blog postanja na začetku nove spletne strani.

Ker vem, da se ogromno blogerjev sprašuje, koliko je zdravo za štart, njegov povzetek (ki se mu kar splača verjeti): prva dva do tri meseca dva do tri poste na teden.

Kar je dobra novica za tiste, ki želimo nekaj narediti z bloganjem in nam to ni težava. In, kar je dobro vedeti, če naša konkurenca recimo nima te kapacitete.

.

Sergej Rinc
Not only kako narediti dobro prezentacijo, ampak tudi ogromno SEO praktičnih izkušenj.

.

 

IL zaključek

.

Dobrih slovenskih freelancerjev je tako ali tako nemogoče zapisati vseh.
Moj seznamček teh 7 sem napisal zato, ker za te vem, da vašemu spletnemu nastopu lahko dodajo vrednost.

Kakšne so njihove cene ne vem. Sklepam, da niso najcenejši.

Ampak na koncu koncev je tako ali tako včasih bolje plačati dražje in veš kaj dobiš, kot plačati par evrov in dobiti nič.

Use it, if needed.

p.s.: tistim, ki prežite na najbolj brane bloge v Sloveniji in podobno. Moj seznam se od drugih razlikuje v tem, da se kakovost ne meri po količini obiska na njih, ampak po uporabni vrednosti, ki vam jo lahko dodajo njihovi avtorji.

It is usability, that counts.

.

.