Kaj je sidrno besedilo in ali je pomembno pri SEO optimizaciji?

Sidrna povezava je viden in klikabilen tekst v hiper povezavi. Bolj osnovno napisano so to tisti teksti na spletni strani, ki so ponavadi modre brave in ki nas s klikom na njih popeljejo na drugo stran na spletu. Sidrna besedila so vsekakor pomembna za SEO, ker dajejo iskalnikom kontekst o strani na katero sidrno besedilo kaže.

Kot primer če ima spletna stran povezavo s sidrnim besedilom poročni fotograf bo iskalnik uporabil to informacijo pri tem, da bo povezani strani bolj zaupal, da ima uporabne informacije, ki so povezane s poročnim fotografom. Zato bo ta stran tudi imela možnost, da bo rangirala višje v iskanjih s ključno besedo poročni fotograf.

porocni-fotograf

Uporaba povezanega in opisnega sidrnega besedila pomaga tudi pri razumevanju vsebine povezane strani in če je ta vsebina res logična za določeno iskanje v iskalnikih. Navsezadnje pa pravilna in opisna uporaba sidrnega besedila pomaga tudi pri ustvarjanju dobre uporabniške izkušnje. Ta bi pa vsekakor morala biti prvotnega pomena pri ustvarjanju spletne vsebine. Le tako bomo bralce zadržali na svojih spletnih straneh in še bolj pomembno: obiskovalci se bodo vračali na naše spletne strani!

Več vrst sidrnega besedila in kdaj katerega uporabiti

Sidrno besedilo s ključno besedo

To sidrno besedilo bo povsem enako kot ključna beseda na katero je pisana stran na katero bo sidrno besedilo kazalo.Torej kot primer lahko uporabimo otroška oblačila. Če je stran pisana za ključno besedo otroška oblačila potem bo povezava oziroma sidrno besedilo tudi otroška oblačila če želimo takšnega, ki se v popolnosti ujema s ključno besedo.

otroska-oblacila-sidrno-besedilo

Sidrno besedilo z imenom znamke

Sidrno besedilo z imenom znamke je v bistvu zelo dobro orodje za branding na spletu. Ne samo branding v smislu SEO optimizacije ampak tudi dejanski branding, ki bo pomagal dvigniti zavedanje o vaši znamki. Kar pa ne pomeni, da v svetu SEO optimizacije ni pomembno. Čeprav s sidrnim besedilom ne ciljate na ključno besedo je vsekakor dobro zgraditi avtoriteto v očeh iskalnikov tudi za ime vaše znamke!

Torej tudi če boste pisali tekst o otroških kapah, otroških hlačah ali ostalin otroških oblačilih lahko na stran povežete s sidrnim tekstom LABI.

Splošno sidrno besedilo (kliknite tukaj)

To so besedila, ki smo jih vsi navajeni kot so: “kliknite tukaj”, “izvedite več”, “preberite še” in podobna. Ta besedila so res splošna ampak so pa še vseeno klic k akciji. Torej tudi z njimi želimo doseči, da bi bralec kliknil na njih in se sprehodil po naslednji spletni strani.

Delno ujemajoče sidrno besedilo

Kot že samo ime pove je to sidrno besedilo, ki vsebuje željeno ključno besedo ali le del nje. Poleg tega pa vsebuje tudi še druge besede. Torej kot primer iz zgornjih odstavkov pri otroških oblačilih. Če sidrno besedilo “najboljše otroške kape za hladne dni” kaže na stran, ki cilja na ključno besedo “otroške kape” je to delno ujemajoče sidrno besedilo.

URL kot sidrno besedilo

URL, link ali povezava je v bistvu gola povezava na spletno stran. To je dokaj suhoparna oblika povezovanja, ki pa razen vizualnega deficita sama po sebi ni škodljiva. Torej če bi pisali o otroških hlačah bi lahko na stran, ki ima podrobnejše informacije o tem povezali tudi kar s takšnim URLjem: https://labi.si/product-category/unikatna-otroska-oblacila/otroske-hlace/

Fotografija kot sidrno besedilo

To je primer, ko hiperpovezavo na naslednji spletno stran naredimo na fotografijo in ne na tekst. Torej v opis oziroma ALT tekst besedila vpišemo URL povezavo na stran, ki bo logično opisala vsebino fotografije. Tako fotografija postane sidrno besedilo.

Uporaba raznolikih sidrnih besedil je vsekakor najboljša izbira. Takšno povezovanje na vašo spletno stran bo najbolj naravno in s tem tudi najbolj prijetno za kliknit iz strani uporabnika. Tako mu bodo tudi iskalniki bolj zaupali!

Po drugi strani pa pretirana uporaba natančno ujemajočih sirdnih besedil s natančno ključno besedo lahko vodi tudi do tega, da bodo iskalniki zaznali manipulacijo in zato lahko sledijo kakšne kazni v smislu slabših pozicij.

Kam vse lahko povezujejo povezave iz sidrnih povezav na vaši strani

Sidrno besedilo lahko poveže na vse spletne lokacije, ki jih je možno najti z URL povezavo. To so:

  • Druge strani (podstrani) na vaši spletni strani
  • Strani na ostalih spletnih straneh
  • PDF dokumente
  • Fotografije
  • Videje
  • Zvočne datoteke

Lahko jih razdelimo tudi na notranje in zunanje povezave. Že samo ime pove, da so notranje povezave tiste, ki s pomočjo sidrnih povezav pomagajo navigirati po vaši spletni strani. Medtem ko so zunanje povezave vse, ki kažejo izven vaše spletne strani kamorkoli na spletu.

Dodal bi še, da ne pozabite na pomembnost notranjih sidrnih povezav. Z njimi lahko uporabniku vaše spletne strani pomagate pri logičnem navigiranju po spletni strani. Če ste jih pravilno uporabili boste tako poskrbeli tudi, da bodo dlje ostali na vaši spletni strani. Vsekakor pa so sidrne povezave, ki kažejo znotraj vaše spletne strani koristne tudi za SEO optimizacijo. Saj z njimi lahko spletnim iskalnikom pomagamo razumeti strukturo spletne strani.

Koliko sidrnih besedil lahko uporabite na članek

Vsekakor ni uradne omejitve ali priporočila uporabe sidrnih besedil na dolžino besedila. Kar pa ne pomeni, da vam bo bolj koristilo če boste v 500 besedah imeli 400 povezav. Tega se nikakor ne poslužujte. To bo grozno vplivalo na vaše obiskovalce, ki bodo zelo hitro nehali brati takšen tekst. Prav tako pa tudi iz tehničnega smisla ne bo uporabno!

Bolje kot o gostoti sidrnih besedil je razmišljati o uporabnosti in raznovrstnosti le teh. Torej uporabite jih takrat, ko boste z določeno povezavo dodali vrednost in boste obiskovalcu dali še boljše informacije. Vsekakor tudi ni dobro vedno ciljati na enake strani in z enakimi sidrnimi besedili. Bodite raznoliki, naravni in uporabni in stvar bo sama po sebi dobro stekla.

Vpliv sidrnih besedil oziroma povezav na vaš SEO

Sidrna besedila so zelo pomemben del SEO optimizacije spletne strani. Če želite spletnim iskalnikom povedati, da je vaša spletna stran vredna zaupanja je to tudi s tem, da se na spletnu veliko govori o njej. Eden od načinov so ravno sidna besedila, ki iz ostalih spletnih strani kažejo na vašo spletno stran. 

Ni pa potrebno to izvajati manipulativno ampak lahko poskrbite, da boste imeli tako dobro vsebino, da bodo ostali dejansko uporabili vašo vsebino za lažjo razlago svojega bistva.