Ali se plačljivi oglasi na spletu izplačajo

Plačljivi oglasi so ravno nasprotje SEO optimizacije strani. Medtem, ko za dobro optimizirano stran na spletu potrebujemo le znanje in čas je pri oglasi čisto nasprotno. Za dobre oglasne kampanje potrebujemo denar. V zadnjih letih vedno več in več denarja, ker je tudi splet vedno bolj vpleten v naša življenja. Torej oglaševanje s plačljivimi oglasi na spletu je lahko drago pa se vam bo vseeno izplačalo? Če preberete članek do konca boste ugotovili če so plačljivi oglasi na spletu pravi za vas in vaše posel.

Kaj so plačljivi oglasi na spletu

Plačljivi oglasi na spletu niso dosti drugačni od tistih v fizičnem svetu. Največja razlika je ravno ta, da jih prikazujemo na raznih zaslonih in ne na panojih, plakatih v brošurah, revijah itd…

Ravno tako kot fizične oglase tudi spletne oglase lahko plačujemo po različnih tarifah. Če recimo govorimo o oglasu v reviji. Če ima revija veliko bralcev in veliko naklado to pomeni, da bo imela tudi veliko ogledov in zato vam za oglas pri njih zaračunajo več kot kakšna lokalna revija, ki nima veliko bralcev. 

Podobno je tudi spletnih oglasih. Strani, ki imajo veliko obiska bodo vaše oglase zaračunale dražje kot tiste, ki nimajo obiska. Torej potrebno je najti pravi cilj kje oglaševati, da ne boste plačevali za oglase samo zato, da se nekje pojavijo.

V fizičnem življenju oglede oglasov močno diktirajo tudi lokacije na katerih oglase vidimo. Če recimo postavimo oglasni pano v Haloze ali pa v center Ljubljane bo frekvenca drastično drugačna. Moramo pa vedeti, da frekvenca ogledov ni edina na katero moramo ciljati. Treba je vedeti tudi kdo je tisti, ki hodi oz se vozi mimo vaših oglasov.

S plačljivimi oglasi na spletu je enako. Tudi te lahko postavimo na del spleta, ki je zelo obiskan ali pa na tistega, ki ni toliko obiskan. Kot sem že zgoraj rekel pa je pomembno kaj ljudje iščejo tam kjer vi prikazujete oglase!

Lokacija spletnega oglasa za otroška oblačila

Če oglašujete otroška oblačila potem boste pozorni, da ne boste oglasov plasirali med publiko, ki nimajo otrok. No sploh v začetku boste pozorni na to, da oblačila za otroke na kupujejo otroci ampak jih kupujejo starši tore boste oglase prikazovali staršem v določeni starosti in z zanimanji.

otroska-oblacila

Kje vse na spletu lahko oglašujem

Dan danes se splet zdi neskončen. Toliko informaciji kot jih najdemo na spletu jih težko zberemo na eno mesto v fizičnem življenju. Oziroma to je nemogoče!

Torej vprašanje kje na spletu oglaševati je zelo pomembno. Kaj pa sploh so najbolj zanimive možnosti spletnega oglaševanja?

  • Spletni iskalniki med katerimi je najbolj razširjen Google
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Tik Tok
  • Oglasne pasice
  • Vplivneži na socialnih omrežjih
  • Youtube

Verjetno sem še kar nekaj spletnih platform pozabil. Vseeno že te, ki sem jih naštel so lahko prezahtevne če se v naprej ne podučite. Torej prikazovati oglase za ciljno publiko, ki je stara preko petdeset let na Tik Toku bi bila čista norija. Že po nekaj minutni če ne sekundni raziskavi bi ugotovil, da so uporabniki Tik Toka veliko mlajši.

Tako je tudi postavljanje oglasov, ki ciljajo na produtke ali storitve, ki so namenjeni B2B najbolj logično na Linkedin-u. To je socialno omrežje, ki je poslovno oziroma karierno naravnano. Torej tukaj bodo gledalci verjetno najbolj dovzetni za takšne oglase.

Kje bo najbolj primerno oglaševati poročno fotografijo

Poročna fotografija je dokaj specifična veja, ko razmišljamo o oglaševanju. Starostna skupina je nekje od 20 in tudi do 50 včasih celo več. Vsekakor pa je največ potencialnih strank nekje do 33 leta. Poleg tega pa se o poročni fotografiji zanimajo, jo iščejo in sprašujejo po njej predvsem ženske. To je stvar o kateri je potrebno razmišljati preden se lotimo iskanja lokacij za svoje oglase.

Torej najbolj logične lokacije za oglaševanje poročne fotografije Goran VK wedding so vedno bile Facebook, Instagram in Youtube. Na Googlu pa sem mnenja, da je najbolje najprej poskrbeti za res dobro organsko obiskanost!

porocna-fotografija-goran-vk-wedding

Kaj alternativa plačljivim oglasom na spletu

Plačljivi oglasi na spletu pa imajo tudi svojo alternativo. Ta pa je spletna optimizacija vaših spletnih strani.

S spletno optimizacijo boste poskrbeli, da bo vaša spletna stran prikazana pravemu iskalcu na spletnih iskalnikih. Je pa v ozadju seveda dosti več dela kot ga vidi nekdo, ki vas posledično najde in kline na vašo spletno stran.

Potebno je misliti na tehnično optimizacijo strani. Ta zajema vse od strukture strani, hitrosti strani, optimizacije fajlov, ki jih nalagate na spletno stran itd..

Naslednja točka optimizacije vaše spletne strani je on-line optimizacija. Na tej točki boste morali optimizirati vse kar je dejansko na vaši spletni strani. Torej teksti bodo morali biti napisani pravilno, kakovostno in ciljno naravnani. Interne povezave bodo morale kazati na pravilne cilje znotraj vaše spletne strani. Tako boste dosegli pravilno strukturo strani, ki vam bo pomagala pri off-line optimizaciji vaše spletne strani.

Off-line optimizacija vaše spletne strani pa dejansko ne poteka na vaši strani. Kot samo ime nakazuje je to optimizacija, ki je izven vaše domene. Torej to pomeni, da članki iz drugih spletnih strani z določenimi besedami ali besednimi zvezami kažejo na vašo spletno stran.

Spletna optimizacija za fotografa, ki promovira svojo fotografijo hrane

Osnova pri fotografu mora biti vsekakor fotografija hrane! Prikazati mora svoj portfelj fotografij, ki seveda morajo biti tako kvalitetne, da ga bodo stranke zaradi tega želele najeti.

Pri tem pa ne smemo pozabiti na tehnično optimizacijo. Vedno ko nalagamo dosti fajlov na spletno stran se nam lahko zgodil, da bo stran prevelika. Zato moramo večje fajle, kot so fotografije hrane, tudi pravilno tehnično optimizirati, da ne bo spletna stran zaradi tega počasna.

To je pri fotografih vedno težka odločitev, ker bi si želeli prikazati svoje fotografije v kar se da veliki kvaliteti. Pa vseeno je potrebno vedeti, da zaslon fotografijo s resolucijo zaslona prikazuje enako kvalitetno kot fotografijo z nekaj krat večjo resolucijo kot je resolucija zaslona. Zato je potrebno ugotoviti iz katerih zaslonov je naša spletna stran največkrat odprta in se prilagoditi temu!

fotografija-hrane-goranvk

Kdaj se bolj izplača plačljivi oglas in kdaj SEO optimizacija

To je večno vprašanje, ki si ga verjetno na neki točki postavi vsak, bi bi rad povečal prodajo preko spleta. Moje mnenje je, da bi morala biti optimizacija vaše spletne strani osnova! Ko boste imeli enkrat odlično optimizirano spletno strani in bo vsakemu obiskovalcu jasno kaj ponujate in kako priti do tega potem pa je čas za plačljive oglase na spletu.

Plačljivi oglasi na spletu pa vam lahko pripeljejo tudi stranke, ki sploh niso iskale vašega produkta. S spletnim oglaševanjem lahko natančno ciljate na obiskovalce različnih spletnih platform in tako oglas pokažete točno tistim osebam, ki so vaši potencialni kupci.

Starš, ki išče kapo zase in na strani vidi še oglas za otroško kapo

En od primerov je lahko, da otroške kape promoviramo kar med iskalci oblačil na sploh. Ali pa ciljamo bolj ozko in jih usmerimo med iskalce pokrival. Takšno razmišljanje je lahko, da če bo starš iskal kapo za sebe bo ob tem ko bo videl oglas pomislil tudi na nakup otroške kape za svoje otroke.

otroske-kape-labi