Pogovor o spletnem marketingu z Matejem Veliščkom iz Makabo d.o.o.

Matej, midva sva na SEO področju z vašo Makaboshop sodelovala že lep čas nazaj. Sklepam, da zdaj na spletni strani samostojno izvajate SEO optimizacijo 🙂 Kako ste zadovoljni s svojim napredkom. Kje so največji izzivi?

Najprej hvala, ker ste me povabili na pogovor.

V podjetju Makabo d.o.o. je bila SEO optimizacija smatrana kot pomoč pri boljšemu pozicioniranju nove spletne slaščičarske trgovine na slovenski trg.

V tej panogi je namreč v Sloveniji dejavnih kar nekaj podjetij, ki prodajajo podobne, včasih pa tudi popolnoma enake izdelke v spletnih in/ali fizičnih trgovinah.

Odprtje same spletne trgovine zato samo po sebi še ne pomeni zagotovila za uspeh, ampak, če lahko tako rečem, predstavlja le prijavnico na maraton.

Na maratonu pa je veliko tekačev.

Ravno zato lahko po dobrem letu delovanja, kolikor časa je trgovina za slaščičarje Makaboshop prisotna na spletu, napišem, da sem pravzaprav na začetku – na začetku prave poti :).

Izzivov pravzaprav nikoli ne zmanjka. Če se je optimizacija spletne strani na začetku zdela najtrši oreh, lahko rečem, da se zdaj veliko bolj približujemo kupcu oziroma gremo niže v prodajni lijak. Seveda počasi, zmerno … hitro se namreč kaj izpusti ali pozabi:)

Na LinkedIn-u sem opazil, da ste se, po najinem sodelovanju, pozicionirali kot SEO entuzijast :). Sklepam pravilno, da ponujate svoja SEO znanja drugim? Mi zaupate kako ste kaj uspešni pri tem? In kako kaj gre ta “posel”? Glede na to, da tudi sam ponujam SEO znanja, me prav zanima s katerimi izzivi se pri tem najpogosteje srečujete…

Haha, naj dodam, da sem vmes že zamenjal svoj opis. Sam sem „mala riba“, vi pa ste, čeprav se to čudno sliši, pravi „SEO kung-fu mojster“. Sam nisem dovolj potrpežljiv za učenje drugih ali pa mentoriranje. Tu pa tam poskrbim tudi za očetovo stran, kjer so predstavljeni njegovi leseni izdelki – Lajsta.si, to pa je tudi to.

Je pa res, da, če sam potrebujem informacijo o neki stvari, na področju, katerega jaz ne obvladam, nekomu pa je takšno okolje domače, rade volje „vrnem“ uslugo. Če pa se izkaže, da je ta oseba zainteresirana za globlje poznavanje SEO-ta, ga brez pomisleka usmerim na edini relevantni naslov – SEO-PRAKTIK! Zakaj pa ne?

Sam se želim čimveč naučiti o veliko širši panogi, to je o spletnem oziroma digitalnem marketingu, ker me to zares veseli. Optimizacija spletnih strani je le del vsega tega.

Hkrati mi je najbolj všeč „vračanje skupnosti“, kot temu sami rečete! Ta princip številni uporabljajo za novodoben pristop in to je njihova glavna diferenciacija od konkurence, hkrati pa odličen način za „on-boarding“. Narejena pravilno nudi odlično izkušnjo za vse vpletene!

Kar poskušam narediti je, da združujem poznavanje gostinskega sektorja, copywritinga in digitalnega marketinga. Kar pa je z osvojenimi SEO znanji pravzaprav šele zares dobilo svoj smisel 🙂 Je pa res, da so kratkoročni vplivi tega pogosto težko merljivi, in, če sploh, monetizirani. Poznajo pa se v številnih novo zgrajenih prijateljstvih, širšem spektru kreiranih vsebin in boljšemu podajanju konkretnih odgovorov za naše stranke.

Grajenje osebnega LinkedIn profila z osvojenimi znanji pa se mi vsekakor zdi smiselno in konstruktivno. Mogoče pa le kdo prepozna potencial za morebitno (sladoledno ali SEO) sodelovanje v prihodnje, kdo ve 🙂

Grafično prenovo vaše Makabo strani, če se ne motim, izvaja agencija NoviSplet. Če mi lahko zaupate kako sploh poteka prenova vaše strani, po tem, ko najbrž do prenovitelja imate že sami nekatere SEO zahteve :). Ponavadi agencije same predlagajo postavitev spletnih strani. Kako pa je v vašem primeru – zdaj, ko veste kaj je treba na spletni strani upoštevati iz vidika SEO…

Spletna slaščičarska trgovina Makaboshop.si se je „kuhala“ med junijem 2020 in februarjem 2021, ko smo jo zagnali; ideja za njo pa sega tja v 2019, če ne še prej.

V teh nekaj mesecih se je dogajalo veliko stvari. Sestanki, izbor artiklov, karantena, kategorizacija prodajnega asortimana, luščenje podvojenih izdelkov, Zoom-i, pridobivanje in prevajanje specifikacij, optimiziranje slik, videov, integracija ERPja s CMSjem, testiranje….

Vaš tečaj spletne optimizacije sem „ujel“ ob pravem trenutku. Mentorirali ste me še na stari, predstavitveni strani, praktično že med načrtovanjem nove, nato pa sem postopke vpeljal na novo spletno trgovino. Do tedaj sem poznal WordPress in Google spletna mesta, o HTML-ju sem prebiral na internetu, večina stvari je bila popolnoma novih…

Makaboshop predstavlja nekakšen hibrid med našimi željami in ponudbo agencije. Tudi, če je spletna trgovina z izdelki malenkost drugačna kot spletna stran za storitve, menim, da velja enako za obe. Če v fazi postavljanja spletne strani/trgovine poznaš SEO osnove in njihovo funkcijo, lahko od začetka h projektu pristopiš strateško in si pustiš dovolj manevrskega prostora za morebitne kasnejše nadgradnje ali spremembe.

Četudi je spletno stran postavila agencija, še vedno velja rek: „Content is the king!“ Konec koncev je vsebina tista, ki rangira.

Vseeno pa morajo biti tudi pri spletni trgovini določeni procesi prilagojeni specifičnemu uporabniku. Drugi zanimiv rek “Assumptions are the mother of all f*** ups!” je držal tudi v mojem primeru. Ravno zato je spletna trgovina do zdaj že prestala nekaj dodatnih izboljšav, določene dele smo oklestili, nekatere dodali – cilj vsega pa je seveda boljši CRO, več konverzij, prodaj.

Ali je Makaboshop prisotna tudi na drugih spletnih kanalih? Če da, na katerih in kako uspešno. Še posebej v primerjavi s spletno optimizacijo…

Podjetje Makabo je trenutno prisotno samo na Facebook-u. Tam je FB stran Makabo aktivna od leta 2018 in imamo že lepo število sledilcev. Lahko tudi rečem, da dokaj redno objavljamo in smo ustvarili vez z njimi, tudi povpraševanja se že pojavljajo v inbox.

Ampak, kot rečeno, tudi tu delujemo le z objavami, brez FB Trgovine, oglasov ipd… Promet vozimo na spletko.

Na LinkedInu povezave na uporabne članke dodajam na osebnem profilu, saj se mi zdi osebni pristop za ta kanal trenutno najboljša opcija.

Cilj na socialnih omrežjih je bolj dvigniti raven prepoznavnosti branda, ustvariti »buzz«, ne toliko prodaje. Organski obisk spletne trgovine medtem raste, kontakti prihajajo tudi iz lokalnih iskanj, v pripravi imam obris za morebitni email marketing… Tu je trenutno moj fokus in mislim, da je smer prava!

Greva še malo na vašo SEO kariero….. Večina nas, ki delamo v SEO, zelo dobro vemo, da je časovni plus energijski vložek napram finančnemu v SEO, zelo velik. V ppc svetu je finančni vložek lahko tudi velik, a je izplen hitrejši…. Vas je kdaj zamikalo, da greste bolj intenzivno na ppc? 

Ja, na začetku so se oglasi Google AdWords (Google Ads-i) zdeli kot obetavna priložnost za posel izven sezone, npr. pozimi. Vendar se na koncu nisem odločil za to. Najbrž zaradi tega, ker nisem znal oceniti kaj bi bilo bolje: targetirati npr. ključne besede kava v zrnju z X mesečnimi iskanji ali pa npr. silikonski modelčki z Y iskanji na mesec? Kateri ljudje kupujejo kavo pozimi? Ali se silikonski kalupi prodajajo bolje za božič ali za valentinovo?

Hmmmmmmm…

Spomnim se namreč vprašanja iz ene izmed FB skupin, kjer je nekdo spraševal za pomoč, kako izračunati razmerje med obiskovalci iz PPC in SEO kampanje, če npr. potekata obe hkrati… Poznate odgovor?

Znanje iz SEO-ta sem imel, pri PPC-ju bi bolj brcal v temo, torej … Nadaljuj tam, kjer zadeva deluje, ob tem pa seveda spremljaj še ostale kanale.

Časovni vložek v SEO je velik, tu ne morem oporekati. Produkcija vsebin mi zagotovo vzame največ časa – a trenutno nudi tudi najboljše rezultate! Rešitev bi lahko predstavljalo „outsourcanje“ dela vsebin, sodelovanje z influencerji, najem agencije … opcij je pravzaprav veliko!

SEO je pač maraton. Kjer vsak teče po svojih močeh!

Kako v vašem podjetju vidite širjenje na SEO sceni? So kakšne ambicije ali že izvedbe v smeri širjenja na tuje trge. In kako, če se nameravate širiti na SEO področju, nameravate kadrovsko zagotoviti potrebe po SEO? 

SEO je zelo specifičen, tuji trgi so tudi zanimivi, zaenkrat pa to še ni v prvem planu. Precej rezerv sam vidim na področju optimizacije procesov v podjetju.

Tudi avtomatizacija določenih nakupnih ali ponakupnih storitev se npr. na začetku zdi kot potrata časa, vendar se učinek multiplicira. Če tukaj uspem npr. na dan privarčevati 1 uro, imam 1 uro več na področju SEO-ta, na teden to znese za super članek!

Lahko pa skoraj z gotovostjo rečem, da se, ko bomo razmišljali o SEO kadrovskem podmladku, mentoriranju ne boste uspeli izogniti :).

Da bo maksimalno uporaben najin pogovor o SEO optimizaciji in vaših izkušnjah pri tem…. Vas prosim, če mi upate našteti 3 SEO trike, za katere smatrate, da jih drugi SEO optimizatorji, ne uporabljajo v pravi meri. In so, seveda, za vaše spletne strani in projekte, predstavljali največje pozitivne premike.

Najprej bi izpostavil interno povezovanje strani! Sam bi temu rekel zlata jama neizkoriščenih priložnosti in si to predstavljam kot ulice, ki vodijo do trgovine sredi mesta. Več ulic kot pelje tja, večji obisk bo ta trgovina imela. Zato vedno rad odprem kakšno interno, „novo ulico“!

Za drugi primer bi omenil diverzifikacijo vsebin. Na ta način se lahko, kot npr. ta intervju, z uporabno vsebino na spletni strani popolnoma razlikujete od drugih konkurentov, to pa ponudite kot lahkotno, a uporabno branje! Če je to kdo iz vaše vertikale, pa še toliko bolje! V februarju so tudi na Makaboshop zaživeli kratki intervjuji z osebami s sveta slaščičarstva, kar se je izkazalo kot odlična poteza. Le kdo ve, kjer sem idejo dobil?

Opisi kategorij! Velikokrat pozabljeno dejstvo med številnimi spletnimi trgovinami so dobro optimizirani opisi kategorij; vendar z mislijo na kupca, njegov „pain point“ in ne toliko na SEO; hkrati pa ne preveč daleč od njega 😉

Dodam pa še četrto – ta je po mojem mnenju konstantnost. Gre za navidezni boj med tem, da nekaj moraš narediti in nekaj, kar bi rad naredil; vsak dan! Če izvajanje SEO postane to drugo, potem je to to!

Zadnje vprašanje: vaše mnenje o strahoviti porasti SEO optimizatorjev v Sloveniji in svetu. Zdi se, da se s spletno optimizacijo ukvarja že praktično vsaka digitalna agencija, hkrati pa SEO povzema tudi vedno več podjetij pod lastno streho. Kako se nameravate zoperstaviti temu v vaši panogi? Tudi ta, bo najbrž, na svojem SEO področju, napredovala…

Pravzaprav me ni strah, prej nasprotno … Ob obilici ponudnikov SEO optimizacije sam gledam na to kot na „crypto debato“ ob gostilniškem pultu. Mnogo ponudnikov pomeni tudi mnogo interpretacij, pogledov, modelov in svojevrstnih prijemov… Brez težav lahko rečem, da sem navdušen, da sem spoznal haloški SEO sistem :).

Korona in z njo povezan prehod na delo od doma je pohitril preskok na spletno poslovanje – in tudi izvajalci SEO optimizacije so se na to odzvali. Oglaševanje na socialnih platformah se draži, algoritmi se spreminjajo, tudi država konec koncev vzpodbuja digitalizacijo ipd.

SEO je bil in ostaja maraton, tu bližnjic res ni.

Nekateri SEO-ti bodo uspešni, nekateri manj. Eni bodo obstali, drugi ne. Bazen ponudnikov optimizacije je res vedno večji, vendar ali je takšna tudi njihova kakovost?

Slaščičarska panoga, v kateri deluje Makaboshop.si ni nobena izjema. Smo tik pred sezono, novim pokoronskim odprtjem! Niša je zanimiva, tudi konkurentov glede na lani je letos zagotovo več, a lahko jim rečem le »Dobrodošli!«

Konec koncev je ravno konkurenca tista, ki te vzpodbuja, da postajaš vedno boljši – in obratno.

Pa saj tudi sladoledi ali kremšnite niso povsod enaki! Sam se rad vračam tja, kjer so slaščice dobrega okusa, postrežba prijetna in kjer mi ambient ugaja! In to je pravzaprav tisto, kar poskušam narediti na Makaboshop.si!