Kaj je SEO in kako uporabljati umetno inteligenco pri izvajanju SEO

V današnjem digitalnem okolju, še posebej pa v svetu digitalnega marketinga, je SEO ključnega pomena za uspeh spletnih mest in podjetij. Pri tem ne gre le za preprosto rangiranje na vrhu iskalnikov, temveč tudi za ustvarjanje boljše uporabniške izkušnje in večjo prepoznavnost vaše vsebine. Ter tudi kakovostno in predvsem HITRO ustvarjanje spletnih vsebin, ki zasedajo top pozicije na Googlu.

Kaj je SEO

seo

SEO oz. Search Engine Optimization je proces optimizacije spletnih strani z namenom izboljšanja njihove vidnosti na različnih iskalnikih, kot so npr. Google, Bing in Yahoo.

Glavni cilj je pridobiti organski promet, ki prihaja iz neplačanih iskalnih prikazov vaših spletnih strani na teh iskalnikih.

Optimizacija spletnih strani ni “samo” tehnični postopek, temveč pristop k oblikovanju in vsebinski strategiji, ki sledi aktualnim smernicam iskalnikov.

Z dobro izvajano SEO prakso lahko:

 • povečate vidnost vaše spletne strani med prikazanimi spletnimi stranmi na iskalnikih
 • pritegnete ciljno občinstvo in povečate promet/obisk na spletnem mestu
 • izboljšate uporabniško izkušnjo in zadovoljstvo obiskovalcev
 • povečate avtoriteto in zaupanje obiskovalcev v vašo spletno stran
 • dosežete višje konverzije in višje cilje vašega spletnega poslovanja

Dodatne informacije:

SEO osnove in zakaj je SEO pomemben

SEO predstavlja sklop aktivnosti, ki jih uporabljamo za izboljšanje vidljivosti spletne strani na iskalnikih. V bistvu gre za proces optimizacije spletnih strani, s katerim želimo pridobiti boljše rangiranje vaših internetnih strani na Googlu.

Zakaj je to pomembno?

 • Višje kot je spletna stran uvrščena na Googlu, več obiskovalcev si lahko obeta.

Več obiskovalcev, ki obišče vašo spletno stran predstavlja večjo verjetnost za več ustvarjenih poslov (npr. prodaj v spletni trgovini).

 • Drugi razlog zakaj je SEO pomemben pa je v tem, da je SEO brezplačen. Vaša spletna stran se lahko na Googlu pojavi na prvi strani tudi tako, da Googlu plačate za prikaz vaše spletne strani na prvi strani Googla. A ti oglasi so iz leta v leto dražji.

Pravilno, konsistentno in redno izvajana SEO optimizacija poskrbi, da je vaša spletna stran prikazana na prvi strani Googla brez, da Googlu odštejete sploh karkoli denarja.

Cilj izvajanja SEO je pritegniti organski promet, torej tiste obiskovalce, ki pridejo na spletno stran preko t.i. neplačanih iskalnih rezultatov. Višje kot je spletna stran na seznamu rezultatov iskanja, več obiska lahko pričakujemo.

Ljudje, uporabniki Googla, najpogosteje klikajo na tiste spletne strani, ki so na Googlu, prikazane prve.

Spodnja raziskava2 prikazuje, da dobrih 30% uporabnikov Googla klikne na prvo prikazano spletno stran na Googlu:

kliki na strani na googlu prva stran

Z dobro izvedeno SEO optimizacijo se poveča verjetnost, da bo vaša spletna stran med temi prvimi rezultati, kar pomeni večjo vidnost vaše spletne strani.

SEO je pomemben tudi zato, ker ne vpliva le na iskalnike, ampak tudi na uporabnike. S kakovostno optimizacijo se izboljša strukturo in vsebina spletnih strani, kar posledično pripomore k boljši uporabniški izkušnji. Boljša uporabniška izkušnja pomeni večje zadovoljstvo obiskovalcev, posledično pa to spet rezultira v boljših prodajnih rezultatih spletnih strani.

SEO prispeva tudi h gradnji avtoritete vaše spletne strani in gradnji zaupanja uporabnikov v vašo spletno strani.

Visoko rangiranje vaše spletne strani na Googlu pomaga ustvariti vtis zaupanja in avtoritete. Uporabniki pogosto povezujejo višje uvrščene rezultate z višjo kakovostjo in večjo relevantnostjo oz. kredibilnim virom.

Spodnja raziskava3 dokazuje kako uporabniki Googla verjamejo Googlovim rezultatom:

stopnja zaupanja kredibilnost google

Z dobro izvedenim SEO lahko boljše obvladujete podobo blagovne znamke na spletu. To vključuje nadzor nad informacijami, ki jih uporabniki najdejo o podjetju ali izdelku.

Osnovni elementi SEO optimizacije

Osnovni element SEO optimizacije predstavljajo ključne besede. Dober SEO strokovnjak se z različnimi orodji in taktikami trudi iskati ključne ebsede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri raziskovanju informacij na spletu.

Za najdene ključne besede se nato pripravljajo ustrezno SEO optimizirane spletne vsebine. Aktualne SEO smernice narekujejo, da je smiselno targetirane ključne besede umestiti v naslov, meta opis, H oznake in vsebino spletne strani. Pravilna raba teh besed na spletni strani pripomore k višjemu rangiranju spletne strani na Googlu.

K ostalim osnovnih elementom SEO optimizacije sodijo še:

seo osnovni elementi

Meta opis. To je kratek opis vsebine strani, ki se prikaže v iskalnih rezultatih. Meta opisi naj bodo privlačni in vsebujejo ključne besede.
Naslovi v katerij je priporočljiva uporaba jasnih, privlačnih in relevantnih naslovov na spletni strani. Naslovi so pomembni tako za iskalnike kot tudi za uporabnike.
URL naslovi pri katerih je pomembno strukturiranje URL-jev na način, da omogoča čim boljše razumevanje vsebine iz strani googla.
Kakovostna vsebina kjer iskalniki v prvi vrsti cenijo, ki zadovoljuje uporabnikove potrebe.
Notranje povezave, ki pomaga pri razumevanju strukture spletne strani in izboljšuje uporabniško izkušnjo.
Alt oznake. To je nadoemstno besedilo, ki ga uporabite pri optimizaciji slik za SEO.

Osnovni elementi SEO-ja sestavljajo temelj uspešne optimizacije spletnih strani, omogočajo boljšo usmeritev iskalnikov in privabljajo relevantno občinstvo. To pa je šele začetek poti k digitalnemu uspehu.

Kaj je umetna inteligenca

Umetna inteligenca (UI) predstavlja vejo računalniške znanosti, ki se osredotoča na razvoj sistemov in tehnologij, ki imitirajo sposobnosti človeškega razmišljanja. Namen umetne inteligence je omogočiti računalnikom, da se učijo, razumejo, sklepajo, rešujejo probleme in izboljšujejo svoje delovanje s časom, podobno kot to počnejo ljudje.

Osnove umetne inteligence

Osnove umetne inteligence razdelimo v naslednje koncepte:

 1. Strojno učenje (Machine Learning – ML): Strojno učenje omogoča računalnikom, da se učijo iz izkušenj brez eksplicitnega programiranja. Algoritmi se samodejno prilagajajo na podlagi podatkov, kar omogoča izboljšanje delovanja brez neposrednega človeškega posredovanja.
 2. Procesiranje naravnega jezika (Natural Language Processing – NLP): NLP omogoča računalnikom, da razumejo, interpretirajo in generirajo človeški jezik. To je ključno za delo z besedilom, govorom in komunikacijo.
 3. Računalniški vid: Ta koncept vključuje sposobnost računalnikov za vizualno zaznavanje in razumevanje s pomočjo slik in videoposnetkov. Vključuje tudi prepoznavanje vzorcev in objektov.
 4. Umetna neuronska mreža (Artificial Neural Network – ANN): ANN posnema delovanje človeških možganov in se uporablja za reševanje kompleksnih nalog, kot so prepoznavanje vzorcev, klasifikacija in napovedovanje.

Kako uporabljati umetno inteligenco pri izvajanju SEO

Pri izvajanju SEO se umetna inteligenca uporablja za različne potrebe:

 • pri analiziranju ključnih besed
 • pri oblikovanju spletnih vsebin
 • pri on page optimizaciji
 • pri off page optimizaciji
 • pri analizi podatkov in spremljanju rezultatov
 • pri personalizaciji SEO kampanj

Primeri:

Kako uporabljati umetno inteligenco pri analizi ključnih besed

Poglejte razliko…
Prva slika prikazuje predloge za ključne besede, ki jih predlaga Google, druga slika prikazuje predloge, ki jih predlaga umetna inteligenca (brezplačni ChatGPT):

ključne besede google
ključne besede umetna inteligenca

Tradicionalno gledano je analiza ključnih besed osrednji del SEO optimizacije. Odkrivanje pravih ključnih besed (in priprava ustreznih, SEO optimiziranih vsebin) je ključno za visoko rangiranje speltnih strani na iskalnikih.

V primerjavi s “tradicionalno optimizacijo strani” omogočajo orodja umetne inteligence globljo, boljšo, širšo in predvsem HITREJŠO analizo ključnih besed. Z uporabo strojnega učenja lahko AI prepoznajo trende in vzorce iskanja, kar vodi do boljše strategije iskanja ključnih besed.

Kako uporabljati umetno inteligenco pri vsebinskem oblikovanju

Poglejte razliko…
Na prvi sliki je izsek članka o oglaševanju na Googlu v katerega sem pred “masovnim” pojavom umetne inteligence investiral 4 do 6 ur.
Na drugi sliki je izsek vsebine (članek govori o povezavi med socialnimi omrežji in optimiziranju strani), ki je nastala s pomočjo umetne inteligence v 45 minutah:

vsebinska seo optimizacija umetna inteligenca

Kakovostna vsebina je ključna za SEO uspeh. Iskalniki cenijo relevantno, zaupanja vredno in temeljito pripravljeno vsebino.

Umetna inteligenca omogoča avtomatizirano ustvarjanje vsebine, analizo trendov in tudi njihovo personalizacijo glede na obnašanje uporabnikov. S pomočjo umetne inteligence vsebine so vsebine lahko bistveno bolj raziskane in poglobljene.

Dodatno:

Kako uporabljati umetno inteligenco pri on page optimizaciji

Poglejte sliko…
Na spodnji sliki je prikazano kje se “ročno” on page optimizira SEO naslov, url naslov in meta opis (v WP vtičniku AllinONE). Vse skupaj vam lahko on page optimizira umetna inteligenca (AI), (če seveda kupite AI orodje za to😌):

on page optimizacija umetna inteligenca vs seo

On-page SEO zajema optimizacijo naslovov, meta opisov, URL-jev in druge tehnične elemente na spletni strani.

Umetna inteligenca pomaga pri avtomatizaciji on-page optimizacije, na primer pri generiranju optimiziranih meta opisov ali strukturiranju vsebine za boljšo berljivost. Ali avtomatizirani gradnji povezav med posameznimi vsebinami znotraj vaše spletne strani.

Kako uporabljati umetno inteligenco pri off-page optimizaciji

Poglejte sliko…
Brez umetne inteligence smo bili SEO-ti “prisiljeni”, da smo “ročno” iskali in ocenjevali priložnosti za gradnjo backlinkov, s pomočjo umetne inteligence nastavite, da vas različni AI programčki sproti obveščajo kje, kdaj in kako kakovostna se na internetu pojavi priložnost za gradnjo backlinkov:

off page optimizacija umetna inteligenca

Gradnja kakovostnih povezav je ključna za off-page SEO.

Umetna inteligenca lahko pomaga pri analizi povezav, prepoznavanju kakovostnih virov in spremljanju ugleda spletne strani.

Kako uporabljati umetno inteligenco pri SEO optimizaciji slik

Pri optimizaciji slik za SEO vam umetna inteligenca pomaga kreirati unikatne slike. To, da imate v svojih spletnih vsebinah objavljene unikatne slike je ena izmed SEO smernic, ki se jo splača upoštevati, če želite vaše slike prikazovati tudi na vrhu slikovnega iskanja Googlovih rezultatov.

Spodaj je prikazana umetno ustvarjena slika, ki jo je ustvaril Bing image creator3, po tem, ko sem mu dal navodio naj nariše “srečno starejšo gospo v njeni hiši”. Ukaz sem dal v angl. jeziku:

umetna inteligenca optimizacija slik

Kako uporabljati umetno inteligenco pri analizi SEO podatkov, spremljanju rezultatov ter personaliziciji vsebin

Umetna inteligenca omogoča, napram klasičnemu merjenju in analiziranju SEO podatkov bistveno hitrejšo in znatno bolj obsežno obdelavo podatkov.
Ravno zato je danes mogoče razmeroma hitro priti tudi do SEO analiz spletnih strani (t.i. SEO audits).

V naši ekipi, na spletni strani Seo-Praktik.si, sicer SEO analizo delamo s pomočjo AI orodij, a pridobljene podatke nato vseeno “ročno” pokomentiramo in dodamo predloge za SEO spletnih stani.

Kako uporabite umetno inteligenco pri lokalnem SEO

Po eni izmed raziskav4 je najbolj uporabno orodje umetne inteligence za lokalni SEO, ChatGPT:

lokalni seo umetna inteligenca

Kako ga uporabite za lokalni SEO:

lokalni seo umetna inteligenca

IZ PRAKSE: Z izvajanjem zgornje taktike, smo s spletno stranjo Mizarstvo.si, s ponudbo lesenih nadstreškov, že skoraj desetletje med prvimi 5 pozicijami na Googlu. Ne samo za področje Ptuja, temveč za širšo Slovenijo.

Povzetek

Umetna inteligenca povečuje učinkovitost SEO z avtomatizacijo, boljšo analizo podatkov, inovativnimi pristopi k vsebinskemu oblikovanju ter prilagojenimi izkušnjami uporabnikov. S skupnim delovanjem obeh področij boste dosegli boljše rezultate in sledili hitremu tempu spreminjajočega se digitalnega okolja.

Povezava med SEO (Search Engine Optimization) in umetno inteligenco (AI) je z vsakim dnem večja. Ker se tako SEO kot umetna inteligenca ves čas razvijata in napredujeta.

Po eni strani se ves čas spreminjajo aktualne SEO smernice1, po drugi strani pa vsak dan bolj razvita umetna inteligenca prinaša vedno znova inovativne pristope ter napredne tehnologije, ki lahko bistveno izboljšajo učinkovitost in rezultate optimizacije spletnih strani.