10 razlogov, zakaj sem se odločil v svoj spletni arzenal, dodati tudi izkušnje v partnerskih programih?

O tem kaj so partnerski programi in kateri so najbolj popularni, spodaj ne pišem. Če iščete odgovore, na to, priporočam CJ.com ali pa recimo Complete affiliate marketing guide.

Sam spodaj pojasnjujem samo nekaj razlogov, zakaj sem se tudi sam odločil, svojemu spletnemu delu, dodati delo s partnerskimi programi in morda tisti, ki na tem področju želite delati ali že delate, dobite iz mojega ustvarjanja, kak dodaten namig ali idejo.

affiliate-banner

Prvi razlog za to, da se tudi sam poskusim v partnerskih programih, je dodatna izkušnja

Zaenkrat (do tega zapisa), so moje spletne izkušnje zajemale v glavnem “lead generation” spletni nastop, kreacijo vsebin in pa seveda “potiskanje” različno težkih ključnih besed na vrh Googla (t.i.: optimizacija spletnih strani).

Za to imam še največ izkušenj, pa tudi sistem, po katerem nastajajo vedno nove vsebine in pa nove povratne povezave, sem si dodelal tako daleč, da mu zaupam (beri: sem brez penalty-jev (zaenkrat), pozicije rastejo, delo samo (kreacijo vsebin in gradnjo povezav) pa sem si tudi optimiziral tako, da (zaenkrat) pri meni še ni burnouta).

Drugi razlog zakaj me zanimajo partnerski programi, je v tem, da je precej blogerjem ali bodočim blogerjem, s katerimi stopim v stik, glavni problem kasnejša monetizacija njihovega dela, ena izmed možnosti pri tem pa je,  logično, tudi pisanje za firme, ki ponujajo partnerske programe (domače in tuje). In, če hočeš nekaj resnega svetovati o tem, potem pač rabiš izkušnjo. In s tem jo nabiram tudi sam.

Tretji razlog je v tem, da sem po hitrem pregledu partnerskih programov in grup na FB-ju, ki se s partnerskimi programi tudi ubadajo ter pregledom njihovih vprašanj, ugotovil, da imajo partnerski programi v primerjavi z “lead generation” spletnim nastopom eno super prednost.

Ni se ti treba ubadati z vprašanji strank, kot marketingaš nisi vezan na uspeh prodajalcev (če marketing in prodaja nista ena in ista oseba), če pa dobro pomisliš, pa tudi logika postavitve spletne strani, tako, da konvertira sledi ali pa klik na partnerjeve produkte, ne more biti tako zelo različna.

Če sem dognal kaj je treba delati, da kliknejo spletni obiskovalci na nek del na spletni strani, ki sproži akcijo (recimo oddajo povpraševanja) in oddajo sled, se mi ne zdi (vsaj ne zdaj) nelogično, da bi za klikom na partnersko spletno stran, morala stati neka druga, strašna znanost. Če pa že, pa bom tudi njo, po delu s partnerskimi programi, imel pod kapo.

Peti razlog je v tem, da moji dosedanji partnerji (v pohištveno mizarskih branžah) že imajo produkte, ki jih prodajajo v obliki dražb in neke vrste spletnih trgovin. Brez izkušnje, sam tega nisem mogel povezati s svojim delom, po “učenju in delu s partnerskimi programi”, pa bom lahko.

Šesti razlog je v tem, da so že nekateri moji učenci iz bloganja, dobili realizirane stranke iz partnerskih navez.
Torej ni nobenega razloga, da jim ne bi mogel, z lastnim delom v partnerskih programih, pomagati še dodatno. In ni razloga, da se na pot dodatnega zaslužka, ki jih ponujajo partnerski programi, ne odpravim tudi sam.

Sedmi razlog je v tem, da sem po spremljanju različnih slo in tujih seo optimizatorjev in vsebinskih ustvarjalcev ugotovil, da jih večina “tolče” tudi po partnerskih programih.

Seveda sem si pogosto pogledal kako to počnejo in kljub temu, da nisem imel niti približne izkušnje s partnerskimi programi, hitro videl, kaj bi sam naredil drugače in kako bi se sam tega lotil.

partnerski programi

Pri nekaterih sem celo odkril, da jim affiliate povezave sploh ne delajo, pa tega niti ne popravijo (na FB pa ti isti postavljajo vprašanja kako povečati prodajo s partnerskim programom).

Večina, vsaj kar sem jih videl, tolče tudi po množici partnerskih programov, kar bi razumel, če bi me prepričala reklama, vsaj na enem izmed tistih, na katerih delajo. Hkrati pa to (morda) nakazuje, da je glavna fora spet v tem, da ljudje preprosto delajo preveč stvari hkrati, pa nobene resno.

SEO optimizatorji imajo, trdim, ogromno znanj in izkušenj, kako pripeljejo stran bližje trgu (beri proti vrhu Googla na nakupne ključne besede), ampak iz videnega, sem svojo priložnost videl v tem, da za “prodajo” ne zadošča samo to znanje, ampak tudi sam marketing.

To pa je strukturni in sistemski pristop, ker, če ne greš tako, itak samo brcaš v vse smeri, količina dela in spletnih priložnosti pa te samo trga narazen in prej ali slej, poje.

Delaš vse, narediš pa nič.

Osmi, še posebej močen razlog, zakaj me zanimajo partnerski programi, je v tem, ker se mi je po vsega 14 dneh brcanja, opazovanja in že nabiranja prvih izkušenj s partnerskimi programi (linkeca do mojega dela, seveda še ne izdam), odprl popolnoma nov svet tudi na področju same spletne optimizacije.

Spoznal sem recimo, kdo so osebe v Sloveniji, ki so kljub dokazanim uspehom in impresivnim rezultatom, zapustile trg spletne optimizacije in kaj te osebe počnejo zdaj. So v partnerskih programih in noro je videti spletne strani teh.

Tu gre zares.
Samo eno partnersko stran sem si ogledal od enega slo možakarja, ki se je nekoč ukvarjal s spletno optimizacijo (zelo uspešno) in dobil sem 300 novih pogledov kaj meni (po štirih letih) pri spletni optimizaciji še manjka in kaj delam narobe.

Čisto novi spletni svet je to.

Deveti razlog je priplaval na površje kar sam.
V FB grupi je pred kratkim, nekdo pobaral udeležence, kaj so njihove največje SEO napake, ki so jih dali spletni optimizatorji skozi leta in, ki jih ne bi želeli več ponoviti.

Med odgovori so bili v glavnem:

  • mučni in dolgi sestanki, kjer so izgubljali ure za to, da so bodoče, večno nejeverne stranke, sploh prepričevali o tem, kako jim lahko ustvarijo dodaten pritok posla
  • nenehno in znova odgovarjanje na ena in ista vprašanja o osnovah spletne optimizacije
  • večno vtikanje strank v gradnjo spletnega posla, ne glede na to, če neka poteza ruši celotno, že postavljeno spletno zgodbo
  • bolj kot so se Seo-ti trudili delati, bolj so jim njihovi naročniki dokazovali, kako njihovo delo ne nosi rezultatov
  • mnenje sosedovega računalničarja (igričarja) je bilo vredno več od mnenja teh, ki so imeli po 10 in več let izkušenj
  • naročniki so želeli rezultate včeraj (in nikakor jim ni potegnilo, da če želijo to, naj pač izberejo ppc ali fb). SEO je organski nastop, oni bi pa nenaravne (plačljive) rezultate.

.

Zadnji, deseti razlog, da sem se odločil za preučevanje in spletno delo tudi v partnerskih programih, pa je v tem, da mi je celo nekaj lastnikov partnerskih programov dalo en zanimiv namig.

Rekli so, da je slovenski trg za partnerske programe, preprosto premajhen.

Takoj sem letel pregledat, kakšna je dotična prisotnost partnerja na organskem spletnem trgu, na ključne besede z močnim iskalnim volumnom in z visoko stopnjo težavnosti.

Ker jih ni zraven, je to priložnost zame.

.

p.s.: še enajsti razlog je….
Ta je dodatna razvejanost spletne mreže. Saj veste, link acqusition, blogovska mrežica in to 🙂

.

.