Pogovor o spletni optimizaciji z Barbaro Arh iz trgovine kolesa-NewBike.si

Zdravo Barbara,

– midva zdaj, na področju SEO optimizacije vaše spletne trgovine Kolesa NewBike.si, sodelujeva slabo leto dni. Najprej bi te prosil, če mojim bralcem in sledilcem lepo razložiš kako to, da sta se s partnerjem Aljošo podala v vode prodaje električnih koles. Še posebej, ker je branža zelo trendovska, “gužva” na Googlu v tej panogi, pa tudi ni najmanjša. Bila sta na Nizozemskem, tam se vsi vozijo s kolesi – to vem :)….

Življenje je lepo, vedno kaj ponudi!

Maja 2020 sva se za eno leto preselila na Nizozemsko, misleč, da bova tam nadaljevala svoj ustaljeni posel… nakar je korona pokazala zobe promocijski branži in tako sva preko noči ostala skoraj brez dela… in kaj nama je preostalo – znajdiva se!

Jaz ljubim marketing, Aljoš je podjetnik. Vedela sva, da se bo izšlo in da bo treba »bika za roge prijet«, čimmanj paničarit, kar pa nama ni bilo tuje.

Barbara Arh, kolesa-newbike.si

Ker sva že ravno bila gor, na Nizozemskem, sva začela razmišljati o tem, kaj ima Nizozemska tipičnega, da bi morda pripeljala v Slovenijo: sir, rože,… oboje zanimivo, a zares naju je požgečkala ideja, da bi v Slovenijo pripeljala »nizozemska« kolesa oz. tako imenovana mestna kolesa.

In tako so se zadeve začele zlagati, ena za drugo… poslovni sestanki, kramljanja ob kavici, strategija, z niti trohice dvoma, da nama ne bi uspelo.

In, ko se zgodi prava stvar, se stvari zlagajo hitro in enostavno, za nameček ali pa morda ves vložen trud, sva dobila celo znamko PUCH – piko na i!

Ponudila se nama je enkratna življenjska priložnost, za katero sva HVALEŽNA našemu Heraldu Meere (Nizozemec), za podelitev znamke v naše roke ter vodenje Pucha generalno in hvaležna predvsem Patricku Arendsu (prav tako Nizozemcu), izjemnemu človeku in podjetniku, s katerim smo skupaj odprli trgovino v Ljubljani.

Danes, po dobrem letu zagona ideje in tudi začetku grajenja SEO zgodbe, smo v Ljubljani že ustaljeni, učimo se vsak dan sproti, testiramo, kateri marketinški kanali in vsebine delujejo, v SEO vlagamo vsakodnevno in potrpežljivo čakamo na prve večje premike na generičnih besedah. Zadovoljna sva.

In čisto vseeno mi je bilo in še vedno mi je, če je na Googlu gužva ali ne, itak sva vajena trdega dela.

– ob začetku našega sodelovanja, nisem mogel mimo tega, da ne bi opazil, da sta mega podjetna :). Kup stvari sta že počela, še počneta in vse kaže, da še bosta. Te panoge se, koliko vidim, med sabo precej razlikujejo. Kako vama uspe vse to peljati, kako to, da tako “preklapljata” med panogami v katerih delujeta?

Spremembe so za naju stalnica, zanje sva vedno odprta. Izkušenj se je v mojih dvajset, njegovih tridesetih letih, nabralo veliko, počutiva se super, uživava vsak dan sproti, v rokah imava odličen produkt, odličen tim in Puch kolesa. Vsak dan rišemo nasmehe, sebi in strankam.

– trgovina z električni kolesi in še to predvsem z mestnimi električnimi kolesi, je “kar konkurenčen” projekt. Lani sem bil povabljen na otvoritev vaše trgovine v Ljubljani. In videl, da tak pristop zahteva kar dela. Pa tudi finančnega vložka. Kot “malemu SEO-tu iz osrčja Haloz“, so zame, vajini vložki, v vajine posle, totalno nepredstavljivi. Od kod pogum za to? Če bi moral jaz 500€ vložiti v nekaj, bi verjetno “zakompliciral” tako, da na koncu ne bi vložil nič 🙂 Vidva delata na milijon obratih v primerjavi z mano 🙂

Bi rekla, da tudi ti delaš na milijon obratih, le da na svojem področju :).

Tveganje obstaja, odločitve in odgovornosti prevzemava zavestno in z veliko veselja v srcu. Te dni, ko nastaja tole besedilo, se nahajamo na čudovitem Krasu, 20 km stran od Italije, kjer že tretji dan zapored, na podlagi ogromno sestankov v zadnjih treh mesecih, kujemo strategijo, kako prodreti na italijanski trg.

Komunikacija, številke gor, številke dol, odnosi, preverjanje različnih scenarijev itd… še enkrat in še enkrat in še enkrat… večji, kot so izzivi, večji so vložki, tako osebni kot finančni.

Nama je to zelo domače in normalno. Ena, od največjih potrditev, so zagotovo kakovostni ljudje, ki priskočijo k projektu, to mi da največji zagon.

– daj zaupaj, prosim, mojim bralcem, malo zgodbico koles Puch. Tu se skriva vajin diamant. Imam prav? V čem je “fora” tega Pucha? Mene sta tekom naših pogovorov, že zdavnaj “prepričala”, da vajina zgodba “pije vodo” – dajta, koliko seveda smeta, moji publiki razložiti zakaj Puch in kaj pomeni Puch v vajinem poslu…

Najina zgodba živi že 160 let, midva imava le priliko in veliko čast, da jo predstavljava in poneseva v današnji in prihodnji čas.

Nosilec znamke Puch, je Slovenec, g. Janez Puh, izumitelj, tovarnar, vizionar, katerega 160-to obletnico rojstva praznujemo ravno letos. On je pravzaprav izumil žensko kolo, torej kolo z ženskim okvirjem, ki ga danes vse bolj pogosto imenujemo tudi uni okvir. Puch kolesa so, kot praviš, najin diamant, privilegij. Noro energijo mi da to, da nam Puchovi kupci povedo, da na kolesarjenje, odkar se vozijo s Puchom, gledajo popolnoma drugače. Škoda besed, te vabim na testno vožnjo, prav tako tvoje bralce :).

– kako gledata na prvo leto vajinega dela? O rezultatih smo rekli že marsikakšno na sestankih in vem, da sta s trenutnim, za prvo leto, zadovoljna. A vem tudi, da so vajine ambicije, še mega višje.

Prvo leto bomo zaokrožili letos decembra, že danes pa lahko povem, da smo vsa pričakovanja presegli, v vseh pogledih: tim, prodajalna, presežki zadovoljstva strank, uspeli bomo pokriti vložek, vse to zaradi odlično zastavljene strategije, ki ji popolnoma zaupamo in sledimo ter vložkov vseh sodelujočih.

Če se ta trenutek skoncentriram recimo na SEO, bi se zahvalila naši Majdi, ki z longtaili, praktično z vsemi svojimi on-site SEO članki rangira med 1-3 vsak teden, kar je res izjemen rezultat.

Na drugi strani imamo Klemna, ki maksimalno doprinaša izjemen input na Google add-sih. Na teh dveh področjih so rezultati že precej merljivi, tako da gre obema velika HVALA!

– kako vidita SEO v vajini zgodbi? Še posebej, ker sta “marketingaša”, ki zelo dobro razumeta pomen različnih trženjskih, spletnih kanalov. Kakšna je primerjava SEO kanala z drugimi. Iz vidika vložka, izplena, dela, rezultatov, zahtevnosti panoge, dosegljivosti oz. sposobnosti kadra,…

Za naju oba je SEO popolnoma nov izziv, Aljoš je bolj v vlogi, da spremlja rezultate, jaz pa vodim vsakodnevna opravila, povezana s tem.

Priznam, internet mi nikoli ni bil všeč in, ko sva sprejela odločitev o kolesarski trgovini, sem vedela, da je čas, da strem tudi ta oreh.

Predvsem zaradi tebe, dragi Matija, mi je vse skupaj milijonkrat lažje, počutim se kot, da imam super skiperja na športni jadrnici, ki prečka ocean. HVALA TI!

Rezultatov na najtežjih generičnih ključnih besedah še ni, ko bodo, bo to največja nagrada, večja od vseh besed in pohval. Vložek ni ne majhen ne velik, nekakšen “must-have”. Od vseh uporabnikov na naši spletni strani, je danes 50 % takšnih, ki so do nas prišli preko organskih zadetkov, kar nas razveseljuje.

Čuti se prisotnost SEO-ta in to vsak dan bolj in bolj. Zelo sem ponosna tudi na našega Aleksandra, ki kar piše in piše, kot, da je pred njim še cela neskončnost besed.

Panoga je zahtevna, s kadrom sem več kot zadovoljna, z veseljem sprejmemo v našo sredino še koga, ki ga SEO veseli. Dober kader se vedno najde, je pravzaprav le zrcalo nas samih.

– vajina ambicija so tudi tuji trgi. Koliko pač lahko, povejta prosim, kam gredo mestna kolesa NewBike. Ko vaju poslušam, imam občutek, da se bo potovalo po “celem” svetu 🙂

Malo sem že omenila prej, vrata odpiramo v Italiji in še na Hrvaškem, občutki so pravi, predvsem zato, ker imamo v Sloveniji že nekaj dobre prakse.

Marketinga sicer ne moreš v tujino prestaviti s tipko copy-paste, za to potrebuješ lokalne ljudi, ki čutijo kulturo v svoji državi, poznajo potrebe in navade tamkajšnjih ljudi, itd.

V Italiji bomo sodelovali s Slovenci v zamejstvu, saj so praktično tako Slovenci kot Italijani, to pa nam prinaša možnost učinkovite komunikacije in potrebnega usklajevanja.

Sicer pa je Puch prisoten tudi na Nizozemskem, v Nemčiji in v Avstriji. V marketingu imamo veliko priložnost, da delujemo tako lokalno kot globalno in to me res veseli. Življenje je lepo, naj bo lepo za vse!

Hvala, Barbara, za super debato. Kot vedno :).