SEO optimizacija spletne trgovine [Nekaj namigov za izboljšanje]

Če ste pravkar postali lastnik spletne trgovine ali pa o njej šele razmišljate, si vsekakor želite, da bi vaše produkte oziroma storitve, na spletu našlo čim več ljudi. In to po organski in ne plačljivi poti. To je seveda za vas najceneje.

Če je na socilanih omrežjih z vsakodnevnimi objavami in poznanstvi ter delitvami mogoče hitro doseči rezultate, pa je na Google-u zgodba povsem drugačna. Google optimizacija spletnih strani je dolgotrajen in zahteven proces, ki ne daja rezultatov čez noč, ampak jih je potrebno graditi na dolgi rok.

Uvrstitev vaše trgovine WooCommerce v iskalnike bo zahtevala precej dela. Ker pa je promet SEO dolgoročen proces, bodo rezultati morda vidni šele po nekaj letih. Vendar pa bo občutek, ko boste želi rezultate svojega dela, toliko boljši. V enem od prejšnjih člankov smo vam že predstavili kako namestiti spletno trgovino WooCommerce.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj trikov in nasvetov za izboljšanje uvrstitve WooCommerce v iskalnikih.

Optimizirajte svoje slike

Za uspešno prodajo potrebujete kvalitetne in zanimive slike svojih izdelkov. Vendar pa imajo kvalitetne slike tudi slabosti. Če niso pravilno optimizirane, bodo vaši spletni trgovini naredile več škode kot koristi. Zakaj? Ker bo se bo vaša stran nalagala bolj počasi.

Za optimizacijo slik je potreben postopek v dveh korakih:

Zmanjšajte celotno velikost slikovne datoteke brez, da bi zmanjšali kakovosti. Z uporabo vtičnika, kot je WP Smush, vam bo uspelo.
Optimizirajte svoje slike za določene ključne besede. To vključuje spremembo imena slikovne datoteke, naslova in nadomestnega opisa (alt oznaka), ki odraža vašo ključno besedo. Primer spodaj. Spletna trgovina s pohodniško in plezalno opremo Karabin.si, prodaja tudi kvalitetne pohodne, plezalne in alpinistične dereze. Opis slike v spletni trgovini mora biti čim bolj eksakten in ne preveč splošen. Izogibajmo se opisom kot so:

  • Oranžne dereze
  • Petzl dereze
  • Dereze
  • Polavtomatske dereze.

Pravilna alt oznaka za izdelek na spodnji sliki bi bila 12 Zobe polavtomatske dereze Sarken proizvajalca Petzl.

12 Zobe polavtomatske dereze Sarken proizvajalca Petzl
Polavtomatske dereze Petzl Sarken, ki jih je enostavno možno prilagoditi v avtomatske dereze

Izboljšajte strukturo URL -ja


Je vaša trenutna struktura URL -ja dolga in lahko iskalnike kot je google zmede? ? Dolgi URL -ji, ki so polni kompleksnih znakov, so za iskalnike dejansko nezaželeni.

To je povezano s prilagajanjem vaših stalnih povezav, zato naj odražajo najpreprostejšo možno strukturo. To pa tudi pomeni, da so vaš izdelek, kategorija, strani spletnega mesta in vse objave v spletnem blogu optimizirani za določeno ključno besedo.

Prepričajte, da je struktura URL -ja čim bolj preprosta in logična.

Izogibajte se podvojeni vsebini [Duplicated content]

Podvojena vsebina v spletni trgovini WooCommerce lahko povzroči nočno moro, ko gre za uvrstitve v iskalnikih. Vendar pa veliko večjih spletnih mest WooCommerce stori ravno to napako.

Ustvarjalne in privlačne opise za vsak izdelek v vaši trgovini je težko narediti. Še posebej, če imate na stotine podobnih izdelkov. Je pa to nujno potrebno.

Pomislite, opis vašega izdelka pomaga tudi prepričati vaše obiskovalce, da bodo dejansko kupili vaše izdelke. Vzemite si čas, da bodo vsi vaši opisi izdelkov edinstveni.

Spletna trgovina biokatka.si, ki se ukvarja s prodajo zdrave prehrane, naravnih prehranskih dopolnil in naravne kozmetike, med množico drugih izdelkov prodaja tudi naravni C Vitamin za otroke. V spletni trgovini je poleg C vitamina še ogromno vitaminov in mineralov, ki so podobni izdelki, ato je še posebej pomembno, da je opis unikaten

Ta naloga se zdi še posebej težko izvedljiva, če vemo, da šipkovo olje prodaja množica spletnih trgovin in ne samo Biokatka.

Uporaba tako imenovanih obogatenih dodatkov [“Rich snippsets”]

“Rich snippsets” so delčki informacij, ki se lahko pojavijo poleg zadetkov pod meta opisom spletne strani. Primeri teh informacij so zvezdice ocene izdelkov, čas branja nekega članka, čas kuhanja in kalorije pri receptih, FAQ, odpiralni časi in lokacije pri dogodkih itd.

Gre za dodaten HTML, ki bo iskalnikom dal več informacij o tem, kaj je vaša stran in kaj je na njej. Na voljo je nekaj razširitev WooCommerce. Na primer Schema markup plugin ali All In One Schema Rich Snippets.

Uporaba vtičnika SEO

Če resnično poskušate izboljšati SEO na vašem spletnem mestu, vam bo v veliko pomoč dober vtičnik za optimizacijo. WordPress in WooCommerce sta dokaj prijazna do SEO. Če pa želite prehiteti konkurenco, bi bilo dobro narediti vse, kar je v vaši moči, da izboljšate svojo uvrstitev.

Na voljo je veliko različnih vtičnikov, a eden najboljših je Yoast WooCommerce SEO. To je vrhunski vtičnik, ki pa razširja neverjetni vtičnik Yoast SEO in dodaja funkcije posebej za WooCommerce spletno trgovino.

Nekatere stvari, ki jih boste lahko počeli s tem vtičnikom, so:

Izbira kakovostnega gostovanja

Platforma WordPress je kar se tiče gostovanja kar zahtevna. Če dodate še vtičnik Woocommerce in v trgovini nimate le nekaj izdelkov, je to za gostovanje še bolj zahtevno.

Če pa razmišljate o povečanju svojega spletnega mesta ali imate veliko količino izdelkov ali prometa, potem je dobro litespeed gostovanje tako rekoč nujno.

To bo pomagalo izboljšati vašo hitrost in zmogljivost, kar bo pozitivno vplivalo na uporabniško izkušnjo in vašo uvrstitev v iskalnikih.

Uporabnost za mobilne naprave

V Googlovih očeh so mobilne naprave zelo pomembne. Poskrbite, da bo vaša spletna trgovina “responsive”. To pomeni, da se bodo slike in teksti prilagajale različnim ločljivostim. Tudi tistim na mobilnih napravha kot so tablice in telefoni.

Preizkus prijaznosti do mobilnih naprav lahko opravite z orodjem Google search console. Če ste uspešno opravili ta test, je to odličen začetek. Vendar še vedno ni dovolj. Razmisliti morate o izboljšanju dejavnikov uporabniške izkušnje v mobilnih napravah. S pozitivnimi kazalniki uporabniške izkušnje se bo vaša uvrstitev v iskalnih izboljšala.

To vključuje stvari, kot je oblikovanje spletnega mesta z mislijo na uporabnike mobilnih naprav. Google je pred kratkim izdal posodobitev, da uvajajo indeks za mobilne naprave. To pomeni, da bodo zmogljivost in uporabniška izkušnja mobilne različice vašega spletnega mesta vplivale na uvrstitev drugih različic vašega spletnega mesta.

Delež obiskovalcev iz mobilnih naprav v spletni trgovini BioKatka.si
Delež obiskovalcev z mobilnih naprav v spletni trgovini z zdravo prehrano BioKatka.si. Kategorija Proven Probiotiki v kateri se prodajajo kvalitetna prehranska dopolnila, je s 66 odstotki obiskana z mobilnimi napravami.
Delež obiskovalcev iz mobilnih naprav v spletni trgovini karabin.si
Delež obiskovalcev z mobilnih naprav v spletni trgovini karabin.si, ki prodaja pohodniško in plezalno opremo. Slika prikazuje, da je obisk kategorije s pohodniškimi in alpinističnimi cepini v 57% z mobilnih naprav.

Organizacija strukture vašega spletnega mesta


Veliko spletnih trgovin, ki bazirajo na vtičniku WooCommerce, ima povsem zmedeno strukturo spletnega mesta.

Struktura vašega spletnega mesta je odgovorna za dve stvari: olajšanje iskalnim pajkom pri iskanju po vašem spletnem mestu in izboljšanje uporabniške izkušnje obiskovalcev.

V bistvu struktura vašega spletnega mesta vključuje organizacijo in postavitev vsebine vašega spletnega mesta, vključno s spletno trgovino.

Tu je nekaj ključnih točk, ki jih morate upoštevati:

Vsaka stran, vsebina ali izdelek na vašem spletnem mestu, ne sme biti oddaljena več kot 3-4 klike iz vaše domače strani.
Redno povezujte svojo vsebino in strani z izdelki iz trgovine. Če imate veliko izdelkov, je dobro, da ustvarite kategorije, pod katerimi se nahajajo podstrani z izdelki.
Razmislite o poenostavitvi celotne strukture menija. Veliki meniji s preveč spustnimi možnostmi so lahko zmedeni.

Izogibajte se neveljavnim povezavam. Namestite lahko vtičnik, kot je Broken Link Checker, ki bo analiziral vaše prekinjene povezave. Ali pa uporabite spletno orodje, kot je že omenjena Google Search Console.

Če ste nedavno spremenili strukturo URL -ja ali ste uporabili veliko zunanjih povezav, je dobra praksa redno preverjati in posodabljati. Povezave, ki jih nimate več odindeksirajte.

Vodenje vaše trgovine WooCommerce že samo po sebi vzame veliko časa in energije. Blog pa je dodana vrednost, ki bo na vašo spletno stran privabila še več obiskovalcev in potencialnih kupcev.

Poleg tega so objave na vašem spletnem blogu lahko odličen način za ustvarjanje povezav in skupnih objav. Nato lahko prek notranjih povezav posredujete uvrstitev teh objav na svoje izdelke in na druge strani.

Ne samo, da lahko z običajnim spletnim blogom dejansko izboljšate svoj prodajni proces. Z blogom lahko ustvarite vsebino, ki spodbuja prodajo. Pomislite na stvari, kot so poglobljena študija primera, vrsta napotkov ali predstavitev izdelkov. Lahko pa ga celo uporabite kot reklamo za napoved lansiranja novih izdelkov.

Optimizirajte naslove in meta opise izdelkov


Za vsako stran, objavo in izdelek na vašem spletnem mestu imate izbran naslov strani. Pomembno je, da ta naslov optimizirate tako za ciljno ključno besedo kot za spodbujanje klikov. V bistvu to pomeni, da svoje naslove optimizirate za iskalnike in za bralce hkrati.

Tukaj je nekaj orodij, ki vam bodo pomagala pri “brainstormingu” in ustvarjanju boljših naslovov:

  • CoSchedule Headline Analyzer
  • Inbound Now Idea Generator
  • Emotional Headline Analyzer


Prav tako boste morali razmisliti o optimizaciji in izboljšanju opisov izdelkov. Opisi vaših izdelkov morajo biti tako privlačni, da pomagajo ustvariti željo za nakup. Hkrati pa uporabite logiko za opis tehničnih podrobnosti o izdelku in pokažite, zakaj je najboljši.

Uporabite tudi oblikovanje v vseh opisih izdelkov, da bodo lažje berljivi. Pri tem vam lahko pomaga vtičnik Yoast.