Pogovor z Jožico Ekart o spletni optimizaciji slovenskega največjega portala za varčevanje energije

Pozdravljena Jožica,

debata z vami bo sigurno zanimiva, še posebej, ker vaš portal Varčevanje-energije.si, zelo izstopa v energetski panogi :). Ne samo zato, ker nastopate v eni izmed najtežjih slovenskih spletnih panog (iz vidika SEO optimizacije), ampak tudi zato, ker se kot spletni portal “borite” s številnimi, najbolj znanimi podjetji in velikimi blagovnimi znamkami. Kako to, da ste se s portalom, podali na področje SEO optimizacije? Kaj je botrovalo k temu na začetku vaše SEO poti?

Organski zadetki predstavljajo pretežen del obiskovalcev na portalu. Skoraj v celoti bralce pritegnemo organsko, ker so le ti tako bolje targetirani. Z njimi lahko targetiramo relevantnejše iskalce rešitev, v zvezi z varčevanjem pri ogrevanju stavb in varčevanju s tehnologijami obnovljivih virov energije.

Portal je aktiven od leta 2006, prednost portala varcevanje-energije.si je gotovo v zreli domeni in izredni količini člankov, povezanih z ogrevanjem, varčevanjem energije in virov nasploh.

Prepričan sem, da ste med vašim več letnim nastopom s portalom na internetu, že večkrat naleteli na izraz SEO. Če prav razumem, ste portal gradili celo debelo desetletje brez pretirane pozornosti na spletno optimizacijo, nato ste se odločili, da se optimiziranju vašega portala, bolj podrobno posvetite. Čemu in zakaj?

Tudi, ko še nismo izvajali SEO optimizacije, smo imeli zelo dobre rezultate z organskimi zadetki. Sistematično optimizacijo spletnih strani smo uvedli predvsem zato, ker je prikaze spletnih strani prepustiti naključju in pustiti, da iskalno omrežje opravi svoje, iz podjetniškega vidika, nespametno. Uporabniška izkušnja je pomembnejša od same uvrstitve na iskalniku, SEO optimizacija pa je potrebna zato, ker želimo biti relevantni za naše uporabnike, da hitro najdejo točno to, kar iščejo.

Kako danes, po tem, ko SEO smernice na svojem portalu, upoštevate, zdi se mi, okrog 2 leti, gledate na razliko med portalom prej in zdaj….V čem je pravzaprav, za vas, dodana vrednost, tega novega SEO pristopa k vašemu spletnemu nastopu?

Dodana vrednost je visoka pozicioniranost na iskalnikih na top pozicijah – od prvega do petega mesta za nekaj sto iskalnih generičnih in dolgorepih nizov ter dosežena njihova stabilnost. Ne verjamem, da še kdo v naši panogi, v Sloveniji, sploh pa ne na področju toplotnih črpalk, ogrevanja, sončnih elektrarn, varčevanja z energijo in drugimi viri, razpolaga s podobnimi SEO rezultati. Rezultati so trajni, že več kot dve leti se top pozicije za nekaj sto, posebno generičnih iskalnih nizov, bistveno ne spreminjajo.

Jožica, ker ste zelo vpeti v spletno dogajanje v vaši panogi in vas, prepričan sem, pozna velika množica digitalnih ponudnikov, vam tukaj dam priložnost, da mojim bralcem predstavite vaš pogled na delo digitalnih ponudnikov. Večkrat ste mi povedali, da ste se srečali praktično že skoraj z vsemi…. Kako jih ocenjujete? Kako se, na koncu koncev, odločite za sodelovanje s posameznimi med njimi?

Naša pot se ni začela s portalom, temveč s tiskano revijo Varčujem z energijo, katere založniki smo že skoraj dva desetletja. Partnerje smo uspeli zadržati ravno zaradi sinergij tiskane edicije z napredno digitalno, kot je naš brezplačen energetski portal.

Ste tudi ena izmed redkih mojih strank, ki me je, pred sodelovanjem, obiskala v moji pisarni :). Načeloma se vse kar počnem in kar svetujem, trudim razložiti online in preko kamer. Vi se pri tem nista dala :). Zakaj vam je pomembno, da se s človekom, pred sodelovanjem, vidite v živo?

Tudi zato, ker ste locirani v naši bližini na Štajerskem. Drugič zato, ker me je pritegnila vsa vaša množica vseh vaših zapisov in nasvetov, glede pomena organske rasti, predvsem pa to, da je pridobivanje informacij o pomenu prisotnosti med organskimi zadetki relativno zahtevno, še bolj pa se mi je zdelo pomembno kako se primerno pripraviti in organizirati, da delo ne bo v štartu premalo premišljeno in bo vložen čas premalo izkoriščen.

Tole bo zdaj zanimivo :). Kako je z vašim delom oz. z delom z vašimi strankami v povezavi s SEO optimizacijo. Ta posel zahteva ogromno pojasnjevanja, usklajevanja, razlag,… In stranke zagotovo niso neuke kar se tiče spletne optimizacije. Kako uspete usklajevati želje in potrebe poslovnega modela vašega portala z željami in potrebami vaših kupcev?

SEO optimizacija ni tako zelo dobro poznana, kot bi pričakovali, predvsem zato, ker zahteva vsakodnevne napore, od stalnega sledenja do stalnega nadgrajevanja vsebin. Naše stranke vedo, da je koristna in dobrodošla, vendar redki vlagajo napore vsakodnevno. Ko opravljaš te SEO naloge vsak dan, rezultati ne morejo izostati. Tudi pričakovano stabilnost dosega lahko dosežeš. In ta doseg na dolgi rok ne izgine kar tako. Sploh pa, če razpolagaš z večjo količino novih relevantnih vsebin, se rezultati z odličnimi uvrstitvami poplačajo.

Če bi morali “izdati” 3 najbolj uporabne SEO nasvete, za katere ocenjujete, da najbolj prispevajo k napredku pri optimizaciji spletnih strani (oz. so najbolj prispevali pri optimizaciji vašega portala), bi to bili….

Gotovo je to nadzor nad pozicijami, uvrstitvami organskih zadetkov. Vsebine na spletu so živa stvar. Ne da moraš slediti zgolj stanju z uvrstitvami, spremljati moraš tudi posodobitve od konkurence, ki s teboj tekmuje med top tremi organskimi zadetki.

Brez, da vsebine pogosto ne osvežujemo, ni za pričakovati dobrih rezultatov.

Hoditi po SEO poti pomeni, da moraš imeti nekako v krvi, delo ti mora biti pisano na kožo, mora te pritegniti vsakodnevno. Sicer pa se globalno veliko dogaja na tem področju. Sledenje temu znanju zahteva svoj čas, implementacija pa seveda še dodatno.

Če želite več kot 90 odstotkov prometa na strani ustvariti z organskimi zadetki, kot se že nekaj let dogaja v našem primeru portala www.varcevanje-energije.si , je potrebno stalno graditi strukturo notranjih povezav in dodajati nove vsebine, vsekakor pa vztrajati tudi na off site SEO optimizaciji z gradnjo zunanjih povezav.

Zadnje vprašanje, Jožica. Kako vi gledate na prihodnost SEO branže. Kam mislite, da se bo spletna optimizacija obrnila? In posledično, kaj to pomeni za razvoj vašega spletnega portala?

SEO branža hitro pridobiva na veljavi, ker ne zadošča samo tehničnim okvirjem iskalnega omrežja za dobro pozicioniranje med relevantnimi zadetki, ki jih išče neki kupec določenega blaga ali storitve.

Neplačani zadetki so širše družbeno koristni, saj skrajšajo pot do vsebin, ki niso plačljive, torej tiste, ki nimajo nujno ogromnih proračunskih sredstev na voljo, na primer nova podjetja z novimi inovativnimi produkti se  s tem postavljajo v enakopravno pozicijo z ostalimi tekmeci in jim omogočajo prepoznavnost na krajši rok.

Hvala, Jožica za izčrpno debato.