6 reči, ki sem se jih naučil iz 100% povratne povezave

Že po temi zadnjih treh vsebin, ki sem jih spisal na svojem blogu, (Link acquisition = povratne povezave), lahko sklepate s čim se v zadnjem času, kar se tiče spletnega nastopa, najbolj ukvarjam.

Tokratna vsebina ni nič drugačna.

Dolgočasna in tečna verjetno za večino spletnih marketingarjev (sklepam po številu lajkov in deljenj mojih vsebin, če se vsebine vežejo na povratne povezave) in za tiste, ki spletno pot šele začenjajo, itak preveč globoka in zato nezanimiva.

Aktivnim graditeljem povratnih povezav in tistim, ki jih ta reč zanima, zna biti, da bo spodnje razmišljanje, verjetno v pomoč.

.

**********

.

Preko Open Link Profilerja, mi je uspelo zaslediti, da je eden izmed mojih e projektov “prejel” tako imenovano 100% povratno povezavo. Slika spodaj:

.

povratne povezave nasveti
Verjamem, da se razumemo, če točne lokacije povratne povezave, ne razkrijem.

.

Ker se takšna povratna povezava (vsaj pri meni) ne zgodi ravno pogosto, se mi zdi to enkratna priložnost, da malo podrobneje razložim, kaj pomeni pridobiti kakovosten backlink oz., da, če ne drugo, razmislimo o tem kako nam sploh to in podobna orodja pri gradnji povratnih povezav, lahko pomagajo. Če sploh.

.

 • Prva stvar, ki sem jo opazil, je ta, da je OpenLink Profiler tej povratni povezavi dodelil 100% oceno, kljub temu, da je povratna povezava no follow. Spletna srenja vseskozi v svojih nasvetih kriči (tudi jaz) o tem, da so bolj kakovostne povratne povezave do follow, a to orodje je najvišjo oceno, dodelilo “neki povezavi”, ki sploh ni do follow. One to thing about.
 • Druga stvar, ki jo moram zapisati je to, da teh 100% zgrajenih povratnih povezav do zdaj v svoji spletni karieri, še nisem opazil. Povratne povezave pa, kot veste, gradim konstantno. V zvezi s tem priporočam, ta članek.
 • Tretja stvar, ki me jo je naučila ta ocena, je ta, da povratna povezava, sploh ni nišna. Na nekem blogu (povratna povezava sploh ni v vsebini teksta, ampak v komentarju) sem sodeloval v debati o content marketingu, s povezavo pa kazal na moj “pohištveni e projekt” ???? Vse zgodbice o tem, da je boljša povratna povezava, če je le ta relevantna (vsebinsko sorodno povezana s stranjo), vsaj preko tega orodja in OpenLink Profilerjeve metrike, padejo v vodo.
 • Četrta stvar, ki spet da misliti, je ta, da sem šel in ročno preštel število komentarjev na blogu, kjer se je pojavil tudi moj komentar. Številka vseh komentarjev krepko preseže 15, kar boste v večini spletnih nasvetov brali kot zgornjo mejo outbound linkov, kjer se še splača komentirati. Hitra razlaga tukaj. Če torej spletni guruji svetujejo, da gradite povratne povezave na spletnih straneh, ki imajo izključno pod 15 OBL (zunanjih povezav), jim preprosto pokažite ta članek. Zgornjih 100% dokazuje, da je to, vsaj kar se tiče OpenLink Profilerja, neumnost.
 • Naslednja stvar, ki nas jo nauči ta podatek, je anchor tekst. Tudi o tem se prepirajo dobesedno vsepovsod. Spremljajte recimo debato na Mozovem forumu. Moj anchor je v tej 100% pridobljeni povratni povezavi, moje ime, torej Matija Zajšek 🙂 ????? Kaj ima to ime opraviti z relevantnostjo moje nišne pohištvene domene, ne vem.
 • Šesta reč, ki mi je pri tem linku vzbudila zanimanje je datum. OpenLink Profiler je tega vragca ujel pred 30 dnevi. Komentar sem objavil točno 30 dni pred tem. Če držijo “teorije zarote”, in, če je kaj na tem Googlovem sandboxu, pa itak, ne morem uganiti ali, kdaj in če sploh, ima ta 100% povratna povezava kakšno pomembno težo za moj projekt (čeprav je ta projekt na katerega kaže povezava, resnično skočil na 3. mesto na prvi strani G-ja).

Za to kaj je pomembno v zvezi z gradnjo povratnih povezav, priporočam še ta članek in video: 20 atributov, ki vplivajo na vrednost povratne povezave.
Nice video, vam ne bo treba brati 🙂

V zvezi s kakovostjo povratnih povezav, sem v teh dneh naletel tudi na ta zapis. Govori o tem kaj se zgodi z link juicem, če damo povezavi oznako do ali no follow.

.

Screenshot 2015-11-24 at 15.43.13

.

Če sklenem in povzamem vse, do česar sem se v zvezi z gradnjo povratnih povezav, dokopal do danes, sumim (vsaj po dosedanjih izkušnjah), da ima za kakovost povratnih povezav, dokaj veliko težo user engagement (videli boste, da v videu na zgornjem linku, Rand govori tudi o tem).

Zapisano po haloško, na kakovost povratne povezave, vpliva:

 • ne to ali je povratna povezava na pravilni poziciji na strani
 • ne to ali je povezava anchor ali ne
 • ne to ali leži povratna povezava na vsebinsko sorodni temi
 • ne to ali se povratna povezava nahaja v množici drugih backlinkov
 • itd…

ampak to, kako uspešno zna povratna povezava, potegniti uporabnika, da nanjo klikne in na pristani vsebini, tudi ostane.

Lahko pa……, da se motim.

.

.