Pogovor o SEO optimizaciji z Urška Jeza iz ebonitete.si & prvafina.si

Pozdravljena Urška, 

midva se v pogovoru srečujeva drugič. Prvič sva se pogovarjala o SEO optimizaciji na spletni strani Seo-Praktik.si (tukaj), zdaj pa bova kakšno besedo več rekla o SEO optimizaciji še na tej, moji, osebni spletni strani (matijazajšek.com).

Vi ste se podjetju pridružili v času, ko je moje sodelovanje z vašim podjetjem že potekalo. Najprej me zanima kakšen je bil vaš prvi vtis po tem, ko ste se nam pridružili v debatah o SEO optimizaciji? Glede na to, da ste že v prejšnjem podjetju, kjer ste bila zaposlena, skrbela (tudi) za SEO (če se ne motim)…

Pozdravljeni Matija, tudi tokrat sem se z veseljem odzvala na povabilo na intervju. Kot prejšnjič, so tudi ta vprašanja zelo zanimiva.

Osnove SEO optimizacije so mi bile znane, preden sem se pridružila podjetju Prva bonitetna agencija. Prvi vtisi so bili pa precej mešane narave (smeh). Temu je botrovalo naše prvo srečanje, kjer sem ugotovila, da o SEO optimizaciji praktično ne vem ničesar. To je neizpodbitno dejstvo in ne samokritika.

Širino, pa tudi globino znanja o optimizaciji spletnih strani, ki sem jih prejela od vas pa tudi od sodelavca Primoža, je neopisljivo. V preteklosti sem se pri SEO optimizaciji prevečkrat zanašala na plačljiva SEO orodja in jim sveto zaupala, dandanes pa se teh skorajda ne poslužujem.

Urška Jeza, ebonitete.si & prvafina.si

S SEO optimizacijo sem se spoznala že pred leti, ampak je do izpred 10 mesecev nisem zares poglobljeno izvajala. Morda se mi je zdelo, da jo, a sedaj gledam na svoje preteklo delo s popolnoma drugačnimi očmi. Ob tem me redno spremlja misel: “Vem, da nič ne vem.” 🙂

Včasih sem se opirala na rabo generičnih ključnih besed, dandanes pa bolj kot ne, pripravljam on-site in off-site vsebino za “longtail” ključne besede, kjer vključim povratne povezave (backlinke) za generične besede  (“bonitetne ocene” in “faktoring”) pa tudi bolje targetirane dolgorepe ključne besede (t.i. long tail-i), 2 izmed teh sta “upravljanje likvidnosti” ter “kaj je likvidnostno tveganje”…

V drugi polovici našega sodelovanja ste se v ekipi prvafina.si in ebonitete.si odločili za snemanje naših SEO mentoriranj. Čemu in ali se kdaj “vrnete” na posnetke in jih uporabljate pri svojem delu?

Znanje, ki ga posedujete in delite z menoj, srkam z vso močjo. Tu in tam se še vedno zgodi, da pozabim na kakšno malenkost in takrat se z veseljem vrnem k ogledu videov o SEO optimizaciji v naši digitalni učilnici, kjer mimogrede osvežim znanje, obenem pa dobim še kakšno novo idejo za izvajanje spletne optimizacije za Prvo finančno agencijo – družbo za upravljanje terjatev in Prvo bonitetno agencijo – podjetje, ki razpolaga z bonitetnimi informacijami vseh slovenskih poslovnih subjektov.

Nedavno nazaj smo v bonitetni aplikaciji EBONITETE.SI objavili nove finančne podatke za leto 2021, kar je pričakovano vplivalo tudi na spremembo bonitetnih ocen številnih poslovnih subjektov v Sloveniji.

Pravzaprav sta obe vaši spletni strani www.ebonitete.si in www.prvafina.si že pred sodelovanjem zasedale razmeroma visoke uvrstitve na Googlu. Z nekaterimi, tudi najtežjimi ključnimi besedami, ste že pred našim sodelovanjem, zasedali celo top rankinge (pozicije od 1 do 3), pa vseeno poiskali dodatne SEO nasvete iz moje strani. Kako to?

Res je, z nekaterimi generičnimi (težjimi) ključnimi besedami smo dosegali odlične rezultate še preden sem se pridružila podjetju. Pozicije smo zatem še izboljšali in ne samo to, začeli smo z napadanjem vertikale na Googlu, kjer npr. s specifično ključno besedo “upravljanje terjatev” zasedamo visoki poziciji kar z dvema URL-jema. 

Če EBONITETE.SI veljajo za Zakladnico poslovnih informacij, potem takem tudi vi Matija, veljate za Zakladnico SEO optimizacije.

Sodelovanje z vami nam je prineslo tudi odlično strategijo za off-site SEO optimizacijo, ki jo redno izvajamo.

Kaj vas pri optimizaciji vaših obeh spletnih strani najbolj navdušuje? Kaj je tisto zaradi česar radi izvajate SEO optimizacijo na prvafina.si in ebonitete.si

Izboljšava pozicij na Googlu za posamezne ključne besede so moja največja nagrada in to je tisto, ker mene navdihuje.

Ob tem me navdihuje tudi večji obisk na straneh, ki je posledica dobre pozicije na Googlu, z večjim obiskom pridobimo več povpraševanj za brezplačno testiranje aplikacije EBONITETE.SI in na Prvi finančni agenciji več povpraševanj za finančne storitve kot je npr. “odkup terjatev oz. prodaja terjatev”.

Kaj je pri izvajanju optimizacije obeh vaših spletnih strani najtežje? Je to iskanje ključnih besed, je to priprava ustreznih vsebin, je to konkretno upoštevanje aktualnih SEO smernic, organizacija časa ali kaj čisto tretjega? Kje so pravzaprav največji izzivi SEO optimizacije pri vas?

Največji izziv SEO optimizacije je zame vsekakor pisanje. Nikoli si nisem mislila, da bom kadarkoli napisala toliko člankov na tedenski ravni (smeh) in to o tematikah kot so: “pomembnost preverjanja bonitete podjetij in ocena tveganja poslovanja z izbranim podjetjem”, “finančne storitve”, “kaj je certifikat finančne zanesljivosti”, “kako se izračuna boniteta podjetja”, “kaj nam pove bilanca stanja” itd.

Poleg vseh drugih aktivnosti, v oddelku marketinga sem praktično sama, je naslednji izziv tudi organizacija časa. Vsi vemo, da je v oddelku marketinga potrebno urediti raznovrstne “mikro taske”, ki sicer niso manj pomembni od SEO optimizacije, me pa časovno bremenijo. Vedno znova si postavljam prioritete in ne glede na to, da moramo izboljšati še 1000 in 1 zadevo, se procesov izboljšave lotevamo počasi, premišljeno in natančno.

Na “zalogi”, če prav vem, imate za SEO optimizacijo, tudi vašo tretjo spletno domeno… Ali obstajajo kakšne ambicije, da se bo tudi s tretjo spletno stranjo kdaj sistematično izvajala SEO optimizacija?

Tako je, poleg omenjenih spletnih strani, imamo še spletno stran www.kompenzacije.com, ki je v lasti podjetja, imenovanega E-kompenzacije d.o.o.. Spletna stran ima že nekoliko zastarel CMS, zaradi česar je izvajanje spletne optimizacije precej oteženo.

Prepričana sem, da se SEO optimizacija ne bo sistematično izvajala, dokler se spletna stran ne bo “selila”  na bolj uporabniško prijazen CMS.

Še eno, prepričan sem, mojim sledilcem, zanimivo vprašanje… Kakšen je posluh vašega vodstva podjetja za SEO? SEO zahteva čas, vsa vodstva podjetij pa niso vedno najbolj naklonjena rešitvam, ki ne prinašajo takojšnjih rezultatov. Za vašega vodjo prodaje, Primoža Potočnika, sem prepričan, da ima izjemen posluh za SEO… kaj pa tisti še višje 🙂 ? Kako je z njimi? A se morate kdaj kaj posebej pripravljati na to kako boste razložili kakšno zadevo v zvezi s SEO optimizacijo, da bo pri vodstvu “šla skozi”?

Vodstvo obeh podjetij je izjemno naklonjeno izvajanju SEO optimizacije in počaščena sem, da so to delu zaupali meni. Ob tem se moram še posebej zahvaliti sodelavcu Primožu, na katerega gledam kot na svojega mentorja. Zagotovo brez njegovih nasvetov ne bi tako hitro napredovala v zadnjih mesecih svojega dela.

Glede vodstva je pa tako, da se posebej ne pripravljam na to, kako bi razložila kakšno zadevo v povezavi s SEO. Skozi leta sem se naučila, da je najbolje poenostaviti komunikacijo in preprosto razložiti, kaj so prednosti nekega projekta v okviru SEO optimizacije in na koncu upati, da celotna ekipa v tem vidi priložnost za rast in izboljšave.

Na tem mestu si želim še omeniti, da sem zelo hvaležna, da mi je vodstvo obeh podjetij omogočilo sodelovanje z vami, zaradi česar sem se uspela dokopati do izjemnega SEO certifikata Seo-Praktik.si. 

Iz najinega dosedanjega sodelovanja imam še eno SEO prigodo, ki je jaz nikakor ne morem pozabit :). Na enem, sicer medijsko zelo odmevnem, a “politično” razmeroma drugačnem spletnem mediju, sta bili vaši spletni strani, www.prvafina.si in www.ebonitete.si, citirani, a brez backlinkov do vaših strani. Vaše vodstvo je takrat odločilo, da naj tako tudi ostane… Kak je vaš pogled na to? A vidite to kot izgubljeno priložnost? In ali bi, če bi bilo vse v vaših rokah, sami naredili kaj drugače? 🙂

Na to vprašanje ne morem odgovoriti enoznačno. S SEO vidika se nikoli ne branim novih povratnih povezav, še posebej pa ne takrat, ko vodijo z domene z visoko avtoriteto. Pa vendar je občasno potrebno narediti izjemo in na situacijo pogledati širše.

Ne želimo si, da bi nas v medijih prepoznali kot politično opredeljene in, da nas zaradi gostovanja vsebine z vključenimi povratnimi povezavami povezujejo z omenjenim medijem, ki sicer velja za politično opredeljenega.

Iz tega vidika pa vsekakor ostajam na nevtralnih tleh in odločitev vodstva v celoti sprejmem, spoštujem in tudi razumem.

Za konec…. uvrstitve na Googlu so za obe vaši spletni strani odlične…. Po moji oceni ste zeeelo blizu točke, ko je treba SEO rezultate v večji meri vzdrževati, iskanje novih SEO priložnosti pa zahteva tehtne premisleke. Kakšen je vaš pogled na organsko, SEO rast obeh vaših spletnih strani, v prihodnosti…

Hvala za pohvalo. Za nami je več mesecev trdega dela, vztrajnosti in učenja. Tudi jaz se veselim omenjene točke, čeprav mislim, da imamo še veliko priložnosti za gostovanje vsebin na drugih spletnih straneh, medsebojno povezovanje z različnimi podjetji in izboljšavo lastnih vsebin. V mislih imam izboljšavo lastnih vsebin na način, da bralce ozavestimo, zakaj je bonitetna analiza poslovanja podjetja in redna preverba bonitete poslovnih partnerjev, bistvenega pomena za ohranitev “zdravja” lastne bonitetne ocene.

Hvala, Urška, za krasno debato…

Hvala in enako tudi vam. Na svidenje do naslednjega intervjuja :).