Pisanje spletnih besedil za boljšo konverzijo (9.del vodnika za izboljšanje konverzije)

Spodaj predstavljam še tri konverzijske “namige” za pisanje spletnih besedil, ki dokazljivo (izmerjeno) pomagajo k boljši učinkovitosti spletne strani. Če jih boste (redno) upoštevali, se vam bo to poznalo na boljši konverziji bloga, posledično pa logično, tudi na boljši prodaji.

.

Večina SEO mojstrov, ki se ukvarjajo s spletno optimizacijo in tekmujejo za Googlove top pozicije, ve, da mora (vsaj po Yoastu), iz vidika perfektne onsite SEO optimizacije, biti ključna beseda uporabljana, tudi v prvem odstavku, spletnega besedila.

.

Najhitreje in najlaže to naredimo npr. tako, da spletna besedila začnemo z odstavki, podobnimi spodaj (recimo, da je ključna beseda, “pisanje spletnih besedil”):

.

pisanje spletnih besedil

..

A najhitreje in najlažje ni vedno tudi najboljše….

.

Pogoj, da “moramo” izbrano ključno besedno zvezo, uporabiti v prvem odstavku, lahko izkoristimo ne samo za SEO, ampak tudi za to, da pritegnemo.

.

Prvi odstavek je (zraven privlačnega naslova, naslovov poglavij in slik), ključen za to, da nekoga sploh “prepričamo”, da se odpravi na branje ostale vsebine na naši spletni strani.

.

Od prvega odstavka, je v bistvu, če dobro razmislimo, odvisno ali bo sploh nekdo bral nadaljevanje naše zgodbe ali ne.

.

Zato je boljše, če prvi odstavek (z uporabljeno ključno besedo) začnemo tako, da povemo, kaj bo od vsebine imel uporabnik, če bo bral naprej.

.

Zato bi bila boljša primera, kot zgornji trije, za ključno besedo “pisanje spletnih besedil”, recimo spodnja dva:

.

pisanje besedil za spletne strani

.

Sam testov odzivnosti spletnih obiskovalcev na različne prve odstavke znotraj posameznih besedil, nisem delal, jih je pa zato Matt Digitty, v članku Content for SEO and conversion.

Testiral je tri, sicer iste, onsite SEO optimizirane spletne vsebine, na isto ključno besedo, le, da je med njimi, spreminjal vsebino prvega odstavka (vse ostalo je pustil isto).

.

Izmeril je, da so spletni obiskovalci, najdlje ostali na vsebini, ki je v prvem odstavku, izražala “strah pred izgubo” nečesa.

.

Zato je “fear factor” super taktika za to, da pisanje spletnih besedil v prvem odstavku, začnemo tako, da spletnim obiskovalcem povemo, kaj bodo izgubili, če ne bodo prebrali naše vsebine.

.

V mojem primeru, (pri ključni besedi “pisanje spletnih besedil”), bi recimo prvi odstavek (z vključenim fear factorjem), lahko bil naslednji:

pisanje za splet

.

.

Hkrati je tudi že izmerjeno, da je zelo učinkovita metoda, ki pomaga, da spletni obiskovalci, preberejo vsebino, dlje od naslova, tudi ta, da jih v prvem odstavku obvarujemo pred prevaro.

.

Spletni iskalci raznoraznih rešitev, bi danes, med poplavo nategunov, med drugim, zraven rešitve njihovega problema, najprej bili radi predvsem prepričani, da jih ne bo nekdo, po domače “nategnil”. Zato je (izračunana in dokazana) verjetnost, da bodo ljudje nek spletni zapis, prebrali dlje, če jim v prvem odstavku, namignemo, da spletno besedilo govori o tem, kako ne bodo opeharjeni.

.

Dobro poglejte spodnji primer:

.

pisanje člankov

..

Pisanje besedil za spletne strani je tudi bistveno bolj učinkovito, če uporabljamo t.i. bucket brigades

.

Bucket brigades so besedne fraze, ki pomagajo k temu, da se bralec na njih ustavi. Njihov cilj je zadržati bralca. O njihovem efektu pa v bistvu govori vsa, omembe vredna, SEO stroka (Brian Dean, Matthew Woodward,…)

.

Bucket brigades so npr. besedne fraze:

.

  • poglejte si spodaj
  • pozorno preberite to
  • počakajte, to še ni vse,…

.

Nekateri SEO top blogerji, bucket brigades besedne fraze, celo pobarvajo na živo:

..

p.s. (skrolajte navzgor po vsebini… tudi v tej vsebini boste opazili bucket brigades)

.

Pisanje besedil za splet v povezavi s potovanjem obiskovalca

.

Zadnji namig za bolj učinkovita spletna besedila, se tiče tega, da pišemo tako, da spletna besedila, peljejo k CTA cilju vsake spletne vsebine, posebej.

Vsako napisano besedilo, mora imeti na koncu, definiran cilj.

.

V odvisnosti od faze, v kateri se obiskovalec trenutno nahaja (slika spodaj), ponudimo obiskovalcem:

.

  • dolvleko dodatnih informacij (tistim, ki so v fazi raziskovanja in informiranja)
  • katalog super idej (tistim, ki so v fazi sanjarjenja in zbiranja idej)
  • brezplačni preizkus (tistim, ki so v fazi kolebanja in želijo pred nakupom testirati)
  • nakup (kupcem)

..

pisanje besedil seo
Vir: rolhq.com

.

Zaključek

.

Pisanje za splet (naj gre za pisanje člankov za podporne spletne strani ali pisanje besedil za spletne strani, s katerimi dejansko tržimo), je stvar treninga, discipline, volje in strasti.

.

Velika škoda je blogerjev in še posebej SEO blogerjev, da se jih večina ustavi zgolj pri Adsense reklamah.
Glede na to, da je za dober Adsense zaslužek res treba imeti vojsko dobrih piscev (in ne samo samega sebe), bi Adsense kot način monetizacije bloga, moral biti šele higienski minimum, ne pa prvi (in pogosto edini) vir zaslužka.

.

Priporočam tudi:

.

.