Katera SEO orodja najpogosteje uporabljajo nekatera slovenska podjetja in podjetniki [ki samostojno izvajajo SEO]

V tem blogu sem več slovenskih podjetnikov in tudi nekaj mojih ex ter aktualnih SEO mentorirancev, ki se samostojno ukvarjajo s SEO optimizacijo svojih spletnih strani, spraševal o tem katera SEO orodja najpogosteje uporabljajo pri svojem delu. Zanimalo me je katera SEO orodja se jim zdijo bolj ali manj uporabna od drugih, ali uporabljajo katera plačljiva SEO orodja, na katera SEO orodja nameravajo računati v prihodnosti in kako so na splošno zadovoljni z uporabo različnih SEO orodij…

Spodaj so njihovi odgovori…

Primož Potočnik iz Prva bonitetna agencija d.o.o.

S pomočjo različnih SEO orodij si v podjetju Prva bonitetna agencija, d.o.o., si želimo posredno pridobiti čim več potencialnih strank na spletno stran  EBONITETE.SI. Naš cilj je povečati število naročnikov bonitetne aplikacije in dvigniti prodajo. Aplikacija predstavlja orodje, s pomočjo katere je moč preveriti bonitetne ocene obstoječih in bodočih poslovnih partnerjev.

Za kvalitetno SEO optimizacijo in preverjanje pozicij v iskalniku uporabljamo Google orodja, kot sta Google keyword planner, Google search console ter tudi Ubersuggest, Spotibo (SERP) preview tool, Moz, Semrush, Whatsmyserp, Private search engine in Detailed SEO vtičnik.

Vsa omenjena orodja so brezplačna oz. nekatera od njih uporabljamo v brezplačni verziji. Nekatera od teh nam omogočajo raziskavo volumna določenih ključnih besed, kot so: bonitete, bonitete prijava, plačilna nedisciplina, insolventnost, bilanca stanja itd.

V prihodnosti bomo še naprej stavili na vsa zgoraj omenjena SEO orodja, saj so nam v zadnjem letu odlično služila. Na tem mestu lahko zaključimo z mislijo, da so SEO orodja bistvenega pomena pri SEO optimizaciji spletne strani in da do danes še nismo naleteli na SEO orodje, ki nam ne bi dobro služilo. Dejstvo pa je, da so vsa orodja zgolj in samo pripomoček…

Matej Velišček iz MakaboShop

Katera SEO orodja uporabljate?
Načeloma največ uporabljam Ubersuggest (free version), saj z njegovo pomočjo lahko odkrivam konkurenco in ključne besede, na katerih so močni. Nato to poskušam uskladiti z vsebino, ki jo želim objaviti na spletni strani Makaboshop.si. Je pa poleg Ubersuggesta “na tapeti” še kar nekaj SEO orodij, kot so npr. Google Keyword Planner in Keyword Shitter2 in seveda Chromov dodatek Keyword Surfer.
Za spremljanje rezultatov uporabljam Google Analytics nekaj malega tudi “free version” Ubersuggest. Za blog zapise se mi najbolj uporaben zdi AnswerThePublic, poleg njega pa sem pred kratkim naletel še na ExplodingTopics, s katerimi lahko odkrivaš trenutno aktualne teme (free version, seveda 🙂 ). Izdelan je za angleški jezik, vseeno pa dobiš občutek, kaj je trenutno aktualno…

Katera orodja se vam zdijo manj uporabna? Ne morem reči, če se mi katero orodje zdi manj uporabno. Prej bi rekel, da so morda rezultati, ko med seboj primerjaš različna orodja, lahko različni. Če pogledamo Ubersuggest, Keyword Planner in Keyword Surfer, vsi trije prikazujejo primerljive, vendar ne popolnoma enake rezultate za npr. slaščičarski izdelek, kot je npr. nastavek za dekoriranje torte!

Po več kot pol leta, odkar je spletna trgovina Makaboshop odprta, nastavki za okraševanje tort pa so v njej razstavljeni, lahko rečem, da nisem preveč izbirčen glede orodij. 
Je pa res, da po določenem času, ko odkriješ neko “rutino”, morda katero orodje bolj zanemariš oziroma kakšno jemlješ za samoumevno ali pa za “edino” izbiro.Se pa vseeno splača biti odprt za nove ideje, prebliske, trike in hacke, pravzaprav vse, kar lahko pripomore k temu, da je spletna trgovina “živa”.

Ali uporabljate plačljiva SEO orodja?
Ne, zaenkrat plačljivih SEO orodij še ne uporabljamo. Optimiziranje spletne trgovine je (vsaj v mojem primeru) približno 1/3 posla, drugo predstavlja prodaja. Optimiziranje besed je lahko sila preprosto, medtem, ko je prodaja povezana z drugačnim in bolj raznolikim delom. Trenutno se malenkost bolj kot na SEO rezultate (ki so po mojem bistven del plačljivih SEO orodij) naslanjam na dosedanje izkušnje in občutek. Ugotavljam namreč, da je mnogokrat sam “copy” veliko bolj pomemben od optimizirane vsebine; kamor pa se tehtnica kaj hitro lahko prevesi, če si preveč SEO naravnan! 1/3 SEO + 1/3 COPY + 1/3 UX = recept za odlično spletno prodajo! So pa plačljiva SEO orodja odlična rešitev za prihranek časa za specializirane agencije, ki optimizirajo vsebino za svoje (številne) naročnike!

Na katera SEO orodja boste stavili v letu 2022 (in zakaj).
Glede SEO izvajanja optimizacije bom v letu 2022 uporabljal enaka orodja kot do zdaj, saj lahko z njihovo pomočjo dovolj dobro zasledujem trenutne cilje.V letu 2022 v podjetju Makabo načrtujemo nekaj tehničnih posodobitev na spletni trgovini (boljši UX, avtomatizacija določenih korakov). Hkrati bomo boljše nastavili Google Analytics in Google Tag Manager za spremljanje rezultatov in izdelavo poročil. To nam bo v dodatno pomoč pri analizi obiskovalcev, dostopanja, zadrževanja na strani ipd.Na ta način bomo lahko lažje zastavili cilje za drugo leto spletne trgovine Makaboshop.

S katerimi SEO orodji ste delali v preteklosti in ste z njimi bili razočarani?
Pri moji prvi spletni strani, kjer so objavljeni leseni izdelki mojega očeta (www.lajsta.si), še nisem poznal pojma SEO optimizacija, sem pa vseeno poskrbel za prbl. 2500 povpraševanj od 2009 do danes. Ker je stran malo “poniknila”, jo bom gotovo še optimiziral, vendar z novimi znanji. Prav zaradi tega, ker sem relativno nov v SEO sceni, ne morem reči, da sem ravno razočaran nad kakšnim SEO orodjem.Mogoče me zadnje čase še najbolj “jezi” URL inspection tool Google Search Console, ki spletne vsebine ne poindeksira takrat ko bi jaz želel. Vendar je to bolj povezano z mojim hitro-rezultatskim značajem, kot pa s tem nepogrešljivim SEO orodjem :).

Matej Zajc iz BioKatka.si

Pred dvema letoma smo postavili spletno trgovino BioKatka.si, ki prodaja zdravo prehrano, ekološka čistila in naravna prehranska dopolnila.

Takrat smo bili na SEO področju še čisti zelenci, zato je bila stran kar se tiče Off-site SEO zelo slabo postavljena. Mentoriranje z Matijo nam je odprlo nove dimenzije in z veseljem smo vsrkavali znanje, ki ga je delil z nami.

Že na uvodnih srečanjih nam je odkril nekaj SEO orodij in vtičnikov, ki močno olajšajo Offsite in On-site optimizacijo.

Nam eden najljubših vtičnikov za kontrolo Off-site vsebin je “detailed SEO extension”, ki nam prikaže kakšna je struktura naše strani glede na naslove, podnaslove, metapodatke, povezave, indeksiranje in tako dalje. Po tem smo šele videli kako napačno smo pravzaprav postavili vsebine na strani.

Letos spomladi smo pričeli še z enim projektom, v katerega pa smo vstopili že s povsem drugačnim predzannjem.

Postavili smo spletno trgovino s pohodniško in gorniško opremo Karabin.si. Umeščanje izdelkov in blog vsebin na spletno stran je bilo pravo veselje, saj smo točno vedeli kaj je potrebno, da bo stran iskalnim pajkom čim bolj prijazna.Tudi rezultati so bili kmalu vidni.

Poleg omenjenega vtičnika redno uporabljamo še Semrush in UberSuggest. Obe orodji sta izredno zmogljivi, je pa slabost obeh, da lahko preveriš samo tri keyworde, oziroma domene dnevno. S temi dvemi orodji preverjamo konkurenco, uvrstitve in ključne besede oziroma število iskanj za posamezne ključne besede.

Za prikaz števila iskanj uporabljamo tudi vtičnik Keyword Surfer in pa sevede Google Ads.

Za preverjanje povratnih povezav občasno uporabljamo še Backlink shitter in Ahrefs backlink checker.

Za preverjanje “broken links”, redirectov pa uporabljamo še Sreaming Frog. Poleg vseh naštetih seveda uporabljamo še Google Search Console, Google Analytics in Google Ads.  Zaenkrat uporabljamo samo ne-plačljiva SEO orodja. 

V letu 2022 bomo še vedno uporabljali ista orodja, oziroma sledili objavam SEO gurujev, če se pojavi kaj novega, bolj uporabnega in seveda “free” 🙂

Še najbolj smo razočarani nad Neil Patelom, oziroma UberSuggestom, saj konstantno hoče nekaj prodati, čeprav naj bi bila njegova orodja “Free”. Brez dvoma so njegovi produkti in znanje zelo dobri, veliko pa o njem pove prvi zadetek na Google-u “The SEO-famous Neil Patel ostensibly charges up to $5,000 just for an initial hour-long consultation.”

Poleg UberSuggesta, se zelo malo poslužujemo tudi Mozbara. So pa zelo dobri njihovi blogi.

Urša Kunz iz ekološkega posestva Trnulja

Pri nas za SEO optimizacijo internetne strani našega ekološkega posestva Trnulja (ki jo sicer ne izvajamo direktno sami, ampak v sodelovanju z Matijevo ekipo Seo-Praktik.si) uporabljamo naslednja SEO orodja:

Za raziskovanje ključnih besed si pomagamo z:

  • Ubersuggest
  • Kw Shitter
  • Moz Keyword Explorer
  • KW Finder
  • WordZe
  • Kontekst.io
  • Entity explorer

Za spremljanje tehničnih specifikacij naših spletnih strani se poslužujemo Google Page Speed Insights, Gt metrics in Pingdom.

Načeloma lastnih SEO orodij ne uporabljamo, ker rezultate in planirane aktivnosti izvajamo skupaj z ekipo, ki upravlja z našo spletno stranjo.

Za plačljive kampanje Google Ads si seveda pomagamo z načrtovalnikom ključnih besed.

Glede tega katera SEO orodja nameravamo uporabljati v bodoče, skupaj, kot ekipa, ugotavljamo, da želimo več pozornosti namenjati orodjem, ki pomagajo pri raziskovanju spletnih entitet, raziskovanju iskalnih namenov posameznih ključnih besed in SEO orodja, ki nam pomagajo lažje in hitreje identificirati t.. topical clusters (tematike). Ker v prihodnosti načrtujemo tudi bolj intenziven pohod tudi na tuje trge, si pri pripravi SEO optimiziranih vsebin, pomagamo tudi z orodjema alsoasked.com in answerthepublic.

Jožica Ekart iz Varčujem z energijo.si

Naši sogovorniki, to so številna znana slovenska podjetja, ki na našem portalu sodelujejo z nami, na področju varčevanja z energijo, pravzaprav kar ne morejo verjeti, da so naša glavna SEO orodja, s katerimi nam je v slabih dveh letih uspelo povečati število obiskovalcev spletnega portala iz 1,5 milijona na 3,5 milijona obiskovalcev, še vedno Google Search konzola in Googlov načrtovalnik ključnih besed.

Panoga varčevanja z energijo, kakor tudi digitalni marketing sam, prinašata v zadnjih letih (seveda tudi zaradi posledic pandemije) vedno več interesentov, ki želijo pridobiti kakovostne informacije o varčevanju z energijo, preko spleta, posledično pa slednje prispeva k temu, da celotna panoga žanje vedno več obiskovalcev.

Na portalu smo se pristopa k spletnih optimizaciji lotili tako, da smo temeljito preučili najpomebnejše tematike s katerimi se želimo dolgoročno pozicionirati na prvi strani Googla, pri čemer smo še posebej ponosni na to, da smo eden izmed redkih portalov, ki se s tematikami, povezanimi s toplotnimi črpalkami, ir paneli, sončnimi elektrarnami, strešnimi okni, in podobnim, uvršča na prva mesta na Googlu, ob večini ostalih spletnih strani, ki so ponudniki storitev povezanih s temi tematikami.

Kljub več kot zadovoljivi obiskanosti našega portala seveda tudi za prihodnost načrtujemo nadaljno SEO rast, pri čemer zaenkrat ne razmišljamo o prehodu na katerokoli plačljivo SEO orodje, saj razmišljamo, da, če nam je uspelo obisk na slovenskem trgu pripeljati do dobrih 3 in pol milijona mesečnih obiskovalcev, brez plačanih SEO orodij, da bi lahko tako nadaljevali tudi v bodoče.

Nedvomno bi lahko marsikateri SEO rezultat dosegli hitreje tudi s kakšnim izmed plačljivih SEO orodij, a je nekako v skladu z našim razumevanjem optimizacije spletnih strani, sovpadalo tudi razmišljanje o tem, da si za SEO pomagamo z brezplačnimi orodji – vse dokler to prinaša rezultate.

V prihodnosti sicer vrat uporabi nekaterih plačljivih SEO orodij ne izključujemo, še posebej verjetno je, da bomo med SEO orodji, med plačljivimi, v prihodnosti posegli po kakšnem orodju za spremljanje SERP pozicij (saj z rastjo, ročno spremljanje doseženih rezultatov na področju SEO, res vzame precej časa).

Termotom d.o.o.

Optimizacija spletnih strani ter uporaba ustreznih SEO orodij je v našem podjetju zaupana digitalni agenciji. Iz pogovorov z njimi je razbrati, da so v ospredju rabe številna SEO orodja (med katerimi je kar precej plačljivih): Semrush, Ahrefs in NightWatch so samo nekatera izmed njih.

Odločitev o rabi posameznih SEO orodij je povsem prepuščena digitalni agenciji, ki izvaja SEO optimizacijo za naše spletne strani, nas kot naročnika, v prvi vrsti zanimajo predvsem rezultati, ki jih SEO optimizacija prinaša.

Na trgu se želimo (tudi) s spletno optimizacijo stabilno na Googlu pozicionirati predvsem z našimi prodajnimi paradnimi konji, kot so: pleksi stekla Termotom, valovitke, pvc plošče, itd..

Gumitehna d.o.o.

V našem podjetju Gumitehna d.o.o., jemljemo optimizacijo spletnih strani ter z njo tesno povezano uporabo ustreznih SEO orodij, kot enega izmed spletnih kanalov, ki mu je bilo že v preteklosti, še posebej pa mu bo v prihodnosti, potrebno namenjati vedno več pozornosti in energije, saj so cene plačljivega spletnega oglaševanja na Googlu, še posebej v času pandemije, poletele v nebo.

SEO orodja, ki jih uporabljamo skupaj z agencijo, ki za nas izvaja optimizacijo spletnih strani, so večinoma plačljiva (zraven neplačljivih možnosti rabe Googlovih orodij).

Posebej zadovoljni smo predvsem z uporabno Ahrefs in Semrush, sicer pa pri optimizaciji naših spletnih strani uporabljamo tudi NightWatch.

Renato Brunšek iz Rehamedical d.o.o.

Katera SEO orodja uporabljate?

Z veseljem odgovorim na vprašanje o SEO orodjih, ki jih uporabljam in sicer:

Ubersuggestje vse v enem SEO orodje, zasnovan je tako, da nam pomaga pri načrtovanju in tako lahko prilagodimo svojo strategijo, da izkoristimo vse potencialne luknje v optimizaciji.

MozBarpomaga odkriti prave stvari na spletnem mestu. Gumb se nahaja v orodni vrstici brskalnika.

Neil Patel SEO analizator – nam pomaga pri preverjanju ali imamo kakšno stran počasno, zanemarjeno ali blokirano. Pomaga tudi pri videnju spletnega mesta na telefonu in tako opozori kaj bi bilo potrebno popravit.

SEOWorkers – Je orodje za analizo, ki omogoča, da dodate URL spletnega mesta – katero koli spletno mesto, tudi če ni vaše. Pomaga prihraniti veliko časa pri analizi. Prav tako zagotavlja osnovne informacije o podatkih. Poročilo, ki je dobljeno je hitro in podrobno. Vsa ta orodja smo uporabili pri Seo optimizaciji naše strani Reha MedicAL.si

Nitro Pack – zelo dobro orodje. Spletno stran neverjetno pohitri in jo za uporabnika naredi primerno. Za prvi mesec je brezplačno kasneje pa je potrebno plačilo, da vse poteka gladko in brez težav.

Chromovi dodatki:

Keyword Surfer

Detailed SEO Extension

Whatsmyserp

Za spremljanje rezultatov uporabljam Google Analytics, Google Search Console. Za blog zapise se mi najbolj uporaben zdi AnswerThePublic, poleg njega pa sem pred kratkim naletel še na ExplodingTopics, s katerimi lahko odkrivaš trenutno aktualne teme.

Katera orodja se vam zdijo manj uporabna?

Glede na situacijo je težko reči kako in če katero orodje je manj uporabno. Morda bi komentiral le to, da se orodja razlikujejo po samem iskanju določenih besed, kar pomeni, da pri nekaterih dobiš rezultat pri nekaterih se moraš posluževat drugega orodja. Recimo pri Ubersuggest, Keyword Planner in Keyword Surfer, vsi trije prikazujejo primerljive, vendar ne popolnoma enake rezultate.

Ali uporabljate plačljiva SEO orodja?

Ne, zaenkrat plačljivih SEO orodij še ne uporabljam. Optimiziranje spletnega mesta je trenutno moja prva panoga, da vse skupaj postavim na prave Google pozicije. Mogoče bom v kratkem razmislil o orodju Nitro Pack, ki občutno pospeši nalaganje in delovanje spletne strani ter tako zagotavlja hiter pregled za uporabnike. V mojem primeru je delovanje spletne strani Fizioterapija in Senzorna integracija zelo dobro napredovala po uporabi tega orodja.

Na katera SEO orodja boste stavili v letu 2022 (in zakaj).

Glede na to kako se ukvarjam z SEO optimizacijo bom v letu 2022 verjetno uporabljal kar enaka orodja kot do zdaj, saj lahko z njihovo pomočjo dovolj dobro zasledujem trenutne cilje. Mogoče bi se posvetil orodju, ki omogočajo podrobnejši pregled SERP ciljev in pa analizi spletne strani. V našem podjetju so in bodo zagotovo potrebne spremembe. Najbolj se bom osredotočal na delovanje in optimizacijo. Pomembno mi je, da zasnujem analizo obiskovalcev in čas trajanje določenih sej na določeni strani. Saj tako lahko imam konkreten pregled kako spletna stran deluje.

S katerimi SEO orodji ste delali v preteklosti in ste z njimi bili razočarani?

V preteklosti sem bolj kot ne uporabljal podobna orodja kot sedaj, saj se z optimizacijo ne srečujem prav dolgo. To je praktično trenutna moja ena in edina želja, da se stran postavi na pravi vrstni red v Googlu, če lahko temu tako rečem. Drugače bi pa mogoče poudaril orodje Google Search Console. S tem orodjem je edini problem njegova indeksacija novega URL-naslova. To lahko traja kdaj samo 2 uri, kdaj pa kakšen url tudi do 5 dni ali več. Tukaj je edina zatika kot takšna glede orodij. Pa mogoče tudi pri Google Analytics bi lahko bila bolj točna lokacija obiskovalca glede na to, da je vsak IP poseben in na vsaki lokaciji drugačen.

Za konec bi mogoče dodal samo še to da brez SEO orodij se je skoraj nemogoče prebiti do uvrstitev na Googlu (govorim v generičnih besedah). Meni osebno je to zelo dobra pot do uspeha. Je pa res, da tukaj potrebuješ voljo in čas .

Dodatne informacije:

  • opis uporabe posameznih SEO orodij (v slovenščini) najdete na povezavi Orodja za SEO