Pogovor o spletni optimizaciji in digitalnem marketingu z Renatom Brunškom iz RehaMedical.si

Začniva najin intervju najprej s predstavitvijo vašega posla. Rehamedical.si se ukvarjate z vsem mogočim na področju zdravja. Koliko časa ste že na sceni, kako dolgo nastopate na spletu, kako vas stranke najdejo v večini primerov, danes?

rehamedical.si

Reha Medical je medicinski center za razvojno nevrorehabilitacijo in spec.fizioterapijo. V sklopu pediatrične nevrorehabilitacije smo prvi center za senzorno integracijo, refleksno integracijo in razvojno nevrološko obravnavo – nevrofizioterapijo v Sloveniji.

Drugo vejo, katero prav tako oblikujemo interdisciplinarno povezani referenčni zdravstveni strokovnjaki, pa odlikuje specialistična fizioterapija za odraslo populacijo, predvsem za obravnavo mišično skeletnih motenj, težav v hrbtenici in simptomov sindroma fibromialgije.

Posebnost, s katero se lahko prav tako pohvalimo na področju obravnave specifične skupine odraslih je tudi uro-ginekološka in porodniška rehabilitacija. Formirali smo ambulanto za konservativno zdravljenje urinske inkontinence ter specialne obravnave nosečnic in porodnic.

Naša prednost se skriva v naših strokovnih sodelavcih, saj smo med zelo redkimi, ki imamo določena posebna spec. znanja, ki omogočajo doseganje najvišje kakovosti naših storitev. Omenjena fizioterapevtska znanja so del skoraj dvajsetletnega pridobivanja dodatnih specialnih znanj v Sloveniji in tujini, preko izobraževanj in strokovnih usposabljanj. Poleg omenjene strokovnosti naše strokovnjake odlikujejo tudi nazivi raziskovalcev in predavateljev na Zdravstveni fakulteti, kjer svoje znanje predajajo dalje tudi mlajšim generacijam študentov fizioterapije tako na dodiplomskem, kot na podiplomskem študiju.

Potrditev našemu delu daje zagotovo strokovna podpora našega zdravnika pediatra, specialista otroške nevrologije, kakor tudi podpora številnih zdravnikov specialistov, s katerimi sodelujemo skozi naše delovanje že vrsto let.

Ker smo se v času delovanja že trikrat preselili, zaradi prostorskih omejitev ob našem širjenju Centra, smo za paciente najpogosteje in najlažje dosegljivi preko spleta. Prav tako splet in njegova zmogljivost omogoča posameznikom, ki so zelo oddaljeni od našega Centra, da nas lahko spoznajo in obiščejo. Imamo namreč ogromno otrok, tudi odraslih, ki k nam prihajajo iz zelo oddaljenih regij Slovenije, kakor tudi iz tujine (Hrvaška), četudi lahko obravnave potekajo enkrat ali večkrat tedensko.

Med mojimi poslovnimi partnerji, si, Renato, eden zelo redkih, ki je v času najinega sodelovanja in SEO mentoriranja zapustil varno službo v javnem sektorju, v bolnici.. če prav razumem. Kako to, da si se odločil za ta korak, kaj je bilo potrebno, da sprejmeš ta korak in seveda, ali ti je, odkar nastopaš z RehaMedical.si, samostojno, kdaj kaj žal? 🙂

Res je. Več kot 15 let sem bil zaposlen v javnem zavodu, v bolnišnici. Kot veliko ljudi navaja – v varni službi. A sem v vsem tem času velikokrat spremljal in opazoval svojo zelo ambiciozno ženo graditi cilj, ki si ga je zastavila (t.j. postaviti omenjeni Center). Nemalokrat se je najina pot združila in sem vedno pogosteje vključeval tudi svoje znanje in izkušnje z delom z otroki, saj sva si bolj ali manj ob rojstvu najinih otrok zapisala enako poslanstvo. V vsej tej zgodbi nastajanja se je kmalu opazila pomanjkljivost, da v naši strokovni ekipi sprva nismo imeli strokovnjaka na področju informatike. Pričeli smo sodelovati z zunanjimi kolegi informatiki, med katerimi je bil tudi moj prijatelj Nejc. Osebno me je izjemno navdušil nad tovrstnim področjem, zato sem se podal na novo pot in svoje znanje nadgradil s študijem informatike.

renato brunsek

V sklopu diplomskega dela sem zajel področje intraneta in raziskoval možnosti za nadgradnjo optimizacije informacijskega poslovanja našega Centra. Tako sva z Nejcem pozornost usmerila tudi v SEO spletno optimizacijo, ki je tako postala moj nadaljnji projekt.

Na priporočilo prijatelja sem se odločil za pridobivanje znanja ob tvojem mentorstvu. Ker sem kmalu ugotovil, da omenjeno usposabljanje, kakor tudi potrebe po delu v Centru, terjajo polno prisotnost človeka in ogromno časa, sem enostavno spoznal, da je nemogoče, da omenjeno vršim ob svoji službi, ob tem pa svoj čas posvetim še družini.

Tako je nastopila odločitev, da svojo karierno pot nadaljujem v Reha Centru, skupaj z ženo, in zapustim t.i.varno službo v bolnišnici.

Na področju spletne optimizacije je vajino podjetje (z ženo, če prav razumem) celo podaljšalo naše polletno sodelovanje še za naslednjega pol leta. Odkrito, prosim, zaupaj mojim bralcem, zakaj. So bile odpredavane tematike razlagane prepočasi, imaš kdaj vtis, da “zavlačujem” z razlago, zato, da bi te namerno peljal proti podaljšanju sodelovanja. Ta del, Renato, je zato, da me okritiziraš (nič ne bom brisal :)).

Tudi to drži. Največja težava je bila, kot sem navedel, predvsem časovna stiska, saj ima tudi zame dan omejeno število ur.

Osebno sem hodil v službo, delal na novi spletni strani Rehamedical.si, ob tem se želel posvečati še svoji družini, hkrati pa si prizadeval opraviti še naloge, ki si mi jih zadal preko mentoriranja.

Spoznal sem, da enostavno omenjeno ni izvedljivo in sem veliko vsebine sproti »izgubljal«, na koncu bolj ali manj težil samo še k izvedbi naloge, kar je izgubilo bistvo in nit udeležbe takšnega usposabljanja.

Menim, da sem s tem razlogom veliko vsebine slabše akceptiral, uporabil, predvsem pa veliko sproti pozabil, kar mi je oteževalo uspešno pridobivanje novih spoznanj.

S tem razlogom sva se z ženo odločila za korak, da se zaposlim v Centru predvsem na področju informatike in končno optimalno ter bolj usmerjeno nadaljujem usposabljanje ob tvojem mentorstvu, katerega lahko kot sodelovanje opredelim kot zelo pozitivno.

Namreč, veliko vrednost meni osebno podaja, da imam možnost povprašati za mnenje ali usmeritev tudi izven ure srečanja, saj lahko le to velikokrat omogoči uspešno izvedbo začrtane aktivnosti. Cenim pa tudi zelo sproščen odnos in tvojo strokovnost ter produktivno kritičnost, ki se izraža pri podrobnem raziskovanju individualnega problema, ki se vedno zaključi v produktivnem iskanju optimalnih rešitev.

Zame, kot uporabnika tvojih storitev (mentorstva), to pomeni, da je vsakdo individum zase in nismo vsi tretirani enakih naučenih »definicij«.

Kako si zadovoljen s svojim napredkom pri SEO optimizaciji Rehamedical.si?

Hmm…zadovoljstvo bi trenutno zelo težko ocenil, saj je velikokrat zelo barvito. Po naravi sem precej pesimističen, zato velikokrat potrebujem dobro mero motivacije, v mojem primeru vidnih napredkov in uspehov, ki so rezultat mojega dela na področju SEO optimizacije.

Sam imam sicer vpogled v tvoje rezultate, a ti zaupaj kar pač lahko… Kje vidiš največje rezerve… oz., še bolje, kje so največji izzivi za Rehamedical.si na področju SEO?

Kot veš tudi sam Matija, mi še vedno veliko oviro predstavlja ravno glavni del SEO-ta in to je pisanje člankov, ker morajo biti v našem primeru resnično strokovni in medicinsko neoporečni, kar pa žal ni moje področje.

S tem razlogom jih težko pripravljam sam in potrebujem za to pomoč žene, ki je strokovnjakinja svojega področja. In izkazalo se je, da je to moje ozko grlo, na katerega je težko vplivati, saj tudi žena deluje na več področjih hkrati in je časovno resnično zelo omejena.

Kaj ti povzroča največ težav in kje se ne premakneš…?

Tukaj lahko odkrito povem, da nisem pričakoval, da SEO optimizacija bazira tako močno, v največjem delu, prav na objavi prispevkov, ki so zagotovo moj najšibkejši člen. Zato je omenjeno sigurno največji izziv, s katerim se bom spopadal tudi v prihodnje.

Kako računaš, da se bo tvoj posel, na splošno na internetu, ne samo med organskimi prikazi na Googlu, razvijal naprej… Imaš namen ali pa mogoče celo že deluješ kaj med plačljivimi spletnimi kampanjami (npr., Google Ads, Facebook, Instagram,…).

Ja, računam zagotovo na uspeh predvsem z željo in s ciljem, da bomo širše vidni in še bolje prepoznani na Slovenskem območju, kot smo bili do sedaj.

Naša želja namreč je, da naše poslanstvo doseže čim več ljudi, katerim lahko s svojimi storitvami resnično pomagamo. Tu smo usmerjeni predvsem na otroke, še posebej na ranljivo skupino, katerim njihovo stanje pogojuje nujno potrebno pomoč pri razvoju za doseganje kolikor je moč optimalnega otroštva.

Namreč, že vrsto let si močno prizadevamo pridobivati donacijska sredstva, v katera vlagamo tudi sami, ravno v namen, da so lahko terapije dostopne prav vsakemu otroku, ki jih zelo potrebuje. Resnično smo hvaležni, da so naše delo in dobrodelnost prepoznale številne humanitarne organizacije in društva, saj verjamem, da lahko velikokrat tako skupaj premaknemo marsikatero mejo. Občutek v srcu je neprecenljiv.

Za naprej…Trenutno ne delujem in tudi nimam namena delovati s plačljivimi spletnimi kampanjami, saj sem pristaš tega, da se mora trud na dolgi rok vsekakor poplačati na način doseganja zastavljenih ciljev. Želimo ostati resnično na strokovni ravni, zato verjamemo, da lahko t.i. plačljiva enkratna reklama velikokrat doseže prav nasprotno. Naj naša strokovnost govori dovolj glasno in to moč doseči ravno z načinom, ki ga omogoča SEO optimizacija.

Zadnje vprašanje… kak bi bil tvoj iskreni nasvet nekomu, ki šele danes začenja s svojim spletnim nastopom in prodajo preko Googla in SEO optimizacije? Glede na to, da je spletna optimizacija lahko tudi trnova in predvsem dolga pot, me zanima, ali bi komu raje svetoval, da najprej skoči na Google Ads? Kako gledaš ti na to?

Kot sem omenil že zgoraj – v odvisnosti od dejavnosti, ki jo človek opravlja.

Včasih verjamem, da se lahko marsikomu obrestuje vložek v promoviranje preko plačljivih oglasov. Še posebej, če človek ni vešč na področju informacijskih spletnih tehnologij, ali za to nima časa. A, kot sem navedel, osebno nisem pristaš plačljivega oglaševanja, saj je vložek izjemno velik in kratkotrajen. Če bi izhajal iz svojega načina delovanja ob iskanju določene storitve preko spleta, je zanimivo, da vedno preskočim prva mesta, ki so sponzorirana kot oglas.