Pogovor o spletnem marketingu z Urško in Gregorjem iz poligona Paintball-Ljubljana.si

Pozdrav Urška in Gregor, z vajino spletno stranjo www.Paintball-Ljubljana.si sodelujemo na področju spletnega marketinga in SEO optimizacije strani, zdaj že res lep čas. Preden postavim nekaj bolj “provokativnih” in poglobljenih vprašanj (kjer vaju bom prosil za odkrite, temeljite odgovore), povejta najprej prosim mojim spremljevalcem, kako smo se našli… Pravzaprav, kje sta me, v poplavi ogromno ponudnikov za izvajanje digitalije in marketinga na internetu, našla in zakaj sta se odločila za sodelovanje. Če povesta tudi kakšno “kruto” in zaupata kak pomislek, ki sta ga imela pred sklenitvijo sodelovanja, nič bat, nič ne brišem…. Kar gasa z vsem vajinimi razmišljanjem…


Pozdrav tudi z najine strani, Matija.

Našla sva te med raziskovanjem možnosti backlinkanja na našo internetno stran. Zakaj sva zašla v te vode? Ker je Grega slučajno opazil, da se je konkurenca začela približevati in ugotovil, da je to posledica rednega backlinkanja njihove strani. Pred tem se nisva čisto nič ukvarjala s tem, saj sva mislila, da je uvrstitev na Google odvisna predvsem od tega, kako je stran optimizirana. Pojma nisva imela, kakšna kompleknost in zahtevnost se dejansko skriva za pojmom SEO optimizacija, dokler nismo začeli z našimi sestankovanji.

Pisala sva tebi in še nekaj ostalim oglaševalskim agencijam, a se nama je zdela tvoja ponudba najboljša. Seveda nama je po pregledu parih tvojih člankov, po uvrstitvi tvojih strani in po telefonskem klicu postalo jasno, da moraš biti eden izmed boljših na tem področju.

urska gregor paintball ljubljana.si
Urška in Gregor iz poligona Paintball-Ljubljana.si

Glede na to, da sodelujemo že toliko časa, se mi zdi, da bi Gregor moral vedeti kaj bo moje prvo, “hudomušno” vprašanje 🙂 Gregor (in Urška), vidva definitivno več gledata, opazujeta in upoštevata SEO metrike (predvsem stopnjo zaupanja Googla v posamezne spletne strani) kot jaz in od vsega začetka sodelovanja se mi zdi, da vama je to pomemben pokazatelj rasti vajine spletne strani Paintball-Ljubljana.si. Temu ne nasprotujem, čeprav, kot rečeno, imam svoj pogled, pa vseeno…. Kako močno vaju “jezi”, ko se na tej točki, oboji vemo, ne “ujemamo” popolnoma? 🙂 


Kot veš, sva do sedaj zmeraj tudi tebe vprašala za mnenje glede mnogih stvari, ena izmed teh so seveda SEO metrike. Koga, če ne tebe. Ne moreva reči, da jim tudi midva zaupava 100%, je pa res, da jih spremljava že od začetka našega sodelovanja. To je bilo najino prvo “orodje”, ki nama je pokazalo stanje glede na konkurenco. Skladno z našim pridnim delom so se začele spreminjati tudi številke na metrikah. Če ne drugo, človek dobi motivacijo in neko številko pred sebe. Saj veš, ljudje smo vizualna bitja in skoraj vsak rad vidi napredek.

Naju pa čisto nič ne moti, da se na tej točki ne strinjamo. Ceniva to, da nama poveš iskreno, saj si ti tisti, ki se s tem srečuješ skoraj vsakodnevno in imaš več izkušenj. V vsakem primeru pa je na koncu najina želja, da postaneva še boljša, da še bolj optimizirava najino spletno stran (ne samo da je optimizirana, da je tudi pregledna, všečna, jasna itd.) ter seveda plezati čim višje po lestvici na Goglu. Glede tega se pa strinjamo.

Prepričan sem, da sta tudi drugo vprašanje pričakovala. Vajina spletna stran Paintball-Ljubljana.si je ena redkih, ki se je zelo temeljito (branding, SEO,…), vsaj v mojih očeh, lotila tudi SEO optimizacije YouTube vsebin. Zakaj sta se zato odločila, koliko dela to vzame zraven izvajanja osnovnih SEO aktivnosti in tudi ali dosegata z YouTubom želene rezultate in cilje?

Veš kako sva zaznala, da so tudi you tube posnetki vredni poskusa? Da pridejo stranke in rečejo: “ej, ti si pa tisti iz you tuba, ane”? Dejansko sva direktno od strank dobila feedback, da se youtube “investicija” očitno splača.

Kot že prej omenjeno, ljudje smo vizualna bitja, zato misiva, da youtube posnetki niso za brand ravno nujni, so pa absolutno dodana vrednost. Ker pri nas ponujamo kar nekaj aktivnosti, je seveda najbolj optimalno, da stranke dobijo stik z nami, da vidijo poligon, opremo, potek igre in sceno. V tem kontekstu seveda ne smeva pozabiti omeniti, da je za to potrebno vložiti kar veliko časa in energije.

Končni izdelek – na primer video, ki traja 15 sek, je v potreboval vsaj 4 ure snemanja, 2 uri pred in po- priprav (oprema, obleke, kader, postavitev, osvetlitev), ter nekaj ur za montažo. Prednost je to, da posnetki ostanejo (skoraj) za zmeraj, seveda sva jih vključila tudi na našo spletno stran. Suma sumarum – You tube posnetki se splačajo, saj lahko pripomorejo k prepoznavnosti. Vendar pa morajo seveda posnetki biti izdelani kvalitetno in privlačno, glede na današnjo poplavo vide-jev.

V paleti teh, ki vas redno mentoriram in s katerimi sodelujem, ne morem niti mimo tega, da sta ena redkih, ki pogumno ciljata na, skoraj bi rekel, izključno prve pozicije na Googlu. Kar zelo pozdravljam. Kljub temu, da sta na nekaterih ključnih besedah v boju z blagovnimi znamkami, ki si res lahko privoščijo nekajkrat višje marketinške proračune za branding, oglaševanje in SEO optimizacijo, me zanima kako to, da nekaterih ključnih besed ne “predata” ta velikim 🙂 in, da kljub temu vztrajata v borbi z njimi? Kakšen je vajin nasvet za moje spremljevalce, ki imajo podobne izzive na Googlu: to je borbo z velikimi blagovnimi znamkami, ki imajo bistveno večje budžete za marketinške aktivnosti….?

V bistvu pri nas ponujamo aktivnosti, ki so zelo specifične – in smo v večini primerih uvrščeni na Googlovi prvi strani ali na vrhu. Na drugi strani pa ponujamo tudi aktivnosti, kjer je konkurenca veliko močnejša. Tukaj je potrebno vložiti več truda, vsekakor pa se ne moreva izogniti temu, da se ne bi dajala z velikani oz drugo konkurenco. Je pa res, da najina spletna stran obstaja že kar nekaj let, tako da imava tukaj vsaj neko prednost.

Definitivno misliva, da naju konkurenca dela še boljše – na tej točki bi lahko morda dodala, da ne gre samo za prvo mesto na Googlu, ampak predvsem za pristop in način dela. Seveda si ne moreva privoščiti vlagati velikih zneskov za digitalni marketing, kot si to lahko privoščijo velike firme, zato delava po svojih zmožnostih in dopuščenem času.

Kar nama je res všeč pri delu s teboj je to, da se skupaj posvetimo specifikam ter ”sezonskim” in ostalim težavam, kjer skupaj zmeraj najdemo neko pot in rešitev.
Nasvet: ko ni sezona in konkurenca spi, je dober čas da se jim prikradete za hrbet – seveda mislim na ključne besede 🙂

V vajini branži, na podobnih (če ne celo istih) ključnih besedah, mi pravita, se dostikrat pojavljajo tudi vajini poslovni partnerji in dobavitelji…. Kak imata odnos do spopada na Googlu z njimi? A te ključne besede samo prepuščata drugim, a sta kaj taktična pri tem? Kako gre v odnosu do drugih, predvsem teh, ki niso direktni vajini konkurenti, vajino razmišljanje?

Ja, res je. Ko pride do te točke, ne gledava na poslovne partnerje kot konkurenco, tako da si drug drugemu ne skačemo v zelje. Tekmujemo pa, kdor bo zasedel prvo mesto na splošnih KW (na pošten način), na primer da ne dajeva oglasov na ključne besede s specifično lokacijo poslovnih partnerjev.

Paintball-Ljubljana.si je, sodeč po vseh naših (prestavljenih :)) terminih in mentoriranjih očltno zelo dobro obiskan poligon za paintball v Sloveniji. Kakšne so vajine ambicije za naprej? Bomo kak vajin poligon za paintball videli še kje drugje v Sloveniji, recimo, za nas, Štajerce, na Ptuju :)?

Ufff, ambicij, potencialov, planov je toliko, da jih še sama nimava časa spisati in splanirati. Ko pa pride do izvedbe, zaenkrat ostajava samo v Ljubljani. Trenutno je še vedno kar precej dela na našem poligonu, saj se vsako leto trudimo dodati kaj novega. Drugače pa najprej hiška in kak naraščaj, potem pa naprej. Seveda pa je eden izmed ciljev narediti paintball poligon na Ptuju, kjer smo našo pot tudi začeli. Tam je poligon precej drugačen od našega na Ljubljanskem barju, zato bi to bila spet dodana vrednost in drugačna izkušnja.

Kateri so glavni izzivi pri vodenju digitalnega marketinga za Paintball-Ljubljana. Z večino ciljajočih ključnih besed sta pri samem vrhu Googla. A gre na tej točki, “samo še” za vzdrževanje obstoječega ali je treba brcati naprej? Glede na to, da sta ekstra mlada, se mi zdi “malo hitro” za “upokojitev” :)?

Ko bi tukaj bil “le” marketing. Pa je zraven še vodenje skupin, vzdrževanje opreme in dveh poligonov, saj izvajamo aktivnosti na dveh lokacijah in okolice (cca 5000 m2), delo na spletni strani, delo s strankami, maili, dobava opreme in materiala, promocijski material, usposabljanje dodatne delovne sile itd.

Potrebna je disciplina in vztrajnost, česar pa nama ne manjka, ko pride do najinega dela. Oba sva pustila svoje redne službe, da lahko delava skupaj, zato je še toliko lažje, saj drug drugemu ves čas krijeva hrbet. Ker čutiva, da je to najino poslanstvo, ki bo ostalo najino do konca, seveda brcava naprej. Pridejo obdobja, ko imamo sezono na vhuncu, zato manj časa posvetiva digitalnemu marketingu. Ko je čas izven sezone, pa se lahko temu bolj posvetiva, posnameva kak video in posodobiva slike in poligon. Dela nikoli ne zmanjka, volje pa tudi ne.


Kar se tiče SEO optimizacije, je med sezono običajno čas za vzdrževanje pridobljenega, saj ni časa za kaj več. Ko pa ni sezone, pa skušamo strani dvigovati. Tukaj je res potrebna uravnoteženost in premišljenost, saj je pri toliko ključnih besedah težko dvigovati in vzdrževati hkrati. Tukaj prides spet ti vmes s svojimi “magic triki”.

Če bi morala mojih sledilcem “izdati” 2 ali 3 konkretne  in uporabne napotke zato, da svoj spletno marketinški nastop pripeljejo do najmanj te točke, kot sta vidva pripeljala svoj paintball, bi te bile….

  • imej rad to kar počneš in zaupaj v to, tudi če drugi ne verjamejo
  • najami Matijo, da ti odpre svet SEO optimizacije in digitalnega marketinga 🙂
  • konkurenco vedno gledaj kot nekaj pozitivnega, ker ti konkurenca ne bo pustila da zaspiš

Hvala Urška in Gregor, hvala za debato…

Hvala Matija tudi tebi za debato