Prodaja preko spletne trgovine in kaj se lahko naučimo iz Googlove kazni “thin content”?

Tisti, ki jih zanima prodaja preko spletne trgovine in, ki so se odločili, da bodo svoje kupce začeli pritegovati tudi z blogom, se opozorila thin content (še posebej affiliate marketingarji in lovci na tržne niše), bojijo kot hudič križa.

Neprijazno sporočilce, ki prileti v Search konzolo, zgleda tako:

.

prodaja preko spletne trgovine

.

V bistvu gre za Googlovo kazen, ki doleti spletne upravljalce spletnih trgovin, ki počnejo reči, kot so napisane zgoraj:

.

  • če ima spletna trgovina malo vsebine oz. vsebino z nič dodane vrednosti za obiskovalce (npr. samo prikaz produktov), obstaja verjetnost, da bo takšno trgovino doletela thin content penalty.

.

Kaj je vsebina z nič dodane vrednosti?

.

Zelo preprosto povedano je to vsebina, ki jo v podobni obliki, najdemo že na drugih spletnih straneh, kopirana vsebina in vsebina, ki ogromno govori, pove pa nič.

Če npr. pišemo 3000 klobas dolgo spletno besedilo, nismo pa povedali nič – je tudi to lahko thin content.

Že iz odgovora mojemu sogovorniku (objava tu), ste lahko razbrali, da ni merilo za kakovostne spletne vsebine, dolžina besedila.

Prodaja preko spletne trgovine žal ne pomeni, da imamo samo lepo naložene police, ampak, da znamo na originalen (in atraktiven) način okrog produktov, napisati zgodbo – lepo, po točkah, najdete razlago na Volusion.

.

  • če kopiramo tekste ali celo samo odstavke določenih strani, je tudi to thin content. Ne samo, da tvegamo, da jih bomo dobili po buči, zelo velika verjetnost je, da naša kopirana vsebina ne bo v Googlu niti indeksirana. Ali pa bo kvečjemu tam nekje, Bogu za 200. mestom.

.

Že, če samo kopiramo odstavek, z dobro uvrstitvijo članka ne bo nič (kakšna je dolžina članka, ki ga Google še prebavi kot “našega”, ne vem). Sam sem zaenkrat izkusil, da mi Google ni indeksiral original spisane vsebine s kopiranim citatom iz druge strani (in navedbo vira) dolgim približno 5 vrstic.

Če tudi vsebino spinate večkrat, Google zna razbrati, da niste originalni tvorec vsebine in vas zna za to kaznovati. Da sploh ne govorim o tem, da večkrat spinana vsebina itak ni uporabna za nič drugega kot za kvečjemu res dobro (in previdno) postavljen PBN.  O spinanju člankov sem pisal tu.

.

Kako se izognemo thin content kazni?

.

Najprej razmislek…

V teoriji se lahko sami trudimo in spišemo original vsebino za našo spletno trgovino, potem pa počakamo, da Google robotki pridejo naokrog in našo vsebino zavohajo kot prvo (recimo, da to traja 10 do 14 dni).

Če naši spletni trgovini sledi kak hard spletni agresor, bi ta (vsaj v teoriji), še isti dan, ko smo mi objavili svojo vsebino, to vsebino skopiral in jo brcnil v Google preko search konzole in v očeh Googla bi bil originalni kreator on sam.

Da se to ne zgodi, imamo naslednje možnosti:

  • vsako, na novo napisano vsebino, poknimo v Google plus. Te vsebine Google indeksira sproti. Torej, če po objavi na blogu, vsebino poknemo v Google plus, je to že en pokazaltelj, da je vsebina na naši strani nastala prva.
  • vsako na novo objavljeno vsebino poknimo čez search konzolo (tukaj angl. tutorial)

.

Kako se izogniti brci v koleno?

.

Webmastri, content ustvarjalci in prodajalci preko spletnih trgovin, spet to velja še posebej za affiliate in podobne, nimamo težave več s tem, da ne bi našli idej ali ključnih besed na katere ustvarjati vsebine (pomoč here).

Naš problem je “lahko”, da se s “podobno” vsebino naši lastni, ustvarjeni vsebini izpred recimo leta dni (recimo, da je ta vezana na en in isti produkt skozi 300 člankov), brcamo v koleno in ustvarjamo duplicate content, brez, da bi se tega sploh zavedali.

Da se izognemo temu, obstaja v Yoastu, razdelek namenjen url canonicalization.

V tega preprosto vtipkamo url strani iz katere imamo “občutek”, da smo preveč povzeli vsebino in Googlu bomo lepo sporočili, da ga ne biksamo namerno:

.

screencapture (3)
Prodaja preko spletne trgovine in uporaba url canonicalization zato, da ne bomo imeli duplicate content, četudi o eni stvari pišemo 100 krat.

.

Še ena metoda, da Googlu povemo, da nam je mar za vsebino in, da si ne želimo kazni, je tudi Schema Markup.

Kissmetrics tole razloži v nulo, sicer pa gre za to, da s pomočjo teh schema oznak, Googlu prikažemo vsebino v obliki strukturiranih podatkov.

Po nekaterih raziskavah (SearchEngineWatch) spletne vsebine označene s Schema Markup rangirajo za štiri pozicije višje kot tiste, ki niso označene s strukturiranimi podatki.

Po tej logiki bo torej vaša spletna trgovina rangirala 4 pozicije višje že samo zato, ker uporabljate schema markup.

Ob tem, da je dodatna prednost tako označenih vsebin še najmanj dvojna:

  • tako označenih spletnih vsebin bi naj na spletu bilo v tem trenutku cca. med 1% do 2% (oktober 2015)
  • tako označene vsebine imajo bolj privlačen izgled in posledično boljši CTR. Kaj bi kliknili raje na spodnji sliki?

.

example-of-schema
Vir prekrasne razlage je: Yejoo

.

Kaj smo se iz vse te klobase naučili?

.

Več reči:

  • forget about duplicating and copying content. Ne samo, da ne bodo naši produkti v trgovini indeksirani, skozi čas tudi tvegamo, da jih bomo dobili po riti.
  • tudi affiliati (in ostale spletne trgovine) morajo delati (kreirati vsebino). Ne zadošča, da postavimo neko lepo mirror stran s produkti iz Ebaya ali Amazona, napokamo gor affiliate bannerje in linke in čakamo na denar. Tudi prodaja preko spletne trgovine čez affiliate mora znati na originalen način pritegovati svojo publiko.
  • s temle jajčkom spodaj, lahko vnaprej preverimo ali gre naša trgovina proti Googlovi trugi ali ne:

.

Screenshot 2015-10-30 at 17.20.49
Is my wesite penalized? Iskreno vam želim, da na tem testu pozelenite.

.

p.s.: ta članek spada v mojo rubriko Temni muc.
V njej (občasno) zbiram zgodbice, ki se jih na Googlu ne želite iti. Ali si ne želite, da jih izvaja vaš SEO optimizator.

.

.