Koliko časa vzame seo optimizacija spletne strani?

Tokrat bolj podrobno pišem za tiste freelancerje, ki jih zanima seo optimizacija spletne strani oz. za podjetnike, ki bi radi seo nastop izvajali v okviru svojega podjetja.

Nalijmo si za začetek čistega vina.

Med svojimi sogovorniki v bistvu zaenkrat še nisem naletel na osebo, ki bi ji bilo vseeno kdaj bodo vidni prvi rezultati spletne optimizacije.

V bolj poglobljenih spletnih debatah večina ponudnikov optimizacije starejših in že uveljavljenih spletnih strani, pravi, da morajo biti prvi rezultati vidni v najmanj 6 mesecih, če pa gre za povsem novo spletno stran, pa je lahko to obdobje še bistveno daljše.

Ker pa seo optimizacija spletne strani ni “enkratna spletna delovna akcija”, ampak prej metoda in pot, ki jo je treba izvajati konstantno, je bolj kot vprašanje kdaj bodo vidni prvi rezultati, pri SEO pomembno to, kako dolgo bodo rezultati ostali vidni.

Če se slučajno spletne optimizacije lotevate sami, sem spodaj pripravil hiter pregled tega koliko časa sploh SEO optimizacija vzame v povprečju. Po mojih izkušnjah.

.

**********

.

Načeloma k spletni optimizaciji strani štejemo tri stvari:

 • on site optimizacijo
 • offsite spletno delo
 • kreacijo vsebin

To so vsaj področja, ki se tičejo SEO in organskega spletnega nastopa.

K splošnemu pojmu spletne optimizacije večina mojstrov ne šteje plačljivih spletnih kampanj, ker se je pač na spletu pod oznako SEO prijela domneva, da ta pomaga k temu, da je naša stran v Googlu vidna pač čimprej nekje na vrhu, med organskimi zadetki.

Več: kaj je SEO

.

Kreacija vsebin

.

seo optimizacija spletne strani

O tem koliko časa vzame sama kreacija vsebin, sem nekaj malega omenil že v članku, kjer svetujem kako ne zapravite več kot 10 ali 15 minut recimo za podporne članke.

Za money site tekstovne vsebine si osebno vzamem več časa. Tudi do dve ali več ur. Odvisno od tega za katero spletno stran gre, pa tudi od tega ali sem z branžo že seznanjen in o njej kracam že dlje časa.

Primer:

Za recimo to, SEO branžo, o kateri pišem na tej strani, v povprečju porabim za content med eno in dvema urama. Prispevki so praviloma daljši od jurja besed (je pa res, da me ta branža zelo veseli in ni težko najti ne ideje, ne keywordov, ne rdeče niti o tem, o čem pisati).

Tudi za druge branže se sicer trudim pisati daljša in poglobljena besedila (dam primer članka Omare z drsnimi vrati), a mi je pri njih pomembno predvsem to, da prikažem čim več primerov in slik in ne toliko količina besedila (načeloma se vedno poskušam držati pravila, da na 100 besed poknem 1 sliko).

Če torej sklenem koliko časa vzame samo kreacija vsebin – je to do dve uri na en kos.

Odvisno od tega kako veliko in močno mrežo podporcev si gradite, je pač te številke treba primerno pomnožiti s številom člankov, ki jih nastane na dan.

Ne grem v detajle, a vseeno, spodaj še časovni pregled posameznih del znotraj kreacije vsebin:

 • keyword research (pišemo na nakupne besede, ki imajo soliden iskalni volumen in, ki jih sploh nekdo vtipka v Google) – (10 – 15 min)
 • pisanje teksta za uporabnika – (40 min)
 • optimizacija prispevka za Google –  (15 min) – priporočam to Kako priti na prvo stran Googla

Podrobnosti: Kaj je optimizacija spletnih strani

..

Off site spletna optimizacija

.

Off site optimizacija oz. backlinkanje (mreženje, gradnja povratnih povezav) vzame še več časa.

Backlinkam praktično vsak dan, s tem, da je treba na dan taktiko “nabiranja” backlinkov seveda spreminjati.
Da ne nastane po nepotrebnem kak “footprint”.

V povprečju pa mi sicer backlinkanje vzame čas tako:

 • komentiranje na blogih tudi eno uro, če najdem blog na katerem se splača pustiti uporaben in vreden komentar. Navadno kmečko spammanje (na straneh, ki si to zaslužijo), vzame 10 minut. Nekje sem bral, da nek dolgoletni, vrhunski bloger pušča svoje komentarje najmanj na šestih straneh na dan (pozabil sem kdo je ta, sorry, sicer pa si to zapomnite za čas, ko se boste spraševali ali slučajno s svojimi blog komentarji ne pretiravate).
 • da se naredi okrog 10 bookmark vpisov, gre približno 40 minut. Bookmarkam sam vedno samo na začetku spletnih projektov, bolj kot čas teče, pa se od bookmarkinga oddaljim.
 • podporce za eno ključno besedo se priporoča spisati največ dva (mogoče tri) na teden. Sigurno pa pri gradnji teh veljam za enega večjih plašljivcev in paranoikov – kar se v spletnem svetu razume kot konzervativna metoda gradnje podporcev.
 • vnos linkov v profile traja različno hitro, sicer pa jih delam takrat, ko tudi bookmarkam. Recimo isti dan trije bookmarki in trije vnosi v profile.
 • v forumih sodelujem zelo malo.
 • rad še uploadam slike in kataloge (na straneh, kjer je mogoče oddati linke, jasno) – to vzame tudi urco.

Skupaj: backlinkanje vsak dan od ene do dveh ur (prepogosto še bistveno več). ZA ENO KLJUČNO BESEDO. O tem, da jih dvigujem hkrati več in zakaj to počnem, še (v tem trenutku) nimam zapisa.

.

On site SEO optimizacija spletne strani

.

Z onsite SEO optimizacijo spletne strani je hudič.

V bistvu o njej vemo vsi SEO mojstri povedati vse, hkrati jo ponavadi naredimo na začetku na home page-u in v člankih, ker pa se fokus vsake spletne strani definira in izkristalizira šele skozi čas, nanjo večina izmed nas (tudi na home page-u) s časom pozabi.

In potem ganjamo še samo off site mreženje in promocijo in se čudimo zakaj stran noče in noče proti Googlovim vrhovom oz. zakaj je spletna stran obstala na recimo drugi Googlovi strani.

Toplo priporočam ogled tega videa, četudi je kar 25 minutni.

.

.

Sam sem zgornji video “šel skozi step by step” in kdo bi si mislil koliko drobnarij človek “pozabi”, medtem, ko samo brezglavo hiti naprej s contentom in backlinkanjem.

p.s.: ker sem te korake šel skozi ravno v času Googlovih strašanskih algo update-ov, ne morem sicer zanesljivo potrditi, da so napotki v videu krivi na mojih spletnih projektih za premike navzgor – a možno pa je. Če ne drugo, doslednost ne more škoditi – kvečjemu koristi.

p.s.s.: k temu delu nisem še niti prištel časa za promocije čez socialna omrežja, interakcijo z obiskovalci, odgovarjanje na povpraševanja ter seveda samo izvedbo prodaje.

Vir featured slikce: veliki in večni SearchEngine Land – here

.

.