3 reči, ki jih moramo spremljati zato, da bomo vedeli kateri spletni kanal razvijati

Da je pridobivanje novih strank čez content marketing in bloganje ena izmed učinkovitejših spletnih metod, mi na mojem blogu menda ni treba več ponavljati. O tem kako boste pridobili več strank čez bloganje sem namreč pisal najmanj že v članku Kako do boljše prodaje in v članku Kako do novih strank.

Namesto, da vam v besedilu v nadaljevanju serviram puhlice o tem kako se lotiti spletnega pridobivanja strank, sem se odločil, da vam za te, ki vas to presneto spletno pridobivanje novih strank zanima, serviram 3 konkretne in enostavne korake, ki jih izvajajte zato, da boste natančno vedeli kateri spletni kanal vam pridobiva največ strank in na katerem vaš nastop šepa (oz. je neučinkovit).

.

3 koraki za učinkovito
pridobivanje novih strank preko spleta

.

V bistvu je zelo, zelo preprosto.
Po stari dobri, kmečki logiki, je za to, da bomo znali oceniti kateri spletni kanal nam največ prinaša, potrebno v bistvu vedeti troje:

  • kateri spletni kanal sploh prinaša obisk
  • kateri spletni kanal nas koliko stane
  • kateri spletni kanal nam povzroča največ konverzij v realizirano prodajo

Če vemo od kod vse prihaja obisk na našo stran in koliko nas upravljanje posameznega kanala stane (časa in denarja) ter na koncu, koliko iz katerega kanala zaključimo prodaj, ni vrag, da ne bomo znali tudi vnaprej določiti katere kanale se splača intenzivirati, katere opustiti, katerim pa morda poiskati zunanjo pomoč.

.

Kako vidimo s katerim spletnim kanalom
pridobivamo koliko prometa?


 V Google analitiki to res ni težko videti (slika spodaj):

.

pridobivanje novih strank
Google analitika pokaže kako poteka pridobivanje novih strank – Klik na acqusition, all traffic, channels in na desni se lepo po številkah in v % prikaže od kod je priletelo na stran koliko prometa.

.

Enkrat mesečno (recimo na začetku meseca) v ekipi, ki skrbi za spletni nastop, preprosto predebatirajte o tem od kod je prišel promet na vašo stran v zadnjih 30 dneh. Če boste kliknili direktno na posamezni kanal na desni, se vam bo tudi izpisalo še bolj podrobno od kod je prišel promet. Pri sociali se bo tako lepo npr. pokazala statistika koliko jih je priletelo iz G+, koliko iz FB-ja in tako naprej.

Zdaj, ko vemo, od kod v določenem obdobju, prileti k nam promet, si poglejmo:

.

Koliko stane upravljanje spletnih kanalov?

.

Strošek za upravljanje spletnih kanalov je na vseh kanalih dvojni. Čas in denar.

  • Ker nisem poklican, da sodim koliko časa vzame redno FB postanje in komuniciranje s strankami (odgovarjanje na komentarje, upravljanje plačljivih kampanj, nabiranje všečkov, ipd…) se pri tem nasvetu zadržim. Predlagam, da pobrskate po dveh, treh ponudbah Facebook upravljalcev, pobarate o njihovih referencah in ocenite sami.
  • Kreacija contenta (strogo tekstovno ustvarjanje brez kakšnih super lušnih infografik, brošuric, pdf katalogcev in podobnega) ter SEO (kar se bo na zgornji sliki videlo kot rezultat pod Organic Search), vam bo vzelo uro do dve pisanja na vsak delovni dan ali (če boste našli zunanjo pomoč) od 10 do 35 evrov na vsebino na vaši spletni strani. Če imate več strani, to pač pomnožite s številom strani za katere se na dan ustvarjajo vsebine. Da boste spremljali, če vaša kreacija vsebin in SEO napredujeta, predlagam klik na članek o povečanju obiska spletne strani z naslovom Kako sproti preverjati ali spletna stran napreduje.
  • Backlinkanju in mreženju dodajte dodatno uro (zunanjih hiš za to na vašem mestu ne bi izbiral, ker nikoli 100% ne veste, kje za vraga bodo posejali povratne povezave). Nekaj malega sem o mreženju napisal tudi v članku Strategija spletnega nastopa.
  • Če se boste šli video spletnega nastopa, razvoja raznih aplikacij in podobnega, pač za vse te čire čare, posebej vodite strošek.
  • Dober emailing vas bo stal med 100 in 200 evri na mesec. Priporočam Mailchimp.

.

Kako ugotovimo
kateri kanal prinaša največ konverzij?

.

Da ne zapletem preveč celotne Google analitike, vam napišem, kako pridobivanje novih strank in konverzijo po posameznih kanalih, spremljam sam. Mogoče vam koristi.

Vsako prejeto povpraševanje (v mojih e projektih s povpraševanji upravljam sam), označim z določenimi lastnostmi (ali je prišlo iz telefonskega klica, ali iz emailinga, če je prišlo iz vsebine – iz katere je prišlo, če je prišlo povpraševanje iz FB-ja,….). Na ta način vem, kateri kanal je kako učinkovit (in na katerem delam slabo ali minus). Na to temo predlagam, da preberete tudi članek Kako upravljati s strankami. V njem sem bolj podrobno napisal o tem kaj vse spremljati pri spletnih sledeh.

Na podlagi teh številk ugotovim dvoje:

  • kakšen časovno/denarni vložek zahteva pridobivanje novih strank po posameznem kanalu in
  • kakšno pridobivanje novih strank si lahko obetam v bodoče (ob kakšnem denarno/časovnem vložku).

To je vse.

.

.